anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am urmatoarea problema: Sunt un baiat de 21 de ani care inca stau in aceeasi casa cu parintii. Mama imi este vitrega, mai am 2 surori vitrege mai mici, si este divortata de taica-miu, insa stam in aceeasi casa. Casa a fost cumparata de Tatal meu cu mama mea naturala, aceasta murind la scurt timp dupa achizitionarea apartamentului. Problema este ca tatal meu este alcoolic si nu putem trai impreuna cu el in casa, pe langa faptul ca ne creeaza tot felul de probleme, nu este nici liniste, etc. Eu sunt Student momentan si nu am vreo sursa de venit, decat pensia mamei care vine tot pe numele lui. Intentionez pe viitor sa imi gasesc ceva de munca. Mama vitrega o sa se mute impreuna cu surorile vitrege intr-o casa noua, apeland la programul prima casa, asta fiind si motivul principal pentru care au bagat divort. (au vrut mai de mult dar s-a complacut cu situatia). Eu unul nu mai suport sa stau in casa cu el, la fel cum nici maica mea vitrega nu mai poate impreuna cu surorile mele. Care ar fi posibiltatea ca daca l-as da in judecata sa obtin o parte din casa, sa ma pot muta? Apreciez daca mi-ati raspunde.

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Parintii tai, daca au dobandit impreuna casa, sunt considerati co-proprietari in drepturi egale asupra tuturor bunurilor dobandite impreuna (daca nu se face dovada in alt fel).
In cazul desului enuia dintre parinti, sotul supravietuitor mosteneste 1/2 parte, iar copii cealalta jumatate din averea mostenita.
Ca urmare, tu - ca si unicul copil din casnicia dintre tatal tau si mama ta - ai dreptul la un sfert din averea intreaga, inclusiv din casa.
Pentru a putea intra in drepturi, trebuie facuta succesiunea bunurilor dupa decesul mamei tale. Daca acesta se face in decurs de max. 2 ani dupa data decesului, atunci nu trebuie platit taxa de timbru valoric, doar onorariul notarial.
Cand s-a trecut partea din drepturi pe numele tau, ai posibilitatea sa-ti ceri partea ta in natura sau sub forma baneasca.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Bula):

Nu sunt reale cotele de mostenire indicate de tine si nici compunerea masei succesorale.
In caz de deces al unuia dintre soti masa succesorala se compune numai din jumatatea bunurilor comune obtinute impreuna de soti pe durata casatoriei.
In concurs cu copiii, indiferent de numarul acestora, sotul supravietuitor mosteneste cota de 1/4 din masa succesorala iar copiii mostenesc restul de 3/4.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu inteleg cum pensia de urmas, dupa mama ta, vine tot pe numele tatalui. Depune o cerere la Casa de Pensii din judetul tau si solicita ca pensia de urmas sa-ti fie trimisa tie.
Dupa decesul mamei biologice ar fi trebuit sa faceti procedura succesorala (mostenirea) dupa ea si daca ai fost singurul copil mosteneai 3/4 din masa succesorala iar tatal tau 1/4, aceasta fiind compusa din jumatatea bunurilor dobandite de parinti pe durata casatoriei.
Poti solicita si acum deschiderea procedurii succesorale, chiar daca au trecut mai multi ani de la decesul mamei, doar ca va trebui sa platiti impozit pe mostenire, de 1% din valoarea bunurilor imobile (terenuri si constructii).

| apz a răspuns:

Nu este o ruşine că încă stai cu ai tăi (am 22 de ani şi încă stau cu ai mei happy ). Poţi obţine prin instanţă bunuri materiale sau bani numai dacă tatăl tău te-a agresat şi poţi susţine acest argument prin prezentarea unor dovezi (la fel şi în cazul mamei vitrege şi a surorilor vitrege). Altă modalitate nu cred că există.

Dacă nu ai cui să te descarci, oricând îmi poţi trimite mesaj. Te voi asculta.

| anonim_4396 explică (pentru apz):

Multumesc, apreciez!

| DevilNight01 a răspuns:

Bun deci sa iti dai tatal in judecata nu e o idee prea buna deci ce iti sugerez sa faci e sa iti gasesti repede de lucru sa faci cat de multi bani possibil si sa te muti sau daca nu nu stiu e o situatie prea delicata