| Roxidd19 a întrebat:

Intrebare pentru fete: Daca am 13 ani pot folosi tampoane ob? Mentionez ca suntr virgina! (Doare tare daca fol. tampoane ob?) Fundaa:X

Răspuns Câştigător
| sofia_8041 a răspuns:

Eu cand am fost de varsta ta a folosit ob cand am mers la mare si nu m-am dezvirginat.Doare putin cand il introduci dar daca il introduci cum trebuie nu mai jeneaza.Ideea ii sa stai cat mai relaxata si sa nu fortezi pentru a nu te rani.Si nu uita sa folosesti ob dintr-alea mici, acelea is speciale pentru fetele virgine si nu ajung pana la himen sa te dezvirgineze.

6 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Multe femei nu suportă tampoanele intra- vaginale. Am priceput că ob-urile sunt așa ceva.

| lolly a răspuns:

Poti folosii.

| ascovit a răspuns:

Afla ca ob-urile nu pot rupe himenul, pentur ca el este destul de elastic, iar ob-urile sunt concepute astfel incat sa nu rupa himenul. Si atata timp cat deja te afli in ciclul menstrual, ( perioada cat ai mentruatie), poti decide orice vrei sa porti, tampoane sau absorbante.

| VIPlidia a răspuns:

Daca esti virgina ti-as recomanda sa nu le folosesti, chiar daca conduc la o igiena majora.

| EsarfaRozZ a răspuns:

@VIP-si eu sunt virgina si folosesc tampoane ob fara nici o problema.
nu doare delco, nici nu le simtitongue

| feliciazavoraru a răspuns:

1. O virgina poate folosi tampoane?
Da. Oricine a auzit de himen trebuie sa stie ca acesta nu este un muschi care sa acopere total intrarea in vagin. El are o deschidere prin care se scurge sangele menstrual. Prin acea deschizatura este introdus si tamponul.

2. Se recomanda folosirea aplicatoarelor de plastic sau a celor de carton?
Este o decizie personala. Unele femei folosesc aplicatoarele de plastic pentru ca le considera mai usor de manuit. Altele le prefera pe cele de carton pentru ca sunt mai putin rigide. Le poti incerca pe amandoi pentru a vedea care ti se potriveste mai bine.

3. Tampoanele pot fi folosite si intre menstre, in cazul unor alte descarcari vaginale?
Tampoanele au fost create special pentru descarcarile mesntruale. De aceea este imperativ sa nu fie folosite in alte scopuri. Daca scurgerile vaginale de alta natura sunt excesive trebuie sa consulti un medic. Ca o masura de igiena, poti folosi absorbante.

4. Este normal sa simti durere in timpul introducerii tamponului?
In mod normal, nu. Totusi, unele femie au acuzat usoare dureri, mai ales cand au folosit tamponul pentru prima oara. Acest lucru apare din cauza incorectitudinii introducerii lui, care trebuie repetata. Este posibil la inceput sa fie nevoie de mai multe tampoane pentru a reusi introducerea corecta.

5. Folosirea tampoanelor controleaza mirosul neplacut al menstrei?
Acest miros in urma contactului lichidului menstrual cu aerul. Tampoanele, care actioneaza intern, previn aparitia lui.

6. Sunt o persoana mignona, trebuie sa folosesc un anumit tip de tampoane?
Nu exista nici un motiv anume pentru care femeile scunde sa foloseasca un anumit de tampon. Alegerea tamponului trebuie facuta in functie de cantitatea de scurgeri menstruale si nu in functie de inaltimea sau greutatea utilizatoarei.

7. Cat timp poate fi folosit un tampon?
Tampoanele trebuie schimbate la 4, maximum 8 ore de la introducere, si chiar mai des cu remarca ca o chimbare prea frecventa poate produce iritatii.
Daca tamponul este imbibat inainte de trecerea timpului normal incearca un tip mai eficient din acest punct de vedere. Iti vei da seama, cu timpul ce tip de tampon ti se potriveste mai bine si cand trebuie sa il schimbi.

8. Pot sa fac folosesc toaleta cu tamponul aplicat?
Nu este nevoie sa scoti tamponul cand trebuie sa mergi la toaleta. Fiecare femeie ar trei orificii separate: cel urinar, cel anal si cel vaginal. Tamponul fiind introdus in orificiul vaginal nu va afecta satisfacerea altor nevoi fiziologice. Daca in timpul urinarii coarda externa a tamponului se uda o poti usca foarte simplu cu un servetel.

9. De ce uneori tamponul se uda in momentul urinarii?
Contactul intre urina si tampon nu apare decat daca tamponul nu este bine introdus in vagin. De obicei, insertia lui incompleta se face cand vaginul nu este suficient de ralaxat sau lubrifiat.

10. Pot face dus sau baie cu tamponul?
Tampoanele sunt singura metoda de protectie a organismului impotriva impuritatilor din apa, in timp ce faci dus sau baie. Totusi, pentru ca nu stai mult timp in apa, nu e obligatoriu sa le folosesti.

11. Un tampon se poate pierde in corp?
Colul uterin are un orificiu cu diametru de cativa milimetri, cat o mina de creion, si el reprezinta singura comunicare dintre uter si vagin. Vaginul este practic o cavitate inchisa, din care doar lichidele (sperma, de exemplu, sau sangele menstrual) pot trece prin acest orficiu, din si inspre uter. De aceea, desi vaginul este populat de microbi de tot felul, uterul este o cavitate practic sterila, colul fiind un "dop", un butoias strabatut de un canal lung si cu diametru foarte mic. Deci nici un obiect solid nu poate "disparea" de acolo (tampoane, prezervative rupte, etc.) Femeia trebuie sa aiba curaj sa "scoata" orice ramane acolo, pentru ca nu exista absolut nici un risc de a rupe nimic, si in nici un caz de a ajunge mai sus - uter, etc. Mana ramane doar in vagin, care pentru asta este facut (sa primeasca in el anumite obiecte tari) si e foarte elastic si flexibil.

12. Daca se rupe firul extern al tamponului?
Acest lucru se intampla foarte rar. Dar daca se intampla, tamponul poate fi scos cu mana, folosindu-te de doua degete. Spala-te pe maini inainte si stai in pozitia pe care ai adoptat-o cand ti-ai inserat tamponul. Daca nnu reusesti trebuie sa mergi la doctor in aceeasi zi.

13. Pot contacta virusul HIV / SIDA daca folosesc tampoane?
Nu. SIDA este cauzata de un virus care nu rezista in mediul exterior. Nu poate fi contactat de pe colacul scaunului din toaleta, din piscine, din mancare si nici din contactul cu tampoanele.

14. Folosirea tampoanelor poate cauza chisturi ovariene?
Nu exista nici o dovada ca ar exista o legatura intre folosirea tamponului si apariti chisturilor ovariene.

15. Ce riscuri exista pentru sanatatea mea daca folosesc tampoane?
Deoarece sangele este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea microbilor, menstruatia in sine este un moment in care riscul de infectii genitale este mai mare. Tampoanele nu reprezinta un risc pentru sanatate, daca sunt folosite corect si persoana respectiva nu are alte infectii genitale preexistente (vaginite, cervicite, etc). Igienei intime ii trebuie acordata foarte multa atentie in aceasta perioada, iar tampoanele trebuie schimbate la intervalul de timp indicat. Daca se constata aparitia oricaruia dintre urmatoarele semne si simptome: dureri locale, febra, miros neplacut, urinare frecventa, eventual insotita de dureri/usturimi, adresati-va imediat medicului dvs.

16. Ce este Sindromul de Soc Toxic?
Sindromul de soc Toxic (sau Soc Toxic) poate apare in multe alte contexte, iar asocierea lui cu folosirea tampoanelor este oricum mult mai rara decat cu alte situatii. In "traducere" din limbaj medical, socul toxic nu este o boala in sine, ci un stadiu foarte grav de evolutie al unei infectii - teoretic orice infectie, digestiva, genitala, respiratorie, etc, se poate complica astfel.

17. Este posibil sa fac SST daca folosesc tampoane?
Socul toxic nu este ceva caracteristic pentru folosirea tampoanelor. Simptomele lui sunt similare cu cele descrise mai sus. O femeie care are oricare din aceste simptome in timp ce poarta un tampon trebuie sa il scoata urgent si sa consulte un medic. De asemenea, ea nu ar trebui sa mai foloseasca tampoane fara consultul medicului. Riscul de a face TSS se poate reduce prin folosirea unor tampoane cu capacitate mica de absorbtie