| Zamolxe777 a întrebat:

De la un timp umbla o moda cu budismul.Toti dau citate din buddha, dalai lama, osho, alan watts.Voi ce parere aveti despre asta? De ce credeti ca incep multi dintr-odata sa citeasca despre budism, unii sa devina budisti? Credeti ca va disparea aceasta moda curand?

15 răspunsuri:
| 愛日本 a răspuns:

Budismul este o filozofie mai mult desi multi spun ca este religie. Budha a fost om

| ania a răspuns:

E tot un fel de ateism. Mulți fug de ideea de a fi responsabili în fața unei Persoane Atotputernice.

| Mădă0611 a răspuns:

Ca dai cateva citate budiste si crezi in reincarnare si karma nu te face budist. Probabil nu-i mai satisface crestinismul dupa ce luat la puricat s-a dovedit ca e cam lipsit de logica. O sa-i tina pana o sa apara alte nevoi.

| AvalohAlyn a răspuns:

Mai bine New Age decat budism si crestinism.

| Mădă0611 a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Niu eigi inseamand ce, pe scurt?

| AvalohAlyn a răspuns (pentru Mădă0611):

E un curent filozofic si spiritual nou, se bazeaza mult pe noua spiritualitate si vindecarea holistica, vindecarea din trup, minte, spirit.Cauta pe net, scrie New Age. Oricum daca stai sa-l analizezi, e oarecum diferit si interesant

| Mădă0611 a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Puteam sa caut inainte sa intreb si nu mai intrebam, ma interesa un rezumat, dovada ca ai inteles ce si cum cu niu eigiu' ala. Deci, in ce crezi daca esti adeptul curentului respectiv? Cum functioneaza chestia?

| AvalohAlyn a răspuns (pentru Mădă0611):

Am sa iti dau un maaaaare rezumat, nu ai rabdare sigur

Miscarea New Age (Noua Era) este un curent modern si umanist ce sustine o viziune comuna a unei noi ere a iluminarii, a cunoasterii si a armoniei. Aceasta miscare se intemeiaza pe MONISM (TOTUL ESTE UNA) si pe PANTEISM (TOTUL ESTE DUMNEZEU). Pentru a fi un adept al Noii Ere nu trebuie sa devii oficial membrul unui grup sau sa marturisesti crezuri riguroase. Miscarea este extrem de diversificata. Din acest motiv, nu poate fi categorisita ca cultic-ritualista, ca si bisericile clasice, si nici nu se poate defini ca secta. Nimeni nu poate vorbi in numele intregii comunitati. In timpul anilor 50 si pâna la mijlocul anilor 60, miscarea era asemenea unui aisberg gigantic, cu peste 90% din masa lui aflata înca sub apa. Incetul cu încetul, acesta a iesit tot mai mult la suprafata, in tendinta perfect justificabila de cautare si de gasire a unor raspunsuri la intrebari vechi, neelucidate de restul religiilor anacronicizate.

FACTORI CARE AU FACILITAT APARITIA MISCARII NEW AGE

Transcedentalismul
Unul dintre primii si cei mai importanti factori a fost Transcedentalismul secolului 19. Exponentul cel mai insemnat al acestuia a fost Ralph Waldo Emerson (1803-1882). Emerson si transcedentalistii au fost cei ce au pus bazele aparitiei si formarii miscarii New Age. Intuitia este mai presus decât simturile, in descoperirea adevarului, iar Dumnezeu se poate revela omului prin intuitia sa. Scopul religiei este o unire constienta a umanitatii cu Dumnezeu.
Teozofia
Un al doilea factor a fost Teozofia. La aceasta si-a adus o majora contributie Societatea Teozofica fondata de Helena P.Blavatsky in anul 1875. Termenul Teozofie inseamna "intelepciune divina". Urmatoarele idei ale New Age-ului au fost sustinute teozofic:
- Maestrii iluminati ghideaza evolutia spirituala a omenirii. Acestia sunt persoane care in trecut si-au incheiat evolutiile lor pamântesti prin reincarnari repetate, iar acum isi continua evolutia pe un plan superior al existentei lor (printre acestia se numara Lao-Tze, Buddha, Hermes Trismegistos, Pitagora, Zoroastru, Moise, Isus, Mohamed si altii).
- In timp ce Maestrii iluminati isi continua propria lor evolutie spre TOT CEEA CE ESTE (spre Dumnezeire), ei ajuta periodic in mod voluntar fiinte umane, mai putin luminate, sa ajunga la nivelul maestrilor. De asemenea, ei ofera revelatii acelor fiinte umane ce sunt acordate spiritual.
- H. P.Blavatsky a primit revelatiile ei de la Maestrii iluminati si aceste comunicari din cealalta lume sunt cele ce au marcat inceputul Epocii Acvariene (devenit un sinonim al New Age-ului).
Antropozofia
Ramura a Teozofiei, ea a fost infiintata in anul 1912 de catre Rudolf Steiner. Termenul Antropozofie inseamna "întelepciunea omului" si a fost propus pentru a reaminti oamenilor ca poseda intregul adevar si intreaga intelepciune universala in sinea lor. R.Steiner a sustinut ca acest adevar launtric se poate descoperi folosind stiinte aparte, care il pot face pe om sa cunoasca o perceptie hipersensibila fata de lumile spirituale, imperceptibile organelor de simt omenesti sau aparatelor moderne.
Scoala Arcana
Scoala Arcana, o alta ramura a Teozofiei, a fost fondata in anul 1923 de catre Alice si Foster Bailey. Multe din doctrinele acestei scoli de gândire sunt similare celor ale Teozofiei, incluzându-le si pe cele privitoare la Maestrii iluminati. Alice Bailey a fost purtatoarea de cuvânt a unui Maestru cu numele de "Tibetanul". In acest rol, ea a scris 19 carti dictate de catre acest Maestru. Doua dintre cele mai bune carti sunt "The Externalisation of the Hierarchy" ("Exteriorizarea Ierarhiei") si "The Reappearance of Christ" ("Reaparitia lui Cristos").
Miscarea Eu Sunt
Miscarea Eu sunt, tot o ramura a Teozofiei, a fost fondata prin anii 30 ai secolului 20 de catre Guy si Edna Ballard. Scopul revelatiilor primite de ei este de a pregati omenirea in vederea venirii Epocii lui Acvarius si a raspândirii la scara planetara a Constiintei lui Cristos.
Spiritismul
Spiritismul se poate defini ca fiind practica de incercare a stabilirii comunicarii cu spirite umane plecate din aceasta viata, sau cu spirite inteligente imateriale (niciodata incarnate pe pamânt), prin intermediul unui medium omenesc, cu scopul de a obtine informatii despre alte sfere de existenta imateriale.

TRASATURILE MISCARII NEW AGE

Sincretismul religios
Miscarea New Age este sincretista, adica combina si sintetizeaza invataturi si principii religioase valoroase si plauzibile. Culege din invataturile tuturor religiilor lumii ceea ce e bun, adevarat si valoros, si le redefineste sub forma unei noi conceptii despre lume si viata: "Noi onoram adevarul si frumusetea tuturor religiilor lumii si credem ca fiecare din ele contine o parte din Dumnezeu, un sâmbure al adevarului care sa ne uneasca pe toti". New Age nu ofera un devotament exclusiv unei forte supranaturale invizibile si inaccesibile, unui invatator sau unei invataturi anume. Dimpotriva, cred ca TOT CEEA CE ESTE (DUMNEZEU) s-a revelat pe sine (printre altii) in Isus, dar si in multi alti maestrii înaltati, cum ar fi Lao-Tze, Buddha, Hermes Trismegistos, Pitagora, Zoroastru, Moise, Mohammed etc. Prin urmare, Biblia nu poate face nici o pretentie de a fi singura revelatie a lui Dumnezeu facuta omenirii, ci numai una din multele sale revelatii.
Divinizarea umanitatii
Afirmatia fundamentala, extrem de pozitiva, a New Age este divinizarea reala a omului, a tuturor creatiilor din univers. Daca TOTUL ESTE UNA (MONISM) si TOTUL ESTE DUMNEZEU (PANTEISM), atunci si noi oamenii, precum si toate creatiilor materiale ale giganticului Univers, sunt in ultima instanta parti intrinsece ale lui Dumnezeu, sunt Dumnezeu. Odata ce noi incepem sa pricepem ca toti suntem Dumnezeu, ca toti avem atributele sale, intreg scopul vietii devine redescoperirea maretiei divine din noi, a iubirii, a intelepciunii, a intelegerii si a inteligentei perfecte.
Transformarea
Doua aspecte ale transformarii se remarca in New Age: transformarea personala si transformarea planetara.
Transformarea personala reprezinta corespondentul nasterii din nou din crestinism, bazându-se pe recunoasterea personala a contopirii cu Dumnezeirea, cu umanitatea, cu universul. Aceasta recunoastere este descrisa ca iluminare, armonizare, acordare, realizarea sinelui, realizarea lui Dumnezeu sau actualizarea de sine. Este absolut nevoie de o asemenea iluminare, deoarece noi, oamenii, am acceptat minciuna (sau am cedat iluziei) limitarii omenesti si marginirii omului. Pentru ca am uitat in cursul evolutiei multimilenare, nu totdeauna fericita, adevarata noastra identitate divina. Doar printr-o transformare a constiintei noastre putem scapa de aceasta minciuna si putem redescoperi adevaratul nostru potential minunat divin.
Transfomarea planetara se spera a se realiza prin atingerea unei mase critice suficiente de oameni, ce au fost ei insisi personal transformati, si care isi asuma raspunderea socio-politica pentru intreaga umanitate.
Unitatea guvernarii
Idea politica a New Age este bazata pe increderea optimista si generoasa avuta in potentialul uman si nu in dependenta omenirii de calauzirea unui Dumnezeu personal inexistent, aflat in afara propriilor sale creatii. Omniprezentul Cristos cosmic este cel ce-l umple pe om cu acest potential. Cristosul cosmic a operat in multe din perioadele istorice trecute in vietile diferitelor personalitati religioase si prin intermediul lor s-au produs schimbari deosebit de spectaculoase si pozitive in lumea noastra (mutatii genetice psihologice la scara de masa). Masele trebuie sa invete sa nu se mai vada ca indivizi izolati si neajutorati, ci ca parte a unui intreg mai mare, a unui grup, a unei comunitati, a planetei, a universului.

INFLUENTA MISCARII ASUPRA PSIHOLOGIEI

Preocuparea fata de potentialul uman
Miscarea potentialului uman este rezultanta naturala a conceptiei New Age, indeosebi aceea a ideii ca TOTUL ESTE UNA si ca Dumnezeu este TOTUL, sau ca intreaga omenire este divina. Seminariile potentialului uman invata ca, "Tu esti propriul tau Dumnezeu" si ca, "Tu iti creezi in fiecare clipa propria ta realitate".
Puterile mintii si potentialul uman
Imputernicirea este un secret care le ofera oamenilor capacitatea de a-si crea propria lor realitate prin intermediul puterii mintii. Aceasta se poate atinge prin utilizarea efectiva a afirmatiilor (deci, nu a negatiilor), a formarii unei exprimari strict pozitive si vizualizare (formarea mintala a imaginilor lucrurile pe care doresti sa le creezi).

INFLUENTA MISCARII ASUPRA MORALEI

1.Privitor la deosebirile dintre bine si rau
Pentru ca TOTUL ESTE UNA nu exista nici o deosebire intre bine si rau. Nu exista nici un fel de absoluturi morale. Totul este relativ. Morala miscarii New Age nu este bazata pe un concept dualist de bine si de rau. Pâna ce umanitatea nu intelege ca in adevar nu exista nici un bine, sau nici un rau, nu va fi pace.
2.Implicatiile morale ale crezului ca omul este divin
Fiindca fiintele omenesti sunt Dumnezeu ele isi creeaza in fiecare moment propria lor realitate. Lucrul acesta inseamna ca oamenii traiesc intr-o lume faurita de ei insisi, o lume care include tot ceea ce-si fac singuri, cât si ceea ce li se face lor de catre altii. Daca oamenii divinizati isi creeaza propria lor realitate, atunci ei nu pot sa-i condamne pe cei ce le fac rau altora. Faptele lui Stalin si Hitler nu pot fi condamnate ca fiind gresite din punct de vedere moral, devreme ce ei au fost doar o parte a realitatii pe care oamenii insisi, intr-o anumita etapa istorica, au creat-o.
3. Privitor la reincarcare si karma
Reincarnarea reprezinta procesul de nasteri continue, pâna ce sufletul atinge o stare de perfectiune si se contopeste din nou cu sursa lui (Dumnezeu, Sufletul Universal). Karma se refera la datoria acumulata de un suflet datorita faptelor comise in timpul vietii actuale sau a vietilor trecute. O karma buna va conduce la reincarnare intr-o stare mai fericita, iar o karma rea va conduce la reincarnare intr-o stare mai nefericita. Astfel, multi oameni explica si infrunta existenta raului din lume strict in lumina karmei. Nu ar trebui sa emitem o judecata atunci când oamenii sufera, deoarece noi nu stim ce anume se vindeca prin karma in aceste suferinte.

INFLUENTA MISCARII ASUPRA EDUCATIEI

1.Programa scolara
In programa educationala a New Age-ului se pune accentul pe starile modificate de constiinta, pe meditatie, relaxare, yoga si biofeedback. Programa educationala a New Age-ului pune de asemenea un accent deosebit asupra autonomiei personale a individului. De exemplu, copiii sunt invatati sa se opuna intr-un mod cuvenit-limitat impotriva principiilor marginite sau invechite ale parintilor. Uneori lucrul acesta inseamna a indemna la o rebeliune sanatoasa, potrivita, nu la conformism daunator.
2.Educatia transpersonala
Educatia transpersonala se concentreaza pe ceea ce este dincolo de tarâmul realitatii obiective. Invatarea cu partea dreapta a creierului guverneaza capacitatile umane creative si intuitive. Printre aceste tehnici ale invatarii cu partea dreapta a creierului se numara yoga, meditatia, invocarile si vizualizarea. Prin includerea acestor tehnici ale invatarii cu partea dreapta a creierului in programele scolare, spera sa se ajunga la invatarea integrala a creierului, spre deosebire de invatarea stricta numai cu partea stânga a creierului, ca pâna acum. Imaginatia stimulata (vizualizarea) este adesea recomandata pentru a se descoperi ajutorul interior, ghidul spiritual ("îngerul pazitor" al religiilor clasice) sau Eul Suprem. Educatia confluenta (teorie inradacinata in conceptia panteista despre lume) cauta sa-i faca pe oameni in stare sa-si recunoasca divinitatea launtrica si sa actioneze conform ei. Un aspect-cheie al meditatiei reprezinta capacitatea sporita de a contacta si de a invata, de la sursa intelepciunii, dragostei si inteligentei din noi (sinele suprem, Dumnezeu, spirit intelept universal, constiinta). Clarificarea valorilor cauta sa-i ajute pe oameni sa-si descopere propriile lor valori. Ideea de plecare presupune ca valorile si caracterele individuale ale fiecarui om nu pot fi impuse din afara (cum ar fi, din Biblie sau de catre parinti), ci trebuie descoperite interior. Educatia globala consta in educarea oamenilor sa gândeasca si sa actioneze ca cetateni planetari. Educatia globala raspândeste notiuni ca fratia omului, sincretismul religios si conducerea unica mondiala. New Age ii invata pe oameni o serie de notiuni extrem de valoroase, cum ar fi:
- Tu esti propriul tau Dumnezeu.
- Tu iti creezi propria ta realitate.
- Tu ai un potential nelimitat.

| Mădă0611 a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Mda, puteam si eu ca caut.

| Alcyon a răspuns:

Crestinismul nu explica multe chestii: de ce exista discrepante intre oameni (de ce unii se nasc saraci, iar altii bogati; de ce unii mor la nastere, in timp ce altii apuca 100 de ani; de ce unii au o viata mizerabila, iar altii sunt extrem de fericiti etc), ce se intampla cu pruncii ce mor nebotezati (de ce sa ajungi in iad, daca n-ai facut nimic rau?). Legea karmei e logica si daca o sa stai sa analizezi lucrurile, o sa constati ca nu e deloc o poveste. Toate faptele tale la un moment dat, se vor intoarce la tine, in aceeasi forma. Popoarele asiatice sunt mai orientate spre introspectie decat cele europene, si de aceea au o intelepciune, cu totul deosebita. Iar Osho nu e budist, ci mai degraba agnostic (de asta mi se pare ca se apropie cel mai mult).

| Zamolxe777 explică (pentru Alcyon):

Karma e o prostie.Sunt criminali care omoara toata viata si traiesc bine mersi! happy apoi mor si atat! Unde e karma cand am avut atatea razboaie si crime si violuri si toate cele? Karma nu e logica, e doar un rahat ce satisface credinta budista, care ignora lucruri ca suferinta sau moartea.

| suffarstar a răspuns:

Buddha a practicat non-atasamentul, adica apartenenta la nicio religie, la niciun tipar. Bineinteles ca oamenii l-au zeificat, poate cum au facut si cu Iisus. Nu stiu ce sa cred despre moda asta, poate unii o fac doar ca sa para interesanti sau poate ca intr-adevar si-au mai largit orizonturile si isi doresc sa stie mai mult, sa fie mai mult.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiindca un calugar inainte de a muri a spus asa; in vremurile din urma, oamenii neputand suferi invatatura adevarata, isi VOR DA carti si invatatori dupa pofta inimii lor si dupa bunul lor plac.deci? cati dau citate din biblie pe aici? putini.si mai putini le citesc si cauta sa le patrunda intelesul.cati dau citate din Bdha, Dalai lama etc? tu singur ai spus; TOTI.

| sappy a răspuns:

Intotdeauna prostii ori sa fie prezenti chiar si in subiectele interesante!
Moda facebook cu siguranta!

| crbogdan a răspuns:

Prostii. nici nu am auzit de o asa moda si daca este dispare cu siguranta.