| JakeAndFinn a întrebat:

Sa incep cu faptul ca inca sunt minor (14 ani).Deci dupa ce un coleg a venit la mine, si era pe punctul de a pleca, am iesit cu el sa-l coduc pana la poarta (stau la curte) vecinul meu (care cred ca are probleme pshiologice grave) incepe sa urle dupa noi, nu e prima data dar pana atunci nu am zis nimic, si eu i-am zis nebun, apoi a inceput sa fuga dupa noi, ne impinse-se pe jos, ne injurase si ne ameninta cu moarte si citez "Sunt in stare". Apoi a plecat si noi am mers in casa.Colegul meu a reusit sa plece dar inainte cu maxim 2 ani un alt prieten a venit la mine, ne jucam in PARTEA NOASTRA DE CURTE si el vine ii spune prietenului meu ca e tigan, apoi ne fugareste cu o SECURE, chiar daca noi nu am facut nimic.Asa a facut si cu matusa mea care sta in aceiasi curte cu noi, a amenintato, a injurato, a agresata dar ea nu a depus nici o plangere la politie. Daca o sa sun la 112 sa ii fac o plangere ce poata sa pateasca in cazul in care colegul meu a fost langa mine si a vazut totul, la fel si matusa mea.Si despre acea intamplare de acum 2 ani se poate lua si ia in vedere? Si in acel caz am avut un martor.Ce poate sa pateasca in caz ca sun la politie?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Impreuna cu un parinte, cu matusa ta si prietenul tau, puteti sa-i face plangere penala pentru infractiunile de amenintare si loviri sau alte violente si va fi cercetat penal.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 206.Ameninţarea  
  (1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a  unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Avand in vedere ca ambele infractiuni se cerceteaza doar la plangerea prealabila nu se va lua in considerare fapta din urma cu 2 ani, plangerea prealabila trebuie facuta in termen de maximum 3 luni de la infractiune, conform Codului de procedura penala, citez:
"ART.296. Termenul de introducere a plângerii prealabile
  (1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
  (2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei."  

0 răspunsuri: