anonim_4396
| Anonim întreabă:

Salutare tuturor. De ce turiștii români când pleacă în vacanță in alta tara trebuie sa stie limba tarii respective sau engleza in timp ce un strain care vine in Romania are pretentia sa i se raspunda in limba engleza, germana etc? Oare suntem chiar asa slabi si nu putem impune strainilor sa vorbeasca romana din moment ce se afla in Romania? Eu de fiecare data cand intalnesc turisti din alte tari le zic in engleza ca nu vorbesc decat romana si astfel sunt nevoiti sa scoata smartphone-ul si sa ma inregistreze cu google translate. Voi cum ati proceda daca v-ati intalni cu un turist strain?

5 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Cine te obligă mă pe tine? laughing dacă localnicii de acolo nu știu engleza asta nu înseamnă că țara te obligă pe tine să știi limba lor lol

| mgtow a răspuns:

Cunosc 2 limbi internationale destul de bine incat sa pot comunica cu strainii. Depinde ce tip de strain da navala peste mine cam oricine stie engleza si am observat multi sudamericani care vin in vizita in Romania le vorbesc spaniola.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Deci practic tu intrebi asa.
Dece romanii vorbesc engleza cand pleacă undeva iar strainii cand vin in Romania vorbesc engleza. Unde spanac e diferenta?

Si 2. Ai vrea ca un american care vine 1 saptamana in Romania sa invete romana? Tu daca te duci 4 zile in Norvegia inveti norvegiana?

| johnnny123 a răspuns:

1.Nu te obliga nimeni sa stii o limba straina cand pleci undeva.
Daca ti se pare ca romana este singura limba pe care trebuie sa o vorbesti, e treaba ta. Dar atunci iti asumi si dificultatile aferente.

2. Este o mare greseala sa compari limba engleza care este o limba de circulatie internationala vorbita de 20% din populatia lumii cu limba romana care este vorbita 0.25% din populatia lumii.

De cele mai multe ori, limba engleza reprezinta un compromis. Daca eu merg in Suedia am pretentia sa fiu inteles in engleza, nu in romana, iar daca un suedez vine in Romania are pretentia sa fie inteles in engleza, nu in suedeza.

3. Nu inteleg de ce ti se pare un semn de slabiciune sa vorbim in engleza cu niste turisti straini care-si cheltuiesc banii in Romania, ajutand astfel economia. Poate doar daca suferi de un patriotism extrem de prost inteles.

Eu raspund cu placere in engleza oricarui turist care are nevoie de informatii. Este un act de normalitate, nu de slabiciune.

| qDani32 a răspuns:

Asculta, de fapt ar trebui sa te mandresti cu cunoastrea une limbi straine. Intr-adevar romanii stiu limbi straine, nu la perfectie dar pentru turism si o conversatie stim. Crede-ma, eu stau in Anglia, la scoala 80% din clasa nu stie o boaba de franceza dupa 2 ani jumate...Nu spun sa fi fluent sau sa incepi sa vorbesti fara oprire franceza, dar ei nu s-au ridicat din acea pozitie jenanta. Nu stiu de celelalte nationalitai in special din vest dar nu ma astept sa fie prea diferiti, dar britanicii ca natie, deci nu e o problema doar la acei copii, e nationala chestia, ei nu vorbesc o limba straina, sunt prosti tamaie! Ascultati, spuneti si argumentati cat vreti voi astia care n-ati trecut prin Anglia, "ca vai britanicu' e destept..." te lauzi cat vrei cu o limba straina in Anglia, de ii intrebi ce nationalitati au colonizat nu stiu, astea principale si cunoscute care geografic sunt de neratat le stiu (Afrca de Sud, Egipt, Sudan, Canada, Australia). Bine ca fredoneaza Dragostea din Tei si se studiaza la engleza intr-o tara unde e limba materna de literatura lui Bram Stoker si cum a povestit de Dracula, da daca ii intrebi sa iti arate cu degetul pe harta unde e Romania crede-ma ca incep sa se uite prin America de Sud sau Africa. Oricum, e vorba de inteligenta.