| Murea_Andreea_2000 a întrebat:

Salutari. As avea nevoie de niste informatii urgent!
Situatia sta cam asa...am 17 ani si stau in Italia. As vrea sa merg in Romania peste cateva saptamani si problemele incep... detin buletinul de Italia nu si cel de Romania, cum am vazut ca Romania face parte din exceptiile Schengen chiar daca se afla in Uniunea Europeana nu stiu daca imi trebuie procura sau nu.
Mentionez ca nu ma voi duce cu un parente ci cu prieteni majori.
MULTUMESC anticipat tuturor celor care vor raspunde!

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Inteleg ca, minor fiind, detii o "carta di identita elettronica" care atesta domiciliul tau in Italia alaturi de parintii tai.
Asadar, daca esti cetatean roman minor cu domiciliul in strainatate pentru a iesi din Romania si intoarcerea la domiciliul din Italia(dovedita cu biletul de calatorie de intoarcere numai in Italia, nicidecum in alta tara!), NU ESTE nevoie de o declaratie notariala semnata de ambii parinti cum ca sunt de acord cu calatoria ta(din Romania in Italia). In schimb, ai nevoie de un insotitor major care sa detina un extras de cazier judiciar.
La iesirea ta din Romania, Politia de Frontiera va verifica : carta d'identita proprie, biletul de intoarcere in tara unde ai domiciliu( Italia) si extrasul de cazier judiciar al persoanei majore care te insoteste.

p.s. Spre documentarea ta, citeste noile reglementari privind conditiile de iesire din România ale cetatenilor români minori, ca urmare a intrarii în vigoare a Legii nr. 169 din 30.09. 2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate :https://www.politiadefrontiera.ro/......-7797.html
Tot pe site-ul Politiei de Frontiera romane, vei gasi, explicit, confirmarea celor sustinute mai sus :" Declaratia parintilor privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează însoțit, în această țară" : https://www.politiadefrontiera.ro/......ri-59.html

| Murea_Andreea_2000 explică (pentru alessia5158):

Deci se poate iesi din Romania cu buletinul de Italia, am inteles bine?

| alessia5158 a răspuns (pentru Murea_Andreea_2000):

Da, poti iesi din Romania dar numai cu destinatia Italia doar cu cartea de identitate italiana si insotit/a de o persoana majora care are un extras de cazier judiciar asupra sa.
In cazul in care schimbi tara de destinatie, alta decat Italia, la iesirea din Romania vei avea nevoie de acea declaratie notariala semnata de ambii parinti (declaratia cuprinde acordul parintilor pentru respectiva calatorie precum si datele de identificare ale insotitorului major)--- scrie destul de explicit pe site-ul Politiei romane de frontiera din link-ul pe care ti l-am dat : "Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui / părinților / reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului"

2 răspunsuri: