anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am 15 ani si am ovare polichistice. Am fost la medicul endocrinolog si mi-a dat un tratament naturist. Menstruatia parea ca incepe usor sa mi se reguleze, dar apoi a urmat o pauza de 3 luni ( care inca continua ). Am fost la analize, iar cele hormonale nu au iesit prea bine ( ex: testosteronul a iesit de 3 ori mai mare decat cel care trebuia sa iasa normal). O sa ma duc din nou la doamna doctorita, dar problema e ca ea vrea sa incep sa iau anticonceptionale, iar pentru varsta mea mi-ar putea face rau. Ce sa fac ca sa i determin sa nu imi dea anticonceptionale?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Din pacate, ovarele polichistice netratate iti vor face de 100 de ori mai rau decat anticonceptionalele. trebuie sa mergi insotita de un parinte care sa declare si sa semneze pur si simplu ca refuza tratamentul pe riscul sau si nimeni nu te va forta sa iei un tratament, chiar daca el este corect si te-ar ajuta. Sigur, boala se va agrava in lipsa tratamentului, dar asta este strict problema parintelui care semneaza. sa stii ca nimeni nu te poate forta sa iei un tratament daca tu nu vrei, poti chiar sa nu iei ceva vital si sa alegi sa mori in loc de tratament, este decizia ta (de fapt a tutorelui tau fiindca esti minora). medicul iti va recomanda contraceptive, care te vor ajuta sa te vindeci si sa duci o viata normala, dar tutorele tau poate refuza si poate lasa natura sa-si urmeze cursul, sa faci complicatii. Medicul nu va anunta politia, chiar daca decizia de a nu urma tratamentul este una gresita care te va afecta negativ pentru tot restul vietii.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU ai precizat cum s-a ajuns la acest diagnostic ( dacă ai făcut o ecografie ovariană/pelvină? )...

Oricum, dacă, într-adevăr, este vorba de ovare polichistice, atunci afecţiunea NU se vindecă doar cu "tratamente naturiste" :(

"Remediile naturiste" sunt ADJUVANTE - ajută la tratarea ( eventuala tratare temporară ) a unei afecţiuni, în paralel cu tratamentul medicamentos prescris de MEDIC!
"Remediile naturiste" NU vindecă o afecţiune!

De asemenea, NU ai precizat dacă ai făcut analize hormonale pentru a se identifica o eventuală afecţiune endocrină/tiroidiană...

Totuşi, dacă, într-adevăr, este vorba de ovare polichistice, atunci va TREBUI să iei anticoncepţionale!


Vezi alte detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......istic_1046

http://www.sfatulmedicului.ro/......ional_1103


Toate cele bune.

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Multă sănătate.

| anonim_4396 explică (pentru bursuc001):

Da am facut o ecografie si am facut analize hormonale ( toate au iesit prost ).

Multumesc pentru raspuns!

| anonim_4396 explică (pentru bursuc001):

Si am menstruatie de 3 ani si unca nu s-a ragulat ( mi-a venit la 6, 2, 4 luni in general). Contacte sexuale nu am avut ( am 15 ani sunt pra tanara pentru asa ceva).

| bursuc001 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cu plăcere happy

Multă sănătate.

| Lawliet14 a răspuns:

Uneori e bine sa faci acum pasul acesta ca sa nu ajungi mai tarziu cand o sa ai nevoie neaparata de doctor sau macar vei ajunge sa nu-ti mai pese ca te vede cineva goala pentru ca ai realizat ca ai pierdut mult din aceasta cauza.

Sper din toata inima sa te faci bine si sa nu neglijezi boala. Chiar ai nevoie de doctor, cat timp o astfel de afectiune se poate transforma in cancer intrauterin. Deci Doamne fereste!

Te si sfatuiesc sa iei legatura cu mai multi medici, si cei mai buni din domeniu.

| StefanKogut a răspuns:

Din pacate nu exista alt tratament care sa dea si rezultate decat cel cu anticonceptionale. Du-te la medic si accepta ce iti da ca e o afectiune serioasa care, din pacate, nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control cu tratament hormonal. In ce priveste raul pe care poate sa ti-l faca tratamentul cu anticonceptionale, raul pe care ti-l face aceasta afectiune este incomparabil mai mare. Dupa ce incepi tratamentul respectiv, asteapta-te la o perioada de adaptare a organismului la noul context hormonal si de asemenea la posibilitatea redozarii tratamentului, doza potrivita pentru tine se afla prin incercari, a, si daca fumezi, trebuie sa te lasi, iar daca inca nu ai inceput sa fumezi, noteaza-ti ca nu ai voie sa fumezi, chestie de incompatibilitate cu anticonceptionalele, dar fumatul inrautateste si afectiunea primara. Riscurile privind tratamentul anticonceptional sunt minime pentru noile generatii de produse ce se administreaza acum, cel mai important si serios fiind asocierea tratamentului cu fumatul, dar care este usor inlaturat prin renuntarea sau neinceperea fumatului. In concluzie, du-te la ginecolog, nu avea grija ca daca nu ti-ai inceput viata sexuala, nu te controleaza, decat daca mai acuzi si alte simptome care nu tin de Ovar Polichistic (prurit, scurgeri, etc), si chiar daca o face si nu vrei sa se afle ca ti-ai inceput-o, daca ti-ai inceput viata sexuala, e suficient sa-i spui asta (ca nu vrei sa se afle) si n-o sa spuna nimanui (e obligatie profesionala), si accepta tratamentul pentru ca te vei simti mult, mult mai bine. Sanatate iti doresc!

| oanaro a răspuns:

Incearca sa mergi si la un ginecolog. Este cel mai avizat si in plus este buna o a doua parere.

| anonim_4396 explică (pentru oanaro):

Nu am mai fost in viata mea la ginecolog si mi-e cam frica de aceasta idee. Multumesc oricum pentru raspuns.

| oanaro a răspuns:

Pai n-aveai cand sa mergi pana acum ca esti destul de mica dar este un doctor ca si ceilalti, iar eventualele probleme ale aparatului genital feminin tin de specialitatea numita Ginecologie, Endocrinologia ocupandu-se cu glandele endocrine. Cauta si pe internet si o sa vezi ca am dreptate.