anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vreau sa va vorbesc despre sora mea in varsta de 23 de ani care de 6 luni tot încearcă sa rămână însărcinată cu partenerul ei de viata, dar în zadar, își dorește mult un bebe dar a constatat că e ceva în neregulă datorită faptului că de ceva vreme tot avea dureri in partea dreapta jos. A mers la un medic ginecolog care i-a spus că e doar o simpla răceală, i-a dat un tratament sa urmeze dar ea a mai încercat si părerea altui medic care a spus că ar avea ovar polichistic. Ei menstruatia ii venea doar de la ovarul stâng iar pe cel drept are ca niște mici cheaguri de sânge. Este ceva grav acest ovar polichistic, e ceva de îngrijorare? Eu de ieri de când mi-a spus parcă nu mai am liniste, e sora mea si vreau să o stiu bine, nu cu probleme de sănătate. Mai este vreo fată pe aici care are sau a avut asa ceva? Se vindeca sau pot aparea complicatii? Mai pot mentiona ca în trecut, mult timp în urmă cu fostul iubit pe care l-a avut, lua anticonceptionale pentru că nu erau pregătiți pentru un bebe si au vrut să se protejeze în acest fel. Atunci a avut probleme datorită acelor anticonceptionale care i-au îngroșat sângele si avea complicatii la un picior adica i se umflase de la acele pilule pe care le-a luat. Oare aceste chisturi la ovar se pot datora tot de la acele anticonceptionale?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

OVULUL se dezvolta la nivelul OVARULUI in interiorul unui FOLICULUL OVARIAN, care este o structura care contine lichid, din care OVULUL este eliminat in momentul OVULATIEI. Daca nu se produce/are loc ruperea foliculului si implicit eliberarea ovulului din interiorul foliculului, atunci foliculul creste si se umple cu lichid si ramane pe suprafata ovaruului devenind un chist folicular. Chisturile ovariene sunt formatiuni pline cu lichid limpede, care se dezvolta in ovare in timpul procesului in care este dezvoltat si produs ovulul. Chisturile ovariene reprezinta o afectiune freceventa in randul femeilor aflate la varsta fertila.
Chisturile ovariene sunt descoperite, de cele mai multe ori, in timpul examinari pelvine de rutina. Daca in timpul unei astfel de examinarii de rutina este descoperita existenta unui chist ovarian, pacientei i se va recomanda si efectuarea unei ecografii transvaginale.
In cazurile in care existenta chistului nu provoaca nici un fel de discomfort sau dureri severe, medicul va recomanda urmarirea regulata a starii acestuia, fara a fi nevoie de un tratament.
In cazul unui chist de dimensiuni mari, cu simptome evidente, medicul poate recomanda un tratament cu anticonceptionale.
Conform explicatiei medicale oferite de dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie, reies urmatoarele aspecte :
,, În majoritatea cazurilor, prezenţa chisturilor ovariene nu afectează capacitatea de procreere. Deşi un efect major al acestora este faptul că pot perturbă ovulaţia şi provoca fertilitate scăzută, este important să reţinem că apariţia lor nu reprezintă o cauza exclusivă a infertilităţii, fiindca în cele mai multe cazuri lipsa ovulatiei depinde de tipul de chist existent, de dimensiune şi/sau de numărul lor.""
"Sindromul ovarelor polichistice (SOP) are ca efect aparitia unor cicluri menstruale neregulate şi/sau anovulatorii şi constă în evidenţierea ecografică a peste 12 microchiste pe fiecare dintre cele 2 ovare. Această condiţie medicală poate duce uneori la mărirea exagerata a ovarelor iar dacă este lăsată netratată, duce la infertilitate" - explică dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
La intrebarea : De ce motive se întâmplă acest lucru?
În cazul femeilor cu SOP, există un dezechilibru hormonal care nu permite că ovocitul să ajungă la maturitate. Foliculii cresc, dar insuficient şi ovulaţia nu are loc. În schimb, unii rămân depozitaţi sub formă chisturilor, iar progesteronul nu mai este produs. În absenţa acestui hormon, ciclul menstrual este dereglat, deci conceperea unui copil devine imposibilă. Mai mult decât atât, femeile cu SOP au o rată mai mare de avort sau naştere prematură a fătului.
La ultima ta intrebare : ''Oare aceste chisturi la ovar se pot datora tot de la acele anticonceptionale?''
Raspunsul corect autorizat d.p.d.v. medical este un NU categoric.
Te sfatuiesc sa IGNORI raspunsul eronat, gresit, incorect si complet IMBECIL transmis de @Ioneasca1001.
Mai multe explicatii mai complete si complexe, sunt prezentate in urmatorul articol medical :
https://www.csid.ro/......-13844189/
Multa sanatate!

| Carinaaaaaaaaa a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Multumesc din suflet de acest răspuns.

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Sunt foarte cunoscute efectele negative ale anticonceptionalelor: chisturi pe ovare, fibroame uterine, tumori, sterilitate, dereglari hormonale samd.
Din pacate, aceste anticonceptionale sunt direct raspunzatoare de infertilitatea sorei tale. Si-a cam facut-o cu mana ei.

| Carinaaaaaaaaa a răspuns (pentru Violleta2022):

Într-adevăr au efecte negative, aveti dreptate. Multumesc pentru răspuns