anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

TPU.
Joi am avut dureri sub abdomen,am mers la spital si a zis doctorita ca am sindrom premenstrual.
Eu nu am avut inca prima menstruatie.
Am avut dureri de spate, de burta, oboseala, ma enervam din orice, ma durut capul.
Oare o sa am menstruatie peste cateva saptamani sau luni?

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sindromul premenstrual este strans legat de modificarile produse in sistemul endocrin in perioada cuprinsa intre ovulatie si prima zi de ciclu. Contrar opiniei generale, ovulatia si sindromul premenstrual nu debuteaza cu 2 saptamani inaintea menstruatiei. Ziua in care se produce ovulatia variaza mult de la o femeie la alta si de la o luna la alta, in medie aflandu-se undeva intre ziua 10 si ziua 22 a ciclului menstrual. Femeile cu cicluri neregulate au o variabilitate si mai mare in ceea ce priveste momentul declansarii ovulatiei si a aparitiei sindromului premenstrual.
Orice modificari hormonale pot determina aparitia sindromului premenstrual, astfel explicandu-se variabilitatea mare a simptomatologiei posibile ce insoteste acest sindrom. In producerea ovulului si pregatirea organismului pentru o posibila sarcina sunt implicati hormoni produsi de hipotalamus, glanda pituitara, glanda tiroida, suprarenale si ovare, acestea trimitand mesaje, prin substante chimice, unele catre altele si spre restul organismului. Aceste semnale – hormoni si neurotransmitatori – pot influenta dispozitia, rezervele energetice, capacitatea de concentrare, greutatea corporala si nivelul de lichide din organism si perceptia durerii. Daca o mica portiune a acestui sistem hormonal complex nu functioneaza corect, atunci intregul sistem este afectat si se produc, in mod frecvent, diferite combinatii de simptome ce tin de sindromul premenstrual.
In timp ce majoritatea femeilor experimenteaza debutul sindromului premenstrual la varsta de aproximativ 20 de ani, cel mai frecvent femeile se plang de simptomatologie la aproximativ 30 de ani. Femeile aflate la sfarsitul deceniului 3 si inceputul deceniului 4, care au modificari hormonale si ale ovulatiei normale, pot sa acuze simptome legate de dispozitie, domeniul emotional si fizic ce pot fi similare cu cele din sindromul premenstrual si sindromul disforic premenstrual. Dupa menopauza, cand nivelul hormonal este scazut si lipsit de fluctuatii importante, femeile inceteaza sa mai sufere de sindromul premenstrual.
Femeile trecute de menopauza care primesc suplimente hormonale si femeile care iau pastile anticonceptionale pot avea, de asemenea, sindrom premenstrual.
Cu toate ca nu se stie exact cauza declansatoare a sindromului, au putut fi identificati niste factori care predispun la aceasta afectiune.