| Dexter25 a întrebat:

Cu ce alimente pot creste nivelul de testosteron in corp, ca barbat?
Ce altceva mai pot face sa cresc nivelul de testosteron?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Dzan a răspuns:

In general alimentele grase cu un continut mare de grasimi saturate si colesterol pot creste secretia de testosteron.
Carbohidratii si proteinele au un efect negativ.
Mai poti lua suplemente pentru a accelera secretia testosteronului, poti intreba un body builder pentru asa ceva si nu in ultimul rand, steroizii, care nu i-as recomanda niciodata!

4 răspunsuri:
| Jameson a răspuns:

Ce este tesosteronul?

Testosteronul este principalul hormon masculin. El este secretat in cea mai mare parte de catre testicul, sub actiunea hormonului luteinizant(LH). LH este secretat la randul sau de catre glanda hipofiza sub influenta unui alt hormon reglator LHRH(luteinizing hormone releasing hormone), produs de hipotalamus.
Reglarea secretiei de testosteron se face in principal printr-un sistem de feed-back negativ controlat de nivelul de estrogeni(hormoni feminini) si secundar prin nivelul de androgeni.
Pe langa testosteron in corp mai exista si alti hormoni androgeni, secretati de testicul sau de glandele suprarenale, insa in cantitati mult mai mici.

La ce este folositor?

Testosteronul are doua mari functii: androgenica si anabolica.
Functia androgenica se refera la dezvoltarea caracterelor sexuale secundare cum ar fi: pilozitate de tip masculin, secretia de sebum, dezvoltarea scheletului, ingrosarea vocii, repartitia depozitelor de grasime, agresivitate.
Functia anabolica se refera la stimularea sintezei de proteine, printre care si proteine musculare.
Intr-un cuvant, testosteronul te face sa fii barbat.
Un nivel scazut de testosteron poate duce la probleme diverse, cum ar fi: atrofierea muschilor, demineralizarea oaselor, atrofierea penisului, dispunerea grasimii de rezerva dupa un tipar feminin, depresie, scaderea capacitatii de concentrare, insomnii, diminuarea libidoului, impotenta, sterilitate.
Cu atat mai mult, pentru cei care vor sa isi creasca masa musculara si forta, un nivel crescut de testosteron este absolut necesar.

Parti negative

In corp testosteronul sufera mai multe transformari, cele mai importante fiind in estrogeni si in DHT(dihidrotestosteron). DHT-ul indeplineste roluri importante, fiind responsabil printre altele cu manifestarea efectelor androgenice. In acelasi timp DHT este de 1, 5 ori mai anabolic decat testosteronul.
Excesul de testosteron determina niveluri crescute ale acestor doi hormoni, putandu-se manifesta prin efecte cum ar fi: ginecomastie(excesul de estrogeni), chelire prematura, marirea prostatei, pilozitate excesiva, acnee(excesul de DHT). Aceste probleme sunt in stransa legatura si cu alte mecanisme, predispozitia genetica fiind un factor decisiv in aparitia lor.

Metode de marire a nivelului natural de testosteron

Modul de viata
Expunerea la soare are un efect direct de crestere a secretiei de testosteron. Un regim de viata regulat, cu perioadele de somn noaptea si cu exercitii de inviorare dimineata sub razele soarelui poate parea desprins din povestile bunicilor insa este o metoda sigura si absolut naturala, cu eficienta demonstrata stiintific.
Excitarea sexuala poate fi asociata cu un nivel crescut de testosteron insa eliberarea acestei tensiuni duce rapid la o scadere dramatica a acestuia si la o crestere a nivelului de estrogen si hormoni catabolici. Deci excesul de sex, pe langa consumul de calorii si consumul nervos iti poate scadea si nivelul de testosteron.
Lipsa de somn si stressul determina o scadere dramatica a secretiei de testosteron si in acelasi timp o crestere a secretiei de hormoni catabolici. Dormiti cel putin 8 ore pe noapte si evitati pe cat posibil

Dieta
Studii complexe au aratat ca dieta are o mare influenta asupra nivelului de testosteron.
Din pacate nu toate corelatiile sunt pozitive. Un nivel crescut de testosteron este de terminat de consumul marit de grasimi saturate(asa zisele grasimi "rele"), colesterol si de un consum redus de proteine.
Totodata o dieta cu 40% grasimi a produs o crestere semnificativa a secretiei de testosteron fata de o dieta cu 20% grasimi.
Pentru a echilibra balanta se considera ca este optim sa se consume grasimi saturate(gasite in principal in alimente de origine animala) in proportie de 30% din totalul grasimilor si grasimi nesaturate si polinesaturate in proportie de 70%.Nu numai procentul de nutrienti ci si provenienta lor poate face diferenta: proteinele de origine animala permit o crestere mai mare a nivelului de testosteron decat proteinele de origine vegetala(soia de exemplu).
Cantitati ridicate de carbohidrati cu indice glicemic mare au un impact negativ asupra secretiei de testosteron, deci evitati pe cat posibil consumul lor. Pastrati glucidele simple(dextroza) pentru shake-ul de dupa antrenament folosind in rest surse de carbohidrati complecsi(legume, fructe, cereale). Desi fibrele in exces sunt considerate alimente care franeaza secretia de testoteron ele sunt absolut necesare pentru un sistem digestiv sanatos, deci consumati-le cu moderatie(15-25g pe zi).

Antrenamentul
Intr-un studiu efectuat in 1996 s-a demonstrat ca raportul de anabolism/catabolism este mai mare in cazul efectuarii a 3 seturi pe exercitiu fata de situatia cand se efectueaza un singur set pe exercitiu.
Totodata, cu cat grupele musculare implicate sunt mai mari, cu atat secretia de testosteron este mai mare, astfel, genoflexiunile produc o crestere mai mare decat impinsul de la piept, de exemplu.
La polul opus se afla supraantrenamentul. In cazul celor care depasesc prin durata, intensitatea si frecventa antrenamentelor capacitatea de refacere a organismului secretia de testosteron intra intr-un declin puternic.
Antrenamentele aerobice determina o scadere a secretiei de testosteron insa prin faptul ca au multiple efecte benefice asupra aparatului cardiovascular ele nu trebuie sa lipseasca din nici un program de antrenament, nu depasiti totusi 20-30 de minute pe sedinta.

Suplimentele
Exista o serie de suplimente care s-au dovenit a fi eficiente in marirea secretiei naturale de testosteron.
ALC- acetil-l-carnitina- este forma acetilata a binecunoscutului aminoacid l-carnitina. Este considerata o substanta capabila sa mareasca secretia naturala de LH, oferind totodata beneficii in domeniul slabirii, protectiei creierului impotriva toxinelor naturale sau exogene, imbunatatirea memoriei, a capacitatii de concentrare. O doza eficienta este de peste 1000mg pe zi. Daca nu aveti la dispozitie decat carnitina obisnuita luati cel putin 2000mg pe zi

| stefanradu a răspuns:

Salut Dexter25,
Gasesti mai multe despre testosteron, si cum iti poti creste natural nivelul testosteronului din corp, aici:
http://hunkbody.ro/......ii-fizice/
spor!

| Tito97 a răspuns:

Deși sună paradoxal, trebuie să bagi mult junk food. Testosteronul și hormonul de creștere se formează din aport caloric serios, nu din castraveți și ridichi.

Întrebări similare