| Răzvănykă a întrebat:

Cum ati devenit atei, la ce varsta si de ce?

5 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Este doar pentru atei intrebarea?
pacat ca TPU nu este un forum asa cum se zice si se crede, pentru ca daca ar fi forum s-ar putea crea grupuri, uite grupul ateilor, altii ar fi grupul moderatorilor, altii in grupul 'jasminelor'

eu nu-s ateu, prefer sa fiu ca mine si nu ca altiiwinking

eu spre deosebire de altii, fie atei, sectanti ori habotnici, consider ca omul nu trebuie privit cu alti ochi doar pentru alegerile si convingerile sale religioase sau pentru lipsa credintei sale, cum este cazul tau si al multor altora!

fiecare este liber sa aiba teoriile si principiile sale călăuzitoare!

suntem fiinte slabe raportate la Univers, suntem bieti muritori, dar ne credem zeitati de multe ori!

| Răzvănykă explică (pentru Simpatic):

Esti agnostic sau deist?

| Simpatic a răspuns (pentru Răzvănykă):

Crestin nepracticant happy

| mODIN a răspuns:

La 14 ani. Am dat atunci de cateva canale de YouTube cu nume din acelea de tipul "Rationality Rocks" sau "Fairy Tales Debunked" unde luau cea mai literala interpretare a Bibliei si o comparau cu lecturi aproximative de pe wikipedia de la diverse teorii stiintifice. O perioada eram chiar infocat, voiam sa "dezbat" cu toata lumea chestiile astea, sa le explic ca Noe nu avea cum sa repopuleze planeta doar cu cate doua animale din fiecare specie; ca nu a testat nimeni dpdv stiintific proprietatea icoanelor sfinte de a vindeca boli cronice; ca sunt pasaje in Biblie care se contrazic intre ele cu privire la acelasi eveniment etc.

Apoi m-am maturizat, am inceput sa pot sa citesc si sa inteleg si chestii mai complicate decat "7 reasons why creationism is unscientific" sau mai stiu eu ce alte vrajeli din astea, si am intrat in contact cu mult mai multe religii si oameni care nu le practicau superficial. Am observat si ca vasta majoritate a celor ce se identifica cu ateismul sunt ori extrem de tineri, ori complet nerealizazi din toate punctele de vedere, si ca, indiferent cat ridica in slavi stiinta si ratiunea si gandirea critica, niciunul din ei nu e cercetator, niciunul nu este in mod special cult, niciunul nu a practicat dezbateri academice (decat daca sectiunea de comentarii pe Youtube se pune), niciunul nu stie prea multa istorie, niciunul nu stiu mai nimic despre filosofie etc.

Faptul ca am fost candva ateu ma ajuta in momentul de fata sortez prin acele aspecte ale religiei care chiar sunt nonsensice, pentru ca voi fi primul care recunoaste ca exista si din astea. Dar sa ramai ateu toata viata mi se pare echivalentul la a ramane cu ideea ca "mie nu mi-e frica de Bau-Bau" toata viata. Da, poate prinde bine la o anumita varsta, dar ca adult mi se pare ca ar fi trebuit deja sa treaca toata lumea peste etapa asta.

| Răzvănykă explică (pentru mODIN):

Nu e bine sa facem generalizari, nu trebuie sa fii geniu in filosofie sau istorie ca sa fii ateu..ci doar sa fii sincer cu tine insuti si sa-ti dai seama ca nu exista dovezi

| mODIN a răspuns (pentru Răzvănykă):

Intr-o alta intrebare intrebi daca merita sa citesti 'Originea Speciilor' sau daca Neanderthalii au coexistat cu Homo Sapiens si acum imi povestesti tu mie despre sinceritate fata de tine insuti si lipsa dovezilor? Daca tu ai fi sincer cu tine insuti, ai recunoaste ca ai o intelegere prea superficiala a lumii ca sa-ti dai seama daca exista sau nu dovezi in sensul asta si, in loc sa incerci sa ofensezi persoanele religioase pe TPU, ti-ai vedea de scoala si citit.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu am devenit, am fost educat în spiritul știintei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

La 15 ani. Am ]nceput să gândesc.

| EestiSodalane a răspuns:

Nu am fost niciodată convins de ateism. Prea multe lacune.

| EestiSodalane a răspuns (pentru Răzvănykă):

Pentru că ateismul, filozofic vorbind vine la pachet cu materialismul (ideea că nu există nimic în afară de materie) și în ultima etapă a evolutiei filozofiei îl putem asocia cu postmodernismul care nu admite fundamental vorbind noțiunea de adevăr, orice afirmație fiind o perspectivă subiectivă. În ultima instanță ateismul nu admite noțiunea de adevăr absolut. Și aici intervine problema lipsei de diferențiere între obiecte și subiecte, desfințarea totală a subiectului ca identitate în timp și imposibilitatea de a justifica universalele pe care le presupunem întotdeauna când facem afirmații ce se vor a fi "adevărate" în mod obiectiv.