| LupusDei1993 a întrebat:

Omul in genere este o fiinta religioasa fie ca vrea sau nu, e in ADN-ul nostru. Pana si Universul poate fi o zeitate pentru unii, obligatoriu suntem supusi legilor fizicii.
Ce ziceti de asta?

12 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Da, pentru unii universul e o zeitate, creștini cred în Creatorul universului.

| T0T a răspuns:

Eu zic că e o prostie. Universul ca zeitate e mai mult o metaforă. Am observat oameni mult mai echilibrați emoțional și raționali decât mine, de exemplu. Pe ăia chiar nu i-aș numi religioși. Deși poate în sufletul lor ar avea o fărâmă de dorință ca toate astea să fie reale. Însă una e să crezi în așa ceva, alta e să îți dorești. Religia se referă la adoptarea unor serii de dogme. Religia presupune să crezi în ele (altfel un altul îți va spune că nu ești un adevărat religios - cum tot aud vorba de creștini adevărați). Nu toți oamenii sunt creduli, iar dacă sunt, ajung și în alte extremități.

| LupusDei1993 explică (pentru T0T):

Nu exista crestini adevarati daca nu respecta tot ce a zis Isus, mai ales partea sa-ti urasti familia.

| T0T a răspuns (pentru LupusDei1993):

Asta merge pentru fiecare religie, în sensul că degeaba aderi la o religie dacă nu crezi în toate dogmele. Dacă ignori măcar una, poți să îți faci un alt cult, nu să te consideri că ești parte din acea religie, căci nu ești.

Răspuns utilizator avertizat
| CostinAlamariu a răspuns:

Din punct de vedere evolutionist ateii sunt dezavantajati happy. Ateismul duce la nihilism care la randului lui duce la depresie. Ateii de foarte multe ori sunt anti-natalisti in timp ce persoanele religioase au mai multi copii. Aproape orice persoana care apartine unei minoritati sexuale va fi cel mai probabil atee deci nu se va reproduce. De asemenea ateii au mai mari sanse sa faca avort sau sa ia anticonceptionale. Vezi tu, evolutionismul darwinist nu prefera oamenii care se incred in "stiinta". Evolutionismului nu îi pasa deloc de stiinta. Îi pasa doar de supravietuire si atat. Daca un om religios are strategii evolutive mai bune decat un om nerelegios atunci evolutia îl va "binecuvanta" pe cel religios happy

| LupusDei1993 explică (pentru CostinAlamariu):

Glumesti? Persoanele religioase fac avorturi mai multe datorita lipsei de educatie sexuala si promovarea doar a abstinentei.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru LupusDei1993):

In primul rand nu din cauza lipsei de educatie sexuala se fac avorturi ci din lipsa educatiei religioase mai degraba. Aici ma refer exclusiv la persoanele religioase. De exemplu in Ortodoxie e extrem de imoral sa faci un avort. Cand zic "persoana religioasa" ma refer la aia care chiar sunt religiosi, in sensul ca respecta sistemul moral al propriei religii, nu persoanele care sunt "religioase" doar pe hartie, dar în practică se comportă ca un ateu. In ceea ce priveste promovarea "doar a abstinentei" mi se pare ca exagerezi. In crestinism abstinenta se incurajeaza doar pana la casatorie. Dupa nu e nimic imoral in reproducere. E perfect ok. Si avand in vedere ca initial vorbeam din perspectiva evolutionista o sa ma refer doar la reproducere. In mod evident evolutia il va avantaja pe cel care nu foloseste metode contraceptive.

| Algo098 a răspuns:

Eu zic ca a pune accent pe credinta si mai putin pe stiinta e o involutie si ca urmare, in timp exemplarele care nu se adapteaza mediului, conform legilor evolutiei vor disparea si vor ramane doar exemplarele care prefera stiinta in locul credintei.

| Algo098 a răspuns:

Utilizarea credintei in locul stiintei, inseamna ignorarea si deformarea realitatii, construirea unei imagini false a realitatii si de aici vine neadaptarea la mediu.

| Algo098 a răspuns:

Exemplu: un credincios nu tine cont de realitate si ignora reguli elementare de igiena considerand ca o divinitate atotputernica si invizibila ii poarta de grija si se imbolnaveste, in comparatie cu un individ care prefera stiinta in locul fanteziei.

| Teffan a răspuns:

Total de acord.Religiozitatea intrinseca a omului este punctul central al gandirii lui Eliade, apropo.
Cand nu reductionam, intelegem fiinta completa, care include Homo Religiosus.
Pana si crestinismul poate fi inclus intr-o astfel de experienta religioasa, dar nu e deloc sanatoasa.
Sanatoase sunt acele religii care nu desacralizeaza cosmosul.Crestinismul nu numai ca il desacralizeaza, dar il omoara simbolic, caci mentalitatea evreiasca este specifica desertului levantin/nu este conforma cu pulsatia sacra a naturii.