| VerdelePrimeaza a întrebat:

Va salut pe toți,

As dori sa incep prin a spune că am aproape 30 de ani și mă gândesc din ce in ce mai mult sa fac o schimbare in domeniul profesional. Mai precis având în vedere că viitorul se îndreaptă tot mai mult în direcția automatizarii mă gândesc serios să încep să studiez programare. Tin cont că sunt practic 0 barat in domeniu as dori totuși să știu de la voi de unde sa incep pentru că domeniu IT conține multe limbaje de programare. Apoi dacă o apuc pe acest drum după părerea voastră (ținând cont de faptul că sunt o persoana normala nu vreun geniu) dedicandu-mi undeva la 4 ore pe zi de studiu, cam cat timp mi-ar putea lua până să ajung macar la stadiul de a avea șanse la un post de nivel junior. Și nu în ultimul rând doresc să știu dacă la vârsta mea, mai am vreo sansa in acest domeniu sau este deja prea târziu? Mulțumesc și vă aștept pe cât mai mulți cu cat mai multe opinii.

6 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Mai usor e sa fi electrician. O sa fie multe masini electrice si statii de incarcare pe curent.

Bula
| Bula a răspuns:

Depinde ce studii si experienta ai cumulat pana in prezent.
Parerea mea este ca, mai bine ar trebui sa te concentrezi pe domeniile deja cunoscute si implementarile de automatizare existente si posibilitatile de imbunatatire - extindere.

| Violleta2022 a răspuns:

Imi pare rau ca trebuie sa te dejamagesc, dar nu cred ca ai vreo sansa, sa inveti programare la 30 de ani, cand copii de liceu deja sunt destul de avansati si au sanse mult mai mari la joburi, ca tine.
Mai este si altceva: nu te va angaja nimeni pe post de junior dupa 30 de ani!
Reporfileaza-te pe o meserie: electrician, sudor, mecanic, samd.

| sierra1 a răspuns:

Lasă tu finii "psihologi" de mai sus și tu concentrează-te pe C++, dacă-l știi pe ăla la nivelul tutorialulu atașat, ești pe drumul cel bun. Incearcă

o țâră de engleză și asta, ajută

https://www.udemy.com/......deep-dive/

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Damn, ce raspunsuri ti s-au dat. Foarte frustrati oamenii. Depinde doar de tine daca reusesti sau nu, nu de parerile lor.

Incepi prin a-ti alege un limbaj (c#, java, python, javascript - recomand unul din primele trei, o sa iti zic mai tarziu de ce nu-ti sugerez javascript). Iti petreci primele cateva zile invatand sintaxa limbajului si rezolvand mici probleme de algoritmica de liceu (suma a doua numere, produsul a n numere, etc.). Inveti putin si despre recursivitate in stadiul asta.

Dupa ce termini cu asta, te apuci de structuri de date si de algoritmi (metode de sortare - le iei progresiv, de la cele mai usoare: selection sort, insertion sort, bubble sort, quick sort, merge sort -, algoritmi de cautare: cautare element cu element, cautare binara), in paralel inveti si despre diverse structuri de date (array-uri, liste, hashmap-uri, heap-uri, arbori - le-am pus in ordinea dificultatii).
Atentie! Structurile de date si algoritmii astia celebri sunt deja implementati in cam toate limbajele de programare. Ideea e sa vezi ce sta in spatele lor (ideea algoritmului) pentru a putea intelege mai bine cand e util sa folosesti lucrurile astea si de ce e bine.

Dupa ce termini cu astea, inveti concepte de programare orientata obiect (te-am pus la inceput sa iti alegi unul din limbajele c#, java sau python pentru ca poti face OOP cu ajutorul lor, javascript nu e folosit ca orientat obiect, desi poate face si asta). O sa trebuiasca sa te documentezi despre: clase, obiecte, polimorfism, mostenire, interfete, etc.

Daca, totusi, alegi sa incepi cu javascript, pentru ca nu il vei folosi ca un limbaj orientat obiect, va trebui sa inveti si niste html si css.

Deja acum ajungem la chestii mai de finete: pentru limbaje orientate obiect ai nevoie de principiile GRASP si SOLID, dar si de design patterns (iterator, singleton, observer, model view controller, factory, decorator, etc.). Atat pentru limbaje oop, cat si pentru javascript, ai nevoie de servicii REST. Astea iti faciliteaza comunicarea dintre un server si un client.

Ar mai fi si programarea paralela (thread-uri si procese). Te poti descurca la inceput si fara ea, dar pentru interviuri e bine sa o stii. Deci ar intra tot in ultima categorie, cea cu lucruri de finete.

Pot sa-ti recomand o carte cu intrebari de interviu: Cracking The Coding Interview. E foarte buna cartea, are peste 100 de probleme cu rezolvari, iar intrebari similare cu ce se afla acolo sunt date cam la toate companiile. O poti cumpara si de pe eMag sau descarca de pe net gratis.

| Mirel4412 a răspuns:

Nu cred ca mai poti acum la 30 de ani sa mai recuperezi ceva. Daca voiai sa fi it-ist, invatai de la inceput, adica sa iti fi placut meseria. Daca tu o faci de dragul banilor nu e ok.