| คηĐЯээд a întrebat:


La Evaluarea Nationala, subiectul 2, exercitiul 3, care era raspunsul corect.
3)Propozitia subordonata din fraza " Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii " este :
a)atributiva;
b)predicativa;
c)subiectiva.

Multi spun ca este subiectiva, dar pe gandul.info o profesoara spune ca este predicativa.
Cei care au dat Evaluarea Nationala, cum ati scris?
Si profesori vostri ce au spus despre raspuns?


Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| Andrei_1085 a răspuns:

Si eu tot subiectiva am scris. Sper sa fie corect :d. Bafta la nota cat ma imare.

36 răspunsuri:
| Dragosgan a răspuns:

Prieteni,este o mare nedreptate pentru cei care au scris predicativa.Eu am gandit si asta e, propozitia e predicativa.Noi cei putin cei care am scris predicativa avem un MOTIV, avem EXPLICATIE, cei care au scris subiectiva au asa ceva? Propozitia este predicativa, cei de la minister sa mai treaca pe la scoala.

| mymy a răspuns:

Am scris c! Este c, nu inteleg de ce nu vreti sa acceptati ca ati gresit! http://media.hotnews.ro/......rem-1.jpg. Aici e baremul, scrie clar: SUBIECTIVA (C)! ACCEPTATI ODATA si incetati cu revolta predicativei! Au fost pareri si pareri, chiar profesori au sustinut si sustin ca e predicativa, sau ca sunt...ar trebui...acceptate aman2 variantele. Vedem ce se va hotara la minister, dar deocamdata, este subiectiva si va ramane, daca se va acorda punctajul maxim si celor care au scris predicativa, foarte bine. Dupa tipologie e subiectiva, dupa logica e predicativa. Intrebarea este interpretabila si nu ar fi trebuit sa apara intr-un examen national, dar asta e.

| Beiu_Antoniu_1997 a răspuns (pentru mymy):

Explica-ne de ce este c). Te rugam frumos!

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poti sa ma impusti, tot pentru predicativa optez. Si chiar, cei care ati zis ca-i subiectiva, explicati-na si noua cum v-ati gandit.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu vreti sa ne explicati din ce cauza este subiectiva? chiar daca in barem scrie ca este subiectiva ar trebui sa ne explicati si voi din ce cauza ati ales c. La mine in scoala si presupun ca si in alte scoli s-a ales predicativa. Eu sper sa se puncteze ambele

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da,stiu ca e cam tarziu, dar vreau si eu sa inteleg un lucru. S-a schimbat cumva limba romana? Pentru ca, din cate stiu eu, o subiectiva urmeaza dupa un element regent specific ei. Si unde e elementul ala? Eu nu-l vad. Aratati-mi si mie(e valabil pentru cei care au ales subiectiva) ce element regent al subiectivei exista in propozitia principala din fraza asta. Am vazut ca cineva a spus ca "ma jeneaza" e verb personal folosit ca impersonal si e element regent pentru subiectiva respctiva. Din cate imi amintesc eu, elementul regent trebuie sa stea in propozitia de care depinde subiectiva, nu in subiectiva respectiva. In exemplul pe care Ministerul l-a dat in examen, "ma jeneaza", care este, intr-adevar, verb personal folosit ca impersonal, face parte din propozitia subiectiva, nu din principala.Si atunci cum sa depinda subiectiva de "ma jeneaza" cand verbul asta e parte tocmai din subiectiva? Luati cartea de-a VIII-a si recititi-o,sa vedem unde scrie ca elementul regent trebuie sa stea in subiectiva, nu in propozitia de care aceasta depinde. Si am mai vazut ca cineva a spus ca "ceea ce" e element de relatie specific subiectivei,nu predicativei. Serios? Sa inteleg ca,dupa logica asta, "El a ajuns/ceea ce si-a dorit./" e o fraza formata dintr-o principala si o subiectiva,nu? -_-‘ "Ceea ce" poate fi element de relatie si pentru predicativa,nu numai pentru subiectiva.
Acum, o alta intrebare: De ce nu raspundeti atunci cand cei din "tabara predicativei" va intreaba de ce ati ales varianta c? Pentru ca nu stiti ce sa spuneti? Pentru ca nu gasiti un argument? Pentru ca sunteti incapatanati? Pentru ca asa scrie pe barem? Doar doua persoane au adus argumente cu privire la alegerea lor, dar erau gresite, din cate-mi dau eu seama. Macar ei au spus ceva pentru a-si apara alegerea, dar ceilalti? Restul care au ales subiectiva de ce tac?


P.S: Scuzati-ma daca am facut vreo greseala gramaticala. happy

| TrooololololololoJR a răspuns:

Este predicativa curatastraight face

| DSabb a răspuns:

c este corect

| HVI a răspuns:

Sa-i ia naiba pe aistia cu evaluarea lor extraterestra cu tot. NU le mai ajung observatiile din propozitii cat de cat simple ci va mai cer si sa rezolvati dileme care-i pun pe majoritatea profesorilor in incurcatura, daramite pe voi elevii. Rusine lor! cat despre examen, capu' sus, o sa fie bine indiferent de raspunsul la asta intrebarewinking

| izuca333 a răspuns:

Eu am pus c)subiectiva si profa noastra de roamana a zis ca asa e...dar meditatoarea unuia dintre colegii mei a zis ca e predicativa...acum nu stiu ce sa ma cred. Sper ca e subiectiva!

| Byebye14 a răspuns:

Eu am scris ca e subiectiva.

Ceea ce ma jeneaza / este dificultatea rasfoirii./

Logica pe care se bazeaza alegerea subiectivei ca raspuns corect este urmatoarea dupa parerea mea: ce?(cine?) este dificultatea rasfoirii?
raspuns: ceea ce ma jeneaza.
Recunosc ca nu asa am gandit-o la examen,am gandit-o asa dupa,cautand sa simplific mult lucrurilelaughing
Asta deoarece nu a cerut nimeni sa modificam topica si sunt perfect de acord ca daca ar fi fost inversate propozitiile ar fi fost din start predicativa.dar asa...
Si inca ceva. In ordinea scrisa pe foaia de examen, nu in aceasta ordine dupa care v-ati ghidat toti "Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza",deci, in ordinea data de minister, predicatul nominal este "este dificultatea". Asadar, verbul copulativ are un nume predicativ ceea ce inseamna ca nu poate fi predicativa.

Si inca ceva. Este destul de evidentiat caracterul de subiect(logic) al subordonatei, si prin raportare la intregul text.

Ceva, ceva anume este o dificultate a rasfoirii.

| Byebye14 a răspuns (pentru Byebye14):

Si in legatura cu caracterul ala impersonal care cere clar o subiectiva.
"ma jeneaza".
e vorba de pronumele "ma" caci stim ca verbele pot fi insotite de pronume personale folosite ca impersonale in dativ sau acuzativ.
Uite un exemplu: Ma jeneaza ca nu ai venit.

| crackcrack a răspuns:

Eu am scris predicativa iar in barem este subiectiva. Am vazut pe gandul.info o profesoara de la Sava care a spus ca e predicativa. Cred ca e o greseala de-a ministerului.
FUNDA?

| BiancaSweetGirl a răspuns:

Eu am scris c si asa a aparut si in baremul de corectare

| DOLCEMARIA a răspuns:

Eu m-am uitat pe barem si raspunsul este subiectiva!
funda?

| BiaBianca10 a răspuns:

Eu am scris predicativa. Votati si voi pentru revizuirea baremului :o3. --> http://www.petitieonline.com/......iunie_2012

| Anisia_4385 a răspuns:

Subiectiva big grin

| GeorgeOprea a răspuns:

Nu mai vorbiti atat e predicativa curata. Ziceti-mi si mie ce este impersonal in fraza aia? Si pe gandul.info zice ca e predicativa ...in unele bareme scrie predicativa in altele subiectiva si am mai gasit si atributiva...PREDICATIVA si profa a zis la felbig grin

| iAlexi a răspuns:

Subiectiva! happy

| Constantin_Alexandru_1997 a răspuns:

Eu am pus subiectiva.va dau si un motiv ''ceea ce " este element de relatie pentru subiectiva, nu pentru predicativa cum au zis unii dintre voi.

| Altair13 a răspuns:

Wa deci...topica nu se schimba decat daca propozitia este interogativa asa ca ramane la fel ia contragerea primei propoziti devine subiectstraight face

| Lorenush295 a răspuns:

Sunt foarte sigura ca este predicativa.Eu asa am scris si profesorii de la scoala m.au sustinut.Acolo era o inversiune si cand iei invers dupa *este* ine bara si asteapta o completare ceea ce inseamna ca e predicativa.In plus acea propoyitie deja avea subiect si daca contragem ar aveaa 2 subiecte fara nici o legatura. Ceva de genul *Ioana este frumoasa* si ar insemna ca si ioana si frumoasa sunt subiecte:E imposibil.Bag mana in foc petru predicativa.

| Alinush_Alin_1997 a răspuns:

Era c deoarece are ca element regent ceea ce, deci baremul este corect.

| Beiu_Antoniu_1997 a răspuns:

Cei care au optat pentru varianta c) ar trebui sa ne explice de ce au facut acest lucru. Raspunsul corect este b) deoarece prin contragere propozitia subordonata devine nume predicativ. Astfel, cu ajutorul definitiei predicativei, putem observa ca ministerul sau cine a facut baremul nu prea stie limba romana sau a facut o greseala destul de mare. Sa va fie rusine!

| Calin1111123456 a răspuns:

Eu sustin ca este Atributiva din 2 motive.Primul ar fi ca punem intrebarea "care este dificultatea rasfoirii" si atributiva raspunde la intrebarea ''care'' dar si daca ne uitam atenti vedem ca mereu dupa principala ca sa fie atributiva este un subst. sau un adjectiv. Daca este Subiectiva sa imi explice careva care este elementul regent din principala? Unul pe facebook spune ca este subiectiva deoarece se gaseste o expresie verbala impersonala sa mi-o arate el. Expresia verbala impersonala ex: e bine, e rau, e cu putinta.Deci as putea sa ma contrazic cu oricine si sunt la fel ca voi un elev de clasa a 8. As avea tupeu sa ma contrazic chiar cu un profesor pentru ca stiu cea ce stiu!

| Ellennaaa a răspuns:

Era subiectiva. profesorii de la noi au spus ca e subiectiva ...http://image.stirileprotv.ro/media/document/60587749.pdf uite baremul :)