| WholeWorldTeam a întrebat:

Am avut ocazia sa vorbesc si eu cu un neoprotestant ( penticostal) si sincer imi dau seama ca acesti oameni arunca cu noroi in credinta noastra stramoseasca ortodoxa.De ce spun asta? Mi-a fost dat sa aud urechilor spunandu-mi ca cica la noi in credinta noastra sunt permise distractiile,chefurile,betiile,fumatul curvia etc. Se pare ca acesti oameni cei mai multi vorbesc in necunostinta de cauza.Dragii mei,daca voi nu stiti cu ce se mananca ortodoxia de ce vorbiti de rau? Va uitati doar la gunoiul unor preoti care ne fac credinta de rusine (oricum isi vor lua ei plata lor) iar din gresita intelegere a scripturii mai spuneti de noi ca avem traditii pagane s.a.m.d. Nelamurirea mea este urmatoarea : De ce vorbiti fara voi daca nu cunoasteti cu adevarat credinta si invatatura ortodoxa? Si de ce judecati voi atata preotii? Unde este pocainta? A fi pocait nu inseamna numai a nu bea,a nu fuma, a nu injura a nu curvii si toate cele.De clevetire vad ca uita majoritatea "pocaitilor". Chiar daca altii dintre noi ortodocsii va judeca pe voi, de ce intoarceti inapoi raul si judecati? Unde este adevarata pocainta caci asta nu inteleg thinking

46 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Eu nu am aruncat niciodata cu noroi in alte confesiuni, insa din pacate, voi o faceti. Eu nu am dreptul sa judec pe nimeni, judecata este a Domnului.

| WholeWorldTeam explică (pentru EmaS):

Unii care sunt prea fanatici, tot din lucrarea diavolului vorbesc urat de voi.Nu se face asa. Temele teologice se discuta frumos. Daca persoana nu vrea sa inteleaga atunci mai bine sa ne rugam si sa nu judecam.Insa este de stiut ca nu orice credinta din sutele cate sunt pe fata pamantului aduc mantuirea.Si eu pot in momentul asta sa nu mai ascult de Biserica, sa ma pun pe un butuc sa iau biblia in brate si sa o "reinterpretez" asa cum au facut cei care au infiintat toate cultele neoprotestante, si sa scot niste erezii care sa le consider bune si drept urmare sa ma consider " luminat" ca am aflat adevarul. Ceva in genul asta au facut si cei care au infiintat credintele acestea de multe feluri.Fiecare cult zice ca ei sunt mai aproape de adevar.De ce trebuie sa existe baptisti, penticostali, adeventisti, martori si altele.Nu am pomenit de faptul ca baptistii spre exemplu se impart in vreo 13 feluri de baptisti. Oare Domnul Hristos nu vrea ca toti sa fie una?

| EmaS a răspuns (pentru WholeWorldTeam):

Asa este.Trebuie sa facem schimb de opinii, dar nu avem dreptul sa jignim persoana care are alte convingeri.Vezi tu, din cauza ca Biserica s-a indepartat de la adevarul Scripturii, oamenii au inceput sa introduca datini si obiceiuri, ba au aparut indulgentele. Dumnezeu este dragoste. Eu sunt la asentimentul lui Martin Luther care, dupa ce si-a luat doctoratul in teologie a ajuns la concluzia ca nu o religie ci o relatie personala bazata pe dragoste iti aduce mantuirea.,, De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniţi. Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii, şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. Tu să rămâi în lucrurile, pe cari le-ai învăţat şi de cari eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat: din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, cari pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvântul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba. (2 Timotei 3:12 - 4:5),,

Eu consider ortodoxia nu o religie ci un mod de viata.Si nu consider ca e chiar asa cum spune Luther. Dupa studiul care l-am facut asupra Bisericii si bineinteles consultandu-ma si cu istoria, Biserica Ortodoxa este cea mai pura forma de crestinism. Evident ca daca nu traiesti ortodox nu te mantuiesti. Degeaba esti ortodox.Nu stiu cum sa iti explic, tu fiind de alta credinta poate nu ma intelegi.Insa nu se poate realiza mantuirea apartinand de un cult care crede gresit.Anumite dogme pe care le au unele culte sunt contrare cu ce spune mantuitorul.Cum se gaseste in catoligism cu privire la dogma trinitatii. Daca te botezi intr-o credinta ratacita si imparti o credinta ratacita, cam degeaba crezi ca exista un Dumnezeu si faci niscaiva fapte bune, pentru ca daca crezi ratacit superi pe Dumnezeu iar acolo nu are cum exista mantuire. Spuneai tu mai sus ca Biserica s-a departat de la adevar.Banuiesc ca te referi la cea ortodoxa, pentru ca daca citim putina Istorie aceasta a fost prima credinta crestina.Eu nu cred ca Biserica a alunecat in ratacire.Pentru ca Mantuitorul spune asa "Tu esti Petru si pe aceasta piatra (pe temelia credintei lui) voi zidii Biserica Mea si portile iadului nu o vor biruii." Si in alt loc zice, la Inaltare daca nu ma insel ca "Voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor".Iar Hristos este cu noi prin Sfanta Sa Biserica.Deci aceasta Biserica este cu neputina sa se departeze de la adevar.De ce? Pentru ca Mantuitorul a spus ca "portile iadului nu o vor biruii". Daca s-ar fi indepartat de la adevar Biserca, atunci satana ar fi biruit-o iar noi stim ca Dumnezeu este fara de pacat si nu minte.Prin urmare nu are cum sa fie ratacita Biserica.Anumite datini din anumite zone ale tarii, tin strict de acei oameni si nu este considerata drept dogma in biserica Ortodoxa. Daca spre exemplu aruncarea crucii in apa de Boboteaza, ar fi o dogma a intregii Bisericii si s-ar practica ca si rugaciunea atunci da ar fi o problema insa nu este asa.Anumite obiceiuri precum si altele sunt strict legate de anumite zone si nu sunt incluse in dogma Bisericii.Astept parerea ta. happy

Domnul Isus a spus sa pastram credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna.Deci trebuie sa privim la ucenici si la modul lor de viata. Ortodoxia a aparut mult mai tarziu.Nu vreau sa intru in polemici cu tine de multe aspecte care sunt contrare Cuvantului lui Dumnezeu.

Nu intram in polemici.Pur si simplu discutam happy. Bineinteles ca numele acesta nu la avut Biserica de la inceput.Acest nume si l-a luat mai tarziu.Trebuie sa cercetam si Istoria.E adevarat ca singura sursa de Mantuire este Biblia insa trebuie sa ne uitam putin si in istorie pentru a vedea cum s-au petrecut de fapt toate.

Ei bine, tu m-ai provocat si sper sa nu te superi ca iti raspund.Isus i-a condamnat pe farisei ca puneau traditia mai presus de cuvantul lui Dumnezeu. Traditia este contra voii lui Dumnezeu.Traditia, este cea care instituie cultul icoanelor sau inchinarea la sfinti, botezul la copiii mici.,, Să nu ai alţi dumnezeu afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos de cât pământul. Să nu te închini lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miile neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Exodul 20:3-6),,

Nu ma supar, Doamne fereste.Imi cer scuze ca nu am raspuns chiar ieri dar nu am mai stat la calculator.Deci ca sa nu aglomerez prea mult raspunsul o sa tratam pentru inceput in legatura cu Sfanta Traditie. Vreau ca aceasta discutie sa nu se opreasca ci sa o continuam.Cum spuneam mai sus facem schimb de idei si nu ne certam happy.

De la facerea lui Adam si pana la iesirea israelitilor din robia egipteana, patriarhii si oamenii drepti ai lui Dumnezeu, nu s-au condus dupa nici o scriptura si numai dupa predanie prin viu grai.(Traditia Sfanta).Mai departe Mantuitorul nu a scris nici una din cartile canonice pe care le are Biblia, ci doar a predicat 3 ani jumate fara sa scrie ceva.Nici macar Apostolii (cei mai apropiati ucenici ai Sai), nu au fost trimisi sa scrie ci sa raspandeasca cuvantul prin viu grai "Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin." (Matei 28, 19-20).Dupa aceea prin viu grai Mantuitorul a dat invataturile apostolilor Sai si tot prin viu greai le-a poruncit sa invete pe altii, zicand "Si mergand, propovaduiti zicand : S-a apropiat Imparatia Cerurilor. "(Matei 10, 7).Mai departe cunaostem ca asa vine credinta prin predica auzita (predica fiind cuvantul lui Hristos) : " Prin urmare, credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos. " ( Rom. 10, 17). Biblia nu cuprinde decat o mica parte din invataturile sfinte si nu toate cate a invatat Domnul " Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta. " ( Ioan 20, 30). Daca s-ar fi scris toate minunile lui Iisus nu ar fi incaput toate cartile din lumea aceasta care s-ar fi scris " Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin. " (Ioan 21, 25). Apoi mai sunt si alte versete unde arata ca nici Evanghelistul Ioan nu a vrut sa scrie "Multe având a vă scrie, n-am voit să le scriu pe hârtie şi cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi şi să vorbesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină. " ( II Ioan 1, 12) "Lui Dimitrie datu-i-s-a mărturie de către toţi şi de către însuşi adevărul; mărturie îi dăm şi noi şi ştii că mărturia noastră este adevărată. Multe lucruri aveam să-ţi scriu; totuşi, nu voiesc să ţi le scriu cu cerneală şi condei. Ci nădăjduiesc să te văd în curând, şi atunci vom grăi gură către gură. ( III Ioan 1, 13-14).Sfantul apostol Pavel sfatuieste pe uncenicul sau Timotei astfel " Si cele ce ai auzit de la mine, cu multi martori de fata, acestea le incredinteaza (prin viu grai) la oamenii credinciosi care vor fi destoinici sa invete si pe altii." Vezi II Timotei 2, 2) Vezi cum spune? Sa invete si pe altii, nu sa le scrie si altii.De multe ori, autorii sfinti ai Sfintei scripturi citeaza marturi care vin din sfanta Traditie si iata care sunt :

1." Toate vi le-am arătat, căci ostenindu-vă astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua. " (Fapte 20, 35)
2." După cum Iannes şi Iambres s-au împotrivit lui Moise, aşa şi aceştia stau împotriva adevărului, oameni stricaţi la minte şi netrebnici pentru credinţă. " (II Tim. 3, 8)

Si mai sunt.Cam asta am avut de zis cu sfanta Traditie.Pe scurt acestea sunt versetele Biblice in ceea ce priveste Sfanta Trditie. Vreau sa iti arat versetele si in ceea ce priveste cultul sfintilor si asa mai departe.Continuam? happy

Da,daca ea este buna si nu intra in contradictie cu Cuvantul lui Dumnerzeu nu am nimic impotriva.

Am scris multicel.Am sa te rog frumos sa ai un pic de rabdare.Eu consider ca cercetarea scripturii trebuie sa ii dam putin timp, nu sa o facem la fusereala :

Sfintii sunt prietenii Domnului Iisus " Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc. " (Ioan 15, 14)
Sfintii sunt "casnicii" lui Domnului "Deci, dar, nu mai sunteţi străini şi locuitori vremelnici, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii şi casnici ai lui Dumnezeu" (Efes 2, 19)
Insusi Domnul Dumnezeu slaveste pe sfinti cu slava in ceruri dupa moarte "Căci nici să moară nu mai pot, căci sunt la fel cu îngerii şi sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii. " (Luca 20, 36).
Cel ce primeste pe sfinti, primeste pe cel ce i-a trimis adica pe Hristos " Cine primeşte prooroc în nume de prooroc plată de prooroc va lua, şi cine primeşte pe un drept în nume de drept răsplata dreptului va lua. Şi cel ce va da de băut unuia dintre aceştia mici numai un pahar cu apă rece, în nume de ucenic, adevărat grăiesc vouă: nu va pierde plata sa. " (Matei 10, 40-41).

Mai departe Sfanta scriptura ne arata ca Sfintii vor judeca lumea "Au nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? Şi dacă lumea este judecată de voi, oare sunteţi voi nevrednici să judecaţi lucruri atât de mici? " ( I Corinteni 6, 2) si " Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. " ( Matei 19-28).

In alta parte Biblia ne arata ca sfintii inca din aceasta viata au puteri si sunt inzestrati cu diferite daruri de la Dumnezeu fiind puternici " Acum însă dă înapoi femeia omului aceluia, că e prooroc, şi se va ruga pentru tine şi vei fi viu; iar de nu o vei da înapoi, să ştii bine că ai să mori şi tu şi toţi ai tăi!" (Facere20, 7), " Acum deci luaţi şapte viţei şi şapte berbeci şi duceţi-vă la robul Meu Iov şi aduceţi-le, pentru voi, ardere de tot; iar robul Meu Iov să se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi îngăduitor, ca să nu Mă port cu voi după nebunia voastră, întrucât n-aţi vorbit despre Mine aşa de drept cum a vorbit robul Meu Iov". ( Iov 42, 8), " Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. " (Iacov 5, 16). Dumnezeu a dat putere sfintilor de a pedepsi pe cei pacatosi " Iar un om, anume Anania, cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina. Şi a dosit din preţ, ştiind şi femeia lui, şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor.Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minţi tu Duhului Sfânt şi să doseşti din preţul ţarinei? Oare, păstrând-o, nu-ţi rămânea ţie, şi vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai minţit oamenilor, ci lui Dumnezeu. Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut şi a murit. Şi frică mare i-a cuprins pe toţi care au auzit. Şi sculându-se cei mai tineri, l-au înfăşurat şi, scoţându-l afară, l-au îngropat. După un răstimp, ca de trei ceasuri, a intrat şi femeia lui, neştiind ce se întâmplase. Iar Petru a zis către ea: Spune-mi dacă aţi vândut ţarina cu atât? Iar ea a zis: Da, cu atât. Iar Petru a zis către ea: De ce v-aţi învoit voi să ispitiţi Duhul Domnului? Iată picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la uşă şi te vor scoate afară şi pe tine. Şi ea a căzut îndată la picioarele lui Petru şi a murit. Şi intrând tinerii, au găsit-o moartă şi, scoţând-o afară, au îngropat-o lângă bărbatul ei. Şi frică mare a cuprins toată Biserica şi pe toţi care au auzit acestea. Iar prin mâinile apostolilor se făceau semne şi minuni multe în popor, şi erau toţi, într-un cuget, în pridvorul lui Solomon. " ( Fapte 5, 1-12)

apoi in alta parte am sa iti arat cum sfintii au puterea de a vindeca bolnavi si invia morti cu darul lui Hristos " Şi trecând Petru pe la toţi, a coborât şi la sfinţii care locuiau în Lida. Şi acolo a găsit pe un om, anume Enea, care de opt ani zăcea în pat, fiindcă era paralitic.Şi Petru i-a zis: Enea, te vindecă Iisus Hristos. Ridică-te şi strânge-ţi patul. Şi îndată s-a ridicat. Şi l-au văzut toţi cei ce locuiau în Lida şi în Saron, care s-au şi întors la Domnul.Iar în Iope era o uceniţă, cu numele Tavita, care, tâlcuindu-se, se zice Căprioară. Aceasta era plină de fapte bune şi de milosteniile pe care le făcea. Şi în zilele acelea ea s-a îmbolnăvit şi a murit. Şi, scăldând-o, au pus-o în camera de sus.Şi fiind aproape Lida de Iope, ucenicii, auzind că Petru este în Lida, au trimis pe doi bărbaţi la el, rugându-l: Nu pregeta să vii până la noi. Şi Petru, sculându-se, a venit cu ei. Când a sosit, l-au dus în camera de sus şi l-au înconjurat toate văduvele, plângând şi arătând cămăşile şi hainele câte le făcea Căprioara, pe când era cu ele. Şi Petru, scoţând afară pe toţi, a îngenunchiat şi s-a rugat şi, întorcându-se către trup, a zis: Tavita scoală-te! Iar ea şi-a deschis ochii şi, văzând pe Petru, a şezut.Şi dându-i mâna, Petru a ridicat-o şi, chemând pe sfinţi şi pe văduve, le-a dat-o vie. Şi s-a făcut cunoscută aceasta în întreaga Iope şi mulţi au crezut în Domnul. " (Fapte 9, 32-42).Dumnezeu spune toate Sfintilor Sai " De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute. " (Ioan 15, 15). Sfintii se ingrijesc de noi oamenii si se roaga pentru noi " Şi s-a întors Moise la Domnul şi a zis: "O, Doamne, poporul acesta a săvârşit păcat mare, făcându-şi dumnezeu de aur. 32. Rogu-mă acum, de vrei să le ierţi păcatul acesta, iartă-i; iar de nu, şterge-mă şi pe mine din cartea Ta, în care m-ai scris!" (Iesire 32, 31-32) " Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinţilor. (Apocalipsa 5, 8) " Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinţilor, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor. " (Apocalipsa 8, 3-4) " Şi a răspuns îngerul Domnului şi a zis: "Doamne Savaot, până când vei întârzia să arăţi milă Ierusalimului şi cetăţilor lui Iuda, pe care le faci să simtă mânia Ta de şaptezeci de ani?" (Zaharia 1, 12) "Căci totdeauna, în toate rugăciunile mele, mă rog pentru voi toţi, cu bucurie " (Filipeni 1, 4). Apoi aici alt verset care da dovada ca sfintii si ingerii ajuta oamenilor " Şi s-a dus Tobie să caute omul şi s-a întâlnit cu Rafael. Acesta era înger, dar el nu ştia. Şi i-a zis: "Poţi să mergi cu mine la Ragheşul Mediei? Cunoşti tu locurile acelea?" Şi îngerul i-a răspuns: "Pot să merg cu tine şi ştiu drumul; ba chiar am găzduit la Gabael, fratele nostru!" (Tob 5, 4). Sfintii fac minuni " S-au dus deci Moise şi Aaron la Faraon şi la slujitorii lui şi au făcut cum le poruncise Domnul: a aruncat Aaron toiagul său înaintea lui Faraon şi înaintea slujitorilor lui şi s-a făcut şarpe. Atunci a chemat şi Faraon pe înţelepţii Egiptului şi pe vrăjitori şi au făcut şi vrăjitorii Egiptenilor asemenea lucru cu vrăjile lor: Fiecare din ei şi-a aruncat toiagul şi s-a făcut şarpe. Dar toiagul lui Aaron a înghiţit toiegele lor. " ( Iesire 7, 10-12). Apoi uite aici unde arata ca Sfintii si Ingerii duc rugaciunile noastre la Dumnezeu " Atunci cei douăzeci şi patru de bătrâni, căzând înaintea Celui ce şedea pe tron, se închinau Celui ce este viu în vecii vecilor şi aruncau cununile lor înaintea tronului, zicând: Vrednic eşti, Doamne şi Dumnezeul nostru, să primeşti slava şi cinstea şi puterea, căci Tu ai zidit toate lucrurile şi prin voinţa Ta ele erau şi s-au făcut. " (Apocalipsa 4, 10-11) " Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinţilor. […] Şi cele patru fiinţe ziceau: Amin! Iar bătrânii căzură şi se închinară. " (Apocalipsa 5, 8, 14) Vedem mai departe ca si sfintii au posibilitatea de a mijlocii pentru noi in rugaciune si contribuie la mantuirea noastra " Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. " (Iacov 5, 16).Iar mai departe iti las versetele care ne arata ca avem datoria de a cinstii,ferici,respecta,iubi,chema in rugaciune pe sfinti,apoi datoria sa le urmam credinta, in cele ce urmeaza. Spre exemplu daca tii minte pilda cu bogatul nemilostiv cand l-a rugat pe Avraam care era un sfant, desi nu a putut sa-l ajute pentru ca niciodata in viata lui nu a facut mila.Deci revenind mai jos ai versetele pentru cele spuse mai sus " Iar el, cerând lumină, s-a repezit înăuntru şi, tremurând de spaimă, a căzut înaintea lui Pavel şi a lui Sila " ( Fapte 16, 29), " Iată, noi fericim pe cei ce au răbdat: aţi auzit de răbdarea lui Iov şi aţi văzut sfârşitul hărăzit lui de Domnul; că mult-milostiv este Domnul şi îndurător. (Iacov 5, 11) " Acum însă dă înapoi femeia omului aceluia, că e prooroc, şi se va ruga pentru tine şi vei fi viu; iar de nu o vei da înapoi, să ştii bine că ai să mori şi tu şi toţi ai tăi!" " ( Facere 20, 7) "Venind deci femeia cea din Tecoa la rege şi căzând cu faţa la pământ, s-a închinat şi a zis: "Ajutor, o, rege, ajutor!" ( II Regi 14, 4) " Şi i s-a spus regelui, zicând: "Iată Natan proorocul!" Şi a intrat Natan la rege şi i s-a închinat regelui cu faţa până la pământ. " ( III Regi 1.23) " Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, văzându-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! Şi au ieşi t înaintea lui şi i s-au plecat până la pământ " ( IV Regi (2, 15) " Fraţilor, faceţi-vă urmăritorii mei şi uitaţi-vă la aceia care umblă astfel precum ne aveţi pildă pe noi. " ( Filipeni 3, 17 ). Si ar mai fi. Vreau totusi sa te intreb,uitandu-te peste aceste versete nu ti-ai schimbat putin parerea? De altfel vreau sa iti mai arat si despre sfintele moaste si Maica Domnului,cinstirea crucii si apa sfintita,tamaia, praporii, prescura. Evident doar sa fi interesata.Totusi vreau sa imi spui cu cuvintele tale in legatura cu versetele pe care ti le-am spus happy Astept raspunsul tau. numai bine happy

| EmaS a răspuns:

Vedem ca ingerii nu accepta inchinarea.Nici apostolul Pavel cand era in viata, ce te face sa crezi ca ar accepta-o acum? Cat despre botezul la copiii mici nu gasim niciunde in Biblie ca un copil care nu poate sa discearna binele de rau poate sa aleaga.El trebuie mai intai sa creada.

Ti-am aratat mai sus cu privire la ingeri si la sfinti.Repet.In credinta ortodocsa ingerii nu sunt considerati dumnezei.De asemenea nici sfintii.Ii punem doar mijlocitori.Stim ca singurul mijlocitor intre noi si Dumnezeu este Iisus Hristos, insa versetele care ti le-am pus mai sus in fata ochilor arata suficient de clar datoria pe care o avem noi crestinii sa ii rudam pe sfinti ca sa mijloceasca pentru noi.Nu uita ca ti-am aratat mai sus "Mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului".E ca si cum ai ruga un prieten sa se roage pentru tine la Dumnezeu pentru ca ai o problema.Nu cred ca niciodata in viata ta nu i-ai zis vreunui frate sa se roage si el /ea pentru tine.Caci spune si in biblie sa ne rugam unii pentru altii.Deci noi doar atat cerem sfintilor mijlocire la Dumnezeu pentru mantuirea noastra.Si din versetele ce ti le-am aratat mai sus arata destul de clar ca sunt primite rugaciunile lor.Acum mai departe doresc sa lamurim treaba cu Apostolul Pavel.Am sa-ti dau un caz din biblie asemanator cu ceea ce spune Sfantul apostol Pavel.n Sfanta scriptura ni se spune despre sfantul apostol Petru " Si cand a fost sa intre Petru,Corneliu,intampinandu-l,i s-a inchinat, cazand la picioarele lui.Iar Petru l-a ridicat, zicandu-i " Scoala-te.Si eu sunt om. (Fapte 10, 25-26). Cu privire la acest verset : Apostolul Petru respinge inchinarea ce i-a adus-o Corneliu sub cuvanul ca el este om, deoarece Corneliu il socotise ca este mai mult decat om, adica zeu.Sutasul roman era familiarizat cu notiunea de "zei" deoarece fusese pagan.Asa deci ca socotinudu-l pe Petru un trimis a lui Dumnezeu el era foarte inclinat sa il socoteasca ca zeu ( iar daca nu ca zeu ca pe un om superio celorlalti oameni sau semizeu) caruira el credea ca se cuvenea nu venerare ci adorare, ca zeilor, ceea ce Petru a refuzat sa i se aduca.Si am sa iti mai dau un citat draga Ema si anume de la Fapte capitolul 14 versetele 13-15 : " Iar preotul lui Zeus, care era înaintea cetăţii, aducând la porţi tauri şi cununi, voia să le aducă jertfă împreună cu mulţimile. Şi auzind Apostolii Pavel şi Barnaba, şi-au rupt veşmintele, au sărit în mulţime, strigând si zicând: Bărbaţilor, de ce faceţi acestea? Doar şi noi suntem oameni, asemenea pătimitori ca voi, binevestind să vă întoarceţi de la aceste deşertăciuni către Dumnezeu cel viu, Care a făcut cerul şi pământul, marea şi toate cele ce sunt în ele ". Aici Pavel si Barnaba resping inchinarea ce li s-a adus pentru acelasi motiv de mai sus.Ca erau socotiti ca si zei si li s-ar fi adus adorare.Iar legat de faptul ca ingerii resping inchinarea, cred ca te bazezi pe versetul din apocalipsa care spune " Şi am căzut înaintea picioarelor lui, ca să mă închin lui. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, care au mărturia lui Iisus. Lui Dumnezeu închină-te, căci mărturia lui Iisus este duhul proorociei. " (Apocalipsa 19, 10). Respingerea este motivata "Sunt impreuna-slujitor cu tine." adica egal cu tine ca slujitor al lui Dumnezeu exact cum esti si tu,deci suntem in raportari de egalitate si nu se cuvine sa primesc de la tine inchinare,mai cu seama ca si tu esti aici, nu in trup, ci in "duh" (apocalipsa 1.10),adica in stare ingereasca : si in plus tu cu mine esti in " duhul proorociei" care consta in a marturisi pe Iisus.Al doilea motiv al refuzului este exprimat de cuvintele " Lui Dumnezeu sa te inchini ". Dumnezeu era de fata si ingerul descoperitor I-ar fi adus o jignire daca ar fi primit pentru sine, chiar in fata lui Dumnezeu inchinare de la Ioan.Chiar si intre noi oamenii este jignitor sa respecti prea mult pe un inalt slujitor al unui conducator de tara, cand acel conducator este de fata.Totdeauna,toata atentia si toata cinstea se indreapta catre cel ce este mai marele tuturor,atunci cad el este prezent.dar aceasta nu inseamna ca cei din jur nu ar fi si oameni de mare cinste. In citatul din urma de la apocalipsa, capitolul 22, versetele 8-9 " Şi eu, Ioan, sunt cel ce am văzut şi am auzit acestea, iar când am auzit şi am văzut, am căzut să mă închin înaintea picioarelor îngerului care mi-a arătat acestea. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Căci sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu cei ce păstrează cuvintele cărţii acesteia. Lui Dumnezeu închină-te! " de asemenea ingerul exprima chiar mai limpede decat citatul intai egalitatea sa cu apostolul Ioan si necuviinta ce ar face-o primindu-i inchinarea. Deci acum sincer... cu mare parere de rau aceste motive invocate de majoritatea neoprotestantilor cu privire la acest subiect sunt gresite.Refuzul sfintilor si ingerilor de a li se aduce inchinare isi are explicatie proprie si particulara : Apostolii,Pavel si Barnaba au refuzat a li se aduce adorare ca a unor zei,iar nu cinstirea pe care suntem datori sa o aducem sfintilor si ingerilor ( asta din verstele ce ti le-am pus in fata ochilor in raspunsurile anterioare care sper ac le-ai citit cu atentie),iar ingerul descoperitor a respins inchinarea lui Ioan, pentru egalitatea pe care o avea cu el, ca impreuna slujitor a lui Dumnezeu.Insa in ceea ce priveste cnstirea si venerarea pe care oamenii o aduc inaintea sfintilor si ingerilor lui Dumnezeu,acestea sunt primite,dupa cum se poate vedea in diferite locuri ale Dumnezeiestii scripturi.Un prim exemplu se poate vedea cand a treia capetenie trimisa de imparatul Ohozia, cu cei cincizeci de oameni ai lui " venind şi căzând în genunchi înaintea lui Ilie, l-a rugat, zicând: "Omul lui Dumnezeu, să nu fie trecut cu vederea de ochii tăi sufletul meu şi sufletul acestor cincizeci de robi ai tăi! ( IV Regi 1, 13) Si iarasi " fii proorocilor cei din Ierihorn au iesit inainte lui (Elisei) si s-au plecat pana la pamant (IV Regi 2, 15).Si iarasi " Atunci împăratul Nabucodonosor a căzut cu faţa la pământ şi s-a închinat înaintea lui Daniel şi a dat poruncă să-i aducă jertfe şi tămâieri. " ( Daniel 2, 46).Si inca intr-un loc vedem pe Valaam "s-a inchinat si a cazut cu fata la pamant inaintea ingerului Domnului " Atunci a deschis Domnul ochii lui Valaam şi acesta a văzut pe îngerul Domnului, care stătea în mijlocul drumului cu sabia ridicată în mână, şi s-a închinat şi a căzut cu faţa la pământ. " (Num.22, 31). Deci eu cred ca ti-am raspuns la intrebarea cu inchinarea.Citeste cu atentie ceea ce ti-am indicat din sfanta scriptura si vei intelege ca atat ingerii cat si sfintii primesc venerarea de la oameni atata timp cat nu sunt considerati dumnezei. Cum s-ar putea supara Dumnezeu cand vede ca prietenii Lui cei iubiti si pe casnicii Sai ca se slavesc in numele Lui, cand el insusi i-a proslavit pe ei si i-a inzestrat cu puteri mari si deosebite " Dar mărire, cinste şi pace oricui face binele: iudeului mai întâi, şi elinului. " (Roamni 2, 10). Am sa iti scriu inca un raspuns care se refera la botezul copiilor, caci asta a ramas nediscutat Esti interesata? happy

Eu acum in weekwnd nu mai am acces la internet de pe pc, asa ca luni am sa iti scriu in legatura cu botezul.Sa citesti ceea ce ti-am scris mai sus cu multa atentie si din biblie citeste cu mare atentie versetele.Numai bine iti doresc! Sa ai o Duminica frumoasa! happy

Bine, o sa citesc. Si eu iti doresc o Duminica minunata! happy

Buna ema.Sunt putin presat de timp si nu pot sa stau acum sa iti scriu verstele in ceea ce priveste botezul.Insa cand gasesc timp liber te lamuresc.In ceea ce priveste cinstirea sfintilor si ceea ce ti-am aratat mai sus te-ai convins ca nu e gresit? Astept parerea ta.

Botezul este identificarea noastra cu moartea lui Isus - intrarea in apa - cu ingroparea lui Isus - afundarea in apa, pentru ca a boteza inseamna "imersiune", nu stropire - si cu invierea Sa - adica iesirea din apa. Aceste trei faze din cadrul botezului sunt simbolice si ele nu sunt mantuitoare. Credinta este cea care produce mantuire in sufletul unui om: Romani 10:9, 10 - "Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit. Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire"

In timpul istoriei, multi Parinti Bisericesti, printre care si Augustin - care este considerat un sfant in anumite cercuri religioase - au dedus ca anumite pasaje precum Faptele Apostolilor 16:15 (un singur exemplu dau), unde scrie ca Lidia a fost botezata, "ea si casa ei" - in limba greaca apare termenul "oikos" care inseamna rudenie, casa (ca locuita), templu, ceea ce poate implica intreaga familie, ca in acest pasaj au fost botezati si copii din acea casa. Problema trebuie luata in context si se poate observa chiar si prin ochii celui mai necitit om ca Domnul Isus cand i-a trimis pe ucenicii Sai ca sa predice Evanghelia, El le-a dat putere si le-a spus sa boteze pe cei ce vor crede in Numele Lui. Ioan Botezatorul de asemenea predica mai intai pocainta ca act initial al omului apoi el purcedea sa boteze.

In aceasta situatie un prunc, un copil, oricat de mic ar fi el, chiar daca ar stii sa vorbeasca, daca el nu dadea semne de acceptare a adevarului predicat - prin care se naste credinta in om - in nici un caz nu era botezat de ucenici, cu atat mai putin de Ioan Botezatorul. De ce credeti ca in Scriptura nu este mentionat specific faptul ca s-ar fi fost botezati copiii mici? Oare era un lucru prea greu pentru Dumnezeu sa mentioneze autorului care a scris carta Faptele Apostolilor sa scrie acolo clar si raspicat faptul ca pruncii au fost si ei botezati?

Nu scrie oare in Scriptura ca nu este alt mijlocitor intre Dumnezeu si om decat Isus Hristos? Atunci care ar mai fi rostul unui nas ca sa aiba el dreptul sa spuna da in locul unui prunc care nici macar nu stie cum il cheama si nici sa vorbeasca, dar sa mai si creada?

Botezul copiilor mici nu numai ca este inutil, ci si nescriptural. Daca ar fi fost asa, in mod sigur ca s-ar fi fost specificat. Pentru cei care sunt mai suspiciosi, ii rog sa citeasca scriptura unui copil mic si sa il intrebe daca a inteles ceea ce i-a citit. Apoi sa verifice daca exista in el dorinta de a fi intr-o relatie personala cu Isus Hristos - caci altfel cum ne-am putea identifica cu El? Cred ca nu degeaba spune Apostolul Pavel in Galateni 2:20 - "Am fost rastignit impreuna cu Hristos, si traiesc... dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine."

Am sa iti arat eu ca nu este chiar asa. Originea Botezului este din VT cand Dumnezeu i s-a aratat lui Avram cand acesta era in varsta de 99 de ani si intre altele i-a spus ca pe parte barbateasca o taie imprejur iar pe copii de parte barbateasca ce se vor naste de acum incolo sa-i taie imprejur a opta zi dupa nastere.Iar cel ce nu se va taia imprejur va fi nimicit "Iar legământul dintre Mine şi tine şi urmaşii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziţi, este acesta: toţi cei de parte bărbătească ai voştri să se taie împrejur. Să vă tăiaţi împrejur şi acesta va fi semnul legământului dintre Mine şi voi. În neamul vostru, tot pruncul de parte bărbătească, născut la voi în casă sau cumpărat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminţia voastră, să se taie împrejur în ziua a opta. Numaidecât să fie tăiat împrejur cel născut în casa ta sau cel cumpărat cu argintul tău şi legământul Meu va fi însemnat pe trupul vostru, ca legământ veşnic. Iar cel de parte bărbătească netăiat împrejur, care nu se va tăia împrejur, în ziua a opta, sufletul acela se va stârpi din poporul său, căci a călcat legământul Meu".(Fac.17, 10-14).Vedem ca si Mantuitorul s-a botezat cu botezul legii vechi la 8 zile dupa Nasterea Sa " Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului." ( Luca 2, 22) si mai departe putin mai tarziu Hristos spune ca nu a venit sa strice legea ci sa o implineasca.Deci legat de Avram, Dumnezu nu i-a zis lui Avraam pentru copii si tineri sa se taie imprejur cand vor fi maturi sau ca el de 99 de ani, ci toata lumea de parte barbateasca de orice varsta ar fi sa se taie imprejur iar pe nou nascuti a opta zi dupa nasterea lor.In general neoprotestantii spun ca botezul pruncilor nu are valoare, dar ce stia Isaac pruncul lui Avraam la opt zile? Desigur nimic.Dar stiau tatal si mama si de aceea Isaac cand s-a facut mare, n-a spus ca el nu stie cand l-au taiat imprejur si ca trebuie sa-l taie din nou imprejur ci i-a crezut pe parintii lui.Asa trebuie sa fie si botezul ( cum de altfel este practica in Biserica Ortodoxa). Este de stiut faptul ca taierea imprejur inchipuia Botezul din Legea Noua "Căci cine dintre oameni ştie ale omului, decât duhul omului, care este în el? Aşa şi cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu.Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu; Pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte învăţate din înţelepciunea omenească, ci în cuvinte învăţate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti. " ( Col.2, 11-13).

Tu spui ca botezul fara credinta nu este valabil.Intradevar ca pruncii nu pot crede la varsta cand sunt botezati dar nici nu pot tagaduii si nici refuza pe Hristos.Nu se mantuieste doar cel care crede ci trebuie sa se si boteze.Asa cum in vechiul testament taierea imprejur se facea pe baaz credintei parintilor, tot asa si Botezul se face pe temeiul credintei parintilor, sufletesti care sunt nasii " Şi luând un copil, l-a pus în mijlocul lor şi, luându-l în braţe, le-a zis: Oricine va primi, în numele Meu, pe unul din aceşti copii pe Mine Mă primeşte; şi oricine Mă primeşte, nu pe Mine Mă primeşte, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine. " (Marcu 9, 36-37).Copii nu au crednta dar au nasii lor.Nasii sunt parintii sufletesti ai pruncilor care se boteaza si care se nas prin botez la o viata noua in Duhul.Asa cum parintii trupesti ai puncului l-su nascut spre viata trupeasca, dupa cum zice " Ce este nascut din trup, trup este" (Ioan 3, 6), tot asa nasii sunt parintii sufletesti ai pruncilor care se boteaza, garanti si chezasi in fata lui Dumneeu si a Bisericii Sale garantand ca pruncul (finul) va fi crescut in credinta buna crestina si va fi un bun credincios.

Poate o sa ma intrebi ca unde scrie in biblie ca nasii pot fi chezasi pentru mantuirea altora si ca prin credinta lor se pot mantuii copii.Mantuitorul spune " din gura a doi sau trei martori sa se statorniceasca tot adevarul" ( Matei 18, 16). Deci pe baza credintei nasilor si a celorlalti martori care sunt la botezul pruncului, preotul boteaza pruncul. Uite de exemplu pe temeiul credintei altora, Domnul a vindecat un mut si indracit "Şi plecând ei, iată au adus la El un om mut, având demon. Şi fiind scos demonul, mutul a grăit. Iar mulţimile se minunau zicând: Niciodată nu s-a arătat aşa în Israel. Dar fariseii ziceau: Cu domnul demonilor scoate pe demoni." Matei cap 9 versetele 32-34, "Atunci au adus la El pe un demonizat, orb şi mut, şi l-a vindecat, încât cel orb şi mut vorbea şi vedea. " ( Matei 12, 22) sau la Matei cap 17 verstele 14-18 "Şi mergând ei spre mulţime, s-a apropiat de El un om, căzându-I în genunchi, Şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă. Şi l-am dus la ucenicii Tăi şi n-au putut să-l vindece.Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi? Aduceţi-l aici la Mine. Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s-a vindecat din ceasul acela.
" Poftim minuni pe baza credintei altora.Asa si cu botezul.Acestea si multe alte marturii ne spune sfanta scriptura va pe temelia parintilor, a nasilor si a martorilor care sunt la botez Dumnezeu da copiilor sfintire si mantuire dupa cum adevereste si Sfantul apostol Pavel zicand " Caci barbatul necredincios se sfinteste prin femeia sa credincioasa si femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios ( I Cor. 7, 14). happy

Fiecare sa faca asa cum il invata cugetul.

Tot am ramas cu niste nelamurri din discutie.Ce se intampla cu un copil care moare si nu apuca a fi botezat? Ca doar spune Mantitorul "Adevarat, adevarat zic tie, de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va putea sa intre intru imparatia lui Dumnezeu" (Ioan, 3, 5). Toti copii se nasc cu pacatul stramosesc iar botezul ne spala de acest pacat.Cine nu se boteaza si moare nebotezat se duce in iad.Chiar daca este copilwinking Asa ca dupa dogmele neoprotestante sunt de parere ca se face o mare expunere a persoanei la iad.

Peste copiii nostri se cere binecuvantarea asa ca in Numeri 6: Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:
23 „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: „Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi:
24 „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească!
25 Domnul să facă să lumineze faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine!
26 Domnul să-Şi înalţe faţa peste tine şi să-ţi dea pacea!
27 Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvânta." Iar in Corinteni vedem ca daca copilul nu are varsta ca sa ceara botezul, el va fi mantuit prin parintii lui.,, Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:
23 „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: „Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi:
24 „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească!
25 Domnul să facă să lumineze faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine!
,, Căci bărbatul necredincios este sfinţit prin nevasta credincioasă, şi nevasta necredincioasă este sfinţită prin fratele; altminteri, copiii voştri ar fi necuraţi, pe când acum sunt sfinţi.
Vedem 1Petru3:,,Icoana aceasta închipuitoare vă mântuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos,, Botezul apei este doar pregatirea.

Iata glasul celui ce striga in pustiu: "Pregatiti calea Domnului, neteziti-I cararile. (Luc.3:4)

•Eu, da, v-am botezat cu apa; dar El va va boteza cu Duhul Sfant." (Marc.1:8)

•Va merge inaintea lui Dumnezeu, in duhul si puterea lui Ilie, ca sa intoarca inimile parintilor la copii si pe cei neascultatori la umblarea in intelepciunea celor neprihaniti, ca sa gateasca Domnului un norod bine pregatit pentru El." (Luc.1:17)

Asa ca traditia nu a facut altceva decat sa te pregateasca insa botezul nu e ceremonialul apei. Este botezul pe care-l da Dumnezeu.

•Noi toti, in adevar, am fost botezati de un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi; si toti am fost adapati dintr-un singur Duh. (1Cor.12:13)

Iar botezuri nu sunt doua. Apa este icoana sau marturia celui facut in Duh.

•Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez. (Efes.4:5)

Viata ta si a mea (vorbirea si fapta) este marturia ca Isus mi-a schimbat inima si m-a botezat cu Duhul Sau.Ritualul apei este imaginea a ceea ce a facut deja Dumnezeu in mine, mi-a dat Duhul Sau

•Noi toti, in adevar, am fost botezati de un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi; si toti am fost adapati dintr-un singur Duh. (1Cor.12:13)

Lucru care Scriptura numeste nastere de sus. Unde omul nu poate aranja el lucrurile cu ritualul sau.

•nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. (Ioan.1:13)

Acelasi lucru ti l-am spus si eu prin taina botezeului.Botezul fiind o marturisire de credinta.Pe baza credintei parintilor copilul se boteaza si mai pe urma cand creste este imbisericit, adica dus la Biserica si invatat credinta.

2Coloseni 2:12,, fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu care L-a înviat din morţi.,, Botezul reprezinta ca omul cel vechi a murit fata de pacat si am inviat la o viata noua in neprihanire.

| danut a răspuns:

Trebuie sa lamuresti bine adevarul, este vorba de o JUDECATA sau o analiza a respectivului cult (ortodox in speta). Aici este un loc unde se fac comentarii diferitelor aspecte ale diferitelor confesiuni religioase. in ceea ce priveste POCAINTA este necesara TUTUROR crestinilor deoarece aceasta INSEAMNA in crestinism ati cere IERTARE pentru pacatele comise, a regreta facerea lor si a incerca sa nu mai faci respectivele pacate. pentru confirmare INTREABA un preot ortodox CREDINCIOS si iti v-a confirma cele spuse de mine. Din mesajul tau se vede JUDECATA pe care o faci "pocaitilor" dar tie nu-ti convine sa te "judece" altcineva aruncand asupra acestuia "anatema". Incearca mai intai sa te SCHIMBI tu (chestia cu barna) si apoi vezi de paiul din ochiul altuia. Pocainata este O PROBLEMA INDIVIDUALA asa ca fiecare cu ale lui, adevarata pocainta CAUT-O la TINE daca te crezi un crestin moralist (adevarat) (ortodox).

| tudus a răspuns:

Stai linistit crezi ca ortodoxi sunt mai breje ca noi? e una religia alta credinta
noi nu judecam preotii
majoritatea dintre voi fumati beti..etc. dar nu religia conteaza ci credinta

| RAY a răspuns:

Salut
in primul rand acele persoane au convingeri absolute ca religia e singura adevarata, traiesc intro lume a lor, iar cei care nu apartin religiei lor ajung in iad, si eu am patit-o ca botezat ortodocs sa-mi spuna o pocaita ca voi ajunge in iad daca nu ma botez la religie,atentie nu daca ma pocaiesc si daca nu ma botezez la ei e o diferenta enorma cand isus a spus pocativa nu a spus treceti la pocati, pocainta =credinta nu religie, repet pocainta nu e religie, ei au conceptia ca sunt perfecti iar restul sunt imperfecti si vor ajunge in iad si desigur ca au vrajeala cu iadul vesnic pentru toti care nu sunt de religia lor
si isus a baut la nunta, faza cu fumatul sunt plamani tai viata ta,
aceste secte pun stapanire toatala, manipuleaza acel il aduce stare de hipnoza totala, i controleaza toata viata asta e scopul manipulatorui de asta infloresc secte asa de bine

| relian a răspuns:

In primul rind religia asta ortodoxa sau care o mai fie ea nu este ceva stramosesc asa cumtu spui.Religia asta vinde din alta tara nu estye ceva al nostru.Asta odata, apoi penticostali aia ce tu spui ca au zis nu stiu ce au dreptate, dar nu ca ce fac preotii bla bla, ci pentru ca ortodoxia face ceva in plus de ce spune biblia.Eu nu sintcredincios de nici un fel dar asa vad lucrurile si din ce am citit si am vazut. Orice religie este bazata pe o carte scrisa stiu si eu de cine si cind.Ei acea religie trebuie sa urmeze invataturile acelei carti nu sa mai bage si ea ceva poveste pe linga. Daca acel Dzeu a scris biblia cum multi spun atunci nu vad de ce oamenii trebuie sa o corecteze sau sa o completeze? Adica sa inteleg ca Dzeu nu este asa de bun cunoscator sau a omis chestii sau cum credeti voi ortodocsi ca ar fi dzeu? Daca tu faci chestii in plus fata de ce scrie in biblie o carte scrisa de dzeu dupa credinta asta crestina atunci inseamna ca tu il hulesti sau pur si simplu te contrazici singur. Odata ca spui ca dzeu este atotpurtenic, atotstiutor dar apoi vii si il completezi tu cu tot felul de chichite care nu apar in biblie.De aia zic penticostali ce zic nu de altceva.In biblie nu apar sfinti atiti cit spune biserica catalolica sau ortodoxa si nici nu spune ca o persoana este facuta sfint de un popa.Atunci de unde chestiile astea? Sint bagate de biserica catolica respectiv ortodoxa sa coloreze nitel credinta si sa o deosebeasca de aceiasi credinta, in scop comercial.Cu siguranta ca religia asta raspindinduse peste tot la un moment dat cineva sa gindit stai frate de ce sa fie un singur sef sau de ce sa ascult eu de papa de la mai stiu eu unde cind si eu pot fi un sef.Din aceasta cauza au aparu aceste colorari alea crestinismului.Fiecare voia sa aiba biserici sa le controleze sa fie el sefu.Si uite asa aparu catolici, ortodocsi, si care or mai fi.Si o parte din ei au ramas doar la biblie pentru ca vorba aia dzeu fiind atotstiutor a stiut totul de la inceput si nu cred ca a omis ceva, iar daca ceva a omis a facut-o cu buna stiinta.Asa ca orotxia nu este nici credinta stramoseasca si nici una crestineasca.SDcuzama ca spun dar asta e adevarul.Si nici catolicismul sau oricare crestinism care aplica inm afara de biblie si alte reguli puse de ei, adaugate si asa mai departe.Este ca si cum eu la scoala pe linga stiu eu ce formula sau fenomen vin si zic pai uite asa ca asavreau eu mai introduc si chestia asta, mai adaug un numar o cifra sau un element.Ca iese ceva canu iese ce conteaza asa am vrut eu ca asa am crezut eu ca e bine.Si ortodocsii au chestii bagate de te minunezi, la fel si catolicii.Nu stiu de al; tii sau de penticstali daca au ceva, dar corect mi se pare acel credinciosi care sint adeptii doar a ceea ce dzeu a spus.Asta daca crezi ca dzeu a scris acea biblie. Daca crezi ca altcineva a scris-o atunci poti sa crezi ce vrei si sa adaugi ce vrei si cit vrei si cind vrei.Si apoi siei ca si voi daca arunca cu noroi asa cum spui atunci nici ei nu-s mai departe de voi.Dar daca este doar asa o observatie asa cum am arata si eu atunci ala nu este noroi aia este observatie si oamenii iti arata ca te abati de la regula.Stii cum este o lege trebuie sa o respecti,nu vii tu sa mai adaugi nimic la ea decit daca stiu si eu toti sint de acord.Dar chestia asta nu se poate aplica si bibliei ca asta presupune sa intrebi creatorul daca poti face chestia aia,ca daca nu nu stiu cum te va privi dzeu cind vede ce faci. Poate el te lasa sa vada ce faci, de ce esti in stare etc si la urma te va arenja asa cum el stie.O sa iti zic frumos da ai facut fapte bune, dar uite ai facut adaugiri la ce eu am scris asa ca faptele tale nu dau doi bani pe ele, pentru ca nu miai ascultat cuvintul, asa ca mergi in iad frumusel. Spun asta asa din persp[ectiva credinciosilor.Eu unu nu-s curios de nici o religie, dar vad ce fac unia altii etc.Deci parerea mea este ca acei penticostali daca ei au ca religie doar bibklia atunci ei sint mai aproape de adevar decit sinteti voi catolicii sau orodocsii si mi se pare normal sa va spuna ca gresiti.Gresiti asta este adevarul.Acum ca intelegi sau nu fiecare cit poate duce stii cum se spune.Bafta si ce mai vreti voi credinciosii.

| Mădă0611 a răspuns:

"Eu spun ca nu trebuie sa ne judecam unii pe alti orice ar fi, poate doar atentionari si conversatii pasnice, nu jigniri sau ceva similar.", "care de fapt sunt atei, sunt considerati(teoretic) ortodocsi, si vazandu-i pe ai care spun ca sunt ortodocsi dar de fapt nu sunt a ajuns la concluzia asta.", o, dar vai, cata ipocrizie.hee hee

| Mădă0611 a răspuns:

Tu dai in credinta lor, ei in a ta, toata lumea da in credinta altuia. oh go on
Daca lumea nu si-o tine pentru ea, sa fie executata, pac pac bum.

| milan9 a răspuns:

În 313, biserica Noului Testament avea deja 300 de ani de existență! Peste 12 ani, la sinodul de la Niceea, au fost prezenți vreo 318 episcopi aparținând tot atâtor episcopii ce aveau în spate o istorie, nu de 2-3 ani (cum pueril și machiavelic sugerează unii) ci sute de ani- mai precis 300!

Unii confundă lucrurile, dar Hristos a întemeiat în Noul Testament O SINGURĂ BISERICA, și a subliniat foarte clar acest lucru!
Iar această credinţă unică este bine definită în Noul Testament: Biserica, pe care Mântuitorul o confirmă de la început şi până la sfârşit.

- Despre Unicitatea Bisericii vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...
- Unde este astăzi Unicitatea Bisericii între cele peste 10000 de culte aşa-zis creştine? Toate aceste secte apărute în ultima sută de ani se contrazic şi se întrec în învăţături deplasate!

Mântuitorul Hristos spune că va fi cu Biserica Sa până la sfârşitul lumii iar porţile iadului nu o vor birui...

| milan9 a răspuns:

Unii confundă lucrurile, dar Hristos a întemeiat în Noul Testament O SINGURĂ BISERICA, și a subliniat foarte clar acest lucru! Iar această Biserică a început să existe prin activitatea apostolilor și nu așa, la voia întâmplării prin 313, cum sugerează unii în mod tendențios. Hristos nu a glumit atunci când Și-a confirmat Biserica, alături de care a promis să rămână până la sfârșitul veacurilor, și pe care nici porțile iadului nu o vor birui…

,, Să păstraţi Biserica(sg.) lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28

sau:,, Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt, şi ca s-o înfăţişeze Sieşi, BISERICĂ SLĂVITĂ, NEAVÂND PATĂ SAU ZBÂRCITURĂ, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi FĂRĂ DE PRIHANĂ."- Efeseni 5, 25-27

El s-a identificat cu ea şi s-a numit pe Sine în repetate rânduri "Cap al Bisericii".

El a întemeiat Biserica, şi, în tot Noul Testament a conferit şi a suprapus prestigiul, sfinţenia şi puterea Sa peste aceea a Bisericii!

| M25M a răspuns:

Problema cu oamenii religiosi este ca vor apara cu o convingere nestramutata religia din care fac parte fiindca, nu-i asa, acea religie este in minte lor cea corecta adevarata.

| M25M a răspuns:

"Eu spun ca nu trebuie sa ne judecam unii pe alti orice ar fi, poate doar atentionari si conversatii pasnice, nu jigniri sau ceva similar." vs "pentru ca multi oameni care de fapt sunt atei, sunt considerati(teoretic) ortodocsi, si vazandu-i pe ai care spun ca sunt ortodocsi dar de fapt nu sunt a ajuns la concluzia asta." --- Ce avem noi aici? (pe langa exprimarea gimnaziala ilizibila) Sa fie oare ipocrizie? Nooo, asa ceva!

| pozeanimate a răspuns:

Citeste Biblia
Nu judeca si nu vei fi judecat

Răspuns utilizator avertizat
| Danielcristian a răspuns:

Ortodox inseamna bun crestin, este foarte placut sa auzi asa ceva. Eu sunt Adventist de ziua saptea, pazesc Sambata, vecini mei sunt ortodoxi, majoritatea prietenilor ortodoxi, idea este ca traditia ortodoxa va cam doboara ca ortodox ( bun crestin).
Cu cati ortodoxi am vorbit, nici unul nu stie nimica din biblie, in schimb din sfinta traditie ma uimesc.
Biblia e referinta oricarui crestin fie el de orice religie, doar biblia ar trebui sa o avem ca cel mai bun rod si cea mai buna hrana. Nam nimica cu nimeni, dar ce spui de cazanul de horinca care este in fiecare curte?
Ce spui de hergheliile de porci care fiecare detin minim 2, 3?
Si fie ortodox, fie penticostal, baptist sau de alta religie, daca tu nu vrei sa respecti ziua sabatului sa te anchini si sa slujesti lui Dumnezeu, maninci necurat si bei horilca zi de zi etc., acela nu mai se poate sub nicio forma numi crestin. Acuma te rog sa ma antelegi bine, nu gresit, nu doresc sa laud adventisti, nu sub nici o forma, dar an biblie asa spune, iar satana se lupta ca noi omenirea sa nu ne putem suferi uni pe altii, de acea sunt atitea religii. Pacea si bucuria sa fie cu tine,

| Jardelin a răspuns (pentru Danielcristian):

In primul rind, vezi ca faci grave greseli de ortografie! Pluralul de la "ortodox" nu este "ortodoxi", este "ortodocsi". E similar ca la "complex". Pluralul de la "complex", este "complecsi". "Nam" se scrie "n-am". "anchini", "antelegi" si "an" se scriu corect "inchini", "intelegi" si "in".

In al doilea rind, dupa ce te inveti sa scrii corect romaneste, iti recomand sa te abtii de la a mai varsa aberatii! Mai analfabetule, unde vezi tu cazane de rachiu in FIECARE curte si unde vezi ca FIECARE ortodox sa detina cite 2-3 porci? Nu ti-e rusine sa aberezi in halul asta? Nesimtitule!

Nu ti-e rusine sa jignesti toti ortodocsii facindu-i betivi si crescatori de herghelii de porci? Tu stii ceva de Ortodoxie? Nu stii nimic, pentru ca esti un sectant incult, a carui preocupare este sa se uite in curtile oamenilor sa le descopere cazanele si sa le numere porcii. Stii ceva? Sint sigur ca exista o multime de ortodocsi care, desi beau o palinca inainte de masa si maninca o bucata de slana, sint mai onesti si mai curati la suflet decit tine, sectantule!

Inainte sa spui (clevetesti) ceva de vecinii tai si de ortodocsii care te inconjoara, vezi-ti de mizeria din propria ta insecta! Nulitate inculta ce esti!

http://www.tpu.ro/......-a-saptea/

| Danielcristian a răspuns (pentru Jardelin):

Mie imi lipseste ortografia, dar tie civilizatia, cei 7 ani de acasa etc. Nu stiu unde locuiesti tu, poate saracia e mai mare ca in nord, dar prietene aicia nu exista casa fara cazan ok?

Invata sa respecti, mai repeta odata cei 7 ani si poate poate vei intelege ca ortografia mea nu prea inseamna nimica pe linga obraznicia ta.

Mai repet odata ------ nu am nimica cu ortodocsi, doar ca ortodocsi nu sunt, ortodox egal bun crestin, iar cei ce beau, maninca necurat, preacurvesc etc, nu se mai pot numi crestini in domnul. Nu ma laud pe mine sa stii ni´ci pe adventisti pentru ca toti avem greselile noastre, dar deschideti bine ochi si citeste in biblie sa vezi cit de pierdut esti. La final imi cer scuze daca te-am ofensat dar habar nu ai pe ce lume traesti.

| marinelpop a răspuns:

*** pe cap. 3 pag. 27-29 par. 7-10 Religia ta are într-adevăr importanţă ***
7 Dar ce să spunem despre sutele de religii care există astăzi? Probabil vei fi de acord cu faptul că multe acţiuni făcute în numele acestora îi sînt neplăcute lui Dumnezeu. În timpul celor două războaie mondiale‚ despre care îşi amintesc milioane de oameni‚ religia îi îndemna pe credincioşii din cele două tabere să se ucidă între ei. „Ucideţi-i pe nemţi‚ ucideţi-i!" striga episcopul din Londra‚ în timp ce arhiepiscopul din Köln (Colonia) le spunea germanilor: „Vă ordonăm‚ în numele lui Dumnezeu‚ să luptaţi pîna la ultima picătură de sînge pentru onoarea şi gloria patriei."
8 Astfel‚ catolicii şi protestanţii s-au ucis între ei cu aprobarea clerului. Pastorul Harry Emerson Fosdick a mărturisit: „Chiar în bisericile noastre am înălţat stindardul de luptă.(. . .) Din aceeaşi gură au ieşit laude Prinţului păcii precum şi îndemnul la luptă." După părerea ta‚ ce crede Dumnezeu despre o religie care pretinde a-i fi supusă‚ dar care aţîţă la război?
9 Milioane de oameni s-au depărtat de Dumnezeu şi de Cristos din cauza crimelor comise în numele lor de către religii. Ei îl fac pe Dumnezeu răspunzător de sîngeroasele cruciade ale catolicilor contra musulmanilor‚ de războaiele dintre hinduşi şi musulmani şi de cele dintre catolici şi protestanţi. Ei îşi amintesc de masacrarea evreilor în numele lui Cristos şi de cruda Inchiziţie catolică. Şi în ciuda afirmaţiei lor de a-l avea ca Tată pe Dumnezeu‚ capii religioşi răspunzători de aceste crime nu sînt oare copiii Diavolului‚ aşa ca fariseii condamnaţi de Cristos? De vreme ce Satan este dumnezeul acestei lumi‚ nu ar trebui oare să ne aşteptăm ca el să domine şi religiile? — 2 Corinteni 4:4; Apocalips 12:9.
10 Desigur că şi tu dezaprobi multe lucruri făcute în numele religiei. Probabil că şi tu cunoşti oameni care‚ cu toate că duc o viaţă imorală‚ sînt respectaţi în biserica lor. Poate că aceştia să fie chiar capi religioşi. Unii dintre aceştia afirmă că homosexualitatea şi relaţiile sexuale în afara căsătoriei nu sînt un lucru rău. Ştiai tu că Biblia nu este de aceeaşi părere? Ba mai mult‚ în Israel Dumnezeu a poruncit ca oricine va practica asemenea lucruri să fie pedepsit cu moartea. El a distrus Sodoma şi Gomora din aceleaşi motive (Iuda 7). Cu siguranţă că el va lovi şi religia falsă de astăzi. Biblia o descrie ca pe o prostituată‚ din cauza relaţiilor sale necurate cu „regii pămîntului". — Apocalips 17:1‚ 2‚ 16.

| WholeWorldTeam explică (pentru marinelpop):

Tot ce mi-ai spus tu legat de crimele facute intra la pacatele oamenilor.Pe noi nu ne intereseaza pacatele preotilor.Pe noi ne intereseaza Duhul lui Dumnezeu care l-au primit prin cuvintele " Luati duh Sfant, carora veti ierta pacatele se vor ierta si carora le veti tine, tinute vor fi". Deci nu pacatele crimele, curviile si altele ale preotului ne intereseaza pe noi. Legat de celelalte credinte ale lumii acestea au aparut cu mult dupa ce a aparut crestinismul si apoi s-a impartit in sute de ramuri.Pe noi ne intereseaza acea credinta care nu a schimbat dogmele asa cum fac sectele.Iar de catolici da-mi voie s aiti spun ca nu imi pasa.Si ei sunt in ratacire.

| RAY a răspuns (pentru WholeWorldTeam):

Si tu spui ca toti sunt rataciti, deci esti ca ei

| 75414254 a răspuns:

Nu toti penticostalii spun aceste lucruri.
asa cum voi aveti oameni din religia voastra care ne critica si ne judeca asa sunt si la noi (ca in toate religile), dar nu inseamna ca toti gandesc asa. cei intelepti stiu ca nu au dreptul de a judeca pentru ca vor fi judecati! Doar Dumnezeu are dreptul sa judece! Fi binecuvantata! happy

| Privacy a răspuns:

Parerile sunt impartite! Si eu ma intristez cand aud asa ceva, sincer, mai bine ne-am face ca nu auzim desi doare! Foarte tare doare. E adevarat, fiecare padure are uscaciunile ei, dar nu inseamna daca asa sunt cativa, toti suntem necredinciosi. Fiecare isi sustine religia! Pacat ca se ghideaza dupa zvonuri, dupa ureche, dupa lucruri nesemnificative. Din pacate prea multa lume judeca fara sa fie bine informata! Mai nou, lumea e pe interes si cauta doar sa profite din orice, mare pacat! Nu da crezare vorbelor rele, ai incredere in Dumnezeu! Este sus si vede tot!