anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Conteaza mult la depunerile de grasime, daca mananci mult inainte de culcare?
Caloric ma incadrez la ~2000 de calorii/ zi. Si am activitate gen merg pe jos 1 ora/zi, si stau inca 8 ore in picioare cu o oarecare activitate.
De mancat mananc putin, insa mai bag dulciuri etc dar in total ma incadrez la 2000 de calorii. Am 1 masa pe zi in rest mai ciupesc dar mananc majoritatea caloriilor chiar inainte de somn, sau cu max 1-2 ore inainte.
Am remarcat ca am inceput a face putina burta si incet sa pun ceva pe mine.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
16 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da, contează. E și vorba aia: „dimineața să mănânci ca un rege și seara ca un om sărac". Cea mai îmbelșugată masă trebuie să fie dimineața ca să ai ce calorii arde pe timpul zilei. În schimb, dacă mănânci mai mult înainte de culcare nu faci decât să depui caloriile alea, iar dimineață tot nu vei avea energie destulă pentru următoarea zi.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu, nu conteaza. Singurul lucru pe care il poate afecta masa bogata seara e somnul. In rest, depunerile sunt fix la fel.

| anonim_4396 explică (pentru AnastasiaK):

Păi cum? Una e să mănânci mult înainte de culcare și în timpul somnului să nu consumi mare lucru și alta e să mănănci mult dimineața și să consumi ce mănânci pe parcursul zilei.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim_4396):

Unde ai invatat tu prostia asta? laughing Si daca nu mananci deloc pe parcursul zilei, tu ai impresia ca organismul tau brusc nu mai arde calorii? Iar cand mananci seara, metabolismul se pregateste si el de somn si nu mai functioneaza sau cum e teoria ta?

| anonim_4396 explică (pentru AnastasiaK):

Ba arzi calorii dacă nu mănânci, doar că alea vor proveni din mușchii tăi sau din depozitele de grăsime. Astfel organismul se slăbește și nici nu vei avea parte de toți nutrienții necesari.

Bineînțeles că metabolismul se pregătește și el „de somn", pentru că pe timpul nopții se încetinește și își reduce activitatea lăsând loc procesului natural de detoxifiere și odihnă al corpului.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim_4396):

"Ba arzi calorii dacă nu mănânci, doar că alea vor proveni din mușchii tăi sau din depozitele de grăsime."

Aha, iar cand mananci iar si nu ai o activitate care sa le arda pe toate (caloriile), unde se duc? Nu cumva se depoziteaza iar? Deci rezultatul final e fix acelasi, nici nu slabesti, nici nu te ingrasi. Daca nu esti in surplus caloric nu te ingrasi chit ca mananci numai seara, nici nu stiu ce nu ti-e clar ca vad ca procesul il intelegi.

Foarte bine ai zis ca metabolismul incetineste (pana la 25% ca sa fim mai exacti), deci nu se opreste, dar oricum asta nu e neaparat relevant.

| anonim_4396 explică (pentru AnastasiaK):

Eu văd că sedentarismul și mâncatul mult noaptea merg pe același principiu și anume consumul mic de calorii la o cantitate mare de calorii ingerate, ele ajungând până la urmă să aibă cam același final, să se depună sub formă de grăsimi. Înțeleg ce vrei să să spui, dacă tipul ăsta nu mănâncă mult ziua, dar compensează seara cât îi trebuia ziua nu va ajunge la surplus caloric, deci nu se va îngrășa. Doar că organismul nostru e proiectat să folosească energia din alimente, adică kilocaloriile că despre astea e vorba, ca să funcționeze, iar el o folosește diferit în funcție de momentele zilei. Spre exemplu dacă te pui să mănânci bine dimineața și la amiaz, corpul va începe imediat să digere mâncarea, ajungând să îți furnizeze energie continuu, pe tot parcursul zilei, tu putând să îți desfășori activitățiile. Doar că seara lucrurile stau puțin diferit. Da, metabolismul nu se oprește, el își continuă activitatea, doar că atunci corpul are nevoie de o cantitate mai mică de calorii, pentru că digestia realizându-se mai încet are doar scopul a menține energia corpului într-o stare potrivită, de repaus. Pe parcursul nopții prioritatea corpului nu mai e furnizarea de energie ci odihna și detoxifierea pentru că așa suntem proiectați, avem un ritm cicardian care așa ne dictează, așa că dacă mâncăm mult noaptea, energia nu va ajunge să fie consumată în totalitate și se va depune. Ea nu se conservă până dimineața ca să se consume pe timpul zilei, cel puțin nu toată.

E adevărat că atunci când ești în surplus caloric pui pe tine, dar totul depinde de activitatea din timpul zilei. Că poate noi alergăm sau facem exerciții de forță și zicem că atâtea calorii am consumat în acel timp, doar că după terminarea exercițiilor corpul încă mai consumă energie ceva timp. Și atunci trebuie să avem un consum de calorii mai ridicat. În plus, dacă privim în partea cealaltă în care un sedentar nu mănâncă cineștie ce ca să nu se îngrașe, el tot nu va slăbi ci poate se va îngrășa mai tare pentru că să determini cam câte calorii mănânci la o masă sau și mai greu câte calorii consumi tu pe timp de zi sunt lucruri mai greu de determinat.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Am inceput sa mananc cu minim 5 ore inainte de somn. La mine ziua-noaptea nu sunt relevante. Am un stil de viata mai degraba nocturn. Dar am inceput sa mananc cu minim 5 ore inainte de somn a mananca bine cand ma trezesc e imposibil pentru mine. Cand ma trezesc bag numai cafea si ceva croissant/ sau de genu.
Daca ma uit pe cantar nu am pus chiar asa mult. Fata de cum eram acum 3 ani am vreo 3 kg in plus., dar se vede ca is scund. Si ce ma dispera ca pe langa ca am activitate fizica si mananc ca un copil de 10 ani,(deci la propriu la 10 ani mancam mai mult. ) tot am inceput sa depun.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Cafeaua nu e prea bună, să știi. Cofeina aia mai mult îți bulversează corpul. Îți dă pe moment energie, dar după ceva vreme îți scade mult mai multă. Dar de ce zici că ți-ar fi imposibil să mănânci bine după ce te trezești? Nu îți poți schimba puțin programul sau rutina? Sănătatea ta e mai importanta și trebuie pusă pe primul loc. Poate ți-ar fi greu la început, fiind neobișnuit așa, dar cu timpul ai să te simți mult mai bine. Oricum, la depus își spun cuvântul și dulciurile. Apă bei destulă? E foarte importantă pentru corp. Revigorează întreg organismul și îl ține în funcțiune cum trebuie. Chiar și dimineața cel mai bine e să fie începută cu 1-2 căni de apă mai întâi.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

1-2 cani de apa., lol. Iarna nu prea beau apa. Oricum beau numai minarala/suc Dar iarna. Nu prea consum nu consum cei 2l de apa/zi. Vara da.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Da, păi e cam 250-500ml apă. Eu unul așa îmi încep ziua și mă simt foarte bine. Apa minerală iarăși nu e bună, cică poate face pietre la rinichi și nu e bună nici la oase, lucru pe care i l-a spus un doctor tatălui meu bolnav cu spatele. Nici sucurile nu sunt de ajutor. Poți trage un ochi și la întrebarea asta: https://www.tpu.ro/......aza-putin/ mi s-au părut importante răspunsurile lui siriusclack98.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Apa de la robinet nu e buna., iar cand ei plata mai degraba iau minerala.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Am incercat sa mananc bine dimineata (dimineata cand oricum nu imi era foame): insa seara tot imi era foame. Si am mancat mai mult decat de obicei/ si am fost mai obosit.
Cel mai bine e sa mananc odata bine cu vreo 5-6 ore inainte de somn.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Așa e la început laughing Corpul cum e obișnuit să mănânce seara mai mult tot îți va da senzația de foame la ora aia, dar cu timpul o să te obișnuiești dacă continui așa. Ai să vezi că cel mai probabil vei și slăbi cu timpul dacă mănânci mai mult dimineața și la amiaz și puțin seara, iar între mese dacă simți că ți-i foame să bei apă cât mai multă. A, și poate nu neapărat schimbatul orarului meselor a creat oboseala aia. Înainte de somn, cu vreo 1-2 ore trebuie să fi cât mai liniștit și relaxat, lăsând TV-ul, PC-ul etc. la o parte, altfel cel mai probabil nu o să ai un somn bun.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Eu nu faceam asa : De regula mancam O DATA PE ZI : Undeva la 300grame de carne, oua, cu ceva sa cada bine. In restul zilei bagam cate 1-2 croissante, cafele. Nu ca dimineata seara dupa masa.
Ieri am mancat de dimineata bine., si am fost obosit cu mancarea in burta. Am dormit si dupa-masa lucru ce eu nu fac niciodata.
Uite azi m-am trezit la 12 am baut o cafea si mancat un croissant. Dar nu mi-e foame., Imediat mai bag inca 1 croissant, cafea O bere ceva pufuleti pe langa. Asa pe la 21 ma apuc de mancat bine. Iar pe la 4AM ma culc.

| Osneros a răspuns:

Am găsit un studiu de termen scurt (12 săptămâni) în care participanții care aveau ~50% din calorii la micul dejun au pierdut o greutate mai mare decât grupul care avea 50% din calorii la masa de seară. Studiul nu e concluziv.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.20460
Poți încerca, măcar o să afli cum te simți mai bine: mâncând mai mult seara sau dimineața.