anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cat la suta exista sanse ca o femeie sa se imbolnaveasca de cancer de col uterin? Si care sunt cele mai dese cauze?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Riscul de cancer de col uterin in populatia Romaniei este destul de mare, fiind tara cea mai afectata din Europa. Anual, sunt diagnosticate cam 12 000 de femei, ceea ce este enorm de mult.
Cauza este infectia cu virusul HPV, virus care se ia pe cale sexuala. Cu cat infectarea este mai precoce si pe un col mai vulnerabil, cu atat riscul este mai mare. De aceea, inceperea vietii sexuale precoce este un alt factor de risc (creste riscul cam de 9-10 ori). S-a observat ca 90% din femeile care fac cancer de col uterin inainte de 40 de ani si-au inceput viata sexuala inainte de 18 ani. Alti factori de risc: nivelul de educatie scazut, care duce la parteneri multipli si mers rar la ginecolog, prezebta altor infectii cu transmitere sexuala (herpes, trichomonas, chiar Candida).
Pentru a evita cancerul de col uterin, femeile trebuie sa-si inceapa viata sexuala dupa varsta minima recomandata medical (17 ani si jumatate), sa mentina numarul partenerilor sexuali in limite normale (adica sa ajunga in pat numai cu barbati pe care ii iubesc), sa-si testeze partenerul pentru HPV inainte de inceperea relatiei sexuale (se transmite in ciuda folosirii prezervativului), sa se vaccineze pentru HPV daca se asteapta sa aiba parteneri sexuali multipli si sa mearga anual la ginecolog pentru test Papanicolaou. Femeile cu risc crescut de cancer de col (viata sexuala inceputa precoce, parteneri multipli, parteneri care nu si-au facut analiza, infectii genitale repetate) trebuie sa mearga la ginecolog la interval de 6 luni.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Cu cât se înaintează în vârstă tot așa crește și riscul de cancer de col uterin.
Până în prezent nu se știe cu exactitate ce determină apariția sa, multe sunt presupuneri, nu certitudini cum de astfel toată medicina merge pe tratarea complicațiilor nu a bolilor în sine.
Nu boala este ucigașă, ci complicațiile sunt mortale.
Presupuși factori: infecții repetate netratate, moștenire genetică, pilulele contraceptive, parteneri multipli, viața sexuală precoce, infectarea cu Papilloma virusul uman, etc.
Suntem pe locul 1 în Europa la decesul pricinuit de acest tip de cancer și locul 3 în lume.
Testul Papanicolau făcut anual te poate prevesti de așa ceva.
Pa, pa.

| doctoressa a răspuns:

Cancerul colului uterin insumeaza 44% din totalul neoplaziilor genitale feminine, fapt ce justifica eforturile depuse pe plan national si international pentru studierea acestei maladii.
Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50de ani) in perioada de activitate sexuala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.

Care sunt factorii de risc?
Varsta: displazia cervicala este frecventa la femeile intre 20 si 30 de ani. Decesul din cauza cancerului de col uterin este rar la femeile sub 30 de ani si la cele care-si fac screening in mod regulat. Sansele de deces din cauza cancerului de col uterin cresc o data cu varsta. Cele mai mari sanse le au femeile albe intre 45 si 70 de ani si femeile de culoare de 70 de ani.
Rasa: decesul din cauza cancerului de col cervical apar mai des la femeile de culoare decat la femeile albe.
Infectia cu HPV: reprezinta cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical. Desi majoritatea femeilor cu cancer de col uterin au infectie cu papillomavirusul uman (HPV) nu toate femeile cu infectie HPV dezvolta cancer cervical. Multe tipuri de HPV pot afecta cervixul dar numai unele transforma celulele normale in celule anormale care pot duce la cancer. Unele infectii cu HPV se vindeca fara tratament. Femeile care nu sunt incluse in screening au risc crescut pentru cancerul de col uterin. Infectiile cu HPV se transmit in primul rand prin contact sexual. Femeile care incep viata sexuala la o varsta frageda si au multipli parteneri sexuali prezinta risc crescut pentru infectia cu HPV.
Alti factori de risc pentru cancerul de col uterin:
- numarul mare de sarcini la termen
- numarul mare de parteneri sexuali
- primul contact sexual la o varsta foarte frageda
- consumul de tigari
- contraceptivele orale
- sistemul imunitar slabit.
http://www.i-medic.ro/boli/cancerul-de-col-uterin

| Lacoste a răspuns:

Cauzele sunt multiple, cancerul de col uterin e determinat de virusul Hpv, insa nu toate femeile care fac infectie cu Hpv se imbolnavesc de cancer de col uterin.Mai sunt si alti factori cum ar fi inceperea vietii sexuale la o varsta frageda, mai multi parteneri sexuali, fumatul, infectiile locale cu virusul herpetic sau cu Trichomonas; deficiente de vitamina A, C sau acid folic.
Potrivit unor date, peste 3000 de romance se imbolnavesc anual de cancer de col uterin.
Riscul infectiei cu HPV pe durata intregii vieti in randul persoanelor active sexual este de cel putin 50%.
HPV este prezent in 99, 7% din cazurile de cancer de col uterin care omoara zilnic sase romance.
 

| fetitaCUPiscoturile a răspuns:

Cancerul tine de credinta ta! Daca te rogi zilnic la dumnezeu si faci matanii si citesti biblia si te duci mereu la biserica ai sanse sa nu faci cancer.

Daca nu faci nimic din cele de mai sus e acelasi lucru!