| Syrenutxa a întrebat:

Care e diferenta dintre referat si proiect? Mie mi se pare ca sunt la fel. La examen ni s-a spus sa facem referat si proiect despre acelasi subiect.

3 răspunsuri:
| Andreea625 a răspuns:

Ce este un referat
Referatul este
o lucrare ştiinţifică, personală
care:-abordează o temă (dată de titlul referatului);-are o desfăşurare logică (abstract, introducere, cuprins, încheiere, bibliografie);-argumentaţia este logică şi inteligibilă;-ideile şi organizarea lor îi aparţin autorului (referentului), dar pentru argumentaţiese recomandă apelul la studii şi cercetări ştiinţifice consacrate cu condiţia de a fispecificată sursa.
Ce conţine un referat
Referatul este compus din: abstract, introducere, cuprins, încheiere şi bibliografie.
Abstractul
-urmează după titlu şi nu are mai mult de 5, 6 rînduri;-prezintă succint ideile principale ale referatului.
Introducerea
-prezintă succint tema aleasă (în una, două pagini);-arată motivaţia alegerii temei (care este importanţa temei aşa cum este văzută decătre referent).
Cuprinsul
-reprezintă baza referatului (3-7 pagini) unde se argumentează logic, ştiinţific ideilereferentului;-conţine:
a) o ipoteză
(o idee pe care referentul o expune şi pe care o va argumenta);
b) demonstraţia ipotezei
(ideea expusă este susţinută prin observaţii personaleargumentate ştiinţific, prin citarea unor cercetări sau studii în domeniu);
c) concluzii
(ideile care se degajă în urma demonstraţiei realizate);
d) recomandări
(modalităţi de ameliorare a situaţiei care se degajă în urmademonstraţiei şi din concluzii).
Încheierea
-prezintă (în 1-2 pagini) descoperirile, ideile apărute în urma cercetării temei;-arată posibile căi de continuare şi investigare a subiectului;-constată punctele „forte" şi slabe ale investigării;-reflecţii ştiinţifice personale
Bibliografia
-lista completă cu lucrările ştiinţifice consultate pentru realizarea referatului chiar dacă, unele dintre lucrări nu au fost citate sau aduse în discuţie în textulreferatului
PROIÉCT, proiecte, s. n. 1. Plan sau intenție de a întreprinde ceva, de a organiza, de a face un lucru. 2. Prima formă a unui plan (economic, social, financiar etc.), care urmează să fie discutat și aprobat pentru a primi un caracter oficial și a fi pus în aplicare. ◊ Proiect de lege = text provizoriu al unei legi, care urmează să fie supus dezbaterii organului legiuitor (și opiniei publice). 3. Lucrare tehnică întocmită pe baza unei teme date, care cuprinde calculele tehnico-economice, desenele, instrucțiunile etc. necesare executării unei construcții, unei mașini etc. ◊ Proiect de diplomă = lucrare cu caracter tehnic, aplicativ, pe baza căreia studenții institutelor politehnice, institutelor de arhitectură etc. obțin diploma la sfârșitul studiilor. [Pr.: pro-iect] – Din germ. Projekt, lat. projectus.

| Syrenutxa explică:

Glumesti? Copy/Paste?! Crezi ca eu nu stiu sa caut pe internet? Eu am intrebat care e diferenta! Nu ce inseamna fiecare!

| Beniamin7 a răspuns:

Despre ce este vorba in referat si proiect?