| SebiRebe a întrebat:

Bună, ce trebuie să mănânci la gastrita acută şi cât timp. Vă mulțumesc mult! Stie cineva un doctor de eco să ii trimit un email cu analizele să le citeasca?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| MihaiNicu23 a răspuns:

Regimul alimentar in cazul gastritei, fara a fi restrictiv, asigura atat un control mai bun al simptomelor, cat si favorizarea scaderii inflamatiei mucoasei gastrice si a rezolvarii afectiunii.
Recomandari in regimul alimentar al persoanelor cu gastrita:
-Evitati condimentele iuti (inclusiv ceapa si usturoiul); de asemenea anumite mirodenii, cum sunt scortisoara sau cuisoarele!
-Inlaturati bauturile acide (mai ales de tip "cola"), cafeaua, cacaua fierbinte, bauturile alcoolice si fumatul!
-Eliminati cerealele integrale, inclusiv painea neagra, preferandu-se (pana la vindecare) painea alba veche de o zi (putin uscata, nu prajita), orezul decorticat, mamaliguta pripita din malai fin, pastele fierte bine!
-Evitati leguminoasele (fasolea, mazarea, lintea) care contin fibre si produc balonare!
-Evitati legumele si fructele crude (temporar, pana la solutionarea problemei), indeosebi daca este vorba de produse cu o aciditate ridicata sau foarte bogate in fibre cu actiune agresiva (varza, broccoli, rosii sau suc de rosii, castraveti, vinete, ardei grasi sau gogosari).
-Este de preferat ca fructele, daca sunt tolerate, sa fie cojite inainte de consum.
-Bananele sunt in general bine suportate.
-Sucurile de fructe acide (portocale, lamai) sunt interzise.
-Pentru a nu se renunta la aceste alimente nutritive se recomanda soteurile, supele-crème cu adaos de ulei sau unt, compoturile.
-Eliminati dulciurile concentrate care cresc secretia de acid clorhidric (gemuri, bomboane, ciocolata).
-Se pot consuma crème cu lapte si sufleuri.
-Un aliment sanatos si deloc agresiv este oul, dar fiert moale. El se poate adauga si in compozitia supelor;
-Dintre preparatele lactate, in functie de toleranta, se recomanda laptele dulce, branza de vaci si in special urda;
-Se prefera carnea slaba, fara zgarciuri, eventual tocata (necondimentata) si preparata sub forma de perisoare;
-Evitati alimentele afumate de orice fel (compusii din fum solicita secretia gastrica clorhidropeptica), branzeturile tari, maturate, conservele, prajelile, rantasurile! Metodele gastrotehnice de baza raman fierberea si sotarea.
-Mancati des, de 3 ori pe zi, cu 2 gustari intre mesele principale, dar volumul acestora sa fie redus!
-Inainte de culcare se recomanda o mica gustare;
-Orarul meselor trebuie sa fie regulat, iar mancarea mestecata bine;
-Temperatura mancarurilor si a bauturilor trebuie sa fie apropiata de temperatura camerei.
Dieta alimentara in cazul gastritei reprezinta numai o parte a tratamentului acestei afectiuni. Sub indrumarea medicului curant si respectand regulile simple de viata si alimentatie, cele mai multe gastrite evolueaza pozitiv si se rezolva fara complicatii majore

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

In general trebuie sa tii un regim usor, foarte apropiat de normal. Ai interzis fumatul, alcoolul, alimentele iuti, alimentele prajite. Evita chestiile prea acre, mananca in principiu mancare gatita in casa, fiarta, si multe lactate. E suficient un regim scurt de 6-8 saptamani.

| SebiRebe explică (pentru Brigaela):

Iți mulțumesc mult!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Eu am Gastrita de peste 40 de ani. Normal Gastrita este ultimul pas inainte de Ulcer dar poti sa te pastrezi in aceasta faza zeci de ani daca esti atent. Mie primul doctor care mi-a descoperit Gastrita mi-a spus sa mananc orice si cand vad ca ceva imi face rau sa nu mai mananc. Astfel am constatat ca eu daca mananc castraveti imi face rau si n-am nimic din cauza rosiilor. La sotia mea este invers. Un lucru bun este un tratament intens cu unul din medicamentele inhibatoare de secretie gastrica: Ulcoran, Ranitidina, Gastrosidin, Omez, Omeprazol, etc. Pentru moment poti folosi Bicarbonat de Sodiu sau Dicarbocalm dar acestea doar anuleaza sucul gastric, nu impiedica formarea lui.
Tratamentele naturiste sunt de lunga durata si nu sunt la fel de eficiente ca medicamentele. Poti incerca astea: http://bit.ly/2F4AVkg