| Lotte a întrebat:

Imi poate explica sau da cineva vreun link despre ce inseamna Estetica intr-o poezie? Sunt tare confuza...

Răspuns Câştigător
| oz a răspuns:

Normal ca are legatura...estetic inseamna ceva placut ochiului...nesuparator...frumos...ordonat...asta inteleg eu din acest cuvant.

7 răspunsuri:
| oz a răspuns:

Tu ce intelegi prin estetic.Scrie ce crezi...nu trebuie sa copiezi de nicaieri.

| oz a răspuns:

Alea sunt elementele de prozodie sau ceva de genu...nu mai stiu sigur.

| Lotte explică:

Eu as vrea ceva teorie...

| maitreyi a răspuns:

Se refera la ce fel de rima are ( imperecheta, incrucisata etc), versuri, ritm, (cate silabe are versul)

| rouaroxa a răspuns:

Salut... estetic duce cu gandul la ceva frumos... o poezie este frumoasa atunci cand reuseste sa ti inalte sufletul, sa l indeparteze de patimi, de urat, de comun. Doar asa opera de arta se spune ca si a atins scopul.

"Conceptia estetica a lui Titu Maiorescu

Nu este in intregime originala si nici unitara, adica are contradictii. Astfel Titu Maiorescu preia idei din:

poeticile anticitatii (Platon, Aristotel)

filozofia idealista germana (Kant, Hoegel, Schopenhauer)

estetica clasica romantica si realista

Titu Maiorescu regandeste aceste idei si le nuanteaza personal. Meritul lui Titu Maiorescu este ca a elaborat o conceptie estetica spre deosebire de inaintasii sai Alecu Russo, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu, care au exprimat pareri despre diferite probleme literare in cateva articole. Cel mai important articol in care Titu Maiorescu isi exprima conceptia estetica este O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867). In acest articol Titu Maiorescu porneste de la deosebirea fundamentala dintre arta si stiinta:

arta, frumosul, pasiuni, emotii, sentimente exprimate intr-o forma frumoasa se adreseaza sufletului

stiinta, adevarul, idei, se adreseaza ratiunii

Pe baza acestor deosebiri si cu ajutorul celor doua elemente fundamentale ale operei literare (continutul si forma), Titu Maiorescu defineste poezia. Dupa el poezia cuprinde sentimente, pasiuni, emotii exprimate intr-o forma sensibila. Fondul nu trebuie inteles ca idee propriu-zisa, ci ca sentiment sau pasiune: Prin urmare iubirea, ura, tristetea, bucuria, desperarea, mania, etc. sunt obiecte poetice; invatatura, preceptele morale, politica, etc. sunt obiecte ale stiintei, niciodata ale artelor.

Pentru Titu Maiorescu poezia este un repaus al inteligentei, care trebuie sa exprime sentimente si nu idei politice pentru ca politicul se adreseaza ratiunii si nu fanteziei.

Titu Maiorescu poluleaza aici principiul autonomiei esteticului (esteticul independent de social si politic). Criticul literar N. Manolescu aduce o precizare esentiala aratand ca Titu Maiorescu nu elimina total politicul din poezie ci numai tendinta moralizatoare expresa, adica politicul si socialul insuficient transfigurat artistic.

Asa se explica faptul ca Titu Maiorescu respinge o poezie manifest-social, ca Noi vrem pamant de G. Cosbuc, dar apreciaza lirica patriotica a lui O. Goga.

Titu Maiorescu defineste conditiunea ideala si materiala a poeziei. Conditiunea ideala cuprinde totalitatea sentimentelor, emotiilor, pasiunilor exprimate de poet. Conditiunea materiala cuprinde cuvintele, exprsiile, figurile de stil prin care poetul isi exprima sentimentele."

Estetica, in calitate de disciplina al cariu obiect de studiu este arta, pune accent pe caracterul estetic al artei in sensul ca arta trebuie sa sensibilizeze. Arta, numai prin atributiile ei cognitive si educative de neluat in seama daca opera de arta nu are si o valoare estetica, daca nu e capabila sa declanseze, prin elementele ei specifice (imagini artistice), tocmai acea emotie caracteristica care-i da forta. Forta prin care se obiectiveaza arta consta in functiile sale sociale de care s-a vorbit, triada: cognitiv, educativ, valoare estetica.

http://www.contabilizat.ro/......r/cap1.pdf CITESTE CU ATENTIE SI CE VEI GASI LA ACEST LINK. SUCCES!


anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu facem teme, insa n-are legatura nici cu chirurgia de acest fel si nici cu saloanele de infrumusetare! In dictionar ce scrie, ca si eu sunt curioasa?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu-i mai dati raspunsuri anapoda! Ati zapacit-o! De la inceput am spus ca nu facem teme, dar niciunul n-ati citit! Am trimis-o la dictionar... unde nu stiti nu va bagati! Ti-as da un raspuns complet si exact daca ieri nu imi promitem mie si le-am propus si celorlalti sa nu mai facem teme aici! Oz ti-a dat perfect primul raspuns! Asculta-l!
Si daca iei de bun ce au copiat unii de pe Google e mai bine? Aiurea! Gandeste!