anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se apropie ziua in care va trebui sa votam un nou presedinte al tarii.Aceasta campanie electorala mi se pare una dintre cele mai mizerabile campanii de la revolutie si pana in prezent.Partidele politice stiu cu exactitate pentru ce anume se bat, insa noi stim ce anume ne dorim? Cati dintre cei de aici stiu cu adevarat care este rolul presedintelui in stat? Asta deoarece am tot auzit spunandu-se ca actualul presedinte nu ne-a marit pensiile, nu ne-a dat ajutoare, nu ne duce copii la scoala, nu face pe bona cand plecam in vacanta...
In acest context, vin si intreb si eu:

Care sunt prerogativele Presedintelui Romaniei, oricare ar fi el?

Răspuns Câştigător
| Nastasia a răspuns:

In constitutia actuala gasim tot ceea ce ne interseaza legat de presedintele Romaniei ( articolele 80-101)
Pentru cei care vorbesc in necunostinta de cauza, o sa fac eu un efort sa sintetizez atributiile principale ale presedintelui Romaniei, ca pe viitor sa nu mai existe neclaritati.
• Pe plan international, are o functie reprezentativa, incheie tratate internationale, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei (LA PROPUNEREA GUVERNULUI).
• Pe plan intern, este comandantul fortelor armate, presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, instituie starea de asediu sau starea de urgenta in cazuri exceptionale, confera decoratii si titluri de onoare, acorda gradele in armata (functii onorifice).
Dupa cum vedem, GUVERNUL este cel care adopta hotarari (organizarea si executarea legilor emise de PARLAMENT), ordonante si raspunde politic in fata Parlamentului.
Reprezinta functia executiva in stat.
Initiativa legislativa o are PARLAMENTUL (reprezentantul populatiei), el adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare, pe care GUVERNUL le aplica.

O disfunctionalitate a sistemului politic din Romania este faptul ca Guvernul recurge de prea multe ori la ordonante de urgenta ca practica de guvernare (acestea ar trebui sa aiba un caracter exceptional!) si solicita de nenumarate ori delegarii legislative.

Asadar, nu presedintele este cel care trebuie tras la raspundere pentru nemultumirile noastre, ci Parlamentul in prima instanta, atunci cand vorbim de adoptarea unor legi sau Guvernul atunci cand auzim des pomenitele ordonante de urgenta!

6 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Daca e sa ne luam dupa Constitutie, nu prea are cine stie ce prerogative.
Daca e sa ne luam dupa promisiunile din campanie, nici macar candidatii nu par sa aiba habar in ce consta functia la care vor sa se inhame.
Singura problema in care Presedintele (oricare ar fi el) ne poate da cu tesla-n coaste este numirea Primului Ministru. In momentul numirii, canalele subterane de comunicare se deschid larg, clientela politica tzopaie de fericire, iar guvernul de incompetenti isi da cu stangu'n dreptu'.
Ca doar n-o fi niciun Prim Ministru atat de idiot incat sa-si faca guvern de oameni potriviti la locurile potrivite. Ca nu i-ar putea duce nimeni cu presul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Domnule, la noi, inca se mai intelege gresit functia asta de presedinte.De fapt atita timp cit se gasesc dobitoci sa promita cred ca asa se va intelege mereu.De fapt cred ca asa am fost si invatati. Nu toti inteleg ca presedintele este pus acolo doar sa ne reprezinte.Nu toti inteleg ca poti face ceva dar trebuiesa mai ai si cu cine.Nu multi inteleg ca nu poti sa o duci bine pina nu ai dus-o rau.Eu l-as vota pe ala care ar spune";-Daca ma veti alege nu promit ca majoritatea ca vom continua impreuna ci ca vom suferi impreuna primul mandat ca este treaba serioasa de facut."

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pai basescu este singurul care spune lucrurilor pe nume, si nimeni nul accepta.fiindca vrea sa le taie cascavalul si ei nu vor asta.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cum sa-ti spun... nu conteaza ce rol are presedintele, pentru ca pina acum n-am avut decit maimutzoi. Ah, sa nu crezi ca vorbesc gratuit, nu. Efectiv de la revolutie si pina acum, presedintii nostri n-au facut altceva decit sa se maimutareasca. Scuze, era sa nedreptatesc clasa politica, ai dreptate aici, toti politicienii nostri cu asta se ocupa, se maimutaresc la televizor. Asta cind nu sint ocupati sa-si indese spagile in portbagaj.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Poti scrie despre fiecare candidat in parte un motiv personal pentru care nu vrei sa-l votezi? Multumesc.
Lista in ordine alfabetica:
1.Crin Antonescu
2.Traian Basescu
3.George Becali
4.Remus Cernea
5. Mircea Geoana
6. Ovidiu Iane
7.Hunor Kelemen
8.Eduard Manole
9.Sorin Oprescu
10.Constantin Potirca
11.Constantin Rotaru
12.Vadim Tudor

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@anonim-Nu mai facem de mult teme pentru acasa.Asa ca poti sa incerci in alta parte. laughing