NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

"Ora de religie – întrebări și răspunsuri.
În ultimele zile am primit numeroase întrebări de la elevi și părinți privind ora de religie. Mai jos găsiți răspunsurile la cele mai frecvente dintre ele:
Q: Am primit cerere de participare la ora de religie. Ce trebuie să fac cu ea?
A: Dacă ai peste 18 ani și dorești să participi la ora de religie trebuie să completezi cererea și să o returnezi instituției de învățământ la care ești înscris/ă, conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei 669/2014 (vezi aici). Dacă ești minor/ă părinții trebuie să completeze cererea pentru tine. Dacă nu dorești să participi la aceste cursuri nu trebuie să faci nimic. Decizia CCR a eliminat inscrierea din oficiu la cursurile de religie. Nu trebuie să returnezi cererea.
Q: Cine completează cererea?
A: Elevii în vârstă de peste 18 ani, care doresc să urmeze ora de religie, o pot completa singuri, iar pentru cei minori o vor completa părinții sau reprezentanții legali.
Q: Dirigintele, un profesor sau directorul mi-au spus că toată lumea trebuie să completeze cererea. E adevarat?
A: Doar de cei care doresc să participe la ora de religie trebuie să depună o cerere în acest sens, conform deciziei CCR 669/2014 (vezi aici). Dacă nu completezi cererea, înseamnă automat că nu dorești să faci religie.
Q: Am primit cererea pentru ora de religie și mi s-a zis că dacă nu vreau să particip să scriu NU acolo unde se trece cultul și voi fi trimis la altă oră. Să completez așa sau să nu completez deloc?
A: Această variantă nu este prevăzută în niciun act legislativ deci nu este acceptabilă. Cererea trebuie depusă doar de cei care doresc sa participe la oră, dacă nu vrei nu trebuie să semnezi nimic.
Q: Am primit cererea și mi s-a spus că la religie trebuie să completez Ateu și nu voi face ora. E adevărat, tot trebuie să depun cererea?
A: Nu, nu este adevărat, doar elevii care vor să participe la religie trebuie să depună cererea. În plus, nu este legal ca școala să colecteze informații despre credințele tale religioase (sau lipsa lor) fără acordul tău expres (vezi Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, punctul 5 alineatul 1).
Q: Ni s-a spus la școală că dacă nu vrem ora de religie vom face matematică / altă oră. Este adevărat?
A: Ora de religie nu poate fi înlocuită cu o altă oră, pur și simplu tu vei avea o oră în minus față de colegii care fac religie, și o notă mai puțin la medie.
Q: Profesorul de religie / dirigintele / directorul au spus că voi rămâne corigent / repetent sau risc exmatricularea / scăderea notei la purtare dacă nu depun cererea pentru ora de religie. Ce să fac?
A: În nici un caz nu este posibilă penalizarea în vreun fel a elevilor care nu fac ora de religie! Cel sau cei care fac asemenea afirmații comit infracțiunea de constrângerea unei persoane de a participa la serviciile religioase ale unui cult (art.381 din Codul Penal) și riscă dosar penal. Prima măsură este să le explici doar că nu dorești să faci ora și că acesta este dreptul tău legal. Dacă insistă, vă sfătuim să adunați dovezi în favoarea dvs (cereri pre-completate cu datele tale, înregistrări audio, mărturiilor colegilor) și să le atragi atenția persoanelor care te somează că sunt în ilegalitate. Poți să le citezi articolul respectiv din codul penal pentru a le explica de ce infracțiune se fac vinovați când te amenință. Dacă insistența persistă, ne poți contacta pentru a documenta cazul și a lua atitudine pe căi legale.
Q: Cum procedez dacă nu m-am înscris la ora de religie și totuși sunt obligat(ă) să rămân în clasă, pentru că nu am unde să mă duc?
A: Școala trebuie să asigure o variantă, alta decât rămânerea la ora de religie, în cazurile în care această oră nu este prima sau ultima în orar. Cel mai simplu e să stai în biblioteca școlii, sau chiar să asiști la o oră a unei alte clase (fără să fii notat, bineînțeles). Dacă școala nu a sugerat niciuna dintre variante, le poți aduce argumente legale în favoarea ta. Legea 35/2007, Nota nr. 58869/23.09.2013 a MEN, Nota MECT nr. 19.283/2005 și de asemenea art. 381 alin 2 din Noul cod Penal interzice explicit participarea forțată la orele de religie chiar și ca "public captiv"."
Sursa: http://on.fb.me/18tyGDj
Nelămuriri? Completări?

149 răspunsuri:
NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......de-scoala/

NOname
| NOname explică:

Http://www.kmkz.ro/......-biserici/

NOname
| NOname explică:

Https://www.facebook.com/......4660456175

Eh, greu e când majoritatea e alcătuită din prostime.

NOname
| NOname explică:

Http://www.hotnews.ro/......scoala.htm

NOname
| NOname explică:

Http://www.timesnewroman.ro/......-de-soferi :))

NOname
| NOname explică:

Https://www.facebook.com/......639829155/

NOname
| NOname explică:

Http://www.facebook.com/......298412388/

| Fatamuntilor a răspuns:

Frumoasa initiativa ta!
Din pacate va trece multa vreme pana aceste masuri sa fie intelese si aplicate de catre toata!
Daca,, fentarea' legii se face la nivel inalt, ce le poti cere de la profesori?