| OmulRealist a întrebat:

De ce persistă încă această perpetuare a ignoranței, în care oamenii cred cu obstinație în miturile arhaice ale Bibliei, cum ar fi arca lui Noe sau povestea lui Adam și Eva? Este absolut șocant

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Iti pierzi timpul cu el mODIN.
O sa fie suspendat cu viteza luminii. TPU are alergie la idiotii congenitali care folosesc ChatGPT ca sa para inteligenti.
Reusesc sa fie doar stupizi si aroganti.

Asta este...
Ramane si asta in istoria TPU, ca ex user "OmulRealist", zis si Prostul Satului.

19 răspunsuri:
| ania a răspuns:

De unde stii absolut sigur că povestirile din Biblie nu sunt adevărate? Ai fost acolo la apariția universului ca să stii sigur cine nu era implicat pe-acolo?

| anonim_4396 a răspuns (pentru ania):

Cine are nevoie de dovezi când putem să ne agățăm de basmele vechi? Ai fost prezent când universul a luat ființă? Nu? Atunci, cum îndrăznești să pui sub semnul întrebării faptul că cineva, undeva, într-un tărâm imaginar, ne povestește cum a făcut toată treaba?

Nu este nevoie să fiu acolo pentru a înțelege că Biblia și alte texte religioase sunt doar niște opere de ficțiune elaborate. În timp ce oamenii de știință aduc dovezi, fundamentalismul religios rămâne ancorat în ignoranță și acceptarea irațională a miturilor. Nu este vorba doar despre a nu fi fost acolo; este despre a refuza să te trezești la realitate și să nu mai înghiți orbește orice poveste.

Într-un secol în care avem acces la cunoștințe științifice solide, să ne agățăm de credințe arhaice este nu doar absurd, ci și periculos pentru progresul nostru ca societate. E timpul să ne eliberăm de lanțurile dogmelor și să privim realitatea în față.

| ania a răspuns (pentru anonim_4396):

Stiinta descrie relatiile dintre timp materie si spatiu, aduce dovexi prin experimente si prin faprul ca a calculat varsta, universumui, cantitatea totala de materie si identificat si pripriile limite. Aparitia universului nu se poate repeta peun exleriment si nu poti aduce dovezi materiale desore ce era inainte de existenta materiei, timpului si spatiului, desore ce a cauzat aparitia universului. Un unives cu un inceput indica spre o cauza imateruala. Nimicul nu cauzeaza ceva.

| mODIN a răspuns (pentru anonim_4396):

"În timp ce oamenii de știință aduc dovezi" - sunt foarte curios cum iti imaginezi tu ca functioneaza stiinta. Propozitii de genul am auzit exclusiv de la cei ce nu au avut contact aprofundat cu vreun domeniu stiintific sau academic.

Aproape toata stiinta se bazeaza pe ipoteze, care sunt testate, despre care se scriu studii, iar apoi sunt reproduse de alti cercetatori. Dupa ce un studiu a fost citat, reprodus si re-citat de inca cateva sute de surse, acesta devin cel mult 'la moda'.

Intreaba orice cercetator real despre absolut orice din domeniul sau. Iti va spune mereu care e 'teoria curenta', dar niciodata nu va afirma 'asta e adevarul'.

De asemenea, cum opreste religia progresul societatii? N-am vazut in viata mea o mentalitate mai toxica si mai antisociala decat cea a unui ateu. In secunda in care scoti fundamentele religioase dintr-o societate, membrii ei devin obsedati de placeri fizice si isi reduc tot sensul vietii la astea.

| mODIN a răspuns (pentru anonim_4396):

Vrei societate bazata pe cunoastere, ratiune, stiinta, educatie si dezbateri?

Uita-te la Italia renascentista... hopa, aia erau catolici fanatici
Uita-te la Baghdad in timpul epocii de aur a Islamului... hopa, si aia erau religiosi in ultimul hal
Bine bine, atunci Imperiul Bizantin... ortodocsi...

| mODIN a răspuns:

Pentru ca astea au stat la baza culturii noastre de cand au aparut acum mii se ani si au rezistat in influenta tuturor curentelor si miscarilor in gandire care au aparut si disparut pe parcurs. Ca tu le numesti "perpetuare a ignoranței" nu te face original, au mai fost si altii care au zis acelasi lucru, in fiecare secol de cand au aparut. Si totusi, inca rezista, si chiar foarte bine.

| OmulRealist explică (pentru mODIN):

Nu pot decât să remarc că raționamentul tău pare să fie la fel de arhaic precum miturile pe care le apărăști. Faptul că o idee a rezistat în cultura noastră de-a lungul timpului nu o face automat validă sau inteligentă. Este o dovadă a inerției culturale și a rezistenței la schimbare, nu a meritelor ideii în sine.

Să ne bazezăm în continuare pe mituri desuete, cum ar fi arca lui Noe sau povestea lui Adam și Eva, este nu doar ignoranță, ci și o formă de stagnare intelectuală. Într-o lume în care avem acces la cunoștințe științifice, este penibil să ne ancorăm în povești fantastice, ignorând realitățile dovedite.

| mODIN a răspuns (pentru OmulRealist):

"Faptul că o idee a rezistat în cultura noastră de-a lungul timpului nu o face automat validă sau inteligentă." laughing

Si cum altfel testezi daca o notiune culturala e eficienta sau nu? Dat fiind ca in toate comentariile vorbesti de ratiune, logica si stiinta, banuiesc ca crezi si in Teoria Evolutiei. Daca da, inseamna ca esti de acord si ca acele caracteristici care apar in animale si continua sa fie transmise mai departe sunt cele care le ajuta sa supravietuiasca, si ca, daca erau ineficiente sau invechite, ar fi eliminate.

Nu-mi imaginez ca ai sustine ca plamanii ar trebui eliminati pentru ca sunt un organ invechit si putem oxigena sangele si prin aparate (desi ma astept la orice). Totodata cand e vorba de idei, ai impresia ca ce auzi acum pe reddit si Instagram e adevarul si religiile astea arhaice si demodate, pe care le-au urmat miliarde de oameni timp de milenii, trebuie eliminate si inlocuite cu ce e nou?

"este penibil să ne ancorăm în povești fantastice, ignorând realitățile dovedite" - daca in urma miscarii post-moderniste am ramas si noi cu ceva, e clar faptul ca oamenii gandesc si invata prin povesti. Arata-mi o societate care sa fi existat fara povesti si mituri, una singura! In fiecare zi apare cate un intelectual care se declara reprezentant al ratiunii si logicii, si niciodata nu e capabil sa puna pe picioare o miscare de orice fel.

| OmulRealist explică (pentru mODIN):

Sper că ai băgat bine în cap că există o diferență fundamentală între evoluția biologică și evoluția culturală. Comparând plămânii cu miturile culturale, arată că nu ai o înțelegere clară a acestor concepte.

Ideea că persistența unei notiuni în cultura umană o face automat validă este o eroare logică de proporții. Că milioane de oameni au crezut în ceva nu schimbă natura realității. Să ne amintim că oamenii au crezut că Pământul este plat, dar asta nu a influențat forma reală a planetei.

Mai degrabă decât să considerăm că suntem legați de miturile arhaice din frica schimbării, ar trebui să recunoaștem conservatorismul cultural și să îndemnăm la gândire critică și evoluție a ideilor. Într-o societate în continuă schimbare, ancorarea excesivă în trecut poate fi un obstacol major pentru progres.

Nu e vorba despre eliminarea completă a miturilor, ci despre recunoașterea lor ca elemente culturale, nu adevăruri absolute. Gândirea critică și adaptarea continuă a ideilor sunt cruciale pentru avansarea umanității, și e păcat să ne limităm la ancorele trecutului.

| mODIN a răspuns (pentru OmulRealist):

Uite, cu propozitia urmatoarea sunt 100% de acord: "Nu e vorba despre eliminarea completă a miturilor, ci despre recunoașterea lor ca elemente culturale, nu adevăruri absolute. "

Avand in vedere ideile pe care le-am schimbat intre noi in ultimele 30 de comentarii, pe postari diferite, sper ca nu am dat impresia ca sunt mai fundamentalist decat sunt de fapt, sau ca interpretez textele religioase mai literal decat le interpretez de fapt.

Cu ce nu sunt deloc de acord este partea in care spui "e păcat să ne limităm la ancorele trecutului". Chiar si atunci cand contrazic adevarurile stiintifice, toate societatile au nevoie de mituri care sa le uneasca, iar cu cat un mit este mai vechi, cu cat a legat deja mai multi oameni, cu atat functioneaza mai eficient.

| mODIN a răspuns (pentru Darkmagic):

Ai prezis-o bine pe asta. Cumva deja a ajuns suspendat, desi e duminica si m-as si asteptat ca adminii sa nu fie pe faza pentru din astea laughing

| Darkmagic a răspuns (pentru mODIN):

Iti pierzi timpul cu el mODIN.
O sa fie suspendat cu viteza luminii. TPU are alergie la idiotii congenitali care folosesc ChatGPT ca sa para inteligenti.
Reusesc sa fie doar stupizi si aroganti.

Asta este...
Ramane si asta in istoria TPU, ca ex user "OmulRealist", zis si Prostul Satului.

| RAY a răspuns:

Duci lipsa de atentie baiete

| OmulRealist explică (pentru RAY):

Dacă atenția mea lipsește, atunci poate ar trebui să-mi îndrumi atenția către argumente mai solide și mai relevante. Faptul că îți pierzi răbdarea nu face decât să sublinieze lipsa ta de capacitate de a susține o dezbatere coerentă.

| mODIN a răspuns (pentru OmulRealist):

OmulRealist: nu poti sustine o dezbatere coerenta

Tot OmulRealist in alta postare: daca esti religios meriti sa fi exterminat

Iar apoi isi ia block. O adevarata poveste cu talc laughing

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru mODIN):

E doar un puști frustrat, lasă-l în pace.

| KovacsB a răspuns:

Pentru mintea ta creata poate fi socanta si tabla inmultirii.

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Absolut șocantă e ignoranța ta oceanică în exegeza biblică și cultura antică (ori cultura în general, mai bine zis).

| EestiSodalane a răspuns:

Pentru că credem în Hristos și în Biserica Lui care au considerat aceste evenimente ca fiind istorice.

| Pocait01 a răspuns:

Nu sunt așa de multe generații, 340 cu aproximație până la Adam și Eva?, 45 dintre ele fiind de față cu Adam și vreo alte 30-40 de generații în prezența fiilor lui Noe.
Știu că par că sunt lucruri învechite și extrem de îndepărtate, dar nu e chiar așa.

Oricum, cât mai ai? 30-40 de ani? Două zile? Încă puțin și vei vedea și tu Adevărul, doar că va fi prea târziu.