| Inferno a întrebat:

Oare de ce, analizand orice efect din Univers, nu putem decela nicii macar o singura cauza de provenienta divina? De unde stim ca e Dumnezeu si nu hazardul?

41 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Cu alte cuvinte tu vrei să te întrebi probabil care este probabilitatea apariţiei vieţii în mod accidental, spontan, în afara influenţei unui,, Creator"?

- Mai mulţi biologi au estimat că pentru obţinerea până şi a celor mai mici fiinţe vii (virusuri, bacterii), sunt necesare 445 de unităţi de aminoacizi, de cca. 20 de tipuri diferite. Dintre aceste tipuri de aminoacizi doar glucina nu are o structură asimetrică. Se estimează că ar ramâne 410 de unităţi de aminoacizi cu o structură asimetrică.

- Dacă se consideră că într-o trapă se află un amestec din toţi aminoacizii necesari din cele două tipuri (dextro şi levo) şi că probabilitatea de asociere este egală pentru ei, în vederea obţinerii unei legături corecte pentru realizarea unei proteine complexe, probabilitatea va fi de 1 din 2,, la puterea" 410, (s-a luat baza 2 pentru că sunt câte 2 cazuri şi anume dextro şi levo), adică de 1 din 10,, la puterea" 123! thinking

- Este necesar să luăm în considerare faptul că fizicienii în prezent nu lucrează cu mărimi mai mari de 10,, la puterea" 40. De altfel, fizicienii au apreciat ca numarul de electroni în întregul univers cunoscut astazi ar fi de 10 "la puterea" 80. thinking

- Astfel, câteva calcule simple pot demonstra faptul că probabilitatea apariţiei vieţii ÎN MOD ÎNTÂMPLĂTOR prin amestecul de aminoacizi, este foarte mică, practic imposibilă, chiar dacă s-ar considera vârsta universului de 30 miliarde de ani (ceea ce ar însemna 10,, la puterea" 18 secunde), sau după alte calcule - 13, 75 miliarde ani.

- Dacă s-ar considera că pe pământ, în mai multe zone ale sale, ar fi existat (în mod foarte optimist) un milion de locuri în care s-ar fi efectuat câte 10 încercări de aranjare pe secundă a tuturor celor 410 structuri de aminoacizi simultan (!), totuşi, probabilitatea de a se forma în mod haotic înlănţuirea corectă ar fi de 1 din 10,, la puterea" 98, deci cu foarte mult peste „exponentul de 40" admis ca limită numerică de discuţie de către fizicieni! Deci şansa de apariţie în mod întâmplător, spontan a vieţii, este infimă, practic nu există!

Răspuns utilizator avertizat
| Metalheadforever666 a răspuns:

Http://www.stirifeldefel.ro/......-rezolvat/
Stiinta intervine din nou si reuseste.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da exemplu de efect din univers.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru Metalheadforever666):

Ştiam de teoria asta happy că am fi normal un fel de moştenitorii marţienilor. N-am stat să citesc tot articolul dar presupun că asta era ideea, marte cândva a avut apă, şi condiţii pentru viaţă, de acolo organisme rezistente au fost prinse în meteoriţii ce au căzut pe pământ, şi ar fi o posibilitate ca acei meteoriţi căzuţi pe pământ ce conţineau organisme microscopice rezistente să se extins la noi.
Nu ştiu dacă vor afla vreodată în mod exact cum a apărut viaţa, dar e bine că fac progrese.

| AdrianDihoricescu a răspuns:

"De unde ştim că e Dumnezeu şi nu hazardul?" asta era şi întrebarea mea către cineva, în ceea ce privesc miracolele. Uneori intervine, uneori nu, însă distincţia dintre când e miracol când e coincidenţă/noroc nu se poate face, şi atunci care-i baza pe care-si poate cineva fundamenta un argument ce ar implica o divinitate.
Răspuns ce are să fie mereu ocolit, pentru că realitatea e că... nu poţi face distincţia.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru Metalheadforever666):

Deşi laughing şi teoria asta, ar ridica mai multe întrebări decât ar rezolva, că atunci ar zice " daaaa bineee, şi pe marte cum a apărut?" happy scapi de dracu dai de tac-su. Oricum, e bine.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru anonim_4396):

O persoană care se vindecă de cancer, care iese cu viaţă dintr-un accident în care probabilitatea era să decedeze, o tornadă din care scapă, o cărămidă ce cade imediat înainte sau după ce acesta trece. Dacă intr-un asemnea posibil caz, crezi că a existat intervenţie divină. Cam asta e întrebarea.

| HowdidIgethere a răspuns (pentru AdrianDihoricescu):

In ce priveste vindecari de cancer, sunt destule relatari in care bolnavii, uneori si medicii, spun ca a fost interventie divina.

Doar ca voi spuneti ca toate sunt povesti. Cam asta e raspunsul.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru HowdidIgethere):

Ce spun medicii, e treaba lor, e părerea lor. Afirmă cu alte cuvinte că acea persoană ar fi trebuit să moară. Nu am zis ca astfel de întâmplări sunt "poveşti", se întâmplă, ştiu ca se întămplă, întrebarea era totuşi ALTA. Crezi că toate întâmplările de acest fel sunt intervenţii divine?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru AdrianDihoricescu):

Depinde ce foloase tragi dupa aceste "Fenomene". Daca dupa ce te vindeci de cancer incerci sa ii ajuti si pe altii sa se vindece de aceasta boala, poti considera ca acel moment a fost unul de cotitura pentru tine si dupa aceea ai inceput sa faci bine lumii, si interventia divinului care te ajuta pe tine sa dai un sens vieti tale.
Daca treci nepasator peste ele. poti considera ca este hazardul si data viitoare poti spera ca hazardul sa fie la fel de precis.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu prea înţeleg în totalitate raţionamentul. Dacă după respectivul eveniment, "ai început să faci bine lumii", asta înseamnă că până atunci nu făceai? Astfel respectivele miracole se întâmplă doar celor care nu făceau bine înainte? Tu acum dacă consideri că faci bine, ar însemna că n-ai fi demn să ai parte de un miracol?
Întreb, pentru că nu îmi e clar raţionamentul tău, astfel mă abţin de la replică, până nu înţeleg anume ce afirmi.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Voaim să am o discuţie amuzantă(pentru mine), dar răspunzi prea greu, şi nu am timp sa tot dau refresh. Astfel voi face rapid un rezumat, tu până la urmă afirmi că toate întâmplările miraculoase sunt de provenienţă divină, prin felul în care termini "speră că altă dată hazardul va fi la fel de precis". Din punctul ăsta, îmi e cam indiferent în ce direcţie merge conversaţia, căci nu mai am argumente de nicio natură. Dacă toate-s divine şi hazard deloc... ok.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru AdrianDihoricescu):

Erea doar un posibil exemplu, pliat pe una din situatiile date de tine.Nu trebuia sa iei ad litteram, dar totul se rezuma la faptul ca Dumnezeu ingaduie diferite evenimente in viata unui om, spre folosul acestuia din urma sau a celor din jurul lui, nu exista om care sa faca numai bine. Iisus care a fost fara de pacat, a murit pe cruce (spre exeplul celorlalti, si ca drept dovada, discutia noastra de acum).
Nu stiu ce confesiune esti si nu imi permit sa iti spun sa citesti Biblia crestina sau Sfintii parinti...dar daca o sa ai curiozitatea, la ei o sa gasesti mai multe exemple si mai multe rationamente...
Este un domeniu vast si nu vei gasi raspuns pe TPU, iti recomand sa studiezi problema din diferite perspective si surse (ce spun Crestinii, Evreii etc), citeste carti si mai noi si mai vechi, eventual din naintea Comunismului, Analizeaza istoria (istoria adevarata) vezi cum s-au comportat catolicii, evreii, crestinii in timp (dar confrunta mai multe surse). Dupa faptele lor vei cunoaste cine au adevarul si cine nu.
Nu asculta in gura unor sfertodocti care au pretentia ca detin adevaru (si il impartasesc pe TPU). Studiaza tu. Eu asa am facut si gandeste-te ca inainte de asta credeam in extraterestrii si ozn.
Bafta!
Sper ca m-am facut inteles.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru AdrianDihoricescu):

Nu m-am referit la tine, m-am referit la situatie.
imi cer scuze ca am dat raspunsuri serioase daca era vorba doar de amuzament.
Am sa fiu mai atent data viitoare happy

| Radu284 a răspuns:

Pentru ca sansa pura, de obicei, nu produce nimic util. Aproape toate evenimentele cauzate de sansa sunt in cel mai bun caz inofensive. Altele, gen cutremure, tornade, mutatii ale unor celule din corp, etc. au efecte devastatoare.

| doctorandus a răspuns:

Universul sau multiversul sunt Dumnezeu, deci tot ce se intampla in noi si in jurul nostru e dovada ca Dumnezeu exista.

| AdrianDihoricescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru mine discuţia în sine e amuzantă, în sensul ăsta am zis că mă amuz, nu în sensul în care aş spune vreun banc. Singurul motiv pentru care intru pe sait-ul ăsta e propriul amuzament, şi din când in când să mai ajut pe cineva. Totuşi, repet, nu înseamnă că dacă mă amuz înseamnă că nu vorbesc serios. Mă amuz că în realitate nu prea mă interesează şi in afară de virtual nu dau doi bani pe crezul cuiva sau a altuia, ştiu pentru mine ce e de ştiut şi mi-e de ajuns.
În OZN-uri poţi sa crezi în continuare, că nu-i nimic magic/supranatural, obiecte zburătoare neidentificate există, asta nu înseamnă că sunt construite de fiinţe inteligente nu înseamnă nici că au forme de viaţă înauntru, nu înseamnă nimic, decât că există un obiect, ce n-a putut fi identificat, ce se afla în mişcare. Dacă arunc o carte din avion, şi se întâmplă să o vezi din alt avion, cartea respectivă pentru tine poate fi ozn, căci e un obiect, se află în aer in mişcare, şi nu-ţi dai seama ce e.

Acu sa revenim in sine la problemă, că tot nu ai răspuns(am dedus eu un răspuns din grabă), toate faptele ce au o probabilitate scăzută de a se întâmpla, sunt miracole de provenienţă divină?

| NGheorghe a răspuns:

Nu avem de unde stii ca in treaba asta s-a implicat D-zeu sau ba. Insa ceea ce stim cu siguranta este ca hazardul nu a produs niciodata ordine. Ce vina au credinciosi ca oamenii de stiinta nu stiu sa explice "De ce este atat de multa ordine in univers?" sau "De ce universul este atat de stabil?" sau "De ce legile fizicii si chimiei sunt atat de stricte?"

Explicatiile cu "milioane si miliarde de ani " nu se numesc DOVEZI... pentru ca nimeni nu a trait atat!, ci DOCTRINE pe care trebuie sa le crezi pentru ca au multe VERIGI LIPSĂ.
Si tu, chiar daca susti stiinta, esti tot un credicios pentru ca crezi teoriile unora care au imaginatie bogata. (imaginatie care poate maine se dovedeste a fi complet eronata si nu ar fi pentru prima data cand se intampla asa ceva!)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru AdrianDihoricescu):

Nu pot raspunde cu da sau nu pentru ca nici eu nu le stiu pe toate. Am dat un ex din care as fi vrut sa intelegi ca exista situatii si situatii. Pana la urma esti liber sa crezi ce vrei. Nu vreau sa te conving nimic.

Pe langa subiect: Si ateismul si toate religiile aparute ca ciupercile dupa ploiae au rolul de a indeparta de om de la adevar si de a dorii dovezi palpabile (cazul tau). Urmatorul pas este sa se declare ca adevarul este impartit la fiecare si ca trebuie sa se uneasca intr-o singura religie.
Aceasta religie va fi condusa de mesia asteptat de evrei (antihrist in credinta crestina) si va face minuni mari sub ochii tuturor (pentru ai insela) si le va pune un semn pe mana dreapta sau pe frunte (asta din perspectiva biblica).
Din perspectiva stiintifica, un cip rfid implantat sub piele, are toate caracteristicile descrise in apocalipsa.
Din alta perspectiva te rog sa vizionezi acest interviu: https://www.youtube.com/watch?v=E1Y8Q9Vr1Qo
Si aici (mai ales min 1:52) https://www.youtube.com/watch?v=R8tagCbytoQ
dar probabil ca stii deja de astea.

O zi buna

| Inferno explică (pentru milan9):

"Bravos bobocule", teoria aparitie spontane a vietii a fost spulberata de Lazzaro Splallanzi (1765),de Francesco Redi (1668), iar in cele din urma de Pasteur.
E o teorie eronata, fapt dovedit si acceptat inca din 1859, cu alte cuvinte traiesti cu 155 de ani in trecut, din punct de vedere informational. Contesti o teoria antica, a lui Democrit, respinsa din de acum doua secole de lumea stiintifica, ce concluzie ar trebui eu sa trag din asta?

Toate ipotezele stiintifice DIN PREZENT, prezic aparitia vietii datorita unor catalizatori, a unor factori favorizanti, de exemplu faptul ca fosfolipidele au tendinta de a atrage apa, in timp ce cozile o resping, in acest fel se pot forma NATURAL membrane celulare primitive, deoarece cozile se strang i ninterior. Aceste membrane pot ingloba polimeri ce polimerizeaza instant in interior si au rol de ADN/ARN, etc, etc.

| Inferno explică (pentru Radu284):

"....nu produce nimic util"
Util? Ce e aia util? util cui?

"au efecte devastatoare."
Devastatoare? Ce e aia "devastatoare"? Devastatoare pentru cine, pentru realitate?

| Mădă0611 a răspuns (pentru doctorandus):

Dumnezeu cu d mic.

| Mădă0611 a răspuns (pentru HowdidIgethere):

E autosugestie. De exemplu nu exista vraji, daca ar exista, nu ar mai exista specia noastra laughing, dar daca cineva crede si i se spune ca x i-a facut nu stiu ce, in functie de cat de mult crede, o sa apara rezultatele, "simptomele" vrajilor, la fel e in cazul credintei ca apa "sfintita" vindeca (da-i cuiva apa de la robinet si zi-i ca e sfintita, o sa se simta bine daca e crestin), rugaciunile, slujbele, chiar medicamentele (placebo).

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Pentru oameni, cei care le observa.

| Macryna a răspuns (pentru TheMechanix):

De fapt Dumnezeu chiar exista si Isus Hristos si Fecioara Maria, tu esti ateu bine, tu nu crezi in nimic, dar de unde sti tu ca Dumnezeu nu exista? lumea e impartita in doua, cei care cred in stiinta si cei care cred in Divinitate, tu crezi in stiinta nu? e normal sa zici ca Dumnezeu nu e, dar de unde sti ca nu exista? de unde? pentru ca nu L-ai vazut niciodata? eu I-am cerut Dumnului multe dar mereu I-am multumit, tu I-ai cerut poate ceva si nu ti-a dat, dar nu crezi ca nu ti-a dat ca niciodata nu I-ai multumit? si asa face lumea, lumea cere si cere dar nu multumeste, Dumnezeu ne iubeste prea mult pe noi care nu mai credem in El, si totusi ne ajuta, bine tu poate o sa zici ca nu te-a ajutat niciodata si nu ti-a dat vreun semn ca exista, dar daca la tine e problema? daca tu ai facut ceva cu care ai gresit mult fata de El, si te-a considerat nevrednic. eu sper sa nu ma jignesti am doar 13 ani nu sunt vreo obsedata de Dumnezeu sunt absolut normala dar vad lumea din alta perspectiva si gandul ma duce departe. eu ti-am spus parerea mea despre negarea ta fata de Dumnezeu si doar atat, o zi buna happy P.S eu nu port ciuda la nimeni fiecare cu ce crede el, cu parerile lui si fiecare face ce vrea in viata happy

| sublime89 a răspuns:

Pentru ca oamenii au inventat divinitatile atunci cand habar nu aveau ce e ala univers, si cat e de mare si complex. Zeii sunt facuti pentru un univers mic, cu Pamantul in centrul lui, nu pentru adevaratul univers dezvaluit de astronomia moderna. Asa ca ar fi chiar o imensa surpriza sa gasim vreo dovada a vreunei divinitati locale primitive, in imenistatea inimaginabila a universului real.

| Inferno explică (pentru Radu284):

Omul e produsul hazardului, existenta sa pe acest pamant este nesemnificativa, prin urmare realitatea nu incearca sa fie pe placul fiintei umane, asa ca rationamentul tau, raportarea universului la fiinta umana, este eronat.

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Ma refeream la relatia cauza-efect.
Un efect ar putea fi reprezentat de fenomenele meteorologice. Daca afara ninge si cautam o cauza, nu-l regasim pe Dumnezeu ci cauze normale, mai mult sau mai putin discrete.

| Inferno explică (pentru NGheorghe):

Daca avem un set de legi, si le lasam sa functioneze libere,rezultatul va fi unul oarecum ordonat. Realmente rezultatul va fi o serie de tipare, pe care le putem asocia cu sensurile termenului de "ordine". Nu e necesar o interventie a unei forte inteligente ci doar un set de legi.
Un joc video, spre exemplu, nu are nevoie de cel ce-l creaza ca sa decida cum si cand se intampla lucrurile, deoarece intr-un joc video regasim un set de reguli ce functioneaza independent.
Daca intri cu masina in GTA IV intr-un stalp, stalpul cade, nu pentru ca exista o fiinta inteligenta care ti-a urmarit jocul si a considerat ca acel stalp trebuie sa cada, ci pentru ca programul era deja construit, jocul stie deja ce sa faca.

http://www.drdobbs.com/parallel/conways-game-of-life-in-parallel/240143844
Jocul de mai sus este unul rudimentar, si dovedeste modul in care un set de legi simple pot genera tipare, pot genera ordine.

Hazard este u ntermen discutabil si poate nu am fost inspirat cand l-am folosit,prin hazard am inteles existenta unor legi fundamentale ce alcatuiesc realitatea, nu absenta a orice.


"De ce este atat de multa ordine in univers?"

Ordine este un termen relativ, formularea corecta ar fi de ce exista tipare.
Iar stiinta a raspuns la aceasta intrebare simpla.


"De ce legile fizicii si chimiei sunt atat de stricte?"
FALS.
Faptul ca legile fizicii ar fi stricte este un subiect discutabil contestat de teoria,sau pseudo teoria stiintifica V.S.L. Fizicienii se impart in doua tabere cand vine vorba de acest subiect,iar o mare parte dintre ei afirma ca legile fizicii sunt cat se poate de muabile. Afirmatia aceasta, deocamdata nedemonstrata,isi cauta o explicatie in trecutul timpuriu al Universului, in care se presupune ca legile fizicii erau altele, viteza luminii mai mare, iar gravitatia functiona diferit.

"De ce universul este atat de stabil?"
Si ce legatura are intrebarea asta cu subiectul, asa oamenii de stiinta nu pot raspunde nici la intrebarea: "De ce vulpea Samson si-a pierdut blana."


"Explicatiile cu "milioane si miliarde de ani "

Ce e aia "explicatii"? Nu am auzit termenul asta in stiinta,eu nu am auzit decat de teorii stiintifice, ipoteze, modele, etc, dar nu de "explicatii".
Folosesti termeni colocviali si ai veleitati de om rational.
Defineste termenul "explicatie" conform nomenclaturi stiintifice.

"pe care trebuie sa le crezi"

Daca le crezi atunci nu intelegi cum functioneaza stiinta.

Daca accepti o teorie stiintifica ca fapt atunci iar nu intelegi stiinta, asa ca nu-mi baga cuvinte in gura ca nu am afirmat nicaieri ca eu as considera adevar infailibil o teorie stiintifica, am pretentia ca inteleg abisala profunzime a stiintei.