| MadagasHardwell a întrebat:

Permisul de conducere se anuleaza automat din moment ce intru la puscarie savarsind niste fapte care se pedepsesc penal ( exemplu:am dat peste cineva cu masina sau am condus in stare de ebrietate )?

3 răspunsuri:
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Nu exista condamnari la inchisoare ( de infractiuni de auto vorbim ) in care sa ramai cu permisul in mana. Permisul se ridica de catre politie in timpul cel mai scurt de la infractiune ( pe loc ). Pe timpul procesului daca judecatorul aproba poti primi dovada luna de luna. Cand s-a terminat procesul e data si sentinta care - castigi tu = primesti permisul inapoi, -castiga statul impotriva ta = nu mai vezi nimic decat gratiile. In fapte penale care nu au legatura cu OUG de circulatie exista situatii diferite. De ex daca l-ai buzunarit pe careva nu-ti ia nimeni permisul, daca ai fost la furat cu masina poti ramane fara permis si sa-ti confiste si masina ca a fost complice la furt. Dar nimic nu e " automat ". Clar?

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Daca ai dat peste cineva si te inchide din start e clar ca iti ia si permisul, daca de alcool iar ti-l ia, daca e amandoua nu mai incape vorba.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se anuleaza automat, in general anularea se dispune prin hotararea judecatoreasca de condamnare.
Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.114.(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:  
  a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre  judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
  b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
  d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre  judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.  
  f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat."