| Alexandrutzzaly a întrebat:

Buna TPU.
Cum imi pot dresa cainele?
Are 4 luni si ceva aproape 5 luni este bichon maltez pitic l-am cumparat de vreo 2 luni si am obisnuita sa seze si sa sara dar nu mai pot face altceva ps; nu vreau sa aud du-te la un dresor profesionist...
vreau s-o dresez eu nu altcineva...
Multumesc dau funda!
.

2 răspunsuri:
| Bogdan_9316 a răspuns:

Dresajul unui câine necesită, în primul rând, mult calm şi perseverenţă. În dresaj este vorba despre comunicare, despre puterea de a-ţi convinge câinele că tu eşti „şeful haitei", este vorba despre stabilirea unor reguli şi respectarea lor. Dresajul implică două fiinţe: omul şi câinele. Omul trebuie să înveţe să se cunoască bine pe sine şi să-şi cunoască bine câinele, să aibă răbdare şi să nu devină nervos atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui. Nervozitatea este foarte uşor simţită de către câine şi va influenţa în mod negativ procesul de dresaj.

De fiecare dată când te vei simţi descurajată, aminteşte-ţi că totul trebuie luat pas cu pas. Iată, în continuare, câteva sfaturi care să te ajute în acest scop:

fă-ţi timp în fiecare zi să exersezi diverse exerciţii împreună cu câinele tău. Câinii au nevoie de disciplină şi consecvenţă, au nevoie să-şi simtă „liderul" întotdeauna aproape şi să capete încredere în acesta;

reţine că orice spui în preajma câinelui este perceput ca parte din dresaj. Aşadar, este foarte important să rămâi consecventă în ceea ce priveşte limbajul corporal, comenzile pe care i le dai, dar şi în ceea ce priveşte regulile şi limitele stabilite la început;

încă de la început, trebuie să-ţi stabileşti obiective clare. Trebuie să ştii foarte bine ce doreşti de la câine, pentru a nu-l face să devină confuz;

pentru a te asigura de succesul procesului de dresaj, este necesar să-i păstrezi atenţia vie tot timpul, să obervi atunci când se plictiseşte şi, în acel moment, să iei o pauză. Reţine că exerciţiile de dresaj trebuie să reprezinte o plăcere pentru câinele tău şi nu să le facă forţat;

pentru a împiedica plictiseala de care îţi spuneam la punctul precedent, este nevoie ca sesiunile de dresaj să fie scurte şi plăcute. De aceea, oferă-i recompense de fiecare dată când ascultă comenzile tale;

însă, înainte de a recurge la recompense, învaţă ce anume îi place mai mult. Fiecare câine este diferit şi ceea ce funcţionează cu unul nu este obligatoriu să funcţioneze şi cu un altul;

încheie fiecare sesiune de dresaj într-un ton optimist. Fă-l să se bucure de ceea ce face şi să-şi dorească să facă aceste exerciţii în fiecare zi.

| miruuucs a răspuns:

Catelul incepe educatia / dresajul in secunda in care intra in casa, indiferent de varsta. Pana la 6 luni, trebuie deja
sa cunoasca
#regulile casei,
#comenzile elementare: sezi, culcat, stai, sa vina la chemare fara lesa,
#sa mearga frumos in lesa, fara sa traga,
#sa stie sa faca afara,
#sa nu muste, sa fie obisnuit cu oamenii, cu copiii, cu pisicile #sau cu alte animale,
#sa nu alerge dupa pasari,
#sa nu manance de jos,
#sa nu fie agresiv in prezenta mancarii, jucariilor etc.
#sa se joace frumos: adica sa nu stranga mana astfel incat sa fie dureros. (inhibitia muscaturii)
#sa nu roada alte obiecte decat jucariile sau obiectele pentru ros,
#sa stea singur in casa, fara sa urle (pentru asta trebuie obisnuit cu cusca / tarc)
#sa se lase manipulat: luat in brate, pipait (palpat), umblat la labute, curatat in urechi, baie, tuns, umblat la dinti… (foarte folositor in vederea vizitelor la veterinar)

Perioada de la 6-8 saptamani pana la 17 saptamani este esentiala pentru socializarea catelului: trebuie sa intre in contact cu cat mai multe persoane (cam 100), caini de toate marimile si varstele, sa fie mangaiat de copii etc.

Dominanta in raport cu cainele este o teorie invechita, contrazisa de toate manualele de dresaj modern. Rolul tau nu e de "sef de haita", ci de persoana care sa ii arate catelului ce trebuie sa faca, utilizand RECOMPENSA (bucatica de carne, mangaierea, lauda verbala), care ii vor fi date gradat, pentru a maximiza curba invatarii.
Singurul mod in care poate reprimat un catel este lipsirea de recompensa si corectia usoara din lesa. Asta s-ar putea numi "pedeapsa" pozitiva, rolul ei fiind de a preveni un comportament nedorit sau de a reduce sansele ca acest comportament sa se produca in viitor. Niciodata nu "pedepsesti" catelul decat daca ai asistat la producerea unui eveniment nedorit; daca ai descoperit dupa 3 minute ca ti-a ros pantofii, degeaba ii spui "nu", ca nu va intelege ce a facut.
Niciodata nu iti descarci nervii pe el, nu il lovesti. Isi va pierde increderea in tine.
Trebuie sa ai multa rabdare si mult simt al umorului.

Cainii nu au notiunea de bine si de rau. prin urmare, nu trebuie judecati dupa aceste criterii. Ce fac ei nu este ca sa te multumeasca pe tine, ci ca sa isi sporeasca propriul lor confort. Daca mai adaugi faptul ca sunt curiosi, sociabili prin natura lor (sunt obisnuiti sa traiasca in grupuri), vei intelege ca relatia dintre un om si un caine este destul de complexa, dar totodata simpla.
Cateii musca, latra, fac in casa, trag de haine, urla cand sunt singuri, rod obiecte (mobila, fire, cabluri, pantofi etc.). Trebuie sa te astepti la toate aceste lucruri si sa incerci sa modifici comportamentul catelului astfel incat sa devina acceptabil din punctul nostru de vedere, al oamenilor. Pentru un catel, o pereche scumpa de pantofi nu are o valoare mai mare decat a unui os de ros.
Dupa cum vezi, educatia unui catel este o treaba care necesita multa dedicatie, trebuie sa intelegi psihologia cainelui, felul in care invata etc. Dar este o stradanie care iti aduce imense satisfactii. Dresajul unui caine nu este dificil, daca stii ce ai de facut, ce pasi trebuie urmati. Exista si alte recompense decat hrana, lauda, afectiunea. De pilda, mingea, joaca, libertatea de a merge in lesa si de a mirosi iarba pot fi o recompense in egala masura. Totul este sa ajungi in situatia in care catelul sa vrea sa execute comenzile, sa vrea sa vina la tine etc.
Acum, sunt sigur ca nu vei putea face toate lucrurile acestea (99% dintre oameni nu isi dreseaza cainii sau ii dreseaza incomplet), dar iti recomand sa iti cumperi o carte de dresaj – exista in librarii si pe internet. E preferabil sa cauti carti care sa se vanda impreuna cu un CD care iti arata cum sa procedezi pas cu pas, care este ordinea invatarii lucrurilor, modul in care trebuie administrata recompensa si multe altele. Mai poti gasi pe internet site-uri despre dresaj, atat in limba romana cat si in limbi straine. pe You Tube gasesti videoclipuri cu instructii specifice pentru a-ti invata catelul cum sa execute anumite comenzi. Internetul este o sursa extraordinara de informatii, daca stii cum sa le alegi.
Si mai bine ar fi daca ai merge cu catelul la un curs de dresaj elementar. Tine minte: dresajul incepe timpuriu, este un proces complet, se rafineaza in timp si dureaza toata viata cainelui.
Succes!

Mirela :*