Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3173118intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
StarShinerS
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
25 Oct
SATI 299.651AFISARI
194.248VIZITE
177.427V. UNICI

Care este mesajul poeziei "O, mama" de Mihai Eminescu? Ce intelegeti voi din aceasta poezie?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • 4 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Dupa cum iti amintesti, poezia aceasta are trei strofe iar dintre acestea doar in prima este evocata imaginea mamei, celelalte fiind adresate iubitei pe care poetul o indeamna in strofa a doua sa nu planga la crestetul sau de va muri inainte, si pe care si-ar dori-o alaturi, in "incaperea aceluiasi sicriu'", de va fi sa moara impreun.Asocierea celor doua fiinte atat de importante pentru sufletul poetului, mama plecata demult dar careia pare a-i auzi chemarea de dincolo de mormant, iubita care ii este in viata alaturi dar de care n-ar vrea sa se desparta nici in moarte, comunica sentimentul romantic al aspiratiei de retragere dim zbuciumul si zgomotul lumii, in linistea desavarsita a vesnicului somn.Sentimentul acesta al "dorului de moarte"intalnit si in alte poezii eminesciene, fie daca ne gandim numai la cunoscuta"Mai am un singur dor'"cu multele sale variante, este vazut de poet ca o reintoarcere in sanul naturii. Regasim in versurile acestei poezii salcamii, teiul sfant, murmurul apei raului pe al carui mal doreste a fi ingropat.Cu alte cuvinte, poezia"O mama..."poate fi considerata chintesenta imaginatiei creatoare eminesciene, dar si a atitudinii ce-l apropie, intr-un fel, de ciobanasul mioritic prin seninatatea cu care priveste moartea. Repetarea, ca un lait -motiv obsedant a cuvantului "mereu", sau forma sinonimica a acestuia"de-a pururi", comunica oricarui cititor o puternica traire a dorintei de liniste eterna.
  a răspuns (pentru April):
  (y)
  - Ascunde conversatia (1 răspuns)
 • a răspuns:
  Mesajul este ca mama este cea mai sfinta fiinta!
  Mihai Eminescu isi iubea cu adevarat mama si de aceea i-a dedicat aceasta poezie!
 • a răspuns:
  Daca te apuci sa comentezi, sa analizezi si sa citesti si parerile unor critici vei afla ca de fapt nu se refera doar la moartea mamei sau a lui sau a iubitei. Se refera la ritmul vietii si universului cum toti ajungem in acel punct de care ne este atat de frica, cum toate ajung sa se termine.