| Holiday a întrebat:

Credinciosii zic: M-am rugat, am facut nu stiu ce lucruri asa cum mi-a zis spiridusul meu, etc si spiridusul m-a ajutat. Dar ce ignora este ca altii fara sa se roage, fara sa faca diverse lucruri, chiar fara sa auda de spiridusul invocat de unii, au acele lucruri.

Intrebarea e, pana la urma ce v-a dat spiridusul si care sa nu-l poata avea cineva pe care il doare in cot de spiridusul vostru?
Sau pana la urma singura miza pentru voi e aberatia aia cu viata vesnica intr-un loc cool dupa care umblati cu limba scoasa?

11 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Se poate demonstra statistic ca a te ruga lui Dumnezeu e tot atat de eficient ca a te ruga unui bolovan.

Se iau doua grupuri de oameni: Grupul A, si Grupul B. Ambele din "n" membri, si ambele avand un obiectiv comun.
Membrii grupului A se roaga la Dumnezeu pentru obiectivul respectiv, iar cei din B se roaga la un bolovan.

Rezultatul va fi ca anumiti oameni isi vor indeplini obiectivul, iar anumiti oameni nu. Insa nu va exista nicio diferenta notabila intre cele doua grupuri.


Apoi exista o probabilitate cu care dorintele se indeplinesc in momentul in care te orgi lui Dumnezeu. Nu stiu exact care e, sa spunem X%.
Ceea ce este remarcabil este faptul ca aceasta probabilitate este egala cu probabilitatea ca o dorinta sa se inteplineasca atunci cand te rogi la o piatra.
Probabilitatile sunt identice.
S-ar parea ca daca Dumnezeu indeplineste 3 dorinte din 10 si bolovanul actioneaza identic, indeplinind tot 3 dorinte din 10.

| MskDesign a răspuns (pentru Inferno):

laughing
Sau ceva mai rau pentru credinciosi, acela ca cei din Grupul B sa aiba 5 dorinte indeplinite din 10 iar in grupul A sa fie doar una indeplinita din 10, acea singura dorinta apartinand preotului.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Iar te repezi fara sa analizezi corect. Efectul PLACEBO exista si in credinta in divinitati, nu numai in medicamente.Este si efectul moastelor de sfinti, desi ele in realitate pot fi chiar si de animle.

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Iar tu bati campii ca de obicei.

"Efectul PLACEBO exista si in credinta in divinitati, nu numai in medicamente."
Si unde am scris eu ca nu exista? De fapt unde am pomenit eu termenul "placebo" si unde vezi tu ca m-am legat de aceasta problema?


Sa fii convins ca efectul Placebo exista si in cazul bolovanului, atat timp cat esti convins de puterile sale miraculoase.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Clar ca nu cunosti ce presupune efectul PLACEBO.Bolovanul avea efect NUMAI si NUMAI daca cei care se rugau lui, erau FERM CONVINSI ca respectivul bolovan le putea indeplini dorintele.
Reciteste-ti postarea de la ora 17:32 si judeca daca ea corespunde celor spuse de mime.
Inferno, de ce dracului nu intelegi ca la mine nu tin afirmatii fara acoperire. Apropo de astfel de afirmatii fara acoperire: mi-ai ramas dator cu un raspuns asteptat de vreo 2 zile.Sa inteleg ca o lasam moarta?

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Bolovanul avea efect NUMAI si NUMAI daca cei care se rugau lui, erau FERM CONVINSI ca respectivul bolovan le putea indeplini dorintele."

Pai si eu ce am spus bre? Uite ce am spus:
"... efectul Placebo exista si in cazul bolovanului, atat timp cat esti CONVINS de puterile sale miraculoase."
Asta am spus bre. Invata de citeste, ca la inca o iesire din asta nu mai iti raspund.

Repeti exact ce spun si eu si ma acuzi ca nu stiu ce vorbesc? Cati ani ai tu? 10?

Singura diferenta intre explicatia ta "suplimentara" si ce am spus eu initial este prezenta termenului "ferm".
Eu am spus "convinsi", tu ai zis "ferm convinsi". Iar asta nu influenteaza calitatea afirmatiei.


| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Da Inferno,FERMITATEA este marea diferenta. De exemplu tu doresti sa-mi demonstrezi ca ai totdeuna derptate, dar fermitatea ta in raspunsuri nu are acoperire in fermitatea in cunostinte, deci nu ti se implinesc dorintele.
Si te rog, pentru a mai pastra bruma de consideratie fata de tine, nu mai face aprecieri gen Gaia:"Cati ani ai tu? 10?"
Deci cu raspunsul respectiv, o lasam moarta?

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca nu ai 10 ani dar te comporti ca si cand ai avea, e grav. Si asta e ultimul meu raspuns.
Atat timp cat nu ai sa-ti justifici afirmatiile nefondate nu mai avem ce discuta.

1-"Iar te repezi fara sa analizezi corect."
2-"Clar ca nu cunosti ce presupune efectul PLACEBO."

| sublime89 a răspuns:

Normal ca vor ignora toate acele cazuri care nu le confirma credintele. Asta e ceva tipic uman. Si astrologia are succes atat de mare in tarile astea mai putin educate tocmai datorita acestei tendinte a omului de a vedea doar partea plina a paharului, adica cazurile in care horoscopul li s-a potrivit pur si simplu din intamplare. Daca nu ai fost invatat sa gandesti sceptic si rational, vei respinge categoric tot ceea ce indica o problema in credintele tale. Vei face orice sa-ti pastrezi convingerile initiale satisfacatoare, ignorand complet realitatea.

| Țoglă a răspuns:

Credința îți poate da tărie de tăgaci.
Adică te pregătești mental pentru anumite ținte propuse în viață.Nu în seamnă că te rogi și pică ceva de sus.Dar sunt mulți credicioși care se bazează greșit pe chestiunea asta.

| Holiday explică (pentru Țoglă):

Nu stiu ce e ala "tagaci", nici nu cred ca exista cuvantul, dar trecand peste asta, cum mai exact te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele? Totusi, trebuie sa acceptam ca prin rugaciune nu devii mai inteligent. Eventual da-mi si un exemplu de "tinta" pe care consideri ca o poti atinge mai usor prin credinta.