| CarlSagan a întrebat:

Cum poti explica unui om, care nu crede in dumnezeu, un ateu pe scurt, care a studiat biochimie, fizica etc. faptul ca o teorie nu este decat un model explicativ al unei realitati? Al unui adevar? Adica pe scurt, un adevar! Omul sustine ca teoria big bangului este o presupunere ca noi n-am fost acolo ca sa stim ca asa e.Si despre teoria evolutiei la fel! Nu este in totalitate adevarata, este doar o teorie! Si ca daca o teorie o contrazice pe alta inseamna ca nu e adevarata! Dupa ce ii explici de o mie de ori niste lucruri fundamentale el tot pe a lui o tine! Pareri ceva?

37 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Rareori argumnetele il conving pe om de existenta lui Dumnezeu. Tu esti singura scriptura pe care el o poate citi. Caci el chiar daca ar fi convins de adevar prin argumente si refuza pe Dumnzeu, lucrul acesta nu-i va fi de nici-un folos.

| CarlSagan explică (pentru anonimg):

Ba, esti prost sau te prefaci? Tu ai citit intrebarea? Nu e vorba de dumnezeu, am mentionat asta pentru ca de obicei ateii, care totusi au notiuni de stiinta, inteleg ce inseamna o teorie, asta insa nu! Eu nu cred in dumnezeu, eu sunt dumnezeu! O zi faina!

| a3e6u9 a răspuns:

Nu toate teoriile sunt corecte, dar "creaționiștii fac să pară că o teorie e ceva ce ai visat după o noapte de beție." - Asimov

| CarlSagan explică (pentru a3e6u9):

Cum adica nu toate teoriile sunt corecte? Explica!

NOname
| NOname a răspuns:

Combinaţia de cuvinte cheie este "teoria ştiinţifică".

| CarlSagan explică (pentru NOname):

Nu inteleg ce vrei sa zici.As vrea sa dezvolti! Si chiar vreau o parere despre ce am zis mai sus!

NOname
| NOname a răspuns (pentru CarlSagan):

"Teorie" (şi atât) poate însemna şi "concepţie", "doctrină", "învăţătură", "sistem (de idei)", iar din astea se găsesc din plin şi stupide, eronate, non-ştiinţifice.

http://m.dexonline.ro/definitie/teorie

Când te referi la teoriile ştiinţifice, nu cele lipsite de bază ştiinţifică, de tip "fantezii şi atât" - gen teologice, creaţioniste -, ar fi bine să specifici acest lucru, ca să nu existe confuzii şi pretenţii (de tipul celor descrise de tine în întrebare).

| a3e6u9 a răspuns (pentru CarlSagan):

Știința nu e religie, nu are dogmă, teoriile se îmbunătățesc tot timpul, sau sunt schimbate cu altele care explică mai bine fenomenele cu pricina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Superseded_scientific_theories

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai zis, ca a studiat biochimia, pai stia ca fundamentul vietii e unul biochimic? Sau ca substantele din creier sunt biochimice?

| CarlSagan explică (pentru NOname):

Stiu si eu ce este o teorie.Definitia pe care eu o stiu provine din epistemologie, ansamblu de idei, legi, concepte, ipoteze inscrise intr-un sistem logic si coerent care descriu si explica un domeniu al realitatii. Ipoteza devine o teorie in urma validarii ei.Ee tovarasul meu, nu intelege asta, oricat i-as explica!

| CarlSagan explică (pentru a3e6u9):

Si eu am incercat sa-i explic ca stiinta nu e dogma, dar la un moment dat se contrazice cu el insusi!

| Inferno a răspuns:

Teoriile stiintifice nu intra in discordanta cu alte teorii stiintifice deoarece atunci ar incalca "concordanta externa" si nu ar mai fi stiintifica. Stiinta nu poate fi contradictorie.

Asta cu "n-am fost acolo ca sa stim" e penibila.

Evolutia e un fapt, teoria evolutiei e un corp de idei ce explica cauzele faptului numit evolutie.

| SorinSonOfSolen a răspuns:

Ignorance is bliss my friend.
Trebuie găsită o metodă elegantă prin care toţi, absolut toţi oamenii să fie atinşi de raţiune şi logică, astfel să nu mai creadă în basme, dar mai e mult până vom găsi o metodă, până atunci cine vrea să asculte, să asculte, cine nu vrea, bine...

NOname
| NOname a răspuns (pentru CarlSagan):

Tocmai ţi-am explicat că există mai multe înţelesuri.
Ca tovarăşul tău să te înţeleagă, adaugă şi tu un "ştiinţific" la sfârşit, că nu te costă.
Aşa, practiv, folosiţi aceleaşi cuvinte, dar vorbiţi de lucruri diferite, interpretând diferit înţelesurile lor.

| CarlSagan explică (pentru NOname):

Degeaba! Chiar crezi ca nu i-am explicat?

| CarlSagan explică (pentru Inferno):

Da, asta incercam sa-i explic! Dar nu intelege nicicum!

| Inferno a răspuns (pentru CarlSagan):

Nu stiu, eu m-am agatat de partea serioasa din intrebarea ta.
Ca ce intelege sau nu individul ala cu care ai vorbit tu nu stiu ce si pe care eu nu il cunosc, imagineaza-ti ca nu ma voi apuca sa incep sa discut asta.

| Mădă0611 a răspuns:

Model explicativ nu inseamna presupunere? Si ce daca a studiat biochimie, fizica etc? putini inteleg ce "studiaza", altfel nu imi explic cu exista doctori, biologi, fizicieni, chimisti, care cred in zei.
Afirmatiile cer dovezi, iar nici pentru big-bang-ul si nici evolutia nu ai, deci, las-o balta.

| Alphawolf a răspuns:

Multe persoane nu realizeaza ce inseamna o teorie stiintifica, sunt ignorante, superficiale sau incapabile de a intelege... nu pot face o diferenta de valoare a informatiei.
Ele nu realizeaza ca teoriile stiintifice sunt indicate de realitate, ca analiza realitatii i-a condus pe oameni la ele(nu invers ca alte teorii). Teoriile stiintifice sunt rezultatul cunoasterii, obtinut din ani si ani de munca analitica a realitatii. Alte teorii au aparut exact invers procedeului stiintific, ele nu au fost indicate(concret) de realitate, sunt doar speculatii(pe langa...), ele au fost inventate(adica s-a construit in favoarea lor). Ele sunt doar incercari de a "explica", filozofic speculativ(nu obiectiv analitic), ceea ce nu cunoastem sau intelegem(necunoscutul). Ele sunt produse de superstitie, ignoranta, superficialitate, incapacitate sau slabiciuni.
Teoriile stiintifice au suport, sunt sustinute de dovezi(observatii, demonstratii, calcule, argumente), alte teorii sunt doar idei fara suport, sustinute doar de afirmatii(idei speculative, aeriene).

| NGheorghe a răspuns:

Dar nu trebuie sa ii tot explici ci trebuie sa ii pui intrebari. Sunt multe intrebari la care raspunsurile nu se stiu...ei spun "inca" dar daca analizezi putin atunci se observa ca nu exista cai de cercetare, deci acel "inca " se transforma in "nu se va stii niciodata!", ori raspunsurile lor n-au logica sau sunt in contradictie cu teoria lor.
Toti ateistii de aici dau raspunsuri ca sa fie primii in clasament si nicidecum ca sa explice ceva ce insasi fondatorii sau sustinatorii teoriilor (la nivel mondial) habar nu au. Ei incep cu "tu nu pricepi, tu nu intelegi" la orice intrebari pertinente, in schimb devin muți daca aprofundezi domenile stiintifice si dai tu raspunsurile corecte in locul lor.

| RAY a răspuns:

De cate ori trebuie oare explicat ca ateismul nu-i stiinta

| CarlSagan explică (pentru NGheorghe):

Sa stii ca ai dreptate!

| CarlSagan explică (pentru RAY):

Tind sa cred ca n-ai inteles intrebarea.Nu, ateismul nu este o stiinta, este o pozitie, o opinie, nimic mai mult.

| CarlSagan explică (pentru Inferno):

Toata intrebarea era serioasa, Inferno! Am cerut cum pot sa-l fac sa inteleaga, el infiintand un club de stiinta! Dar nici macar nu stie ce e aia teorie!

| RAY a răspuns (pentru CarlSagan):

De ce ateul trebuie sa creada in stiinta?

| Mădă0611 a răspuns (pentru RAY):

Pentru ca i-a fost luat ateismul la putin timp dupa nastere si doar cu ajutorul stiintei (care inseamna cunostere, nu numai laboratoare, halate, eprubete...) poate redeveni ce a fost, macar din punctul asta de vedere.

| NGheorghe a răspuns (pentru CarlSagan):

Am, ca dintotdeauna.

| CarlSagan explică (pentru RAY):

E o diferenta intre a crede si a sti! Stiinta este o teorie! O teorie a adevarului!

| Alphawolf a răspuns (pentru CarlSagan):

Nu inteleg de ce(si cu ce) vrei sa convingi alta persoana daca ai cazut de acord cu NGheorghe. Ai cazut(prea usor) in plasa lui... iar de aici deduc ca nu intelegi multe chestii.

| Alphawolf a răspuns (pentru NGheorghe):

Ai pe dracu! Nu exista cai de cercetare pentru creierul tau limitat si indoctrinat... Iar raspunsurile lor nu au logica si sunt contradictorii pentru creierul tau micut(dar si ala spalat...).

Normal sa existe inca necunoscute privind realitatea, normal sa se spuna "inca" nu se stie pentru unele lucruri(neelucidate)! De unde scoti pretentiile tale(inconstiente), tu pe ce lume traiesti, si cine te crezi? Esti mai destept decat "toate" persoanele din comunitatea stiintifica la un loc? Tu esti(pericol) de inconstient! Daca tot esti atat de destept, du-te ma si demonstreaza-le ca sunt prosti, ca gresesc(dosarul e deschis), lasa inconstienta, paranoia, incapatanarea si vorbele goale.