| Prezidentul a întrebat:

De ce ne este somn? Ne lipseste vreo vitamina? Raspunsul cel mai explicit primeste funda!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| JomelaMaya a răspuns:

Somnul este esențial vieții. Animalele de laborator private de somn au murit. Nici oamenii nu par sa fie imuni la efectele lipsei de somn care le amenință traiul. Un sondaj condus de American Cancer Society concluzionează faptul că oamenii ce dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a morții cu 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7 - 8 ore. Chiar și cei care au dormit mai puțin de 6 ore și în general nu au avut probleme de sănătate dar au avut o rată a morții de 1, 8 ori mai mare decât cei ce au dormit orele "normale".

Nu ne lipseste nicio vitamina, ne este somn din cauza scaderii energiei, creierul nostru nu poate functiona 24 din 24, nu e o masina, cu toate ca nu e bine sa dormim nici prea mult, nici prea putin. Singura explicatie a somnului este oboseala si totodata ritmul zilnic, in fiecare zi mancam, respiram, privim, auzim, mirosim, toate aceste simturi pun in miscare anumite organe (ochii, gura, urechile etc.) asa se elimina energie. Si datorita circulatiei sangelui, cu toate ca ele au loc si cand dormim atunci se foloseste mai putina energie.

3 răspunsuri:
| Deliiiia a răspuns:

Ar putea fi de la lipsa somnului, anemie, medicamente, supra-solicitare, surmenaj, si da, si din lipsa unor vitamine. Asta e cand ne este somn excesiv(exista o tulburare numita naroclepsie in care cei aflati in cauza sunt mereu in cautare de odihna si uneori adorm in locuri publice), dar in rest fiindca organismul are nevoie de refacerea surselor de energie.

| Diavolcata a răspuns:

Chiar înainte de a ne simţi obosiţi, în creier există semne care arată că trebuie să încetăm anumite activităţi care cer vigilenţă. Potrivit unui studiu efectuat pe şobolani şi ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, chiar dacă animalul rămâne treaz, neuronii unor mici zone ale creierului pot ieşi pentru scurt timp din circuit, ca şi cum ar fi în stare de somn.
Grupuri specifice de neuroni pot adormi, cu consecinţe negative asupra performanţei', explică Chiara Cirelli, profesor de psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison (SUA) şi coautor al acestui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature şi citat de AFP. 'Când ne este somn, facem greşeli, atenţia noastră se relaxează şi vigilenţa noastră este la pământ', adaugă cercetătorul, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă credeau până acum că privarea de somn afectează în general tot creierul. Electroencefalogramele (EEG) arată profiluri de unde cerebrale tipice stării de veghe sau de somn.

Studiul, realizat pe şobolani a căror adormire era întârziată cu patru ore, a pus în cauză această teorie. Cercetările arată că la şoareci, aparent tot timpul treji şi activi, grupuri de neuroni pot fi în stare de somn timp de câteva fracţiuni de secundă.

Chiar şi când unii neuroni ieşeau local din circuit, măsurătorile EEG asupra întregului creier 'indicau o stare de veghe', arată Chiara Cirelli.

În paralel cu activitatea electrică globală a creierului şobolanilor, cercetătorii au analizat activitatea neuronilor din două regiuni cerebrale diferite (cortex motor frontal şi parietal) unde fuseseră implantaţi electrozi.

În cadrul unui experiment în care erau studiaţi 20 de neuroni, '18 au rămas treji. Pentru ceilalţi doi erau semne de somn - scurte perioade de activitate alternând cu perioade de linişte', mai explică doctorul Cirelli.

Într-un creier privat de somn, diferiţi neuroni pot rând pe rând să intre în stare de somn în diferite zone ale creierului, potrivit cercetătorilor. Cu cât adormirea era întârziată mai mult, cu atât frecvenţa acestor perioade de somn local creştea.

Şoarecii, care erau chemaţi să realizeze o sarcină complicată, precum prinderea unei bucăţi de zahăr cu o lăbuţă, eşuau. Ei făceau să cadă zahărul sau nu reuşeau să-l atingă, potrivit autorilor studiului.

Lucrări anterioare arătaseră deja riscurile pe care le prezintă pentru om aţipirea timp de câteva secunde, potenţială cauză de accidente de maşină.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cand-ne-este-somn-mici-zone-ale-creierului-adorm. Succes Vlad :D

| Daalalifnuunalif a răspuns:

Buna, corpul omului are nevoie si de odihna, nu numai de munca, caci nu este robot. Somnul, odihna este esentialul vietii, prin care corpul omului se reface, prinzand noi puteri. Cred ca am fost destul de explicita.