Dar de unde stii ca nu se vor acorda la amandoua variantele.Pana vineri mai sunt 3 zile
Nu mi se pare prea logic să fie subiectivă. Rămân la părerea pe care am avut-o de la început: cine a pus PR gândeşte prea mult.
Dar vă făceam doar o dedicaţie...Eu chiar sper să se accepte ambele fiindcă ştiu mulţi care au pus predicativă şi, totuşi, merită mai mult de 9, 40.
Si eu am pus prediativa.Bine m-am gandit si la subiectiva dar am mai stat 5 minute si mi-am amintit ce ne-a spus dom' profesor de romana de la clasele 5-8, si pe care propozitie gen ca aceasta noi am analizat-o si era predicativa extrasa prin contragere, si de aia am pus predicativa.Adica niste elevi care au pus ala bala portocala sa i-a cele 6 puncte si celalti care se mai duc in sala de olimpiada sa le scada 6 puncte. Unde ne duce Romania frate? Auzi am vazut pe net, nu stiu pe unde, ca aia cu predicativa nu e de clasa a 8, adica daca gandesc mai mult si trec de subiectiva, strica ma? PS: spusa de o profesoara
Totusi mai suntem niste elevi.De aici sa tragem concluzia ca prea mult strica nu. Daca unu pricepe si partea cealalta, de ce sa nu o aplice, daca se poate, si totusi la ceea propozitie o subiectiva nu puteai trage prin contragere pe cand PR puteai si fara sa faci contragere, la asta am gandit eu mai mult.Eu as opta mai mult sa se puncteze amandoua.Si aceea petitie numai cateva mii sau aliat din 190.000?
Tu nu prea ai înţeles ce am vrut să spun. Opinia mea poate e idioată, dar e cam aceeaşi cu a ta ("Nu te apuci sa o faci predicativa ca asa ai citit tu in manualul de a 9-a.-_-").
Nu vroiam să spun că dacă ai un creier prea activ pui predicativă. Nu! În niciun caz. "Gândeşte prea mult" era un mod de a spune că cineva complică lucrurile mai mult decât e cazul.
Am vorbit cu colegii mei care au pus PR. Mi-au spus că au terminat restul subiectelor şi au mai stat jumătate de oră să se gândească la exerciţiul ăsta. Mi s-a părut foarte ciudat, fiincă, ce naiba, mie mi-a luat 15 secunde să împart fraza, să fac contragere la subordonată (cum putea să îţi vină ideea că subordonata e a doua propoziţie nu ştiu) şi să îmi dau seama că e SB.
Am citit şi tot felul de declaraţii ale unor profesori (era cineva şi de la Sava pe-acolo) în care era explicat de ce ar fi predicativă. Mi s-au părut de-a dreptul aberante argumentele lor...
Ceva în genul:
"Identificarea subordonatei PR este mai clară atunci când inversăm cele două propoziţii."
Nu că e "mai clară", omule, e logică doar atunci când le inversezi.
"Propoziţia subordonată poate fi PR atunci când e citită cu intonaţie specială..."
Păi şi ce "intonaţie specială" vezi tu în scris?
De ce să facem lucrurile mai complicate decât sunt?
Uite, dacă-i aşa, eu pot să demonstrez şi că e concesivă:
DACĂ inversezi cele două propoziţii de 17 ori, DACĂ schimb elementul de relaţie, DACĂ schimb subiectul şi predicatul din fiecare, DACĂ s-ar fi dat la examenul pentru şoferi, nu la Evaluarea naţională, DACĂ era despre când se acordă prioritate şi nu despre cât de jenantă e dificultatea răsfoirii, DACĂ o citeşti cu accent franţuzesc, DACĂ ai băut două beri înainte să rezolvi exerciţiul...