| Eudoareu2016 a întrebat:

sunt in proces de 5 ani de zile - de dare in plata a unui imobil achizitionat cu credit ipotecar in CHF, eu fiind singurul titular, bun achizitionat inainte de casatorie. In momentul de fata pe numele meu nu detin nimic. Acum 5 ani am vandut 1\2 din apartament surorii mele(bun ce era la comun). Eu sunt divortata si tatal copiilor vrea acum sa cumpere apartamentul surorii mele pe numele celor 2 copii ai nostri (care au pana in 7 ani).

In caz de pierdere a procesului, dupa executarea silita:

1. banca poate sa considere ca si cum ar fi o frauda acest lucru cu imobilul?

2. banca poate sa execute apartamentul copiilor, dupa judecata sau dupa ce astia implinesc 18 ani?

3. in caz ca eu voi deceda intr-un viitor apropiat, banca poate sa continue la stingerea datoriei prin atacarea bunurilor copiilor mei - adica a apartamentului de pe numele copiilor vandut de matusa?

4. Eu pot si acum si pe viitor sa fiu imputernicit pe contul bancar al unei cunostinte? Poate acest lucru sa fie in defavoarea mea sau a cunostintei si in timpul procesului si dupa, in caz de executare silita?

Va multumesc pentru suport.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui un detaliu esential pentru un raspuns corect: daca apartamentul respectiv a fost ipotecat ca garantie pentru credit sau nu a fost ipotecat.
Da acest detaliu si o sa-ti raspund concret.

| Eudoareu2016 explică (pentru Ioandelasal):

Buna ziua, o sa reformulez intrebarea deoarece am gresit de la bun inceput cum am expus problema. Punctul de pornire este altul.

In momentul in care nu am mai platit ratele la banca (credit ipotecar in CHF) am vandut o alta proprietate a mea - un apartament surorii mele prin act vanzare - cumparare. Peste un an am primit instiintarea de executare silita pentru apartamentul ipotecat si ulterior l-am dat in plata. Sunt in proces si acum.

1. Daca pierd si ma executa silit poate creditorul sa puna in aplicarea actiunea pauliana, dupa ce au trecut 7 ani de cand eu am vandut apartamentul surorii mele? Sunt sanse sa se ajunga in acest pas?

2. Daca exista riscul acesta, poate sora mea sa vanda apartamentul acum in mod legal pe piata ca sa incaseze contravaloarea lui?

3. Si in acest caz poate banca sa o atace pe sora mea?

Va multumesc mult pentru raspuns!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Eudoareu2016):

Nu spui de ce esti in proces si acum, mai ales daca valoarea apartamentului ipotecat acoperea suma totala datorata bancii la data notificarii de dare in plata, avand in vedere prevederile L.77/2016, privind darea in plata, citez:
"ART. 3
  Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă în termenul prevăzut la art. 5 alin. (3) părţile contractului de credit nu ajung la un alt acord."
Valoarea apartamentului ipotecat ar trebui sa acopere suma datorata la data notificarii, mai ales daca anterior ai platit o parte din credit.
Nu cred ca ar fi afectata vanzarea catre sora ta a altui apartament, mai ales daca ea a fost de buna-credinta. Totusi nu-mi pot da seama de intreaga situatie, nu stiu valoarea apartamentului ipotecat, nici suma datorata bancii la data notificarii si nici obiectul procesului pe care il ai cu creditorul.

| Eudoareu2016 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc mult inca o data pentru raspuns.
Valoarea creditului este de 100.000 de CHF, am platit in 6 ani de zile cca 3000 de Euro, restul dobanzi. Valoarea apartamentului meu ipotecat este de cca 40.000 Euro, deci nu acopera suma datorata bancii.
Sunt in proces de 4 ani de zile, la a doua notificare in plata pe legea veche din 2016.