Stop luptei de acasa!

Ne-am putea inchipui, data fiind bogatia de intelepciune populara care ne spune ca „bataia este rupta din rai” si „unde da mama creste”, ca violenta asupra copiilor este un fenomen 100% romanesc.

In realitate insa, Romania face parte din cele 39 de state, putine ce-i drept, care au interzis prin lege orice forma de violenta asupra copiilor (doar 8,4% dintre copiii lumii traiesc in aceste state). Cu toate acestea, Romania este exemplul clar in care se poate vedea cum, in ciuda legilor care sanctioneaza violenta asupra copiilor, adultii lovesc in continuare, cu palma si cuvantul, atragand astfel atentia asupra faptului ca, dincolo de a fi suficienta, legea este doar primul pas necesar in lupta pentru eliminarea oricarei forme de violenta impotriva copiilor nostri. Al doilea este educatia.

Conform unui studiu realizat de Salvati Copiii, in Romania, 63% dintre copiii romani afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor atunci cand se comporta altfel decat acestia doresc sau se asteapta.

Chiar daca in Romania utilizarea pedepsei corporale asupra copiilor este sanctionata prin lege de aproximativ un deceniu, acest fapt nu genereaza nici pe departe asteptarea ca un parinte care isi loveste copilul sa isi piarda acest statut. Bataia este un comportament social acceptat si mostenit din generatie in generatie, chiar daca multi parinti recunosc ca, in afara unei supuneri imediate din partea copilului si de iluzia proprie ca au facut ceva pentru a corecta o problema de comportament, o asemenea reactie nu aduce altceva decat emotii negative de ambele parti. Practic, parintii se vor simti vinovati si rusinati pentru pierderea cumpatului, pentru faptul ca si-au ranit copilul, iar copilul va simti teama sau furie fata de parintele sau, precum si confuzia generata de faptul ca aceeasi mana mangaie si loveste deopotriva.

in clipa in care se ajunge la bataie, cei mai multi parinti invoca situatiile in care comportamentul copilului devine atat de problematic, incat simt nevoia sa aplice o interventie imediata si severa. Aceasta nevoie se intemeiaza pe convingerea, pe care multi adulti o impatasesc, ca un copil invata prin suferinta cele mai importante lectii de viata – lectia respectului fata de celalalt, a supunerii fata de reguli, a onestitatii si a responsabilitatii. Doar ca, ce se pierde din vedere printr-o asemenea convingere este tocmai intelegerea cauzelor care au dus la aparitia comportamentelor problematice ale copiior si a faptului ca, de foarte multe ori, chiar prin reactiile lor, adultii mentin sau agraveaza aceste comportamente.

In acest context, Salvati Copiii Romania deruleaza o campanie indreptata impotriva usurintei cu care trateaza romanii violenta asupra copiilor. Prin campania Stop luptei de acasa!, Salvati Copiii trage un semnal de alarma referitor la aceasta problema sociala in fata careia cei mai multi dintre noi par sa fi capitulat.

Campania urmareste, in primul rand, aducerea la cunostinta publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntati cu problema violentei in familie, fie ei parinti sau copii, ca Salvati Copiii le pune la dispozitie in mod gratuit servicii de consiliere directa prin cinci centre de consiliere pentru parinţi (deschise in Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Targu -Mureş şi Suceava) şi Centrul de Educaţie Emoţionala şi Comportamentala pentru Copii din Capitala. Mai mult, pe site-ul www.parintibuni.ro, platforma de informare si consiliere online, va asteapta echipa de psihologi pregatiti cu sfaturi de parenting pozitiv si de depasire a situatiilor de criza fara a folosi violenta.

Aceasta este cea de-a sasea campanie demarata de Salvati Copiii Romania in scopul reducerii fenomenului violentei asupra copilului. Printre reusitele acestor actiuni se numara includerea articolelor care interzic orice forma de violenta asupra copiilor in Legea 272/2004 (cunoscuta ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua impotriva violentei asupra copilului sau inaugurarea celor sase centre de educatie si servicii pentru parinti, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologica.

 

65 răspunsuri:
| Niss a răspuns:

Mai ales lupta pe telecomanda...

| grab a răspuns:

Bataia copiilor in zilele noastre e cam blamata si pe buna dreptate.
nu e bine sa il bati, dar uneori copiii intrec orice limita sau isi pierd increderea in parinti si ii desconsidera situatie in care o palma chiar ii arata cum sta treaba ca a luat-o razna, dar una nu zece.

| Phini a răspuns:

Si eu am luat bataie cad eram mic, dar o meritam laughing
Dar ma intreb cum as fi fost daca nu eram batut.
Depinde mult de temperamentul fiecarui om, mai bine iti faci copii sa te respecte de cat sa ii faci sa le fie frica. Parerea mea!

| SorinSonOfSolen a răspuns:

În secolul 21 nu mai ai nicio scuză să rupi copilul cu bătaia. Există atâtea cărţi scrise, atâtea metode pedagogice ce au dat succes de atâtea ori, ce au fost şi sunt mai eficiente decât bătaia, astfel încât dacă nu eşti în stare să-ţi educi copilul decât prin "altoire" rezultă că mai bine nu erai părinte.

NOname
| NOname a răspuns:

Dacă nu reuşeşti să-ţi educi copilul prin comunicare, aducându-i argumente, explicându-i pe înţelesul lui de ce este mai bine într-un anume fel, ce şi de ce se vrea de la el, de ce este preferabil un anumit comportament...şi ajungi să recurgi la violenţă fizică (şi verbală) şi să-l domini prin bătaie, umilinţă şi frică, eşti un părinte incompetent şi pedepsele, pe care le aplici copilului tău, de fapt, ţi se cuvin ţie, căci tu eşti cel care greşeşte şi porţi şi responsabilitatea de adult, şi cea de părinte, pe care le-ai neglijat (la general vorbind).

Părinţii ar trebui să fie un refugiu pentru copii, primii care îi iubesc şi îi apără necondiţionat, nu îi agresează, descărcându-şi frustrările de oameni mici şi incapabili să se impună altcumva.

| Crossover1 a răspuns (pentru NOname):

Ai copii?

| Crossover1 a răspuns (pentru Crossover1):

Da, grab a zis bine!
Nici societatea nu e facuta pentru ca niste parinti model sa poate sa aiba timp sa isi educe copiii. Este plina de jeguri si nepotisme si de oameni de nimic. Poate in alta tara sa ai sansa sa ai un trai decent pentru tine si copii

| SweetMinion a răspuns:

Pana sa ridici mana asupra unui copil mai bine stai si vorbesti cu el,explica-i de ce nu e bine sa faca anumite lucruri,stai si vorbesti cu el pana intelege,spune-i un anumit lucru de cate ori crezi ca este nevoie si lasa-l sa isi realizeze singur greselile si sa invete singur din ele,depinde de copil daca vrea sa inteleaga ce ii spui sau nu. Daca nu intelege,pedepseste-l dar nu folosind violenta,i-ai telefonul,televizorul din camera sau orice altceva; daca tu folosesti violenta cu el si el o va folosii cu, copiii lui. Eu una nu am fost batuta niciodata si am fost invatata ca violenta nu este nici macar acea 'ultima solutie' in 'situatii limita'. Unui copil trebuie sa ii explici,sa ai rabdare si sa il ajuti atunci cand vine la tine cu probleme fie legate de scoala fie de,sa spunem viata sociala. Daca tu nu ai rabdare si timp sa ii explici, a doua sau a treia data nu te va mai intreba gandindu-se ca din nou nu ai timp pentru el. Daca tu urlii la el, il certi, il bati deoarece nu ai rabdare cu el si intrebarile acestuia, copilul isi va pierde increderea in tine si in abilitatile tale de al ajuta cu probleme sale si cu, curiozitatile sale. Nu va mai apela la tine atunci cand are nevoie si mai mult ca sigur il vei face sa ii fie frica de tine. Mai bine sa nu ai copiii decat sa ii ai dar sa ii faci sa se indeparteze de tine.

| anonimg a răspuns:

Propun o lege ca orice om care vrea sa se casatoreasca (deci sa ajunga parinte), sa faca o scoala de cel putin 4 ani.
Functia de parinte o consider ce-a mai inalta functie; mai inalta decat a unui conducator de stat.

| mgtow a răspuns:

Daca nu sant in stare sa isi creasca copii atunci de ce-i mai fac.

| Filip23 a răspuns:

Nu mai stiu daca am furat-o pana in 7 ani. Dupa aia m-am fofilat, am luat doar o palma de la tata. Si o bataie prin clasa a 7a.
Mie unuia nu mi-a afectat personalitatea.
Sunt cazuri si cazuri, nu cred ca putem generaliza. Sunt copii care au nevoie de cate o corectie, si sunt parinti alcoolici care inteleg gresit mijlocul asta; atunci trebuie ajutati astfel de copii.

| TPUuser199 a răspuns:

Cand vezi atatia copii rasfatati pe strada, si cu tot felul de accesorii si mobile la varste chiar sub 10 ani, cand ii vezi ca plang din simplul fapt ca parintii poate nu au posibilitate sa le ia tot ce ei vor... Chiar iti vine sa iti pui mainile in cap, sincer. Vad zilnic astfel de compotament in drum catre liceu, copii mici care injura mai rau ca adultii. Nu spun Doamen fereste ca trebuie batuti copiii, din contra trebuie sa li se explice anumite lucruri. Si eu mai primeam cate o palmuta de la parinti cand nu imi faceam temele, sau comentam... pai acum ma gandesc ce ajungeam si cum ajungeam daca nu eram putin supravegheata, si daca nu mi se dadea o educatie. (Este strict parerea mea! PEACE :3)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru TPUuser199):

Nu asa se intampla si cu copiii de la tara, mai ales cei ai rromilor.Am vazut situatii in care copii de gradinita erau pusi la munci grele s-au supusi batailor. Ceea ce spui tu mi se pare adevarat dar regulile trebuie aplicate tuturor.

| TPUuser199 a răspuns (pentru anonim_4396):

Da asa este, aici ai dreptate. Acei oameni, nu ar trebui numiti PARINTI! Ar trebui sa li se ia drepturile de parinte!

| Robi673547 a răspuns (pentru Niss):

rolling on the floor

| NGheorghe a răspuns:

Mai rau este sa fie mintiti si speriati decat sa fie batuti (nu ma refer la raniri si coaste rupte :) )

https://www.youtube.com/watch?v=pCgwV86hruQ

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

*sau...happy

| ashlee a răspuns:

Comportamentul parintilor tine foarte mult de gradul lor de educatie.

Eu cred ca este posibil sa ai copii cuminti si ascultatori si daca nu ii lovesti. Nu am copii, dar am observat acest lucru in strainatate. Copiii asculta cand parintii le spun ceva. Si e important de mentionat ca parintii respectivi nu sunt isterici, cel mult ridica tonul cand copilul, de exemplu, s-a indepartat de ei sau face ceva rau.

Cand copiii te respecta, te si asculta. Iar respectul se castiga printr-un bun exemplu personal. Ca parinte, e important sa fii constant in atitudini.

Din pacate, foarte rar adultii se mai pot educa, isi mai pot schimba obiceiurile, asa ca unii copii sunt, din pacate, condamnati la a supravietui cu parinti toxici.

Intr-o lume ideala, cine nu are rabdare cu copiii si se pierde rau cu firea deseori, ar trebui sa nu-i mai faca deloc.


anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Părinţii încă îşi bat copiii fiindcă trăim într-o societate care este în urmă cu restul societăţilor moderne şi încă mai vedem bătaia şi alte acte de violenţă ca virtuţi. Educaţia este foarte importantă, dar cei de la putere au realizat că oamenii proşti sunt uşor de manipulat, iar astfel tratăm educaţia ca pe un moft.

| Daniel_Blaga_1994 a răspuns:

Problema este a parintilor. Vorba aceea "N-ai de unde sa dai daca nu primesti". Daca nu ai primit afectiune dragoste de parine, cum sa dea si copiilor lui? Din cauza asta se sta in fata televizorului, si copilul invata de pe strada ce e aia familie cu edevarat, nu de la mama si tata

| RaduTN a răspuns (pentru NOname):

Ai o gandire foarte buna.
Respect big grin

NOname
| NOname a răspuns (pentru RaduTN):

happy

| puscahoreangaion a răspuns:

Sunt impotriva aplicarii corectiei prin bataie la copii!

| MariusMoby a răspuns:

Cea mai buna bateie este aceasta. AI GRESIT NU AI VOIE LA CALCULATOR SAU NU VEI MAI PRIMI ACCES TV. SI NICI BANI DE CHELTUIALA. Si sa vezi ca se va potoli. Acolo unde este placerea lui pedepsestel si sa vezi ca va invata sau va fi cuminte
Stop violentei in familie

| ItzKimuraTPU a răspuns:

Bataia are un scop anume sau este provocata de ceva(note mici, telecomanda cum a zis niss, alcool si altele). Vina este si a victime si a agresorului.

| denisabuga a răspuns:

Bataia copiilor in zilele noastre e cam blamata si pe buna dreptate.
Nu e bine sa il bati, dar uneori copiii intrec orice limita.

| ShiningMockingjay a răspuns:

Religia ii incurajeaza, nu cumva copilul sa nu asculte de parintii nevrotici, ca e cu dracul! Lel

| IngerasulMicutz a răspuns:

Da...mie imi este frica de parinti. Daca fac ceva gresit imi dau o palma sau ma imping.Si am si 14 ani si nu cred ca am facut ceva oribil in cat sa se comporte asa cu mine.

| Singlewolf a răspuns:

Lupta pe tv e groaznica

| dia456 a răspuns:

Mi-e foarte mila de acei copii care sunt batuti de cei care ii ingrijesc.

Întrebări similare