| TPU.ro a întrebat:

Cum iti poti recupera salariile restante daca angajatorul a intrat in insolventa?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Legii nr.85/2014 salariatii sunt inscrisi pe tabloul creditorilor, de catre administratorul sau lichidatorul judiciar, conform datelor din contabilitate si participa la distribuirea sumelor obtinute pe timpul insolventei, fiind pe locul 3 in ordinea de preferinta.
De asemenea, conform Legii nr.200/2006 se pot obtine salariile pe cel mult 3 luni anterioare deschiderii procedurii de insolventa, de la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

| AndreeaCr a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu citisem ca primesti undeva la 3 salarii medii pe economie, dar nu pot baga mana in foc daca mai e de actualitate.

| Ioandelasal a răspuns (pentru AndreeaCr):

Pana la 3 salarii poti primi de la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Restul salariilor restante sunt inscrise pe tabloul creantelor si le primesti doar daca este de unde.
Conform L.200/2006, citez:
"ART. 13.(1) Din resursele Fondului de garantare se suportă, în limitele şi în condiţiile prevăzute în prezentul capitol, următoarele categorii de creanţe salariale:
  a) salariile restanţe;
  b) compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
  c) plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă şi/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
  d) compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
  e) indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.
   (2) Din Fondul de garantare nu se suportă contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă.
   ART. 14.(1) Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
  (2) Salariul avut în vedere la alin. (1) este salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică în luna în care s-a deschis procedura insolvenţei.
  ART. 15.(1) Creanţele salariale prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a), c), d) şi e) se suportă pentru o perioadă de 3 luni calendaristice.
   (2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor şi precedă sau succedă datei deschiderii procedurii insolvenţei.
  (3) O altă solicitare privind plata creanţelor salariale poate fi facută numai dacă perioada prevăzută la alin. (2) este mai mică de 3 luni.
  ART. 16.Creanţele izvorâte din raporturi de muncă, plătite în cazul falimentului, potrivit legislaţiei în vigoare, se diminuează cu sumele achitate din Fondul de garantare."

| Donsavas a răspuns:

Daca nu cad de acord partile, se poate apela la un mediator. Daca nici in cazul asta nu este loc de intelegere, se merge pana la proces.

| Goddess23 a răspuns:

Te adresezi unei instante judecatoresti daca nu cazi de comun acord cu angajatorul sa iti plateasca salariile restante.