| mary_1175 a întrebat:

care ar fi simptomele unui nou AVC? Tatal meu a avut acu 4 ani AVC, Hemipareza partea stanga, AVC-ul poate reveni? pentru ca are dureri de cap, in doare in partea stanga, ameteste, Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| ALGator a răspuns:

Pentru a reţine cât mai uşor simptomele descrise mai jos, poţi recurge la metoda folosită şi de celebrul personaj Dr. House, şi anume FAST:
F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte
A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos
S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele
T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

Pentru a limita riscul de atac cerebral la minimum, medicii recomandă:
Scurte plimbări zilnice sau mişcare la sala de sport

20 de minute de plimbare în aer liber pe zi, ce-i drept, în ritm alert, sunt suficiente pentru a ne feri de orice problemă de sănătate. Dacă însumăm cele 20 de minute zilnice, la finalul săptămânii vom avea 2 ore de mişcare, iar acest lucru ne poate reduce riscul de atac cerebral cu aproape 40%

http://www.csid.ro/......-10980518/

| ALGator a răspuns:

Presupun ca dupa AVC a facut si recuperare. Niciodata nu e prea tirziu.
Din pacate, in Ro exista o fobie (probabil indusa de medicii de moda veche) pentru miscare la pacienti vindecati.

| mary_1175 explică (pentru ALGator):

Sa zicem ca a facut recuperare, nu ne-am dus la vreun fizioterapeut, incepea sa se miste el prin casa.

| ALGator a răspuns (pentru mary_1175):

Poti sa faci si de unul singur, dar trebuie sa te documentezi. Pacientii si rudele sunt de obicei prea timizi. Le e frica sa forteze sau nu stiu ce sa faca. De aceea trebuie ori un fizioterapeut ori urmat vreun material. Atunci cand apar progrese prinzi insa curaj.

Multa sanatate!
P.S. Am vazut un documentar in care era vorba de cineva cu AVC prin anii 60-70. In Italia. Fiul era medic si i-a venit ideea sa faca recuperare cu tatal. Vecinii vedeau cum tatal se tireste in patru labe prin gradina la indicatiile fiului. S-au speriat si au vrut sa reclame. Pe atunci era ceva nou. Ulterior tatal s-a recuperat incit a ajuns sa faca drumetii montane din nou.

| ALGator a răspuns (pentru ALGator):

In principiu orice activitate cotidiana casninca este "reabilitare".
Incearca sa gasesti ceva prin aceste filme care sa se potriveasca
https://www.youtube.com/watch?v=iD0gT8eFW6c

| ALGator a răspuns (pentru ALGator):

Si filme romanesti (cauta pe Youtube AVC reabilitare).
Constat ca lumea in Ro cade la pat si sta in pijama probabil tot timpul. E nasol pentru moral. Cind nu dormi trebuie sa eviti patul si imbracamintea de noapte.
https://www.youtube.com/watch?v=ujUfiQVkkko

| Daniel2836 a răspuns:

Salut,
Se poate vindeca, dar un medic specialist te poate ajuta mai bine decât noi :*.