Cum să îţi alegi prietenii?

Cum să îţi alegi prietenii?

Am fost întrebată acum ceva timp de o adolescentă cum anume ar trebui să fie prietena ideală.

Grea întrebare. Din punctul meu de vedere, prietena ideală nu există. Dintr-un simplu motiv: suntem oameni şi este practic imposibil să nu greşim din când în când faţă de cei apropiaţi nouă. Rarisim avem norocul să întâlnim acele persoane care să nu ne provoace niciun sentiment negativ de-a lungul relaţiei pe care o întreţinem cu respectivul / respectiva. Este foarte greu să găseşti pe cineva (o persoană de acelaşi sex) cu care să fii compatibilă în toate ariile vieţii. Chiar şi cea mai apropiată ţie prietenă ar putea la un moment dat să fie scoasă din sărite de lacrimile tale vărsate în ultimele 6 luni pentru un băiat care ţi-a făcut inima ţăndări şi a dat bir cu fugiţii, moment în care s-ar putea să nu mai fie chiar persoana ideală căreia să îi împărtăşeşti temerile, gândurile, sentimentele şi emoţiile tale. Astfel de momente (în care te simţi neînţeles chiar şi de cea mai bună amică) apar pe parcursul unei prietenii. Trebuie să trecem peste şi să nu aşteptăm comportament exemplar din partea nimănui. După cum am spus: prietena ideală nu există.

Cu toate astea, există prietene bune. Există fete compatibile, care ţin una la cealaltă, care îşi protejează sentimentele, care se ascultă, care se susţin (în majoritatea timpului), care se acceptă una pe alta, care cooperează, care colaborează. Micile certuri sau neînţelegeri între voi două tot pot apărea. Important este să nu fie de durată, să nu fie prea frecvente şi să nu apară în arii ale vieţii semnificative pentru voi (în ariile principale, de importanţă majoră pentru ambele fete).

De exemplu, dacă pentru tine în viaţă în momentul prezent sunt foarte importante următoarele (e doar un exemplu, fiindcă nu ştiu ce zone ale vieţii prezintă interes maxim pentru tine acum):

- Iubitul tău

- Sportul

- Muzica hip hop

cred că prietena cu care ai reuşi să te împaci bine ar trebui cu orice preţ să îndeplinească punctele de mai jos:

• neapărat să îţi respecte ţie relaţia de cuplu (aşa cum indicat este să i-o respecţi şi tu pe a ei) 
  • să nu se bage în relaţia ta (a interveni cu vorbe rele sau a flirta cu iubitul tău sunt comportamente de neacceptat într-o prietenie strânsă între fete, mai ales în cazul în care este evident cât de mult îţi iubeşti tu partenerul şi cât de afectată ai fi în cazul unei despărţiri) 
  • să îţi permită să îi povesteşti despre iubitul tău fără să îşi piardă răbdarea şi fără să se enerveze (cu toate astea, dacă la fiecare întâlnire pe care o aveţi, tu vorbeşti doar despre EL, s-ar putea să scoţi din sărite biata fată şi să nu fie atât de dispusă a-ţi fi alături, mai ales ţinând cont că răbdarea nu este tocmai punctul forte al adolescentelor; aşa că: nu exagera nici tu cu povestirile pe aceeaşi temă!) 
  • să ştie să renunţe dacă tu doreşti să îţi petreci seara cu iubitul (fără să se supere că pe ea o laşi deoparte în seara respectivă) 
  • să te asculte fără să te judece (fără să înceapă a-ţi arunca cuvinte înjositoare sau jignitoare cu privire la tine sau la comportamentele tale în cuplu; de exemplu: dacă prietenul tău a ridicat vocea la tine, fiind nervos, o prietenă bună nu va veni niciodată să îţi spună: “ce proastă eşti! De ce accepţi aşa ceva?”; o prietenă bună te va asculta când îi povesteşti evenimentul, susţinându-te pe tine, deciziile, opiniile, părerile tale, sentimentele pe care le exprimi tu, fără să îşi dea ea cu părerea (decât dacă îi ceri tu în mod special să o facă) şi fără să încerce să îţi impună concepţiile ei cu privire la o relaţie de iubire dintre un băiat şi o fată). Deci, dacă tu accepţi şi lucruri mai puţin plăcute în cuplu (repet: e doar un exemplu – bănuiesc ca nu e cazul tău), ea, în calitate de prietenă bună ce îţi este, trebuie să fie alături de tine (nu neapărat să îţi susţină deciziile, însă să te înţeleagă şi să te facă şi pe tine să nu te simţi prost) 
  • dacă prietenei tale nu îi place sportul, însa tu îl adori (tocmai am zis în exemplul de mai sus că sportul ar fi una dintre laturile importante ale existenţei tale), ea nu trebuie să vină la tine şi să îţi spună, de pildă, să termini cu prostiile astea de exerciţii fizice şi să mergi cu ea în bar în timpul acela. O prietenă bună îţi va spune în felul următor: “Draga mea, ştii că mie nu îmi place sportul. Îl găsesc inutil şi îl consider pierdere de vreme. Însă ştiu că ţie îţi place, că tu nu poţi trăi fără sport, că este important pentru tine. Iar eu ţin la tine pentru că suntem prietene. Şi vreau să îţi fie bine. Aşa că din punctul meu de vedere fii aşa cum eşti, ocupă-te de sport şi de tot ceea ce te interesează. Fac asta nu pentru că sunt de acord cu sportul tău, ci pentru că te iubesc şi te respect ca o prietenă bună ce îmi eşti.” Desigur, dialogul nu trebuie să fie exact cu aceste cuvinte. Ideea care reiese din dialog este importantă şi pe aceea trebuie să o urmăreşti. Ideea care reiese din cuvintele de mai sus este că: o prietenă bună, chiar dacă nu are aceleaşi pasiuni ca tine, îţi respectă ţie preocupările, nu îşi bate joc de ceea ce tu iubeşti, nu te umileşte, te susţine în ceea ce vrei să faci, chiar dacă uneori se poate simţi frustrată din cauza asta (de exemplu poate fi frustrată pentru că tu alegi să faci într-o seară exerciţii fizice în loc să o însoţeşti în bar). 
  • dacă ţie îţi place muzica hip hop, o prietenă bună nu va veni să îţi spună “ce gusturi proaste ai la muzică, iubito. Îngrozitor. Nu ştiu cum poţi asculta astfel de tâmpenii”. O prietenă bună va spune “Mie nu îmi place muzica pe care o asculţi, dar bănuiesc că poate fi frumoasă, atâta timp cât tu, prietena mea cea mai bună, o asculţi şi te regăseşti în ea. Este chestiune de gusturi , iar faptul că mie nu îmi place nu înseamnă ca e ceva greşit cu genul ăsta de muzică.” Deci, o prietenă bună nu te va face să te simţi prost pentru preferinţele, gusturile tale, ci va fi suficient de delicată încât să te facă să te simţi înţeleasă (chiar dacă ea are alte păreri). 

Iar dacă pentru tine este foarte importantă relaţia de cuplu, prietena ta are cunoştinţă de acest aspect, şi cu toate astea flirtează în mod făţiş cu iubitul tău, atunci înseamnă că nu îţi este prietenă adevărată. O prietenă adevărată nu calcă niciodată peste sentimentele tale şi peste lucrurile semnificative pentru tine. Daca tu spui că îţi iubeşti partenerul, o prietenă adevărată nu va sări în clipa numărul doi la partenerul tău să îl sărute. Daca tu spui că îţi plac florile, o prietenă adevărată nu va spune “cât de nasoale sunt florile. Nu înţeleg cum îţi pot plăcea astfel de tâmpenii.” O prietenă adevărată te va înţelege, te va susţine, te va face să te simţi în siguranţă în ariile vieţii semnificative pentru tine.  Sigur că nu va putea să fie alături de tine în absolut toate zonele vieţii (fiind extrem de dificil să găseşti pe cineva 100% compatibil cu tine), dar măcar în zonele mai importante să o simţi aproape.

În final, pot rezuma într-o singură propoziţie: o prietenă adevărată este acea persoană care te iubeşte aşa cum eşti

Răspuns Câştigător
| Classy a răspuns:

Prietenii au, la varsta adolescentei, cea mai mare influenta asupra ta, cred eu.De la un timp, te certi cu parintii tai pentru ei.De exemplu, cand iesi in oras si vrei sa te distrezi iar familia nu te lasa,iti zici in gand:" Of, ce enervanti sunt"! Ai vrea sa locuiesti cu prietenii, ti se pare mai misto insa anturajul strica. De aceea trebuie sa iti alegi cu foarte mare grija prietenii. Articolul este de un mare ajutor!

| negru30 a răspuns (pentru Classy):

Mare adevar ai grait - Sarbatori fericite

36 răspunsuri:
| MaeRi a răspuns:

Bineinteles ca prietena adevarata este acea persoana care te iubeste si te accepta asa cum esti.Si am observat ca uneori conteaza si ca ea sa aiba acelasi stil de muzica ca si tine, sau sa ii placa filme de genul tau.

| DEBrown a răspuns:

Nu este adevarat cand spuneti ca nu mai exista prieteni adevarati. Poate inca nu ati gasit persoanele potrivite.

| DorelSudoru a răspuns:

Si de ce te-ai chinuit sa scrii daca tot ai rezumato la sfarsit.Eee nu stiu daca va incadrati in standardele de mai sus, dar ne nu mai comentez la acest lucru.
"o prietenă adevărată este acea persoană care te iubeşte aşa cum eşti. " rolling on the floor Ia fa un articol despre iubire, ce e aia? Ca tares curios ceo sa scrii

| IMC90 a răspuns:

Să ştie să renunţe dacă tu doreşti să îţi petreci seara cu iubitul (fără să se supere că pe ea o laşi deoparte în seara respectivă)

Aici merge un Ménage à trois laughing

| consiliere-adolescenti.ro explică (pentru IMC90):

Ti-ar placea, ti-ar placea... happy happy happy...si tu fiind iubitul happy

| IMC90 a răspuns (pentru consiliere-adolescenti.ro):

N-am incercat niciodata asa ceva, dar, vorba lui Mazare : nu putem avea toate femeile, dar suntem datori sa incercam :))
http://www.youtube.com/watch?v=wv-34w8kGPM&ob=av3e

| LaLaLaLoveAlex a răspuns:

Foarte adevarat! Nota 10 :*

| LaLaLaLoveAlex a răspuns:

Pacat ca in ziua de azi nu mai exista prieteni adevarati! Si nu trebuie sa avem incredere in nimeni! Ochi pentru ochi, dinte pentru tine! Fiecare pentru el! Eu m-am ars de multe ori. happy

| mgtow a răspuns (pentru LaLaLaLoveAlex):

Asa e, dar e bine daca mai ajuti un om cu ceva, la o treaba una alta dar niciodata cu bani, Dumnezeu ne vede si ne recompenseaza cu acelasi bine care il facem.

| LaLaLaLoveAlex a răspuns (pentru mgtow):

Da, sa stii ca asa e.

| Eღilia62 a răspuns:

Super adevarat! Eu am doar o prietena foarte apropiata, insa face cat 10 si intruneste majoritatea cerintelor de prietena "adevarata".

| Niros19 a răspuns:

Dar daca ambii prieteni aplica metoda ta? Daca amandoi incearca sa fie lideri? Ce se intampla atunci?laughinglaughinglaughing

| Giirll a răspuns:

O prietena adevarata este acea persoana care la nevoie nu te lasa pentru nimic, din contra, te ajuta mult mai mult decat de obicei.

| R0CA19 a răspuns:

Deci am citit primele vreo 3-4 puncte pe care le-ai scris si am ramasstraight facestraight facestraight face wtf?
Bai deci nu te supara dar chiar nu stii ce este prieteniastraight face Am vazut ca ai scris acolo doar [in proportie de 95% ] DOAR si NUMAI ABERATII!

| Meli34 a răspuns:

Exact:,,O prietena adevarata este acea persoana care iubeste asa cum esti'' dar am o completare: trebuie sa o iubesti si tu asa cum e pentru ca daca te iubeste doar ea pe tine asa cum esti, atunci.degeaba.big grin

| Linilerei a răspuns:

Am un grup de prieteni și sunt adevărați. Asta pentru că nu sunt orice prieteni de prin liceu și nu ne văităm unu la altul pentru orice fleac de doi lei cincizeci. Astea sunt tâmpenii care trec repede. Ei nu se satură în orice caz să îmi asculte poveștile și viceversa. Ceea ce se definește a fi "părerea persoanei de lângă tine" unde dacă nu îi convine ceva ( cum ai menționat că nu i-ar conveni că faci sport ) asta nu e prietenie. Nu știu să=și poarte de grijă, nu e vina mea. Am avut astfel de amici, dar trec repede. Cu alte cuvinte de regulă îi aleg foarte greu. Articolul e bunicel, dar nu se aplică la mine.

| Adrian4123 a răspuns:

Ai mare dreptate! Nota 11***!

| TheDubstepMan a răspuns:

Cand iti cumperi un cal uita-te la gura lui cand iti alegi un prieten uita-te la sufletul lui.

| zoomumba a răspuns:

Oameni buni acest adevat este minunat dar mai multi ne incapatanam sa credem ca doar daca este frumoasa este buna in anturajul tau este total grsit si acesta lectie de viata pe carea-i dat-o trebuie ascultata asa demonstrezi ca esti o persoana matura

| IoanaLoredana a răspuns:

Eu am avut prieteni adevarati doar baieti. Poate suna ciudat,poate sunt judecata,dar e mult mai ok.
Am crezut ca am si fete,dar sa constatat ca era doar o parere gresita de-a mea.
Si are sa ajunga la o constatare de-a mea,cat de mult bine faci,si te chinui sa ii fi alaturi, niciodata nu vei primi in mod egal inapoi, sau pe un termen foarte lung.
Experienta de viata prin care va trece fiecare il va face sa realizeze multe chestii.
Eu am ajuns sa nu mai cred nimic pana nu vad.Sa nu am incredere decat in Dumnezeu in mine si parintii mei.
Parintii nu te judeca daca gresesti, ei intodeauna spun ce simt, ce ii deranjeaza.
Am gresit si uitat sa mentionez.Am avut o cea mai buna prietena.A fost si este mama mea.

| consiliere-adolescenti.ro explică (pentru IoanaLoredana):

Nu-i nicio problema, Ioana Loredana, ca ai avut doar prieteni adevarati baieti. De multe ori, persoanele de sex opus se dovedesc mai fidele unei prietenii solide si reusesc sa isi mentina obiectivitatea. Sunt dese situatiile in care fetele devin invidioase unele pe altele in diferite situatii ale vietii, moment in care prietenia are de suferit. Felicitari pentru prietenia cu mama ta. Asta chiar e o realizare. Bravo!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu am rabdare sa citesc tot ce-ai scris tu aici dar eu sunt de parere ca un prieten adevart indiferent de sex trebuie sa fie in primul rand sincer si sa-si spuna parerea chiar daca aceasta ar provoca durere si/sau suferinta.

| consiliere-adolescenti.ro explică (pentru anonim_4396):

Asa este. Sinceritatea este pe primul loc. Insa trebuie sa avem grija cu sinceritatea, sa nu fie foarte "evaluativa". De exemplu, daca iti displace comportamentul prietenului tau ii poti spune foarte sincer ca nu ii aprobi actiunile, insa fara a-i rani sentimentele si fara a-i provoca suferinte inutile (de genul: "esti un bou ca procedezi asa" sau altele asemenea). Judecatile si criticile nu aduc plus valoare unei prietenii. Sinceritatea folosita intr-un mod diplomat, insa, da. : -)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adevarat!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte gresita parerea ta.Ne-a fost relatata o conceptie elaborata si foarte concreta si adevarata, cu sfaturi utile.Tu nu sti sa apreciezi decat prostia!

| ღvampireღ a răspuns:

Pentru mine prietenia adevarata este atunci cand o persoana este langa tine la bine si rau. cand ai nevoie de ea sa iti sara in ajutor

| TM6524 a răspuns:

Prietenii nu se "aleg"... Dumnezeu alege cand te vei intalni cu cel mai bun prieten al vietii tale, daca te vei intalni cu el. Da, e foarte important pe cine "alegi", caci un anturaj prost te poate schmba chiar foarte mult. Radical!

| AnYyCrZ a răspuns:

Multumesc arcolul ne este de un mare ajutor,insa multi oameni uita sa se puna in locul prietenului sau aproapelui, de aceea prietenia sau relatia pe care il ai cu el se ''deterioreaza'', dar daca amandoi sau amandoua chiar sunt prietene bune relatia se va intari si nimeni nu va putea sa intervina!

| Smekerutzul a răspuns:

Asa este! Dar,vine vorba de amicii care nu teau mai vazut de mult si vreti o intalnire in oras:parintii nu te lasa:esti pedepsit, nu tiai facut temele, etc. ...au dreptate si stiu ca ziceti ca sunt un prost dar au dreptate.in mintea voastra ziceti:sunt niste prosti! de ce nu m-ar lasa si apoi vin acasa? ha.stiu dar au si ei dreptate, nu numai voi.concluzia este ca trebuie sa ii intelegeti!

| razboinicii20 a răspuns:

Uite asa aleg eu:
Tu esti prea alb,tu esti prea negru,tu esti prea gay>A da, tu, suge-o!

| anonim182007 a răspuns:

la varsta adolescentei,cea mai mare influenta asupra ta, cred eu, o au prietenii. De la un timp, te certi cu parintii tai pentru ei.De exemplu, cand iesi in oras si vrei sa te distrezi iar familia nu te lasa,iti zici in gand:" Of, nu le pasa deloc de mine "! Ai vrea sa locuiesti cu prietenii, ca ei ma inteleg. De aceea trebuie sa iti alegi cu foarte mare grija prietenii.

| GareaRomania a răspuns:

Prietenii nu sunt cum iti sunt parintii, trebuie sa ai grija in primul rande parintii tai si de sfaturiile lor, pentru ca iei te-au crescut si iei te vor creste pana cand se vor duce de unde au venit. Lasa anturajul sa stea cu cine vrea, salutai si nu fi inocent cu iei, oferale o sansa sa te cunoasca, dar nu fi mereu cu iei.
---------------------------------------------------------------------------
http://www.garea.ro

| ionutz777 a răspuns:

Bai deci vorba vine prieteni ti alegi singur dar in multe cazuri si parinti se baga in prietenia ta de adolescent eu sunt proaspat in aceasta faza a vietii si nu pot sa scap de parinti in fiecare zi : ce ai facut? unde ai fost? cu cine vorbesti? deci pentru mine parinti imi aleg prieteni nu stiu cum e la voi.

| consiliere-adolescenti.ro explică (pentru ionutz777):

Eeee, Ionutz777, va veni o vreme in care vei avea posibilitatea de a-ti alege singur prietenii. Deocamdata, asta e. Probabil parintii tai incearca sa te protejeze de eventualele influente nocive din partea celor de-o seama cu tine si astfel iti impun cu cine sa te intelegi si cu cine nu, la cine sa tii si la cine nu, pe cine sa primesti in cercul tau si pe cine nu.

| mary1988 a răspuns:

Fereste-ma doamne de prieteni k de dusmani ma apar singur

Întrebări similare