anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sper sa nu va plictisesc iarasi cu intrebarile mele despre literatura laughing si iarasi va dau in cap cu o intrebare laughing Deci lasand gluma la o parte am mai constatat ceva laughing ca scriitori romani nu prea sunt cititi, mie cred ca imi place Marin Preda, fiindca ca mi-a placut al naibii de tare Morometii, si Liviu Rebreanu cu stilul lui realist. Oare de ce se citeste mai multa literatura universala, si mai putin romana? Ia sa-mi spuneti care scriitori romani va plac, si de ce?

Răspuns Câştigător
| corolav a răspuns:

Există foarte multe lucrări ale literaturii române comparabile ca idei, concepții despre viață cu mari creații ale literaturii universale.
Sînt destui scriitori români care ar putea sta oricînd alături de titani ai literaturii universale, fără nici o grijă că îi ridicăm pe niște socluri pe care nu le merită.
Categoric nu!
Partea proastă este că limba română nu este o limbă de circulație măcar europeană, pentru a putea fi gustată și de cititorul occidental.
Iar traducerile, cu toate strădaniile unor indivizi, îndeajuns de binevoitori, nu cred că se ridică la necesitățile ce s-ar impune pentru a se lăsa înțeles caracterul omului român, felul lui de a fi, de a se manifesta, de a gîndi, de a se exprima. De a induce cititorului străin peisajul românesc, adesea virgin și neverosimil în comparație cu ce este un omolog al său în lumea civilizată a Europei.
Cititorul european nu ar putea să creadă că la această oră, în România, aproximativ 50 % din teritoriul rural nu are lumină electrică, nu are apă curentă în casă, nu are instalații sanitare, nu are măcar un aparat de radio, că cel puțin 15 - 20 la sută din populația țării e semianalfabetă, că pensionarii trăiesc cum trăiesc, că bătrînii abia așteaptă să moară decît să fie povara copiilor, aflați și aceștia pe alte meleaguri.
Ce să mai zic!
Că sîntem în urma Europei cu peste un secol.
Probabil că și jungla amzoniană e mai civilizată decît România.
Și totuși, sînt oameni ai acestui pămînt care se străduiesc să scrie despre locuri și oameni ai acestui pămînt. Oricîtă artă ar induce scriitorul român în scrierile sale, multe dintre acestea ar putea părea veritabile SF-uri.
Și atunci, chiar și traducătorii de limbă românească, n-ar fi exclus să nu găsească corespondent în alte limbi pentru ce ar vrea să spună, că „oameni buni, de ce nu pricepeți ce vreau să vă spun? E atît de românesc, de natural și de veridic și peisajul, și întîmplările, și oamenii și toate. Și toate sînt într-o țară ce se numește România.Veniți să ne vedeți la noi acasă!"
Și poate că oamenii ar veni. Dar așa cum ne găsesc, cum sînt tratați, cum sînt primiți, cum sînt înșelați la tot pasul, îi fac să le piară cheful de a mai reveni, de a ne pune alături de ei.
Ne lăudăm și ne batem cu cărămida în piept că sîntem un popor de oameni...primitori.
Eu cred că mai degrabă un popor de oameni...primitivi.
Și e păcat! Pentru că nativ sîntem extrem de ageri, de isteți, de inventivi.
Dar totul pentru noi este de a cîștiga ușor și cu muncă puțină.
Asta nu e nicicum în spiritul neamțului( gospodar pînă la pedanterie) și al occidentalului în genere.
Iar vin ploile, iar sînt inundații, iar țipăm și cerșim milă de la stat și ajutoare de la oameni.
Dar atunci cînd nu plouă, cîți săteni din acele ținuturi au ieșit să aducă o piatră, să sape un metru de șanț, să ridice un metru de pămînt?
Probabil că NICIUNUL.
Alții cum de pot?
Olandezilor le- a căzut oceanul în cap. Dar au muncit- și nu de azi de ieri ci de aproape 1000 de ani în urmă - și au reușit ce poate ar părea de necrezut. La fel și danezii, și suedezii, și finlandezii și norvegienii.
Și, prin înțelegere, prin muncă, prin adevărate sacrificii au devenit statele cu cel mai ridicat nivel de trai din lume.
Și totuși scriitorii noștri se străduiesc să spună de-adevăratelea așa cum e românul nostru.
Și nu puțin dintre ei fac adevărată artă.
Noi care trăim această viață și o înțelegem sîntem în măsură să apreciem aceste scrieri. Dar străinii, cred eu, nu ne cred. Nu pot să ne creadă și, în final, refuză să ne creadă.
Citiți-i pe Eugen Barbu ( „Groapa" și „Nuvelele" sale sînt veritabile capodopere. Și „Princepele", și „Săptămîna nebunilor"), pe Agîrbiceanu, pe Fănuș Neagu, pe Zaharia Stancu, pe Eugen Ionescu, peVictor Ion Popa, pe Nicuță Tănase, pe Neagu Rădulescu, pe Teodor Mazilu, pe I.D. Sîrbu, pe Ioan Dan, pe Rodica Ojog Brașoveanu, pe Ileana Vulpescu, pe Sadoveanu, pe Blaga, pe Coșbuc ( „Noapte de vară " e iarăși o nebunie de gîndire a spiritualității românești), și Vlahuță cu a sa „1907" (Minciuna stă cu regele la masă/)și Radu Tudoran și Geo Bogza și... mai ales pe CARAGIALE. Cel mai român dintre aromâni. Un Olimp al spiritualității românești.
Pe cei tineri, cei de azi, din păcate nu-i prea știu. Nu mai am bani să-i cumpăr. Pînă înainte de 89 cumpărasem vreo 5.000 de cărți. După 89 nu cred că am cumpărat 500.
Și rețineți că la toți, dar absolut la toți, povestea e ca povestea, dar limba este Dumnezeiască.
Atunci cînd, cu aproximativ 10 ani în urmă, s-a făcut un referendum pentru desemnarea celui mai important personaj al acestui pămînt românesc eu aș fi supus atenției, fără nicio ezitare, că LIMBA ROMÂNEASCĂ e mai presus de toți și de toate.
Să aveți sănătate!

8 răspunsuri:
| oprescudorin11 a răspuns:

Intotdeauna ne place 'gradina vecinului'. Dar nu numai :Imi place Nichita Stanescu, imi place Blaga, imi place George Calinescu sau Nichifor Crainic sau Ionel Theodoreanu sau Eminescu, sau Creanga sau altii, o gramada.
Dar nu-l pot eluda pe Tolstoi, Shakespeare, Dostoievskii, Paul Valery, Homer, etc. Literatura romana este foarte tanara, nici nu o poti intelege daca nu citesti scriitorii milenari. Aaaa, daca citesti scriitori straini minori, sunt milioane, asta este alta treaba.Aici sunt de acord cu tine. Nu dau nume de astfel de scriitori, caci mi-ar face lehamite, cel putin.

| wolder a răspuns:

`mie cred ca imi place`
wtf? cum adica tu crezi ca-ti place? cum poti sa zici asa ceva laughing))?
`fiindca ca mi-a placut ` corecteaza intrebarea si nu ii critica pe scriitorii romani ca nu sunt cititi.

Este parerea ta ca se citeste mai mult literatura universala, profa noastra de romana ne da de citit mai mult autori romani, dar acestia imi plac mie: Mircea Eliade, Marin Preda, Mihail Drumes, Mihai Eminescu.
Imi plac si scriitori universali.

| Cameliapantiru a răspuns:

Imi plac poeziile lui Eminescu si ale lui Nichita Stanescu, comediile lui Caragiale(atat de actuale si astazi-coruptie, demagogie, adulte, santaj politic, lupta pentru putere din culise, incultura etc), romanele lui Mircea Eliade(in special "Maitreyi'', romanul meu preferat din literature romana, dar si proza sa fantastica-"La tiganci'', "Domnisoara Christina'', "Sarpele"), romanele lui Marin Preda(in special "Cel mai iubit dintre pamanteni''-o capodopera a literaturii romane, un roman ''total'', in opinia mea) si cele ale lui Camil Petrescu si Anton Holban-proza psihologica, pe modelul lui Marcel Proust. Geniale sunt si romanele -politiste ale Rodicai Ojog-Brasoveanu, "Ciclul cavalerilor" al lui Ioan Dan, dar si "Adam si Eva''-Liviu Rebreanu (o idee inedita ce valorifica mitul reincarnarii). Important este sa citim operele de referinta ale literaturii romane, dar sa nu neglijam nici "titanii'' literaturii universal, precum Dostoievski, Lev Tolstoi, Victor Hugo, Balzac, Dickens, Emily Bronte, Arthur Conan-Doyle, Agatha Christie, Mark Twain etc

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Tu vrei un marin preda-n ureche? se rezolva!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Fiecare citeste ce-i place, important e sa se citeasca. De Marin Preda n-am citit nimic, in schimb de Rebreanu am citit "Ion" care mi-a placut destul de mult. Si eu prefer literatura universala si anume romanele politiste ale Agathei Christie. Recunosc, nu am citit pana acum vreun roman politist romanesc, daca as citi probabil ca mi-ar placea.

| Teardrop a răspuns:

OMG şi mie îmi place enorm Marin Preda.
Încă din clasa a 7a am început să-l citesc, în "Viaţa ca o Pradă". Moromeţii, Marele Singuratic şi Cel mai iubit dintr Pământeni sunt printre cărţile mele preferate.

Păi...de ce?
Suntem în epoca fantassy-urilor. Când fantassy-urile sunt la modă şi asta citesc acum adolescenţii (e bine că citesc şi asta).
Eu sunt genul care citeşte orice.
Orice fel de care îmi pică în mână o citesc.
Există o singură serie pe care n-am dus-o la capăt pentru că a fost groaznică: Legendele regelui Arthur. Iarăşi părăsesc subiectul...

Majoritatea cititorilor sunt influenţaţi de copertă.
Copertele alea frumoase, colorate, cartonate, pline de viaţă, sunt ale cărţilor de autori străini. E un cerc vicios, cum s-ar zicelaughing Un lanţ al slăbiciunilor, unde cumpărător nu ştie ce vrea să ceară, şi editura îi dă ceea ce nu ştie că vrea, şi totuşi îi place.

Sunt fan al literaturii române: Îmi place Marin Preda, Costache Anton (Seri albastre, ar trebui să încerci, sunt 2 volume foarte faine), Mircea Cărtărescu şi Mircea Eliade.

| UnleashedPsycho a răspuns:

Într-adevăr.
De-a lungul anilor am dezvoltat o teorie. Până în clasa a 8-a, am urât literatura română, nu voiam să pun mâna pe absolut nicio carte românească şi nu voiam să citesc nimic din ce mi se dădea la şcoală. Cred sincer că obligaţia asta a elevilor de a citi numai romane scrise de români imprimă un fel de dezgust faţă de literatura lor, cu toate că avem scriitori buni.
Şi mai intervine şi faptul că românii, la vremea lor, nu scriau cărţi despre vampiri şi sex între creaturi mitice, deci cine să le stârnească lor interesul faţă de literatura ţării?
Mie-mi place mult Mihail Drumeş. Invitaţia la vals a fost o carte bună, dar Cazul Magheru m-a lăsat mască. Îmi mai place şi Camil Petrescu, am citit Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război refuzând să citesc Patul lui Procust, care mi-a plăcut până la urmă, dar mi-a luat mult să mă conving să-i dau o şansă. George Călinescu scrie bine, Mihail Sebastian care mi se pare simplu, dar lectura lui e plăcută. Îl ador pe Gib Mihăescu, Femeia de ciocolată e o carte fantastică. Şi Rusoaica e o carte bună, nu prea m-a încântat Donna alba, dar nu e rea. Şi l-aş adăuga pe Mozzes Attila, care e născut în Tg. Mureş, dar scrie în maghiară. E născut în România, deci dpdv legal, e român şi merită pus la socoteală. Are un volum de nuvele, Epilog la un adio, care m-au uimit. Sunt puţiiin sadice, dar ce mai contează.

| Biiskrem a răspuns:

'Neața.
Probabil că literatura universală e mai ușor de rumegat pentru mințile celor care citesc big grin
Eu sunt la stadiul în care gust din toate, n-am ajuns la ăla în care-ți spun care carte sau scriitor m-a lăsat amorțită laughing
Oricum, n-a rămas România fără cititori patrioți.