| 22n a întrebat:

Buna ziua, daca am avut un accident si nu m-am prezentat in 24 ore la accidente ușoare deoarece a ramas sa ma vad maine cu celălalt conducator auto pentru a întocmi amiabila dar acesta nu a mai răspuns la telefon ulterior prezentandu-ma in 72 ore si declarand accidentul este normal sa mi se ridice permisul pe 30 zile daca atunci pe moment am sunat la 112, si la inspectoratul de poliție județean, ulterior mergand la inspectoratul judetean de politie si i am informat despre accident? dar nu si la accidente ușoare, abia dupa 72 ore am ajuns la accidente usoare si am declarat! cei de la asigurări mi-au spus ca daca am sunat la 112 si i am informat despre accident nu era normal sa mi se ridice permisul pe 30 zile

4 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Dar atunci pe moment cand ai sunat la 112, de ce nu s-a deplasat la locul accidentului un echipaj de la politia rutiera?
ti-au transmis ceva prin 112 cei de acolo in acel moment?

probabil cei de la politie rutiera s-au bazat mai ales pe articolul urmator din OUG 195/2002

Art. 79. -
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), conducătorul de vehicul este obligat să se prezinte imediat la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.

se poate lua legatura si cu un avocat specializat pe codul civil (aici codul rutier) pentru a vedea ce anume este de facut, pentru ca aici avem o speta usor complicata, odata se spune despre obligativitate declararii evenimentului si acel termen de maxim 24 de ore de la constatarea avariei (in cazul avariilor si accidentelor usoare etc), tu avand obligatia de a se merge la politia rutiera si a declara asta, la fel se intampla si daca lipseste constatarea amiabila, nu te intelegi cu celalalt sofer etc
pe de alta parte art. 77 (2) din aceeasi OUG 195/2002 mentioneaza "Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România."

deci nu este primul si nici ultimul caz cand legea si procedurile se bat cap in cap si se aplica "arbitrar", o procedura spune ca in cazul accidentului usor faci constatare amiabila sau in lipsa ei mergi in 24 de ore la politie si declari evenimentul, alt articol de lege spune clar ca "oricine" poate sa declare prin 112 despre producerea unui accident, prin care putem extrapola ca si daca cineva a lovit de exemplu o masina si a fugit, se poate apela 112 de catre cel care a fost martor si nu doar direct implicat!
nu lua de bune toate cele ce scriu acum, nu sunt practicant, imi exprim doar opinia!

pe viitor este bine sa numai ai incredere in nimeni, amiabila se face pe loc, iar daca nu exista intelegere mergi direct la politia rutiera! iata ca lumea este "rabla", putini au cuvant si bun simt ca sa numai zic de moralitate, tot ei gresesc si tot ei o fac pe nevinovatii si se mai si sustrag greselilor comise, dorind sa nu pateasca si nici sa plateasca ceva!

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Este normal sa ti se ridice permisul, daca nu ai declarat in scris evenimentul.
Ca ai sunat la 112 e absolut irelevant, eventual ti se putea da o amenda pentru apelare abuziva. Accidentul fara victime nu este urgenta, nu se apeleaza 112. Singura urgenta este cea de a elibera carosabilul. Apoi trebuie sa fie clarificat accidentul, in 24h, fie prin declaratie la politie, fie prin completarea amiabilei, impreuna cu celalalt sofer.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Intelegerea amiabila se incheie la fata locului. De aceea eu port permanente in masina un formular pentru acest lucru. A fost si vina ta ca ai avut incredere in nu stiu cine.

| KovacsB a răspuns:

Da este normal.