| ana09234 a întrebat:

Bunaaa! Am si eu o problema sunt cu un baiat care are 17 ani iae eu am 15 ani sunt cu el de 2 ani el mi. a propus sa intretinem relati sexuale si nu stiu ce sa fac mentionez ca il iubesc foarte mult dar nu vreau sa apara o sarcina nedorita... celui mai bun raspuns dau

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Ioana, la 15 ani ești încă mult prea mică pentru a-ți începe viața sexuală. Nu te grăbi! Îți pui sănătatea și viața în pericol. Ai răbdare măcar 2-3 ani! Ai toată viața înainte pentru a face sex cât și cu cine dorești. Iar băiatul, dacă ține la tine cu adevărat, te va aștepta. Iar dacă nu, înseamnă că ți-e mai bine fără el, pentru că nu te-a meritat.
Fii o fată isteață și spune-i că încă nu ești pregătită, iar chiar dacă ai fi, asta ar însemna să-ți pui sănătatea în pericol, să riști să faci cancer de col uterin. Merită? Eu zic că nu.
Gândește-te și fii isteață! Succes!

| ana09234 explică (pentru NOname):

Imi puteti spune cum pot sa ii spun ca nu vreau sa intretin relati sexuale cu el?

| NOname a răspuns (pentru ana09234):

Exact așa cum ți-am spus, Ioana. Îi explici frumos, calm, că încă ești mult prea mică și nu te simți pregătită și că fetele care își încep viața sexuală înainte de 17 ani jumate prezintă un risc crescut de cancer de col uterin, plus alte boli și complicații. Pune-l și pe el să se documenteze ca să vadă cu ochii lui la ce riscuri te-ar supune pentru o simplă satisfacere de nevoi fiziologice, pe care bine-mersi și le poate satisface și singur. Spune-i că dacă ține la tine, ar trebui să te înțeleagă și să nu mai insiste, până nu vei împlini măcar 17 ani jumate. Asta ar fi o dovadă de dragoste în cazul vostru, nu sexul.
Succes, dragă.

| raspunz a răspuns (pentru NOname):

Răspunsul este ok, dar îmi permiți să fac o mică precizare?
Riscul de cancer de col uterin nu crește dacă începi viața sexuală mai devreme. Prinipalul factor de risc este infecția cu virusul HPV. Acest virus se transmite pe cale sexuală. Dacă folosești prezervativul, nu îl iei. Deci o viață sexuală începută chiar la 15 ani, dar cu protecție prin prezervativ și eventual parteneri monogami virgini nu crește rscul.
Evident, dacă faci sex neprotejat crește riscul de cander de col uterin, și evident dacă începi la 15 ani ai mai multe contace sexuale pe parcursul vieții. Dar vârsta debutului sexual nu influențează riscul.

| raspunz a răspuns (pentru NOname):

Dacă nu ești pregătită să începi viața sexuală atunci spune-ilucrul acesta. Dacă vrei să începi cu pași mici, est ok să vă jucați, să vă atingeți și să vă sărutați sau să practicați pettingul, mângâieri reciproce, sau sexul oral, dacă dorești asta. Dragostea se poate manifesta și în alte moduri, nu doar prin sex vaginal. Dacă însă își dorești să începi viața sexuală, doar tu ești în măsură să spui când e momentul potrivit. Alege după inima ta. Poți preveni o sarcină nedorită informându-te bine despre sex, din surse documentate, nu de pe forumuri. Citește Tot ce ai vrut să știi despre sex dar ți-a fost teamă să întrebi de Dr Ruben. Folosește mereu prezervativ, este cea mai sigură dintre metodele contraceptive uzuale, iar dacă e folosită corect nu ar trebui să ai probleme. Ești cam micuță să începi să iei anticoncepționale doar pentru problema asta, dar un cabinet de planing familial îți poate oferi mai multe informații.

| raspunz a răspuns (pentru NOname):

Inceperea vieții sexuale la vârstă fragedă poate fi un fator de risc mai ales în asociere cu folosirea contraceptivelor orale, pentru că acele fete fac mai mult sex neprotejat și au risc mai mare de a lua virusul HIV. E o precizare importantă care nu se face de obicei în mijloacele de informare uzuală. Dacă faci sex protejat prin prezervativ, riscul nu crește.

| raspunz a răspuns (pentru raspunz):

Scuze, am vrut să scriu Virusul HPVși am tastat HIV. Oricum, prin sex neprotejat poți lua si HPV, si HIV si VHC VHB (virusuri hepatice) VHS (virusul herpes)

| Brigaela a răspuns (pentru raspunz):

Nu este adevarat. Exista mai multi factori de risc pentru cancerul de col uterin. Cel mai important este infectia HPV. Al doilea ca importanta este inceperea vietii sexuale inainte de 17 ani si jumatate. Traumatismele mici si repetate din cursul actului sexula, in timpul rotatiei colului uterin, determina risc crescut de cancer. Intre 12 si 17 ani si jumatate, colul femeii se roteste expunand spre vagin zona cea mai vulnerabila, de unde ia nastere intotdeauna cancerul de col uterin. Se accepta ca o femeie infectata HPV are un risc de 100 de ori mai mare sa faca cancer de col decat una neinfectata. De asemenea, se accepta ca o femeie care isi incepe viata sexuala inainre de 17 ani si jumatate are un risc de cancer de col (determinat de aceste traumatisme) de 9-10 ori mai mare decat una care isi incepe viata sexuala dupa 17 ani si jumatate. Nu inteleg de ce sustii ca varsta de debut nu influenteaza riscul, cand cresterea este atat de mare, deci relevanta statistic. Un studiu multicentric la care am participat in facultate a relevat ca 95% din femeile care fac leziuni precanceroase si canceroase de col uterin inainte de 40 de ani si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani. Mi se pare o cifra foarte relevanta statistic. De altfel, chi square a aratat un p

| raspunz a răspuns (pentru Brigaela):

Da, este adevărat, dar după umila mea părere un studiu acest studiu ar avea relevanță dacă ar fi făcut doar pe femei care au avut acele traumatisme mici și repetate ca urmare a contactelor sexuale protejate, care nu au contactat infecția HPV. Or așa ceva este foarte greu de făcut șinu poți spune dacă acea creștere a riscului de 9-10 ori este dată numai de traumatisme, sau și de infecșia cu HPV, favorizată de contactele sexuale statistic mai numeroase ca urmare a unei vieți sexuale începute devreme. Traumatismele la nivelul coului uterin sunt evident favorizate de poziția acestuia, dar oare nu aproape orice contact sexual produce inevitabil traumatisme ale colului uterin? iar cauza de aparitie a cancerului de col uterin in zona aceea vulnerabila este determinata de aceste traumatisme sau de metaplazia scuamoasa care are loc la nivelul interfetei dintre endo si exocol? iarăși e interesant de știut la ce vârstă își încep viața sexuală și femeile din lotul martor, care nu au cancer de col uterin la 40 de ani, poate căprocentul celor care au început viața sexuală înainte de 18 ani estetot 95%, nu știu, nu cunosc studiul.
În orice caz, discuția a devenit cam complexă. Domnișoara a adresat o întrebare punctuală, nu știe ce să facă pentru că se teme de o sarcină nedorită, nu a întrebat dacă să-și înceapă viața la 15 ani sau nu. Personal și eu cred că vârsta de 17 ani și jumătate este mai bună, din toate punctele de vedere, dar este alegerea ei. Așa că dacă totuși alege să înceapă viața sexuală la 15 ani eu îi recomand doar să folosească prezervativ, mai bine un risc de 9-10 ori mai mare decât unul de 100 de ori mai mare, pentru o boală care oricum poate fi diagnostcată la timp prin testul Papanicolau și poate fi tratată în primele stadii cu vindecare completă.

| raspunz a răspuns (pentru raspunz):

În plus cred că lecțiile de educație sexuală trebuie să nu se concentreze exclusiv pe abstinență, pentru că nu este o soluție valabilă. Adolescenților trebuie să li se ofere o variantă, nu doar să îi speriem cu toate riscurile pe care le are viața sexuală. Altfel își pot crea o fobie pentru sex și asta nu este de dorit. Altfel vor fi prost informați și vor crede că doar abstinența protejează împotriva unei sarcini, iar când voi începe totuși inevitabil viața sexuală s-ar putea să nu golosească prezervativ. Și ajungi să ai o rată a sarcinilor la adolescente cam ca în state unde se face educație sexuală prin programe finanțate de biserici care propovăduiesc abstinența, fără a oferi variante reale.

| Brigaela a răspuns (pentru raspunz):

Da, este adevarat, discutia este complexa, dar tu ai facut o afirmatie transanta: "Dar vârsta debutului sexual nu influențează riscul", desi toate studiile medicale te contrazic. legat de lotul martor: lotul martor este populatia generala. Evident ca riscul de cancer de col nu este de 95% nici in populatia generala, nici in populatia cu cancer de col, dar tinand cont ca majoritatea femeilor isi incep viata sexuala dupa 18 ani, te-ai astepta ca in orice grup de femei, ales pe baza unui criteriu independent, distributia sa fie aceeasi. relevanta statistica vine din faptul ca doar 5% din femeile cu leziuni neoplazice de col uterin si-au inceput viata sexuala la fel ca majoritatea femilor din populatia generala. De aceea am intervenit, fiindca nu ai spus: eu nu cred ca debutul vietii sexuale influenteaza riscul, in ciuda studiilor care evidentiaza o asociere puternica, ci ai spus clar ca varsta de debut nu influenbteaza riscul si nu ai citat nici un studiu medical care sa-ti sustina afirmatia (fiindca stim amandoi ca nu exista). Metaplazia scuamoasa este deterinata si de traumatizare (ca si pe alte mucoase), epiteliul scuamos fiind cel mai rezistent epiteliu al organismului cu care el are tendinta sa-si captuseasca toate zonele traumatizabile. cauza pentru care acea zona este vulnerabila, este alta, si anume numarul de celule stem sup[use traumatizarii. Jonctiunea endo-exocol nu mai este accesibila dinspre vagin dupa 18 ani, deci nu mai poate fi traumatizata ulterior.

| raspunz a răspuns (pentru Brigaela):

Bravo, am înțeles punctul de vedere și este bine argumentat, dar nu sunt sigur în legătură cu vârsta debutului sexual. Din ce am mai citit și eu vârsta în Statele unite este de 17 ani pentru băieți și 17.3 ani pentru fete, deși cred că nici aceste date nu sunt reale, majoritatea subiectilor intervievati fiind reticenti in a declara varsta reala (frica de a nu afla parintii, colegii, politia etc.) Ai dreptate, am gresit pronuntandu-ma categoric asupra acestui aspect, deoarece nu o pot dovedi si exista studii care sustin contrariul.
Cu toate că jonctiunea endo-exocol nu mai este accesibila traumatismelor, femeile care se infecteaza cu HPV chiar si dupa varsta de 18 ani au riscul de a face cancer de col uterin, si din cate stiu se produce tot pe aceasta zona. Din cate stiu si eu, zona de metaplazie scuamoasa este cea mai vulnerabila tocmai din cauza numarului mare de mitoze care au loc in acea zona, facand ca erorile cauzate de replicarea virusului HPV sa aiba un risc mai mare de a se transmite mai departe.

| raspunz a răspuns (pentru raspunz):

Iar traumatismul mucoasei endocolului poate fi nu doar mecanic, ci si chimic, (pH diferit) sau biologic, diverse bacterii care pot favoriza aparitia unei reactii inflamatorii la acest nivel, reactie nomala chiar si la femei care nu au viata sexuala activa.

| NOname a răspuns (pentru raspunz):

Nu cred că este înțelept să încurajezi începerea vieții sexuale de la vârste fragede, din moment ce, cum a spus și Brigaela, există atâtea riscuri (și nu doar cele care țin de sănătatea fizică).

Poți să-i garantezi unei fete, căreia îi spui că este ok să practice sexul (protejat) de la vârsta de 14-15 ani, că nu va avea cancer de col uterin sau o alta boală datorată grabei și neatenției? Vei fi tot timpul de față ca să controlezi cum și dacă se protejează? Poți ști tu cu siguranță ce se întâmplă în corpul unei femei (sunt cazuri și cazuri)? Îți poți asuma aceste riscuri?

Cred că decât un sfat care poate să-i pună sănătatea și viața în pericol (oricât de mic), mai bine deloc. Și așa tinerii din ziua de azi sunt împinși de către mass-media spre o maturizare precoce. Măcar noi să fim responsabili și înțelepți...

| raspunz a răspuns (pentru NOname):

Foarte adevărat! Nu poți garanta niciunul dintre lucurile pe care le-ați menționat mai sus, la fel cum nu poți convinge sau obliga o femeie să nu își înceapă viața sexuală. Nu e vorba de a încuraja începerii vieții sexuale, cum se face în media pe față sau nu, cred însă că singurul lucru pe care îl poți face cu adevărat este să furnizezi informații corecte, și să oferi opțiuni. Pentru că dacă îi spui unei adolescente nu face sex pentru că poți face cancer de col uterin acea adolescentă tot va face sex, asumându-și riscul. La fel cum dacă îi spui unui adolescent nu fuma pentru că poți face cancer pulmonar, acel adolescent își va asuma riscul și va face tot ceea ce îi place. Eu nu am încurajat-o pe Ioana să înceapă să facă sex la 15 ani, tot ce am făcut a fost să-i recomand ca dacă va lua această decizie asumându-și riscurile care vin odată cu ea, să folosească prezervativul.

| Brigaela a răspuns (pentru raspunz):

Da, ai mare dreptate privind HPV, de altfel peste 90% din femeile care fac cancer de col, au HPV. Imi place polemica cu oameni cu cunostinte medicale si bune intentii, e fructuoasa.

27 răspunsuri:
greece12
| greece12 a răspuns:

Nu te grabi.
Dar,chiar NU TE GRABI!
Uita-te in jur,informeaza-te si,daca consideri ca merita sa-ti strici viata si sanatatea, fa cum doresti.
Dar, sfatul meu e sa mai astepti.E prea devreme.

| raspunz a răspuns:

Dacă nu ești pregătită să începi viața sexuală atunci spune-ilucrul acesta. Dacă vrei să începi cu pași mici, est ok să vă jucați, să vă atingeți și să vă sărutați sau să practicați pettingul, mângâieri reciproce, sau sexul oral, dacă dorești asta. Dragostea se poate manifesta și în alte moduri, nu doar prin sex vaginal. Dacă însă își dorești să începi viața sexuală, doar tu ești în măsură să spui când e momentul potrivit. Alege după inima ta. Poți preveni o sarcină nedorită informându-te bine despre sex, din surse documentate, nu de pe forumuri. Citește Tot ce ai vrut să știi despre sex dar ți-a fost teamă să întrebi de Dr Ruben. Folosește mereu prezervativ, este cea mai sigură dintre metodele contraceptive uzuale, iar dacă e folosită corect nu ar trebui să ai probleme. Ești cam micuță să începi să iei anticoncepționale doar pentru problema asta, dar un cabinet de planing familial poate oferi mai multe informații.

| Heather2001 a răspuns:

Sfatul meu este ca daca folosesti prezervativul si pilula de a doua zi, chiar nu prea ar ce sa se intample si nu poate aparea o sarcina nedorita.nu o face daca nu te simti pregatita, dar tine cont ca s-ar putea sa te paraseasca pentru alta care o sa vrea daca nu accepti.tu stii Mai bine ca noi ce fel de om e si daca merita intr-adevar sa te aiba.succes!happyfunda?winking

| MMadalina a răspuns:

Daca esti constienta la ce riscuri te expui din punct de vedere medical, nu ai decat...

| Roo a răspuns:

De parca ai tine cont de sfatul meu oh go on!

| DaReZon a răspuns:

Nu este bine sa ai relatii sexuale la aceasta varsta. Scuze ca zic asta dar majoritatea baietilor le sta gandul numai la sex. Eu am prietena de 6 luni si nici nu m-am gandit sa intretin relatii sexuale cu ea. Daca il refuzi 50% sunt sigur ca nu va accepta si te va parasi. Daca accepti a sa regreti mai incolo. Alegerea ta, ai grija ce faciwinking

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns:

Dupa casatorie.
Fiindcă plata păcatului este moartea,
Romani 6:23

http://www.gotquestions.org/sex-before-marriage.html

| NANANAHehh a răspuns:

Folosestesi tu prezervative...na...da` vrei sa te dezvirginezi de pe acum?

| nomi1029 a răspuns:

Daca nu vrei sa ramai insarcinata puteti folosi prezervativ, dar eu te sfatuiesc sa astepti pana o sa fi pregatita si o sa ai o varsta mai mare.

| dora321 a răspuns:

Scuza-ma poate o nu o sa iti placa raspunsul meu dar consider ca daca tine la tine ar trebui sa nu iti ceara asta...totul se intampla cand trebuie sa se intample, iar daca a asteptat 2 ani inseamna ca mai poate asteptahappy

| Budi a răspuns:

Ietii prezeeu wtfthinking

| Ankatania a răspuns:

NU NU NU NU NU.esti mult prea mica.corpul tau nu este pregatit pentru relatii sexuale. daca te iubeste va intelege asta.