| MeisterSchnitzel a întrebat:

"Dar când motivele de teamă au fost înlăturate şi a înţeles că a sosit timpul să facă ce vrea, şi-a dat pe faţă tainele credinţei sale. Prin decrete clare şi absolute a hotărât să se deschidă templele şi să se aducă jertfe pe altare în cinstea zeilor. Şi, ca să întărească efectul dispoziţiilor sale, a chemat la palat pe episcopii creştini, care aveau controverse între ei; precum şi pe reprezentanţii unor secte din popor, şi i-a sfătuit cu amabilitate să curme discordiile. Şi să servească fiecare religiei sale, fără vreo teamă sau oprelişte. Avea această atitudine gîndindu-se că libertatea religioasă măreşte neînţelegerile şi n-are motiv să se mai teamă că poporul va fi unanim contra lui, ştiind din experienţă că nu există fiare mai primejdioase pentru oameni decât sunt cei mai mulţi dintre creştini în controversele dintre ei." (Ammianus Marcellinus, "Istorie Romană", cartea XXII, capitolul 5, 2-4)
Ni se spune astăzi că libertatea religioasă este un lucru benefic pentru societate, însă vedem că această era folosită încă din Antichitate pentru a dezbina și a semăna discordie - Iulian Apostatul (despre care e vorba aici și care a domnit între 361 și 363) știa asta foarte bine, așa că a încercat să distrugă creștinismul din interior chemând înapoi din exil pe episcopii arieni în speranța că disputa hristologică încheiată definitiv la Niceea va fi reaprinsă artificial.
Voi ce părere aveți?

2 răspunsuri:
| ArchangelElohim a răspuns:

Nu cred in dogma sau religie, religia mea e iubirea, nu cred in biserici, iisus a spus: adevarata biserica a Lui Dumnezeu e sufletul omului. acolo sa te rogi in taina camarii tale, fara sa te vada nimeni. m-am nascut ortodox si am fost multi ani fanatic ortodox, insa nu mai sunt pentru ca aud toate prostiile alea: sa-ti fie frica de Dumnezeu, deci Dumnezeu Tatal maestru sublim al bunatatii si a iubirii cere de la mine un sentiment negativ? serios? sau faza cu greseala, cu pacatul, oare daca nu am gresi cu nimic am mai putea invata ceva? greseala nu e pacat doar persistenta in greseala este.

| ArchangelElohim a răspuns:

Iubesc pe Dumnezeu din toata fiinta mea, dar nu cred in religie sau dogma. cat despre conciliu de la niceea 325 unde au participat 318 episcopi sinodul a discutat problemele ridicate de Arius din Alexandria., acesta susținea că Iisus din Nazaret nu ar fi fiul lui Dumnezeu născut din vesnicie, ci doar o creatura a Tatalui care în singuratatea lui l-ar fi creat pe Iisus și l-ar fi înfiat. dar cum nu mai cred in dogma desi am studiat dogmatica ortodoxa nu ma intereseaza daca aceasta disputa va fi reaprinsa sau nu, cum nu cred ca intr-o zi biserica ortodoxa se va uni cu cea catolica.

Întrebări similare