| andreipetresu a întrebat:

Unde sa merg la mare: Grecia sau Cipru? Cu explicatii.

Răspuns Câştigător
| adorciocolata a răspuns:

Ambele sunt niste locuri superbe. Dar daca trebuie sa alegi din cele doua, iti recomand Grecia. Mai ales, ca in Grecia ai de unde alege: Corfu (in Marea Ionica) Creta (cu numeroase statiuni), Rhodos, Zakhyntos (peisaje superbe), Skhyatos, Halkidiki, Santorini (mare si case cu acoperisuri de un albastru marin). Daca vrei mai multe detalii si cazare, intra pe: http://www.butterfly.ro/vacante/grecia/
Eu spun ca Grecia este destinatia perfecta pentru ca ai toate ingredientele, ca sa spun asa: apa curata si turcoaz, soare, nisip fin si distractie. Sper ca te-am ajutat sa-ti faci o idee!

4 răspunsuri:
| Mihalia a răspuns:

Buna! Eu iti sugerez sa mergi in Grecia. mai exact pe o insula.Acolo este foarte cald(in general pe insulele din Grecia asa este) eu iti sugerez insula Rodos... Sper sa te fii ajutat raspunsul meu.(scuze de ortografie)

| consiliervacante a răspuns:

Daca-ti permiti, clar, Cipru. (Ciprul este ceva mai scump decat nordul Greciei (Macedonia), dar comparabil cu insulele sudice. Ciprul este de vis, convinge-te aici:
http://www.consiliervacante.ro/......-vara.html

| MihaelaDart a răspuns:

In Cipru nu am fost, desi in Grecia ti-o recomand cu toate ca si locuiesc in aceasta tara.

. Pentru cine nu a fost in statiunea montana Edessa v-o recomand cu toata inima, nu o pot compara cu un oras din Romania sa v-o puteti imagina, desi are o cascada ce-i poarta numele localitatii. Va pot spune ca e la 100 de km de Thessaloniki cu trenul.
Am facut pana acum de 2 ori aceeasi statiune in aceeasi vara acum 2 ani cum ar fi.

2. O alta statiune este Florina la 200 km de Thessalonikul cu masina orii cu motocicleta ... am avut o experienta frumoasa cat si neplacuta cu motorul pana acolo acum 2 veri, desi s-a terminat cu happy-end. Florina e asemanatoare Brasovului ceva de genul, un oras linistit si in afara ei poti vizita satucul Nimfayo, numai cu case construite din piatra si o rezervatie de ursi. Oricum se merita s-a faceti un drum pana acolo, intre timp peisajul e plin de lacuri.

3. Bratul Kassandra in Halkidiki, romani sunt la tot pasul ca si in Paralia Katerini, desi e un pic mai scumpicel, dar peisajele nu se compara de nici un fel, albastrul-turcoaz al marii exact cum il vezi in reviste. Am ajuns aici cand a trebuit sa fac 2 expozitii de pictura in Kalithea la Hotel Athos Palace si la Hotel Forest Park, m-am plimbat in lung si-n lat al bratului, cum ajungi pana la ultima statiune, asa si romanii sunt pe cale de disparitie, mai mult intalnesti sarbi si rusi. Oricum nu conteaza natia, conteaza cat de ditrezi.

4. Thessaloniki, este orasul meu de suflet.
Daca esti nou venit in Saloniki iti spun ca nu-ti vor ajunge numai 7 zile de vacanta sa vizitezi orasul in lung si'n lat. Pe langa punctele turistice pe care le are, poti pasi pe binecunoscuta faleza si inspirand aer egeean aproape de Turnul Alb, savurand prajiturile care iti fac cu ochiul in vitrinele patiseriilor sau cofetariilor, stand la o sueta la terasele ce le intalnesti la orice colt de strada cat si zona centrala in frumoasa piata Aristotelous, Navarino, gustand din fel si fel de aperitive, mancaruri grecesti pe care tavernele ti le ofera, magazinele de-a lungul bulevardelor Egnatia, Tsimiski, Nikis si alte stradute labirint pe care le are orasul, targurile care's organizate intr-o anumita zi a saptamanii in fiecare sector, doar cu ajutorul unui localnic le poti afla cand sunt organizate (preturile nu se compara ca in magazine, sunt mult mai mici, fie ele second hand sau din magazinele ce s-au desfinantat, altele cu stocul ce au ramas de peste an si le vand in astfel de locuri, pe langa haine si incaltaminte, alimentele sunt considerabile de ieftine fata de supermarketuri sau alte magazine) ...

Daca esti venit cu vreun avion si doresti sa poposesti in centru, vei lua de la aeroport autobuzul 70, de astfel el trece chiar pe bulevardul Tsimiski, al 2 lea bulevard paralel cu bulevardul Nikis (bulevardul ce e legat de faleza (paralia)) si Egnatia. Oprirea o poti face la partea arheologica ori la piata Navarino, mergi in jos, iti va aparea frumoasa Catedrala Sfanta Sofia, continuandu-ti plimbarea pe stradute ori chiar pe Egnatia care e cunoscuta cu miile de magazine scumpe si nu numai, iti va aparea in cale si Piata Aristotel (Platia Aristotelous) te vei "lovii" de terase, cafenele, fasfood-uri, mici magazine cu tot felul de suveniruri, vestimentatie, banci, sectii de politie, hotele, piete ... , daca te dor piciorusele poti lua autobuzul 31 il gasesti p bulevardul Egnatia. Costul unui bilet este de 0.80 centi euro doar pentru o persoana, daca il iei din autobuz platesti 0.90 centi. Daca vrei sa fi mai aproape de cer, continuati drumul din piata Navarino in sus spre munte, pentru a vizita cetatea si inchisoarea Salonicului, cat si partea veche a orasului-Ano Poli.

Ce poti vizita?
Turnul Alb sau in greaca O Lefkos Pyrgos - in interiorul turnului regasim muzeul de istorie a artei si la ultimul nivel putem admira panorama orasului alaturi de un frappe sau o cafea greceasca.
- Daca esti norocos sa nimeresti chiar in septembrie ca turist, pentru 2 saptamani, in Salonic are loc targul international ce atrage o multime de afaceristi, peste 900.000 de vizitatori sunt.
- Moscheea Hamsa Bey Alkazar o gasesti in partea bulevardului Egnatia, intre alte bulevarde Venizelou si Dragoumi.
- Cladirea Guvernului Diikitirion situata in nord-vestul orasului vechi Salonika.
- Biserica Sfantul Gheorghe/Rotonda
- Muzeul de Arheologie situata langa Turnul Alb.
- Promenada din fata Marii Egee ce se intinde de la est la vest, intre port si Turnul Alb si dupa pana in sector Kalamaria
- Din pacate Salonika nu detine plaji si nici atat nu este recomandat sa se faca baie in mare din cauza apei murdare de la vapoare, ci numai piscine alaturi de terase. Desi poti sa faci plaja in afara orasului, precum in Halkidiki pe cele 2 brate Kassandra si Sithonia (distanta intre Salonika si Halkidiki cu masina este de o ora) ori alte statiuni precum din Pieria - Korinos, Paralia Katerini, Nei Pori, Platamona etc ... Desi din Salonika pentru a ajunge in municipiul Katerini, din partea centrala a orasului Salonika luati autobuzul 31 va lasa chiar la statia de autobuze K.T.E.L Makedonia. Biletul pana in Katerini este de 6,30 euro persoana. Daca doriti sa mergeti catre Halkidiki, acelasi autobuz 31 il luati coborati in Kalamaria si de-acolo autobuz 36 ce scrie pe panou K.T.E.L Halkidiki. Pretul biletului nu-l cunosc pana in peninsula.
- Piata Aristotel sau in greaca Platia Aristotelous
- Muzeul Macedonean de Arta
- Biserica Sfantului Dumitru (Sfantul Dimitrios patroneaza orasul Salonika, de aceea veti intalni multi purtand numele de Dimitris. In fiecare an serband cu mare fast acest sfant pe 26.octombrie. Nimeni nu lucreaza, totul este inchis, lumea isi petrece ziua in familie sau intre prieteni)
- Gradina Zoologica cu intrare gratuita pentru oricine, este considerata educativa pentru cei mici si de astfel nici taxele nu exista. Animalale ce se regasesc in gradina sunt numai de pe teritoriul Greciei. Acest Zoo il gasiti in sector Toumba.
- Muzeul Fotografiei - se afla in portul Salonika intr-un fost depozit.
Ce pot sa mai spun . savurati din plin placintele lor bougatsa (este un fel de cremsnit la noi) cu crema de vanilie presarat cu zahar pudra si scortisoara, inca alte 2 feluri de bougatsa sunt cu branza sarata si spanac alta cu carne tocata. O minunatie. Pretul variaza in functie de oras . asta am constatat-o personal. In Salonika, in piata Aristotel si nu numai si in alte zone o gasiti la o bucata in jur de 2,30 euro, te saturi. In Paralia Katerini o gasesti cu 1-1,50 euro cat si in orasul Katerini cu 1 euro. Evitati gyros-ul, e bun de fel si el, dar mult iti distrugi stomacul ... eu am dus-o mult pana mi-am revenit. Cat si medicii mi-au spus, ai facut exces de gyros, intr-adevar asa era. Va recomand slouvaki (pentru romani sunt frigaruii), ori brijola (e chifteaua ceva mai mare la greci) ori panseta (asta e pentru noi fleica fie cu os sau fara) alaturi de sucul de lamaie care iti face sa mearga mancarea mai bine in stomac... Apa la jumate de litru o gasiti peste tot la 0.50 euro centi, cu exceptia barurilor, Coca Cola/Pepsi se invart la preturi de 1-1.20 euro sticla de 1.50 litru, alte sucuri naturale la cutii de 1-2 l preturile variaza in functie de oras : 0.40 euro centi - 2.50 euro. Pastitio, galatopita (placita insiropata cu foitaj si gris), baclavalele, rahatul, felii de paine prajita cu ulei de masline o gasiti la pungi de 500gr ori 1 kg pana in 3 euro poate si mai putin, asta din ce am zarit la un magazin de cartier, e un deliciu. Salatele de ierburi aromatice sunt excelente, fructele de mare (scoici, midii, caracatita, langusta etc) pe la taverne le gasiti o portie in jur de 2-3 euro, iar proaspete prin piete pe la 5-8 euro kg , in supermarketuri congelate la 8-12 euro kg

5. Orasul Katerini a nu se confunda cu Paralia Katerini, localitatea este la 7 km de statiune. Centrul orasului este f cochet cu stradute inguste, o duce rau la parte de autobuze, mai ales unde am stat si pana in centru aveam o bucata de mers pe jos. Am avut ocazia sa stau vreo 3 luni pe aici dupa terminarea verii, dupa care am plecat pentru alte luni pana la inceperea iernii in Kalabaka pentru a face niste cursuri de iconografie si de a picta in acest domeniu la unul dintre magazine ale lui Zindros. Pentru turist este o zona superba, la 3 km frumoasa Meteora cu manastiri cocotatate pe stanci, fiind localinic, orasul de "rupe" la buzunar, este ff scump. Oricum nu m-am putut obisnui cu el, duceam dorul de Thessaloniki, oras mare si animat mereu, pe cand aici full de cafenele si pentru mine nu era cine stie ce in schimb ca peisaj la orice ora si depinde de razele soarelui e o splendoare mai ales daca esti " nebun" dupa a face fotografii.

7. La 11 km m-a atras Trikala, centrul este ff frumos, mai ales raul care trece prin centru alaturi de frumoasele lebede. Nu am avut timpul sa il vizitez mai mult, mereu am fost pe fuga, dar m-a atras animatia.

| epurasu a răspuns:

Eu am fost in grecia anul trecut--iunie -Paralia Katerini- cazare hotel 3***+ transport --- 110 euro ---7 nopti --in camera este minibucatarie dotata cu toata vesela -- alimentele sunt ieftine!--se poate si masa la restaurant 3 euro mic dejun -- 7 euro cina--excursii --muntele olimp (15 eueo), insula skiatos 35 euro, meteora 30 euro, croaziera cu vaporul in jurul muntelui Athos 40 euro. Excursia aceasta a fost organizata prin firma--si pentru 2012 firma are superoferte pentru grecia ---dar si exemplu:fascinatie,rafinament,opulenta--pe scurt traseul---ungaria-slovenia-Italia(venetia,milano),coasta de azur,franta(nice,mont blank),monte carlo,monaco,elvetia(berna,geneva(cu vizita la sediul O.N.U.), lauzane, zurich, lichestain -Germania(partial) austria(viena.insburk,salsburk-- se asigura transport, cazare hotel 3***si mic dejun----7 zile---costa 315 euro---perioada primavara si toamna 2012. --daca doriti amanunte scrieti-mi----si daca va intereseaza iunie--ukraina,rusia(moscova,sank petesburg)estonia. letonia, lituania, polonia (cracovia) 12 zile-autocar-mic dejun- 690 euro si 50 $ taxa viza.

Întrebări similare