HepHap
| HepHap a întrebat:

Quo vadis, Romania? Intr-o Europa democratica, ce VIITOR are o tara care plange dupa TRECUTUL de aur al comunismului?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca sa ai nostalgia mocirlei si a opresiunii trebuie, fie sa duci lipsa de imaginatie, fie sa fii incult! Viitorul in cazul asta e legat de regresiune, nu este viitor in sensul in care asociezi acestei notiuni si pe aceea de progres! E trist si aproape de neimaginat, insa, din pacate, se intampla!

13 răspunsuri:
HepHap
| HepHap explică:

@ dumnezeu

Esential oratorica. Intr-o comunitate democratica reala, democratia e declarativa; intr-una totalitara, e declamativa.

HepHap
| HepHap explică:

@ dumnezeu

Nu vorbesc de o democratie romaneasca. Democratia romaneasca e orientata spre trecut, de aici si disfunctiile enorme. Vorbesc de o democratie europeana moderna, si nu in termenii clasici de libertati cetatenesti, reprezentativite si suveranitate a poporului, ci de stare generala de bine si consumerism. O democratie domestica si depolitizata, rezultata din procentajul ridicat de cetateni multumiti.

HepHap
| HepHap explică:

@ dumnezeu

Marxismul, la origini, e bun si are ganduri marete. Problema vine cand se incearca punerea lui in aplicare, pentru ca atunci s-a transformat, de fiecare data, in ideologii personale: marxism-leninism, stalinism, trotkism, dejism, ceausism, castrism. Gradul destul de ridicat de utopie l-a facut mereu speculativ si adaptabil.

Anumite premise ale marxismului pot ramane in continuare modele de administrare comunitara, atata timp cat nu se incearca transpunerea lor intr-o faza postrevolutionara si postcapitalista si cat timp masurile preconizate raman la stadiul socialismului, nu si al comunismului. Comunism oricum nu a existat niciodata. Drumul lung al socialismului, pe care multe state totalitare l-au apucat, nu a dus inca la stadiul final, preconizat de Marx, al comunismului deplin. De aici si utopismul crescand al marxismului si transformarea lui doar intr-un pretext de guvernare. Dorinta mea ar fi fost, asadar, nu sa vad un comunism scutit de interventii interne si externe, ci sa vad un comunism real, functionabil. De fapt, m-as bucura sa constat nasterea si longevitatea oricarei astfel de comunitate ideala, indiferent daca la originea ei au stat proiectele lui Marx, Proudhon sau Fourier.

Pacat ca nu crezi in Rai. Sigur ti-ai dat seama ca ar fi singura comunitate marxista veritabila.

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

HepHap, atat prezentul cat si viitorul nu exista. Iar tara arata asa cum aratam noi. Ca nu ne place de noi, e alta discutie.

| AvalohAlyn a răspuns:

Imi cer scuze ca intervin dar as vrea sa stiu si eu cine e acela de la avatarul lui dumnezeu. L-am vazut pe multe site-uri, reprezinta cineva dar nu stiu cine spre rusinea mea.Multumesc.

| emy a răspuns:

Judecand dupa cum decurg lucrurile in acest moment, cred ca Rmania va avea un viitor dezastruos. Dar sa speram ca se va intampla o minune! Exista.

| Dragosgan a răspuns:

Fratilor, deschideti ochii! comunismul ne-a salvat! Daca nu ar fi existat acest regim azii am murii de foame.Pentru ca noi azi inca folosim banii stransi de comunism.Si doresc a va spune ca Ceausescu ne-a salvat.Nu e vina lui ca s-au mai intamplat si lucruri rele. E vina Rusiei.Comunismul roman a fost cea mai buna forma de guvernare din estul europei.Si cu asta putem sa ne mandrim. Dar va intreb, cine i va aduce o floare la mormantul salvatorului nostru? daca ar mai fii viu si ar fi iar presedintele Romaniei acum poate am ajunge cea mai buna economie est-europeana. Oricum votatil pe Basescu sau pe Boc ca ne scot ei din criza imediat(poate in 100 de ani cand lumea nu va mai fii). Deci acum ce ati mai vrea? Trebuie sa ridicam din nou un bloc de opozitie comunista in Romania.Sa ne elibereze.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Care e diferenta intre comunism si democratie?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Nicu, eu tocmai asta spuneam, ca nu trebuie sa fi trait experientele din vremea aceea ca sa le cunosti si sa le intelegi citind sau studiind fenomenul. Problema nu e la HepHap, care cu siguranta are deja o parere formata despre respectiva perioada!
Iar daca vrei sa faci puscarie tongue, pe 26 ianuarie, anul viitor du-te la mormantul lui Nicolae Ceausescu, vei vedea oameni care il idolatrizeaza si care regreta sincer nu numai disparitia lui, ci si vremurile pe care acesta le-a reprezentat.
Dar acestia sunt simpli nostalgici, insa exista nostalgici convinsi si influenti, din pacate!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@Monica - fara suparare, dar din punct de vedere strict istoric, faptic, politic, cu ce e mai buna democratia de acum sau din ultimii 20 de ani fata de Romania anilor 1970-1980?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@00000000 - esenta e aceeasi, stimate lesabil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@hephap - raman la parerea ca niciun sistem politic nu e bun. Si subliniez ceva - Europa unita intr-o egalitate, intr-o unitate, fie ca e a deciziilor sau a cetatenilor, nu e altceva decat o punere in practica a principiilor marxiste.
Suedia - democratia model pentru multe altele, isi are inspiratia tot in ideologia marxista.
As vrea sa vad un comunism lasat sa functioneze de catre cei din interior sau de cei din exterior.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@ooooooo - esenta e aceeasi, stimate lesator.