| Giulia943 a întrebat:

Bună ziua!
Recent am început să citesc Biblia. Nu am crescut într-o familie religioasă, în casa noastră nimeni nu o citise și de aceea nu știu cum.
Ar trebui să o citesc în ordine sau să sar de la un capitol la altul? Și ce sunt notațiile de la sfârșitul fiecărei pagini, de sub bară? Cum le citesc?
Dacă ați putea să îmi explicați aș fi profund recunoscătoare.
Mulțumesc anticipat! happy

Răspuns Câştigător
| MeisterSchnitzel a răspuns:

În primul rând sunt curios să aflu ce traducere citești. Ți-aș recomanda să stai departe de traducerea Cornilescu și de alte traduceri (neo)protestante; i-ați o Biblie ortodoxă dacă poți, tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod, sau măcar traducerea Anania.
Cred eu că e mai ușor să începi cu Noul Testament, pe care să-l parcurgi în ordine: Evangheliile, Faptele și Epistolele. Apocalipsa e mai grea de înțeles, dacă vrei poți sări peste ea până mai târziu.
Continuă apoi cu Vechiul Testament, pe care cel mai bine ar fi să-l citești în ordine (zic eu).
Nu înțeleg ce vrei să spui prin "notații mici de sub bară"? Sunt note de subsol?

| Giulia943 explică (pentru MeisterSchnitzel):

Mulțumesc! Biblia ortodoxă o am, m-ați ajutat mult. Da, mă refeream la notele de la subsol

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Giulia943):

Cu mare drag! Dacă ai întrebări îmi poți scrie oricând și încerc să te ajut.

9 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Dap, incepe cu Cartea Facerii (Geneza) daca vrei sa devii ateu.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Si nu cerceta indeaproape cum e cu trimiterile la profetiile mesianice din Vechiul Testament, ca s-ar putea sa cazi de la credinta.

| ania a răspuns:

Eu zic ca cel mai bine ar fi să incepi cu Noul Testaement, cu Evangheliile : Matei, Marcu, Luca ioan Și inainte să citești să te rogi:Tatăl meu din cerurri, te rog ajută-Ma prin Duhul tău cel Sfîînt să înțeleg ce vrei să imi spui astazi prin Cuvântul Tău!

| anonimg a răspuns:

Începi cu începutul, pentru că așa a început și Dumnezeu creațiunea. Multe lucruri nu le vei înțelege; toți care au citit Biblia nu au înțeles-o de la prima citire niciodată. Și pentru că Biblia este o carte vie, de fiecare dată când o vei citi, vei descoperi în ea lucruri noi.
Important, chiar vital aș spune, este ca inima ta să o lași deschidă înaintea lui Dumnezeu. Să te rogi de fiecare dată mai înainte să citești din ea, ca Dumnezeu să te ajute să cunoști adevărurile Cuvântului Său.
Biblia are rolul de a cunoaște pe Dumnezeu și de a întreține relația cu El. Altfel, viața noastră nu va fi schimbată, după cum și diavolul cunoaște Biblia la perfectie, cunoaște și pe Dumnezeu, dar viața lui nu va putea fi schimbată.
Fără o inimă sinceră vom interpreta greșit cuvintele ei, adevărurile ei. Trebuie să lăsăm ca Biblia să se interpreteze singură; și dacă nu înțelegem ceva, ne va fi descoperit mai târziu.
Cu cât omul se vede mai înțelept, cu atât Dumnezeu nu-i va putea descoperi harul Său; cu cât omul se vede mai slab, mai umil, cu atât Dumnezeu va putea descoperi lucrurile Sale.
Biblia "funcționează" pe principiul disponibilității inimii de a cunoaște pe Dumnezeu.

Sub fiecare verset din Biblie vei găsi prescurtări, trimiteri la un alt verset din aceeași carte sau dintr-o altă carte a Bibliei în care există o anumită legătură, un anumit subiect. Biblia este compusă din 66 cărți canonice și denumirea ei vine din limba greacă (biblos=cărți, bibliotecă). Ea a fost scrisă pe parcursul a peste 1500 de ani, și bineînțeles de autori diferiți; dar toți au fost inspirați de Dumnezeu.
Vechiul Testament îl avem de la evrei, iar Noul Testament îl avem de la greci.
Varianta ortodoxă conține mai mult de 66 cărți; dar tot ce trece de acestea sunt cărți necanonice, considerate nesfinte. Acest lucru este recunoscut de biserica ortodoxă. În afara Bibliei mai există o mulțime de cărți care vorbesc despre Dumnezeu. Dar ele nu pot fi considerate ca fiind parte din Biblie. Ele trebuiesc trecute prin filtrele Bibliei, și nicidecum ca făcând parte din Biblie. Ca o carte să devină canonică trebuie să îndeplinească anumite condiții. Și ce nu este canonic nu îndeplinește toate condițiile; asta înseamnă pe românește corupție. Adică nu se poate avea încredere și nu poate reprezenta corect caracterul lui Dumnezeu și principiile Sale sfinte. Biblia a fost încheiată și la ea nu se mai poate adăuga nicio altă carte. Orice descoperire ulterioară a lui Dumnezeu va fi în mod obligatoriu sfântă, va fi pusă lângă Biblie, va avea legătură cu scrierile ei, dar nu va fi pusă printre cele 66 cărți canonice.
De aceea Biblia trebuie să rămână curată, sfântă, nealterată de alte cărți necanonice. Nu toți oamenii care vorbesc despre Dumnezeu sunt și inspirați de Duhul lui Sfânt. Varianta Dumitru Cornilescu este cea care îndeplinește acest lucru.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Buna! Nu este o ordine anume in care trebuie sa citesti Biblia, dar personal iti recomand sa incepi cu Noul Testament, este mai usor de digerat.Notatiile de la sfarsitul paginilor sunt referintele/conexiunile cu alte pasaje biblice care se gasesc pe acea pagina.

| KovacsB a răspuns:

Incepeti neaparat cu Noul Testament.
In Vechiul Testament sunt descrise prea multe crime, violuri si orori.
Câteva exemple. În 1 Regi 15:2-3 (sau 1 Samuel 15:2-3) citim: „Așa zice Domnul Savaot: … Mergi acum și bate pe Amalec… și nimicește toate ale lui… Să nu-i cruți, ci să dai morții de la bărbat până la femeie, de la tânăr până la pruncul de sân, de la bou până la oaie, de la cămilă până la asin".
În Deuteronom 7:1-2, vorbește Moise: „Când Domnul Dumnezeu tău te va duce în pământul la care mergi… atunci să le nimicești (popoarele din Canaan)… să nu le cruți!". Înainte de cucerirea de către fiii lui Israel a primei cetăți din Canaan, Ierihonul, Iosua le transmite acestora: „V-a dat Domnul cetatea… Cetatea va fi sub blestem… numai Rahab desfrânata (care îi ajutase mai înainte pe spionii lui Iosua) să rămână vie" (Iosua 6:16-17). Rezultatul este următorul: „A intrat tot poporul în cetate… și au dat junghierii tot ce era în cetate: bărbați și femei și tineri și bătrâni și boi și oi și asini" (Iosua 6:20-21).
Dar Dumnezeu ii iubea.

| Xox0 a răspuns:

O poti citi in ordine si poti sari capitolul "Numeri".
Citind-o in ordine, afli originea la tot d.p.d.v. religios aka facerea Universului si asa mai departe. Daca incepi cu Noul Testament, intri direct intr-o povestire cu oameni si propavaduire, dar nu stii originea lucrurilor astora.