| Bacemi a întrebat:

Ai avut probleme cu greutatea? Care au fost cauzele si in ce fel ti-a afectat asta stima de sine? Cum ai reusit sa rezolvi situatia sau in ce masura ai luat decizia ca nu e atat de important si nu iti permiti luxul de a te focusa pe asta pentru ca iti cere prea multe resurse? (poate ai o boala sau ai doar cateva kilograme in plus, un pic de sunculita si consideri ca nu e mare chestie, ca nu are rost sa te stresezi doar pentru atat si sa iti rapesti placerile vietii atata timp cat nu depasesti o cifra anume)

As aprecia daca notati intrebarea cu 10 ca sa o vada cat mai multi. Mersi!

Eu unul am fost slab de mic. Ai mei faceau misto de mine ca sunt o vrabiuta. Mancam foarte putin si cu toane, doar ce imi placea. Undeva printr-a 9 - a stiu ca m-am cantarit si aveam undeva in jur de 50-55 kg la 1, 65 inaltime. Intr-a 10 - a s-a intamplat ceva. Am participat la un proiect european de schimb de experienta si am plecat in Franta. Acolo am stat la internat, la liceul respectiv. La cantina primeam foarte clar portii mici, legume, proteina, carbohidrati, grasimi exact in proportia care trebuie. Fara sare. Era pe undeva pe acolo, trebuia sa o ceri. Desert puteai sa alegi. Ori aia ori aia. Echilibrat. Ei bine cum s-a facut nu stiu ca dupa ce m-am intors de acolo la stilul nostru de a manca pe nevazute tot ce nimeresti la mana cred ca mi s-a dereglat cumva organismul. Am inceput sa mananc mai mult si sa pun greutate. Undeva spre sfarsitul liceului aveam 98 de kilograme la 1, 70. Pana in momentul in care am zis ca nu mai merge asa. Vroiam haine un pic mai moderne, ceva mai multa atitudine si stilul vestimentar pe care il doream venea ca nuca in perete cu greutatea mea. Era suficient ca hainele pe care le voiam ii avantajau mai mult pe cei inalti. Am inceput sa fiu ceva mai atent. Mancam doar 1 felie de paine la masa. Sticla de suc zilnica de 2 litri a disparut. La fel cele 3 pungi de chipsuri si napolitane de fiecare zi. Mancam doar ce aveam nevoie. Ceva mai multe legume. Am inceput si sa ma ating de mancaruri pe care nu suportam inainte sa le vad. Peste, ficat, ciorba de burta. Probabil simteam nevoie de diversitate ca sa nu ma duc in partea gresita. Astfel dupa ceva timp, fara sa simt ca am facut mari eforturi m-am trezit undeva prin anul 2, 3 de facultate ca am 65, 5 de kilograme. Era destul de ok. Daca nu as fi fost destul de lipsit de vlaga mai mereu. Daca nu aveam o burta de bere. Daca hainele pe care le voiam nu ar fi stat pe mine tot ca nuca in perete datorita burtii proeminente. Si alte "mici" probleme. Am aflat ca facusem greseala suprema. Eu dadusem jos masa musculara, deci forta si rezistenta si grasimile (oboseala, factor de risc pentru boli) ramasesera. Nu la fel de multe, dat fiind ca slabisem 20 de kilograme, dar erau mai multe decat trebuie.
Acestea fiind spuse, purced spre a da niste indrumari spre ce trebuie sa stii si la ce sa fii atent atunci cand vrei sa slabesti. Apreciez daca votezi intrebarea si o raspandesti. Nu ezita sa corectezi, tot ce te rog insa e sa oferi si o alternativa, de preferinta din experienta personala.

Daca ai nevoie de lamuriri, nu ezita sa ma contactezi. Dar nu iti raspund la lucruri pe care le-am spus in intrebare. Ai nevoie de toate informatiile astea si multe altele pe care le vei descoperi pe drum.
Sunt 3 lucruri de tinut cont inainte de a porni pe drumul acesta.
1 – care este motivatia ta? E un risc mare de boala? Obosesti prea usor? Nu te poti lega la siret? Vrei sa poti purta iar un articol vestimentar preferat? O faci ca sa placi mai mult pentru sexul opus? O faci pentru ca te simti ridiculizat, exclus? Cel mai probabil primul DE CE este unul fals. Mai intreaba-te de cateva ori pana afli motivul real, cel mai puternic si care iti va oferi inspiratie.
De precizat ca desi oamenii de succes nu accepta "plangareti" pe langa ei, te respecta mai mult daca ai coloana vertebrala. Nu incerca sa pari ceea ce nu esti. In viata ta, oamenii care te vor respecta si sprijini sunt cei carora le place autenticitatea si demnitatea ce rezulta din ea. Chiar daca nu vor petrece timp cu tine atat cat ai dori, te vor accepta pentru cine esti si nu te vor face sa te simti prost pentru cine esti atata timp cat nu e pentru nobilul interes de a-ti da vant de pe marginea prapastiei ca sa inveti sa zbori. Faptul ca ai o greutate mai mica poate insemna doar ca poti avea mai multe hobby-uri comune cu altii si sa fii capabil sa faci mai multe lucruri. In schimb daca tu cauti sa fii acceptat pentru cine esti, asta nu are de-a face cu greutatea. Referitor la relatii romantice, e posibil sa ai mai mult de furca decat altii. Dar daca o persoana are ocazia sa te cunoasca mai bine poate sa te placa si sa vrea sa fie cu tine. Exista riscul ca la un moment dat sa realizeze ca vrea pe cineva mai slab. Si relatia sa nu dureze o viata. Dar sunt atatea alte motive pentru care relatiile nu merg. Tu ai doua alegeri de facut atunci. Te schimbi sau nu? Dar nu cauta sa o faci pentru persoana aia? Ci pentru ca vrei sa fii o sursa de inspiratie pentru tine si viitorul partener. Sa construiesti ceva mai durabil decat data trecuta.
2 – ce iti doresti de la corpul tau? Ce vrei sa faca?
Iti place sa alergi, sa dansezi, sa fii agil? Asta insemnand o constitutie astenica.
Sau poate vrei forta multa, sa ai muschi pentru a rezista mai mult in fata provocarii muncii fizice. (Constitutie robusta)
Ori doar sa fii sanatos si atat? Fara sa cauti performante sportive de nici un fel. (Constitutie medie)
3 – Esti constienta ca presupune sa iti schimbi obiceiurile alimentare si programul zilnic? E nevoie de rabdare si perseverenta.
Accesand link-ul de mai jos poti vedea ce greutate ar trebui sa ai avand in vedere ce iti doresti de la corpul tau. Si timpul minim necesar pentru a reusi.
http://postimg.org/gallery/14ov342ks/286681a6/
Deasemenea e bine sa stii Rata Metabolismului Bazal. Rata metabolica bazala este reprezentata de numarul de calorii pe care corpul tau le arde atunci cand este in repaos, adica atunci cand dormi, mananci, respiri etc.
http://www.danutritie.ro/calculator-pentru-rata-metaboli smului/
In masura in care ne intereseaza sa slabim, e bine sa ne alimentam cu 300-400 calorii mai putin zilnic (aceasta este o diferenta acceptabila pentru a nu aparea probleme de sanatate).
Constant e bine sa verifici (macar saptamanal) daca s-a modificat Rata Metabolismului Bazal. Pentru ca vei avea nevoie de mai putine calorii. Si daca ramai la necesarul de inainte tu consumi de fapt pentru mentinere. Nu pentru a slabi.
Aveai sa zicem 70 de kilograme si un necesar de 1700 calorii. Si pentru slabire aveai nevoie de 1300 zilnic.
Daca ai ajuns la 65 de kilograme si ai un necesar de 1500 calorii. Acum va trebui sa consumi 1100. Daca ramai la consum de 1300 e mai mult mentinere. Sau vei obtine rezultate mult mai lent.
Daca intr-o zi faci miscare mai adauga 25% la caloriile consumate. Atunci de la 1300 de exemplu cresti la 1500-1600.
Nu ar strica sa ai un aparat care iti arata exact in ce masura de la ultima cantarire a scazut grasimea din organism si in ce masura masa musculara de care ai nevoie. Dar de obicei daca ai pierdut masa musculara te simti mai obosit si lipsit de vlaga. Daca ai pierdut grasime te simti mai vioi, mai sprinten.
La inceput va fi mai greu, e bine sa te astepti la dureri de cap, balonare si alte asemenea. Pentru ca daca te detoxifiezi prin alimentatie corecta, simptomele sunt aceleasi ca la intoxicare. N-ar strica sa vorbesti si cu un medic inainte, el stiind mai bine ce tip de efort isi permite organismul tau si nu in functie de bolile pe care le ai.
Daca ai un surplus mare de greutate, 20-30 si poate mai mult, e bine de stiut ca primele kilograme se vor duce foarte usor. Organismul abia asteapta sa scape de chestii care nu ii sunt necesare.
Dupa ce ai un surplus de doar 10-15 kilograme procesul de slabire e ceva mai lent si poate inconstant.
Ultimele 5-10 kilograme in plus fata de greutatea pe care o doresti sunt cele mai greu de dat jos. E nevoie de nervi de fier si perseverenta. De obicei raman ceva colacei in zona abdomenului. De acestia scapi facand cardio, alergare, bicicleta, dans, etc. Sa faci abdomene te ajuta in intarirea musculaturii abdomenului dar daca ai grasime pe deasupra e in zadar. Estetic nu se vor vedea, fiind acoperiti.


I. Organismul are cicluri de functionare zilnica si anume detoxifierea, alimentarea si repararea. Fiecare are cate 8 ore.
1. De ce nu scapi de constipatie? Prima etapă durează între 4:00-12:00 şi este etapa de DETOXIFIERE. Corpul tău îşi maximizează procesele de curăţare internă. Pentru ca aceasta curatare sa fie maximizata e nevoie de apa si de fructele care conţin fibre solubile si actioneaza ca un detergent. Fructe care trebuiesc mancate doar pe stomacul gol, dimineata.
Apa se bea incet, gură cu gură. În minim 10-15 minute. Dacă o dai pe gât precum un shot de tequilla, va ajunge toată buluc în rinichi şi vei fi băut-o degeaba. O elimini prin urină, împreună cu minerale. Aşadar, bea încet şi fără grabă şi dă-i răgaz apei să se absoarbă.
După apa de dimineaţă, la o jumătate de oră, poţi să îţi iei micul dejun. Iar mai apoi, până la prânz, poţi bea apă de câte ori simţi nevoia.
Optimul de apă necesar pentru a obţine o piele strălucitoare şi hidratată este de 33 grame per kg corp, zilnic. Dacă ai 60 kg, înseamnă 60 x 0.033 = 1.98 l apă într-o zi.
Foarte important: dacă până ieri obişnuiai să bei 1 cană pe zi, nu trece din prima la 2 litri sau cât ţi-au ieşit ţie calculele. Pentru că rinichii tăi nu sunt adaptaţi încă să facă acest efort.
Intestinele tale şi colonul tău iubesc fibrele SOLUBILE. Dacă vrei un colon vioi, sănătos şi pus pe treabă, dă-i zilnic fibre multe solubile, din fructe, din legume.
Fibrele solubile (din fructe şi parţial legume) absorb apă şi se comportă ca un burete. Ajunse în intestin, se umflă, se înmoaie, şi NU zgârie pereţii intestinali. Din contră, curăță uşor şi delicat pereţii şi mai hrănesc şi bacteriile prietenoase din intestine.
Fibrele insolubile (cerealele gen grâu, secară şi parţial legume) NU absorb apă, deci nu îşi modifică volumul sau duritatea. Motiv pentru care pot irita uşor pereţii intestinului. Ca să scape de aceste iritații, instentinul tău îşi va mări peristaltismul, adică va grăbi "evacuarea", pentru a împinge acele fibre insolubile cât mai repede spre ieşire. Iar tu rămâi cu impresia că acele cereale sunt perfecte pentru ieşitul afară.
Ce nu ştii, însă, este că intestinul tău va mai face ceva: va produce mucus, o substanţă lipidică gelatinoasă, ca să se apere de zgârieturile produse de fibrele insolubile. Şi cu cât produce mai mult mucus, care se comportă că un lipici şi la care aderă resturi alimentare, proteine animale şi multe altele, cu atât peretele intestinal e mai puţin iritat de fibrele insolubile din cereale şi, în consecinţă, nu mai are motiv să grăbească evacuarea.
Şi uite aşa, o grămadă de oameni consumă cereale pe bandă rulantă, dar de constipaţie tot nu scapă.
http://scoaladeslabit.ro/apa
http://scoaladeslabit.ro/ordinea-in-care-consumi-aliment ele-1
http://scoaladeslabit.ro/constipatie
http://scoaladeslabit.ro/laptele-cu-cereale
2. A doua etapa este ALIMENTAREA. Intre orele 12:00 – 20:00. În această perioadă, el primeşte cu braţele deschise alimentele pe care i le dai, le digeră(desface) şi le trimite spre a fi folosite.
Cu o oră înainte de prânz, lasă stomacul în pace, să se golească bine.
În această etapă de alimentare, în care ai nevoie de energie pentru atât de multe lucruri, primul lucru pe care trebuie să îl faci e să nu mai pierzi energie inutil. Iar asta înseamnă combinaţii alimentare cât mai uşoare. Cu cât ai mai puţine feluri de mâncare în farfurie, cu atât digestia va decurge mai uşor.
Iar combinaţiile alimentare au un singur Dumnezeu: soluţiile digestive în care se digeră fiecare aliment în parte.
Ce se încadrează la alimente complexe: produsele animale (carne, lactate, ouă) şi carbohidraţii complecşi (făină şi cerealele toate, cartofi, orez, fasole, năut, mălai, mazăre, linte, hrisca, etc).
Ce se încadrează la alimente simple: salatele şi preparatele pe bază de legume. Fructele nu au ce căuta aici, ele se consumă doar singure pe stomacul gol.
Orice ai alege, combină un element din prima listă cu un element din lista a doua. Niciodată 2 elemente din prima listă.
După prânz, aşteaptă 2 ore până începi din nou să bei apă. Dacă bei mai devreme, există şansa să diluezi sucurile gastrice din stomac şi să prelungeşti timpul pe care mâncarea îl petrece în stomac, ceea ce conduce la fermentaţie, reflux gastro-esofagian şi alte bucurii.
Iar tu vrei să te simţi uşor şi suplu, nu balonat.
http://scoaladeslabit.ro/ordinea-in-care-consumi-aliment ele-2

3. Al treilea ciclu circadian al corpului tău, cel dintre orele 20:00 04:00, dedicatreconstrucţiei şi vindecării. In funcţie de ce mănânci tu la cină, în noaptea aia, în patul tău moale, te vei repara sau vei digera. Nu le vei face pe amândouă!
În timp ce digeri, 80% din sângele tău este "ocupat" cu alta treabă. 60% din sângele tău se concentrează în zona abdominală, pentru a susţine funcţiile digestive. Ce mai trebuia completat este că alţi 20% din sânge sunt permanent amanetaţi de creierul tău, zi-lumină.
Considerând că Mama Natură a spus că noaptea corpul tău trebuie să se repare, să se vindece, profitând de faptul că tu dormi ca un prunc, cu cât sânge vrei tu să faci reparațiile noaptea? Cu 20% sau cu 80%?
Vrei să te vindeci, să consumi rezerve de grăsime, să te energizezi, 7 ore din cele 8? Atunci trebuie să mănânci ceva ce se digeră într-o oră.
Vrei să întinereşti şi revigorezi doar 4 ore din cele 8? Atunci alegi ceva ce se digeră în 4 ore. Şi tot aşa.
http://scoaladeslabit.ro/ordinea-in-care-consumi-aliment ele-3
II. Încearcă să depăşeşti 50% natural si crud în alimentaţia ta zilnică. Sistemul limfatic, cheia sănătății tale. Cum sa faci sport?
• Nucile și seminţele crude sunt levogire, aduc energie.
• Nucile și seminţele prăjite şi-au schimbat sensul de rotaţie, sunt dextrogire, deci fură din energie.
În natură şi în corpul tău, forţa acidă inflamează, încălzeşte, iar forţa alcalină răcoreşte, vindecă.
• de la 0 la 7 ai domeniul acid.
• de la 7-14 ai domeniul alcalin.

Orice consumi tu influenţează acest echilibru intern, înspre alcalinitatesau aciditate.
Nu are relevanţă ce pH are în stare brută un aliment, cât are importanţă ce efecte are în corpul tău.
Cu cât reuşeşti să măreşti procentul de alimente "din sânul naturii" în alimentaţia ta zilnică, urmărind regulile de combinare optime, cu atât incepi să culegi roadele.
Kilogramele, oboseala, afecţiunile, sunt cauzate de o casă supraîncărcată, în care ai învăţat doar să aduci lucruri noi, dar nu ai învăţat să mai şi arunci ce-i vechi.
Poţi curăţa un covoraş de praf fără să îl scuturi?(nu, nu ai aspirator). Poţi să scoţi praful din acel covor, fără să îl iei zdravăn şi să mi-l scuturi de-i sar fulgii? Nu poţi.
Primul şi cel mai elementar lucru pe care îl ai de făcut când vrei să cureţi sistemul de canalizare, este să începi să te mişti în mod regulat, plimbări, alergat, înot, sală, bicicletă, orice vrei tu, dar mişcă-te, scutură covorul de praf. Pentru că dacă tu nu mişti limfa, ea nu are pompă care să o mişte în locul tău.
Ţie-ţi pasă de cum arăţi în oglindă, dar corpului tău îi pasă de cât mai îndelungata ta supravieţuire şi bunăstare.
Iar dacă trebuie să apeleze la grăsimi pentru a îmbrăca toxinele pe care nu le poate elimina, ghinion pentru bluza aceea frumoasă verde.
Cu cât mănânci mai acidifiant cu cât eşti mai sedentar, cu atât încarci mai mult sistemul de canalizare.
Cu cât mănânci mai alcalinizant, cu cât faci mişcare mai des, cu atât scapi mai repede de toate vechiturile din casă şi ai loc mai mult să respiri.
Ori digeri, ori alimentezi musculatura! Grăsimea este pe ultimul loc drept combustibil pentru energie. Dacă vrei ca energia pentru sport să o iei din rezervele proprii, nu din ceea ce mănânci, şi vrei să ai energie pentru mişcare, atunci stomacul trebuie să fie gol sau măcar uşor (cu fructe sau suc proaspăt de legume și fructe). Repet, nu ai cum să şi digeri, să ai şi spor la sport. Minim 90 de minute după sport, nu mânca nimic!

http://scoaladeslabit.ro/echilibrul-acido-bazic
http://scoaladeslabit.ro/sistemul-limfatic
http://scoaladeslabit.ro/inainte-dupa-sport

III. Organizarea. Obiceiurile sanatoase
Primul şi cel mai elementar lucru pe care îl ai de făcut este să îţi cureţi casa de TOT ce se numeşte tentaţie.
Ce faci tu dacă ai familie frumoasă şi tu eşti Prâslea la cură de slăbire? Atunci ai nevoie de ajutorul lor. Ei trebuie să fie "puşi în gardă". Dacă voinţa ta cedează, voinţa lor în ceea ce te priveşte, nu va ceda.
Apelează la ei să te ajute să te ţii tare, să te înghiontească mustrător dacă te întinzi după felia de pâine la masă, când în faţa ta se află salata cu tofu şi nucile înmuiate.
Al doilea mare lucru de organizat este timpul.
Ai scoala, facultate, serviciu, ai casă, ai responsabilităţi, ai timp puţin şi energie uneori şi mai puţină.
Iţi trebuie o agendă, un caiet, ceva în care, în fiecare weekend, tu să îţi calculezi şi să Iți organizezi timpul şi activităţile pentru săptămâna care urmează. Întrebări precum: Când gătesc? Ce gătesc? Când merg la sală, în funcţie de cum mă cunosc prea bine că ma ţine sau nu mă ţine voinţa? Ce mănânc în fiecare seară, în timp ce familia mea prestează ciorbiţă de perişoare? Ce gustări iau la mine la muncă, să nu mă înfig în primul automat cu dulciuri?
Nu îţi propune lucruri nerealiste. Porneşte de la nivelul tău de voinţă.
Este mai bine să îţi propui mai puţin şi să faci, decât să îţi propui mai mult și să eșuezi rapid, doar pentru că arată mai bine şi eşti nerăbdătorsă culegi rezultatele.
Ia in calcul si faptul ca e bine sa petreci la masa cam 30 de minute. Mancarea trebuie mestecata bine. Altfel pentru 15 minute economisite pierzi energie pentru ca digestia se prelungeste in materie nu de minute ci pentru cateva ore bune.
Al treilea lucru de care este nevoie este Jurnalul tău alimentar. Pentru că te forţează să te vezi, fix aşa cum eşti. Chiar daca nu ai reusit sa faci anumite lucruri, ramai prezent la ele pana cand simti ca vrei sa te eliberezi de presiunea de a nu fi facut acel lucru. Plus ca oricand poti cere o parere cuiva despre motivele pentru care nu mai ai rezultate? Daca esti sincer poti fi ajutat. El poate vedea un aliment care nu ar trebui sa fie acolo. Sau te poate avertiza referitor la programul meselor si altceva la care nu esti prezent.
http://scoaladeslabit.ro/organizarea
http://scoaladeslabit.ro/stomacul-tau-nu-are-dinti

IV. Pofta de dulce
Motivul pentru care tanjesti dulce este ca papilele tale gustative responsabile cu senzaţia de dulce sunt legate direct la centrul plăcerii în creier. Ţine de instinctul de supravieţuire pentru ca hrana naturală a celulelor tale sunt carbohidratii.
Termostatul gustativ, punctul la care se declanşează maximul de plăcere, se numeşte tehnic"punctul binecuvântat" şi este o combinaţie de dulce, sărat si gras.
Toţii producătorii de produse alimentare procesate știu de acest "punct binecuvântat" şi cauta sa il nimereasca la fix.
Tu nu eşti dependent de acel aliment (dulciuri, în cazul nostru), ci de plăcerea declanşată de acesta.
Termostatul tău gustativ îl cobori mărind procentul de alimente vii, corect combinate, zilnic.
Cu cât corpul tău primeşte combustibil de calitate, proteine de calitate, grăsimi sănatoase (a se citi nuci, seminţe crude înmuiate), cu atât îşi curăţă canalele interne, cu atât îşi sensibilizează papilele gustative şi le readuce la nivelul lor adevărat, cel cu care te-ai născut.
Odata ce devii consecvent in a manca ceea ce ai nevoie, nu mai simti nevoia de a manca dulciuri. Decat uneori, iar atunci un mar e suficient sa rezolve problema. 50 de calorii fata de 600 daca ai manca o ciocolata.
http://scoaladeslabit.ro/dependenta-de-dulciuri-1
http://scoaladeslabit.ro/dependenta-de-dulciuri-2

V. Grasimile si Uleiurile Omega
Când spui dietă, imediat se aprinde un beculeţ care pâlpâie: fără grăsimi. Cumva, grăsimile au ajuns duşmanul numărul unu al oricărei cure de slăbire.
Se face o confuzie între grăsimea alimentară şi grăsimea din corp.
Grăsimile, în funcţie de saturaţia lor (stabilitatea), sunt saturate (solide) sau nesaturate (lichide, neprocesate).
Grasimile saturate sunt greu de spart şi de folosit de către corpul tău, cu exceptia nuca de cocos și untului de cacao.
Tot ce vei lua din produse animale sunt grăsimi saturate. Nu doar saturate, ci oxidate.
Nu există antioxidanţi în carne, în lapte, în ouă.
În Natură, tot ce este grăsime nesăturată (nuci, seminţe, avocado), vine la pachet cu stabilizatori. În fond, Mama Natură se asigură că tu primeşti ce este mai bun şi mai sănătos, într-o formă complet nealterată. Stabilizatorii sunt antioxidaţii.
Spre deosebire de pepenele roşu, care este mare şi e un semnal clar că se mănâncă cu camionul, nucile sunt mici şi greu de spart, semn clar că nu se consumă în cantităţi mari.
Uleiurile nesaturate (instabile şi lichide) cele mai cunoscute sunt Omega-urile 3, 6 și 9.
Omega 6 este foarte instabil, foarte sensibil la lumină şi temperatură şi reacţionează imediat cu oxigenul, râncezind uşor.
Dacă doreşti surse sănătoase de Omega 6, înmoaie şi consumă seminţele de floarea soarelui, dovleac, susan, nuci.
Știi de ce se înmoaie nucile şi seminţele?
Care este scopul unei nuci, al seminţelor? Să dea naştere următoarei plante, următorului copac. Pentru asta, sămânţa ce pică din copac, trebuie să reziste destoinic până prinde teren fertil şi umiditate propice. O plantă nu poate şti în avans când se va întâmpla asta. Astfel că, toate seminţele şi nucile sunt precum frumoasa din pădurea adormită.
Există un număr diferit de ore, în funcţie de tipul de sămânţă, dar, pentru că nu îmi place să mă transform în enciclopedie, eu aleg o medie de 8 ore pentru toate tipurile de nuci şi seminţe.
Pentru a activa toate bunătăţurile din seminţe (şi s-a măsurat că valoarea nutritivă a acestora creşte de minim 3 ori după înmuiere), trebuie să le înmoi frumos în apă. Să simulezi terenul fertil de germinare.
Toate uleiurile din comert in care se mentioneaza Omega 6 (floarea soarelui, dovleac, soia, porumb, strugure, susan, etc.) se deterioarează repede.
Daca ai observat, sticlele pe care le vezi în magazine, cu uleiuri de floarea soarelui, strugure, susan, unde sunt puse? La întuneric, în sticle închise la culoare?
Nu. Sunt toate în sticle transparente, sub neon, deşi pe etichetă scrie: a se feri de lumină.
Dacă uleiurile acelea are fi curate, extrase la rece, s-ar râncezi instant. Total neprofitabil pentru producător sau vânzător.
Tu cumperi cu încredere un ulei de struguri din raft, deşi a stat nealterat în lumina neonului, dar în realitate, te alegi cu un ulei pe care nu îl poţi digera.
Oriunde vezi produse cu viaţă lungă de raft, dacă mai scrie şi "fără conservanţi", ai toate şansele să te uiţi la un produs cu multe grăsimi trans sau cu grăsimi hidrogentate, pe care nicio bacterie nu ţi le mai consumă.
Dacă ai în casă nişte valize cu care nu ai ce face şi de care nu te poţi descotorosi, ce faci cu ele?
Le pui în debara, undeva sus, unde nu te incomodează. Undeva cât mai departe de centrul debaralei, unde ţii tu lucrurile folositoare.
. Va depune acele grăsimi cât mai departe de centrul debaralei, cât mai departe de organele vitale. Le va depune pe colăcelul burţii, departe de organele vitale, pe şolduri, pe braţe, începând de la exterior, de la "cât mai departe", înspre interior, pe măsură ce se acumulează. Oriunde i se pare corpului tău că este mai inofensiv să depoziteze lucrurile de care nu poate scăpa acum.
Uleiurile Omega-9 sunt reprezentate în primul rând de uleiul de măsline. Este stabil, şi la temperatură, şi la lumină. Vine cu o grămadă de antioxidanţi la pachet. Incepe să formeze formaţiuni trans după aproximativ 2 ore de gătit, ceea ce contează masiv pentru gătit. Îl poţi folosi cu încredere.
Cele mai bune pentru gătit rămân uleiurile saturate, însă nu oricine găteşte cu ulei de cocos sau palmier (la uleiul de palmier există şi nişte componente mai puţin sănătoase)
Cum alegi un ulei de măsline bun?
Conform dr. Călin Mărgineanu, trebuie să urmăreşti următorii parametrii:
- raportul grăsimilor mononesaturate/polinesaturate să fie mai mare de 6;
- cantitatea de grăsimi polisaturate sa fie mai mică de 13 g/litru
Cel mai pretenţios tip de omega este Omega 3 şi îl găsim în principal în uleiul de in alimentar. Este de departe cel mai instabil dintre toate şi cel mai fotosensibil şi termosensibil.
Un fapt interesant este că celulele sistemului nervos au în componenţă peste 60% grăsimi de tipul Omega 3. E foarte recomandat pentru creier.
Dacă peştele este cea mai bună sursă de Omega 3 de pe lume, înseamnă că Natura a dat chix? Pentru că înseamnă că vaca şi elefantul au fost nedreptăţiţi. Pentru că eu nu am văzut încă elefanţi la pescuit.
Îţi poţi lua surse foarte bune de Omega 3 din semințe de in și din seminţe de cânepă. Nu e nevoie să mergi la pescuit.
Omega-ul 3 este cel care dă peştelui mirosul său specific. Iar dacă tu cumperi un ulei de in curat şi nealterat, va duhni a peşte de te va linişti. Dar va fi minunat de sănătos.
http://scoaladeslabit.ro/macronutrientii-4-grasimile
http://scoaladeslabit.ro/uleiurile-omega

VI. Carbohidratii
Soluţia nu e să fugi de carbohidraţi, ci să îi foloseşti doar pe cei de calitate superioară.
Mulţi oameni se feresc de fructe pe motiv că sunt dulci, dar nu ştiu că o simplă felie de pâine are echivalentul a 2 linguriţe de zahăr, doar din aportul de carbohidraţi din făină. Limba nu simte dulceaţa din pâine deoarece limba simte doar carbohidraţii simpli pe care îi ai în fructe şi în dulciuri, iar nu carbohidraţii complecşi.
Soluţia pentru a nu mai ajunge să ai variaţii glicemice dese, care pot duce la depunerea de grăsimi, este să ai o "frână" la îndemână.
Fibrele sunt cele care permit eliberare treptată a zahărului în sânge.
Primul lucru, intuitiv deja, pe care îl ai de făcut, pentru a-ţi îmbunătăţi încă un pas alimentaţia? Să măreşti cantitatea de fibre, adică de fructe, legume, nuci, din fiecare zi.
În momentul în care ai gătit carbohidraţii, le-ai stricat o mare parte din fibre, deci ai stricat frâna. Iar zahărul conţinut de aceştia are subit libertate de mişcare şi ajunge buluc în sânge. De aici depunerea de grasimi.
http://scoaladeslabit.ro/macronutrientii-1-carbohidratii
http://scoaladeslabit.ro/macronutrientii-2-mai-multi-car bohidrati
http://scoaladeslabit.ro/dependenta-de-dulciuri-1

VII. Proteinele
Vezi pe cineva slăbit sau mai firav, îţi vine să-i spui: mănâncă şi tu nişte proteine, să te mai întremezi.
Din multe puncte de vedere, sunt cele mai importante şi valoroase componente interne, care intră în componenţa aproape a tuturor structurilor tale (pereţi celulari, natura hormonilor, enzime, neurotransmitatori, muşchi, comunicaţii interne, etc)
Logica ne spune că, o dată ce avem o casă construită, ne mai trebuie proteine pentru menţinere şi pentru înlocuit lucrurile stricate, dar nu mai avem nevoie de acelaşi aport masiv ca atunci când construiam.
Recomandările oficiale sunt de aprox 0.8 g per kg corp. Alimentaţia omului modern ajunge să sară lejer de 100. gr zilnic, iar specia umană nu e construită să gestioneze o cantitate atât de mare de proteine.
O proteină, un astfel de şirag de mărgele, poate să aibă până la 100.000 de mărgele (proteinele animale), iar corpul tău trebuie să le desfacă pe toate pentru a le putea folosi.
Corpul uman nu foloseşte proteine. El foloseşte mărgelele individualedin proteine, adică aminoacizii, pe care îi recombină după legile proprii.
Te-ai întrebat vreodată de ce există acizi în stomacul omului? Rolul acizilor din stomac este pentru spargerea iniţială a proteinelor.
Proteinele vegetale sunt structuri mult mai simple decât proteinele animale, iar în consecinţă, vor cere acizi de vreo 1000 de ori mai slabi decât acizii necesari pentru spargerea proteinelor animale.
Prin digestia proteinelor, se obţin radicali liberi ai azotului de care corpul tău nu ştie să scape. Acest radicali liberi ai azotului reacţionează cu grăsimile din corp şi le fac să râncezească, factor major de îmbătrânire.
Proteinele vegetale vin cu antioxidanţii la pachet. Iar majoritatea fructelor şi legumelor vin cu şiragurile de mărgele deja sparte sau oricum foarte scurte şi uşor de spart, iar corpul tău nu face decât să le primască pe tavă.
http://scoaladeslabit.ro/macronutrientii-3-proteinele

Acestea fiind spuse, let the fun begin :)

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Buna, mi se pare interesant ce ai scris si felicitari pentru initiativa. Mai ales ca sunt foarte multe persoane, mai ales pe TPU, tinere, uneori prea mici chiar, dupa parerea mea, care cauta diverse diete si aleg un anumit tip de alimentatie care nu este foarte sanatos.

O singura mentiune as vrea sa fac. Proteinele animale nu sunt chiar asa de rele precum le-ai descris aici. Cineva complet obsedat de ideea de a slabi s-ar putea trage concluzia din articolul tau ca a renunta la carne este o idee buna. Insa carnea are anumiti aminoacizi pe care nu ii gasesti in legume sau ii gasesti foarte putin. De asemenea, multi ar putea trage si concluzia ca proteinele vegetale sunt mai bune decat cele din carne, ceea ce este complet fals. Am doua articole, sunt in engleza si mi s-au parut destul de bune. Primul pentru ca vine de pe o sursa ca mi se pare destul de credibila, iar al doilea pentru ca explica foarte bine de ce proteinele animale sunt benefice pentru corp.

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/

Pe scurt, ideea ar fi ca este important sa consumam atat proteine animale cat si vegetale. Proteinele animale trebuie consumate cu masura, dar nu trebuie complet scoase din dieta.

Cat despre mine, nu am avut niciodata probleme cu greutatea. Copil fiind am fost extrem de slaba, de genul doua bete infite-n..stii tu unde. Cand am ajuns in perioada adolescentei am inceput sa pun putina carne pe mine, nu mai eram complet slaba, dar nu eram nici plinuta. De la 14, 15 ani greautatea mi-a ramas aceeasi. Insa, ce-i drept, am observat ca in ultima perioada am inceput sa pun putin mai mult decat decat inainte. Inainte puteam sa mananc fast-food dimineata la pranz si seara o luna intreaga si nu m-as fi ingrasat. Acum am pus un kilogram sau doua in plus. Daca pe la 16, 17 ani aveam 1.58 si 48 de kile, acum am aceeasi inaltime si in jur de 50 de kilograme. Insa acum probabil nu as mai putea sa mananc constant fast-food. Dar nici nu aveam de gand. :))
Ceea ce incerc insa sa evit este zaharul pentru ca ingrasa foarte mult si da dependenta si chestiile fainoase, painea, pastele, pizza etc. Adevarul este ca tot mai mananc din ele, dar incerc sa nu o fac in exces.

| Bacemi explică (pentru OoBunnyoO):

Referitor la proteine eu merg pe ideea ca daca macar mergi pe 50 - 50 (procente) animal si vegetal e destul de ok. Eu unul tind spre 70 vegetal si 30 animal. Dar sa nu mananci 90-100 animal ca nu e atat de ok pentru organism. Oricat mi-as dori eu sa fiu vegan, din ce am studiat pana acum nu e ok sa renunti la proteina animala.
Chestia e ca daca mananci corect ca un obicei prestabilit poftele dispar incet incet. Pentru ca tu ii dai organismului toate vitaminele si mineralele. Asta iti cere el cand ai pofte de fapt, nu ciocolata sau stiu eu ce. In sensul ca daca mananci un cub de ciocolata sau o prajiturica mica iti astampari pofta. Insa daca vei continua pe ideea ca daca tot ai inceput si n-ai ce face sa termini ciocolata sau ceva de genu, iti va afecta nevoia de dulce si vei simti nevoia de tot mai mult. Si te sabotezi aiurea.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Bacemi):

Am inteles insa articolul pe care l-ai oferit ca sursa mi se pare ca incearca sa faca proteinele vegetale sa para foarte dragute, iar proteinele animale complet malefice. laughing Caci vorbeste despre cat de usor sunt de digerat proteinele vegetale si cum contin antioxidanti si cum previn efectele imbatranirii s.a., dar nu spun nicaieri cat de importante sunt si proteinele animale. Nici nu face o mentiune la faptul ca ambele tipuri de proteine sunt importante. Si daca eu vad diferenta si stiu ca ambele tipuri de proteine sunt importante, la fel ca si tine, nu stiu daca un copil de 15, 16 ani o sa isi dea seama de chestia asta daca va citi articolul oferit.

| Bacemi explică (pentru OoBunnyoO):

Am vrut sa modific intrebarea dar nu mai mergea. Ei lasa ca au grija parintii sa ii ia la 3 pazeste la cel mai mic moft. Mai ales daca or fi de aia de 120 de kilograme care vor shaorma la pranz laughing

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Bacemi):

Nu-i nimic, nici eu nu stiam sigur daca se mai poate sau nu, dar m-am gandit ca nu strica sa incerc. tongue

| doctorandus a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Dieta alcalina este promovata de escroci medicali si bolnavi psihici.

18 răspunsuri:
mariana
| mariana a răspuns:

Am dat nota 10, am pus intrebarea la favorite si felicitari pentru faptul ca, ne-ai facut cunoscute lucruri atat de importante despre cum sa te alimentezi pentru a fi sanatos si mai ales pentru a avea energia necesara pentru a putea da vietii tale, actiunile care sa-ti intregeasca viata si personalitatea. O sa mai revin cu raspuns la aceasta intrebare, in masura timpului disponibil. Un gand bun, sanatate si succes pentru toti cei care pot si vor sa-si construiasca viata intr-un corp functional, fara reziduri si fara excese.

| T0T a răspuns:

Nu am avut. Acum 2-3 ani eram chiar destul de slab, acum am mai pus niște kilograme. Am un amic care lucrează la Herbalife și cică sunt bune produsele de la ăia, dar cam scumpe, și la fel dacă renunți la ele organismul se dereglează și mai mult pui pe tine după. Eu mai fac din când în când mișcare și în rest mănânc mai tot ce vreau, beau bere etc. Cred că și din cauza asta nu mai sunt slab ca înainte. Oricum sunt în limita normalului, sper să nu o depășesc.

| Freya1 a răspuns:

Eu am avut probleme cu greutatea a mei spuneau ca sunt prea slaba si chiar asa paream.Fiind slaba ma facea sa par mult mai mica decat varsta pe care o aveam dar nu facem nimic special sa ma ingras pana la o anumita varsta cand am suferit o deceptie in dragoste asa ziceam eu pe atunci ca era o adevarata drama si m-am ingrasat drastic intr-un timp foarte scurt.Atunci mi-au aparut vergeturi pe fund picioare a fost groazni si am crezut ca slabind la loc imi vor trece (eram mai mica nu stiam ca nu asa functioneaza) am ajuns din nou la aproape aceleas kg si m-am mentinut ani de zile. Apoi crescand in varsta m-am mai modificat nu neaparat ingrasat vergeturile nu le mai bagam asa mult in seama pana am suferit o luxatie de rotula ce ma imobilizat la pat. Fara miscare doar stand hraninduma uitandu-ma la tv si pe net din nou am luat in greutate mai mult decat trebuia moment in care mi-au aparut vergeturi in plus pe langa ce aveam si m-am speriat de pofta drastica de mancare asa ca am incercat iar sa ma abtin de la mancare.Acuma sunt cat de cat bine am 50 de kg si 1m50 daca slabesc cateva kg nu ma speriu doar sa nu ma mai ingras.Iar faptul care m-a facut pe mine sa ma ingras si sa slabesc l-am descoperit abia acum. Tigarile stiu ca nu e un exemplu bun dar cand fumam nu simteam foame bagam nicotina si imi extompa senzatia ba chiar imi provoca greata si voma iar cand nu mai fumam sau le reduceam ma ingrasam. Daca mi-am facut vreodata grij pentru aspectul meu fizic mi-am facut nu pentru sanatate sau pentru mine ci pentru cum ma vedeau cei din jur, am crescut si trait cu o conceptie tampita si nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asta

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu ştiu dacă te referi strict la problemele cu kilograme în plus, eu am avut probleme, însă îmi lipseau câteva kilograme.
Prin clasa a8 a aveam puţin peste 30 de kilograme la 1, 60 înălţime, nu îmi plăcea să mănânc, în fine, obligată forţată am luat nişte vitamine şi am ajuns la 40. Apoi am avut o perioadă când sufeream de bulimie, era doar un început.
M-am menţinut ceva timp pe acolo, greutatea varia între 40-45, până când vara asta am slăbit iar şi apropiaţii au început să observe că e ceva în neregulă cu mine, mereu mi se atrăgea atenţia, mi se spunea că nu e ok şi bla bla, dar de data asta nu aveam niciun rol în slăbitul ăla brusc, motivele pentru care slăbisem contează mai puţin. Cert e că acum mi-am revenit, şi am foarte mare grijă să nu mai slăbesc, însă cu toate că mănânc foarte mult nu pot să ajung la 50 de kg.
Acum am 47 la 1, 65 înălţime, dar mă simt bine big grin.

| Bacemi explică (pentru anonim_4396):

Ma bucur ca te simti mai bine. Iti multumesc pentru raspuns.
Intrebarea a fost pusa in sprijinul celor care au surplus de greutate dar la fel de importante sunt si perspectivele celor care nu reusesc sa atinga o greutate normala.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am avut si eu probleme cu greutatatea, la fel eram prea slab. Aveam la 18 ani 1.80 si cam 64 de kg. Aratam ca un schelet ambulant.Cat am avut prietena nu am avut problema cu asta, adica vazand ca o fata frumoasa ma place nu prea aveam probleme cu imaginea mea dar dupa ce ne-am despartit parca ceva se schimbase. Vazand mereu ca nu imi place ceea ce vad in oglinda am mers la doctor si i-am spus ca oricat as manca nu pun deloc pe mine. Avand si alte "probleme" de sanatate care daunau la greutatea mea, mi-a recomandat sa merg la un nutritionist si sa incep sa merg la sala. Si asa am si facut. 3 ani mai tarziu ( acum ) am ajuns la 86 de kg laughing si vreau sa ajung la 90. Mereu mi-au placut cum arata barbatii mai masivi si am zis " de ce nu ".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna, cred ca tot ce ai scris e cu scopul de a ii ajuta pe cei care se confrunta cu problema asta. Ai scris prea mult big grin, dar cred ca cine e interesat va citi totul si ii vor fi de folos articolele doar daca va pune in practica cele citite. Nu m-am confruntat cu o astfel de problema.A fost o perioada in care am avut cateva kg in plus dar mi-am zis:"Ar fi cazul sa te opresti! Si asa am facut, am renuntat la fel ca tine la sucuri, dulciuri, chipsuri. Am facut si sport si acum cred ca am greutatea ideala pentru inaltimea mea.

| Bacemi explică (pentru anonim_4396):

Super. Ma bucur.

| IdNo a răspuns:

Nu dar poti concretiza tot ce trebuie sa stii despre asta in urmatorul lucru: Conteaza alimentatia in procent de 70-80% si miscarea in procent de 20-30%. Asta ar trebui sa cunoasca toti.

| Bacemi explică (pentru IdNo):

Absolut. Daca vrei doar sa alergi sau sa tragi de fiecare si crezi ca rezolvi ceva, te inseli amarnic. 80% alimentatie si 20% miscare.
Altfel nu doar ca nu ai rezultate, dar te vei simti si mai rau si vei primi exact opusul a ceea ce iti doresti.
Niciodata nu vom fi intr-un punct fix. Fiecare gand, sentiment si mai ales actiune ne indreapta catre ceea ce ne dorim sau spre cosmarurile noastre.

| IonelDominantDeBlonde69 a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=UfofRHlDqWY
Uite ce am gasit despre acest subiect