| Sparkii a întrebat:

Parintii mei au cumpărat un apartament fără ca succesiune sa fie făcută acum 25 30 de ani,apartamentul este in posesia noastră de atunci însă noi nu putem face acte pe el deoarece apartamentul a fost vândut de soție când a murit soțul ei la vremea aceea copii doamnei de la care a fost cumpărat erau minori,dețin contractul de vânzare cumpărare care este trecut pe numele tatălui meu,cum pot proceda in aceasta situație? Si acum as vrea sa îmi fac acte pe el, cum pot proceda ca din câte înțeleg ar avea și ei drepturi la el.Ce pot face in situația asta? Am 20 de ani și nu știu cum sta treaba cu asta …

7 răspunsuri:
| Zartbitter a răspuns:

Ce înțeleg eu e că părinții tăi au cumpărat un apartament, iar tu deții contractul de vânzare-cumpărare.

Înțeleg că părinții tăi nu mai există și succesiunea n-a fost efectuată și nu știi cum să faci ca să obții drepturi de proprietate pe numele tău?

Dacă apartamentul a fost vândut de către proprietar, atunci copiii acelui proprietar n-au niciun drept asupra acelei proprietăți.

Moștenirea, adică drepturile de proprietate se aplică doar pe proprietățile deținute în momentul decesului sau al transferului prin succesiune.

Un bun odată vândut, indiferent de natura sa, nu mai poate face obiectul vreunei moșteniri sau altor drepturi în contextul familiei celor care l-au vândut.

| Sparkii explică (pentru Zartbitter):

Parintii mei încă sunt in viața eu am 20 de ani apartamentul a fost cumpărat in anul 2001 avem și succesiunea lor făcută in anul 2004 și actele apartamentului cadastru și dovada plății in momentul in care a fost vândut apartamentul nu era succesiunea făcută și acum dacă vreau sa îl trec pe numele meu eu având succesiunea in anul 2004 apartamentul fiind cumpărat in anul 2001 de parintii mei …nu știu cum sa fac

| Zartbitter a răspuns (pentru Sparkii):

Succesiunea se deschide numai prin deces. Adică nu poți face succesiune decât dacă proprietarul a decedat. Tu, copil, nu moștenești nimic de la părinții tăi cât timp ei sunt în viață. Ce-i al lor e al lor cât timp ei trăiesc sau până decid să vândă.

În schimb, ei pot să îți ofere dreptul de utilizare. Legal se numește „uzufruct". Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane și de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanța.

Pare că asta e situația în care te afli acum (tu folosești apartamentul lor) și pare că ai vrea să fie asta legal în acte. Întrebarea aici ar fi de ce anume? Adică ce problemă vrei să rezolvi în situația asta?

Poți citi despre uzufruct aici
https://lege5.ro/Gratuit/gi2tsmbqhe/uzufructul-codul-civil?dp=gu3dmnbzgiyts

Dacă vrei poți citi despre succesiune aici
https://lege5.ro/......odul-civil

Ar putea să mai fie și alte variante însă aș putea să te îndrum dacă înțeleg mai bine ce vrei să rezolvi concret.

| Sparkii explică (pentru Zartbitter):

Apartamentul nu este pe numele părinților mei ei au doar contractul de vânzare cumparare eu împreuna cu parintii mei vrem sa facem acte pe acele apartament dar proprietarii dinainte adică când l-au cumpărat parintii mei domnul care era proprietar a decedat și soția a vândut apartamentul înainte de succesiune apartamentul a fost cumpărat in timpul in care domnul și doamna respectiva erau căsătoriți soția a vândut apartamentul fără succesiune mai pe scurt cu contract de vânzare cumparare dar copii dumneaei nu au semnat ca cedează

| mihai69 a răspuns (pentru Sparkii):

Soția a vândut un bun asupra căruia nu avea drept deplin de proprietate.
Ceea ce face ca întreaga tranzacție să fie nulă de drept.
Dacă vreți să deveniți proprietari de drept a apartamentului în cauză, trebuie să vă întâlniți în fața unui notar și să faceți un nou contract de vânzare cumpărare, în care să fie trecuți la vânzători toți cei în drept (soția supraviețuitoare și copiii). Dacă vor și copiii o cotă parte din bani, ori se înțeleg cu mama lor să le cedeze din suma primită atunci cota lor parte (actualizată), sau le veți achita și lor, in fața notarului, sumele cerute.

| Zartbitter a răspuns (pentru Sparkii):

Ok, cred că are mai mult sens acum.

Ce înțeleg este că proprietarul apartamentului a decedat, iar soția l-a vândut fără să fi avut succesiunea finalizată. Copii n-au semnat cedarea. Însă au trecut aproximativ două decenii de atunci.

Vânzarea de către văduvă este posibil legal fără succesiune, însă doar pentru jumătate. Adică soția văduvă are dreptul să vândă fără succesiune doar partea ei care este, legal, jumătate din proprietatea soțului decedat. În concret, dacă apartamentul respectiv a fost dobândit ulterior căsătoriei lor, adică e un bun comun.

Cealaltă jumătate de apartament (legal vorbind) este în dreptul copiilor. Însă dacă ei nu au inițiat această procedură în termen de un an de la deces, se consideră că au renunțat la acest drept.

Dacă succesibilul (copilul) nu și-a exercitat dreptul de opțiune în termenul de un an, în puterea legii se stinge dreptul de a accepta moștenirea și, o dată cu acest drept, se stinge (cu efect retroactiv) și titlul său de moștenitor; el devine străin de moștenire.

Deci nu văd cum ei ar avea vreun drept dacă n-au inițiat deja asta până în 2002-2003. Ei ar fi trebuit să se adreseze unui notar public cu sediul în localitatea unde a avut ultimul domiciliu defunctul și să solicite dezbaterea procedurii succesorale.

În altă ordine de idei, dacă asta e situația și aveți contract de vânzare-cumpărare și nimeni n-a solicitat succesiunea într-un an de la acea vânzare, atunci sunteți proprietari deplini.

Nu mi-e clar ce anume e cu numele în acte. Adică ce înseamnă concret asta și ce problemă vrei să rezolvi. Vreți să actualizați datele de proprietate din cartea funciară? Vrei să fii tu proprietar pe apartamentul în care stai? Ce anume vrei să rezolvi?

| Simpatic a răspuns (pentru mihai69):

Tu ai dreptate DAR acum nu se mai pot face smecherii ca in trecut cand se' vindeau' intre rude si se trecea un pret derizoriu, acum il cumperi la pretul catalogului de la notari e un pret de referinta care este in niste softuri cum sunt cataloagele de la societatile de asigurari auto, e adevarat acest pret este mai mic decat pretul pietii dar oricum este mare pentru orice imobil.

Insa cumparatorul> in cazul acesta parintii userului care a pus intrebarea sa nu uitam ca au fost de buna credinta!
Ei nu stiau la data vanzarii ca apartamentul era "sub mostenire", mare greseala orice imobil se doreste a se cumpara se verifica la notar inaintea achizitionarii cat si la institutiile statului dupa caz pentru eventuale datorii financiare de exemplu

Insa ceva nu se pupa, cand faci intabularea faci de fapt acest lucru>> Intabularea presupune înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al cumpărătorului sau anumitor sarcini de care este grevat. Lipsa intabulării înseamnă că imobilul respectiv nu deține întreaga documentație de proprietate, ceea ce înseamnă că nu poate fi vândut (înstrăinat).

Pentru @ Sparkii : i-a legatura cu un notar si cu un avocat specializat pe drept civil, o sa te lamureasca ca aveti de facut!