Morfologie
În general viperele au o lungime de la 20 de cm ("Bitis peringueyi") până la 2 m ("Bitis gabonica"). Corpul şarpelui este lăţit, având frecvent un desen ce seamănă cu litera „V" pe cap, care are o formă triunghiulară. Spre deosebire de „Colubridae" (năpârcă) şi „Elapidae", au corpul acoperit cu solzi mici. Toate speciile din cadrul familiei sunt veninoase, veninul fiind produs de o glandă cu venin, otrava find injectată victimei prin doi dinţi lungi situaţi pe maxilarul superior, fiind prevăzuţi cu un canal.
[modificare] Mod de viaţă
Aproape toate speciile sunt adaptate să trăiască pe sol, numai speciile „Atheris" din Africa ducând o viaţă arboricolă. Dintre speciile care trăiesc pe sol pot fi amintite cele din regiuni de deşert, ca „Bitis peringueyi" sau vipera cu corn africană ("Cerastes"), care se deplasează lateral pe nisip, sau vipera „Adenorhinos barbouri" care se deplasează prin mişcări de alunecare.
Viperele sunt în general active ziua şi în amurg, cu excepţia celor din regiunile calde tropicale, care sunt active noaptea. Speciile care trăiesc în regiunile cu climă temperată cad iarna într-o stare de amorţire.
Hrana lor constă în special din mamifere mici, care sunt omorâte de veninul injectat prin muşcătura viperei. Veninul de viperă este hemotoxic, distrugând hematiile şi ţesuturile cu care vine în contact (rezultatul fiind necroze), având totodată o acţiune anticoagulantă; printr-o acţiune neurotoxică poate produce paralizii. Câteva specii, ca „Macrovipera schweitzeri", s-au specializat pe vânare de păsări. Speciile mai mari, ca „Bitis gabonica", vânează animale mai mari, ca de exemplu porcul cu ţepi (Hystricidae) sau maimuţe (Primates), lilieci (Chiroptera) şi antilope pitice (Neotragus pygmaeus). Alte specii, ca „Vipera ursinii", se hrănesc în special cu diferite animale mici şi artropode (insecte). Cu mici excepţii, viperele sunt animale vivipare (nasc pui vii).
[modificare] Areal de răspândire
Arealul lor de răspândire este o mare parte din Africa fără Madagascar, Asia cu unele insule şi Europa. Viperele provin probabil din Africa de unde s-au răspândit adaptându-se la noile condiţii climatice. Astfel, „Daboia russelii" sau „Macrovipera lebetina" au un areal de răspândire foarte mare, pe când „Montatheris hindii" sau „Macrovipera schweizeri" trăiesc pe areale mai restrânse în Africa. Majoritatea lor trăiesc în regiunile tropicale sau subtropicale, cu excepţia lui „Vipera berus" care trăieşte în Scandinavia.
Specii de Vipera: Adenorhinos barbouri
Atheris squamigera
Bitis arietans
Cerastes cerastes
Daboia russeli
Echis carinatus
Eristicophis macmahonii
Macrovipera lebetina
Montatheris hindii
Proatheris superciliaris
Pseudocerastes persicus fieldi
Vipera berus
Sper ca te-am ajutat
Daca da Funda?
Gasesti aici tot ce vrei -> http://ro.wikipedia.org/wiki/Viper%C4%83
Vipera nu este de culoare rosie, ea este de mai multe soiuri adica nu toate sunt identice.ei sunt serpi veninosi si cuprinde aproximativ 80 de specii, in general au 20 de cm pana la 2 metrii
Pai vipera este un sarpe veninos din familia Viperidae, familie care cuprinde 80 de specii. Sunt razpandite aproape in toata lumea.In general viperele au o lungime de la -20 cm- la -2 m-. Capul ei este latit si are un desen ce seamana cu litera V au corpul acoperit solzi mici. Veninul este produs de la o glanda cu venin, otrava este injectata prin doi colti situati in maxilarul superior fiind prevazuti cu un canal. Hrana lor consta in mamifere mici. Au sange rece. Culoarea ochilor o au un fel de portocaliu spre maro. Culoarea solzilor poate fii neagra cu niste lini sau puncte, verde spre gri etc.N-au culoarea rosie.Si o muscatura de vipera iti poate provoca paralizie, nu este chiar mortala datorita rezervorului mic. Sper ca te-am ajutat
Este de culoare gri-maro cam asa si are niste romburi pe spate si sunt si vipere cu corn
Nu este de culoare rosie, pentru. mai multe info. uite aici : http://ro.wikipedia.org/wiki/Viper%C4%83