anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Mulţi oameni studiază diferite ramuri ale artei, cum ar fi pictura, muzica sau poezia. Există însă o ştiinţă care studiază toate artele, din toate ţările şi din toate perioadele istorice şi care încearcă să organizeze într-un mod sistematic cunoştinţa noastră despre artă. Estetica, că despre ea e vorba, caută să ajungă la esenţa fenomenului artistic. Studiază cum îşi imaginează artistul şi cum crează el opera de artă; cum folosesc oamenii, cum îndrăgesc şi cum critică ei arta; şi ce se întâmplă în mintea lor când privesc o pictură, ascultă muzică sau citesc poezii; şi înţeleg ceea ce văd sau aud. Este vorba de un studiu teoretic.
Întrebare: Poate fi considerată estetica o ramură a filosofiei, aşa ca logica, metafizica, epistemologia sau etica? Şi care e scopul pentru care s-a creat această ştiinţă? Ne este ea cu adevărat necesară?

6 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Estetica e mai mult asa ca sa le înțelegi pe celelalte. Ca nu te învață cum să pictezi, compui sau sculptezi. Sau mă-nșel? thinking

| sabin89 a răspuns (pentru Catrice):

"...ca sa le înțelegi pe celelalte"
Cum, fără estetică nu ai înţelege o poezie, de exemplu?

| Catrice a răspuns (pentru sabin89):

Unii nici cu estetica nu înțeleg laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Estetica este un domeniu al filosofiei care are ca obiectiv principal analizarea frumosului în sens larg. Demersul esteticii are în vedere conceptualizarea frumosului artificial - creația umană, dar și conceptualizarea frumosului natural ca de exemplu - un peisaj, un apus de soare. Din această descriere se observă că estetica are un domeniu de interes mult mai larg decât filosofia artei, aceasta din urmă rezumându-se la analiza artei - deci a obiectelor create de om.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Estetica este un domeniu al filosofiei care..." - citat de unde? happy
Eu aş vrea un răspuns prin cuvintele voastre. Şi nu am pus doar o întrebare, ci trei.

| TheWznd a răspuns (pentru anonim_4396):

Estetica nu are ca obiectiv principal analiza frumosului, ci analiza creațiilor artistice, a legilor și a caracteristicilor artei. De asta există ceea ce se numește estetica urâtului big grin