| TonyMotola a întrebat:

Vreau sa cumpar un apartament undeva iar proprietarul mi-a oferit apartamentul la un pret cam suspect.
Am posibilitatea sa verific pe net daca acel apartament este ipotecat sau la ce sa fiu atent inainte sa semnez contractul casei?

12 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Pe net nu poti verifica, dar poti solicita singur la cadastru (sau prin intermediul unui notar public) un extras de carte funciara pentru informare.
Pentru a te asigura ca totul este in regula, este suficient sa urmezi sfatul brigaelei, sa alegi un notar in care sa ai incredere. Acesta nu va intocmi contractul de vanzare-cumparare pana nu se va asigura ca legal sunt toate in ordine.
O alta posibilitate este insa ca acel apartament sa prezinte altfel de surprize (de exemplu un vecin care il inunda periodic sau care exerseaza zilnic la tobe, o cladire foarte veche cu mari probleme la instalatii, o sursa de poluare in apropiere samd). Poate o discutie cu un vecin iti va fi de ajutor.

mariana
| mariana a răspuns:

In primul rand trebui sa stii ca, imobilele se cumpara printr-un contract de vanzare-cumparare autentic, care se redacteaza si se legalizeaza de catre un Notar public, si ca, pentru a fi perfectat, proprietarul trebuie sa prezinte atat actul de proprietate, cat si un Extras de Carte Funciara, care se elibereaza, la cererea Notarului public, cu cel mult 5 zile inainte de data perfectarii contractului, de Biroul de carte funciara din cadrul Oficiului de cadastru si publicitate imobiliara. Daca imobilul a fost ipotecat, aceasta informatie apare in Extrasul CF si atunci, exista si interdictia de instrainare, fara acordul Bancii care a infiintat ipoteca.
Este posibil insa sa existe un proces civil pe rol, in legatura cu acel imobil si acest lucru, nu apare intodeauna in CF, motiv pentru care, este imperios necesar ca, sa existe o clauza in contract, prin care proprietarul sa confirme ca nu exista litigii in legatura cu imobilul ce urmeaza a fi instrainat.
Raspunsul Olianei este bun si informatiile pe care ti le-a dat sunt utile si trebuie sa tii seama de ele.
Poti lua si relatii de la vecini, dar nu este sigur ca vei primi raspunsuri reale si sincere.
Oricum nu trebuie sa te grabesti cand este vorba de o asemenea investitie pentru ca, trebui sa te lamuresti in legatura cu toate aspectele legate de imobilul in cauza, precum si in legatura cu proprietarul casei, mai ales daca el este cel care este in drept s-o vanda. Daca este cumva casatorit, trebuie sa fie de acord si sotia sa vanda casa, iar daca este urmas, impreuna cu alte rude, trebuie sa aiba imputrnicire de la ele pentru instrainare, ori toate urmeaza a se prezenta la Notar, sa semneze contractul de vanzare-cumparare.
Trebuie sa fii atent daca domiciliul proprietarului este real si daca nu este vorba doar de o coincidenta de nume, insa cel in cauza sa nu fie proprietarul casei, pentru ca asemenea situatii s-au mai intamplat.
Mult succes si mult noroc. Spune-ne apoi cum ai reusit.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Pe langa sfaturile foarte bune ale Olianei, iti spun ca alegerea notarului este privilegiul cumparatorului. Alege un notar bun si cinstit si el va sti toate chichitele contractului.

| TonyMotola explică:

Am nevoie de un raspuns sigur si urgent...
Fac cinste dupa cumpararea acestuia!

| TonyMotola explică:

Nu mane "Misterious" indiferent de proprietar daca ai luat un credit ipotecar de la banca si tu ai vandut apartamentu ipoteca nu se ridica decat dupa ce ai terminat de achitat creditul altfel daca tu nu mai platesti iar viitoarul proprietar nu a fost atent ce a semnat banca vine si ai ia apartamentul! Asta mi-au spusot 2 agenti imobiliari...
Asta e faza ca as vrea sa stiu daca pot verifica asta pe net sa fiu sigur si sa mai economisesc timp sa nu stau sa umblu pe la primarie si la circa financiara...

| TonyMotola explică:

Mersi mult de tot Oliana...

| TonyMotola explică:

Mai stie cineva riscurile si smecheriile ascunse ale unui contract?
Ca sa stiu sa ma feresc sau sa le vin de hak printr-o metoda inteligenta!

| angelocezar a răspuns:

Pe net nu poti verifica, cere-i o copie de cf si vb cu un avocat sau notar sa-ti scoata cf nou sa vezi daca are probleme, coasta 20 lei,
www.imocezar.ro

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai, ii ceri extrasul de carte funciara la zi, adica scos in saptamana in care l-ai cerut. Ceri actele de proprietate, adica certificatul de intabulare si buletinul. Daca buletinul este al lui, si apartamentul este intabulat pe el si, extrasul de carte funciara la zi este curat, adica nu scrie ca este ipotecat, atunci poti cumpara apartamentul. De asemenea trebuie sa iti arate dovada, adica chitanta ca a platit impozitul pe apartament inclusiv anul acesta si apoi mergi la Adminstratorul blocului si ii ceri sa iti dea o hartie semnata si stampilata cu stampila asociatiei ca si-a platit cheltuielile la zi. Astea fiint ok, poti sa il cumperi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inca ceva, nu te jena sa ii ceri toate astea, este dreptul tau si, asta te scuteste de surprize.

| Misterious a răspuns:

Pai daca ar fi ipoteca si l-ar trece pe numele tau nu prea mai aitu treaba cu ipoteca respectiva pentru ca nu mai coincide proprietarul. poti sa faci ceva "ancheta"pe tema asta. dar eu cred ca din cauza crizei si din pricina faptului ca stau mult cu apartamentele goale.lumea tinde sa le vanda cu preturi din ce in ce mai mici.

| lililuna a răspuns:

Apartamentele cu ipoteca ar trebui sa fie inregistrate la Directia de Finante publice de care apartii sau la Judecatorie...