| Yrynella a întrebat:

Ce inseamna sistem multipolar?

Răspuns Câştigător
| elena a răspuns:

Sunt pesoane, care sustin ca lumea este sau ar trebui, sa urmeze calea unui nou sistem ce presupune prabusirea sau slabirea sistemelor nationale si impunerea unei noi organizatii supranationale ce presupune un control mai amplu. La extrema acesta ar putea deveni un guvern unic mondial si sistemul ar fi in acest caz unipolar. Un asemenea sistem are atat aspecte pozitive cat si negative. In viitorul previzibil se poate presupune intemeierea unui astfel de sistem unipolar.
Un alt tip de sistem unipolar este "imperiul universal", in care o superputere dobandeste hegemoia mondiala. Au existat unele speculatii cum ca SUA ar putea sau ar trebui sa incerce sa obtina aceasta hegemonie. In timpul crizei din Golf (1990-1991) presedintele Bush a vorbit despre stabilirea unei noi ordini mondiale bazate pe o cooperare americano-sovietica si o mai mare incredere acordata legilor internationale si organizatiilor internationale.

Cand americanii si trupele aliate au triumfat in razboiul din Golf 1991 si URSS-ul s-a prabusit, unii observatori au afirmat, ca "traim intr-o lume unipolara", avand SUA ca putere hegemonica. S-a sustinut faptul ca SUA ar trebui sa se bazeze pe "putere si vointa: puterea de a recunoaste lumea unipolara si vointa de a o conduce". O alta structura posibila in cazul evolutiei globale este un sistem multipolar. Fostul presedinte al URSS, M. Gorbaciov dupa 46 de ani era foarte diferit: "Sistemul bipolar si-a epuizat potentialul", a spusel celor adunati in cadrul colegiului Westminster. Cea mai mare majoritate a populatiei era de parere ca solutia va fi multipolaritatea.

Daca Gorbaciov are dreptate si se dezvolta un traditional sistem multipolar statal, atunci tari ca SUA, China, Germania, Japonia, si Rusia sunt cele mai probabile sa joace aceste roluri de "poli" si alte cateva state, dintre care cel mai probabil India s-ar putea alatura acestora de dinainte.

Exista cateva lucruri capabile de a modifica structura multipolara traditionala bazata pe stat. Intr-adevar exista un acord general printre oamenii de stiinta cum ca sistemul nu va arata si nici nu va opera asemeni sistemului multipolar existent in perioda celui de-al doilea razboi mondial. O modificare ar fi aceea ca Natiunile Unite sau alte organizatii globale ar putea deveni mai independente si chiar mai puternice. O alta posibilitate ar fi eventuala dezvoltare a unor poli regionali. Europa, sub forma Comunitatii Europene sau a orcarei alte forme, ar putea deveni un pol. Germania si Franta, spre exemplu, au stabilit in 1992 armate unite care pot servi in mod neindoielnic ca un nucleu viitoarei armate europene. Exista de asemenea semne, care trebuiesc mentionate, ale opozitiei fata de politica unica europeana.

Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca bipolaritatea nu mai exista. Noul sistem international va avea probabil cateva caracteristici multipolare, dar nu se va concretiza in sistemul multipolar timpuriu.

2 răspunsuri:
| traveler a răspuns:

Ca baza este un termen din electricitate: monopolar,bipolar,multipolar si se refera de regula la schemele de alimentare ale dispozitivelor electrice gen:transformatori, motoare electrice, instalatii etc.Desigur pot fi si alte intrebuintari in alte domenii ale termenului in fizica(lumina multipolarizata etc)in medicina, lingvistica, etc

| fefenaș a răspuns:

Http://www.lmgtfy.com/? q=ce+inseamna+un+sistem+multipolar%3F;),incearca sa cauti si pe Google, mai exista;)

Întrebări similare