Cum pot prepara clatitele intr-un mod original?

Cum pot prepara clatitele intr-un mod original?

Weekendul acesta ii poti uimi pe cei dragi cu o dulce si parfumata surpriza -  Crepes Suzette. Aceste clatite sunt usor de preparat, dar spectaculoase la gust. Iata cate ceva despre istoricul Crepes Suzete:

Povestea noastra incepe intr-un restaurant numit Cafe de Paris din Monte Carlo, in anul 1895. Printul Edward of Wales, fiul Reginei Victoria si viitorul rege al Angliei, era un client fidel al localului. Intr-o zi, el, impreuna cu niste prieteni si fiica unuia dintre acestia, au sosit pentru a lua pranzul.
 
Henri Charpentier, un ospatar de 15 ani, a fost chemat pentru a-i servi. Unul dintre felurile de mancare erau clatitele (crepes). Acestea erau preparate in bucatarie, dar sosul era pregatit la masa, de fata cu mesenii. Astfel, clatitele trebuiau incalzite intr-un sos facut din coaja de portocale, zahar si o combinatie de lichioruri. Din greseala, in acea zi alcoolul a luat foc, flamband sosul si creand din intamplare un nou gust. Printul Edward si invitatii sai au fost incatati, si printul l-a intrebat pe Charpentier cum are de gand sa-si denumeasca noua creatie. Charpentier a sugerat “Crepes Princesse”, dar Edward, in onoarea fiicei oaspetelui sau, l-a intrebat pe ospatar daca nu doreste cumva sa denumeasca noul fel de mancare “Crepes Suzette”. Si, astfel, o mancare clasica s-a nascut. Charpentier a devenit un bucatar faimos si a publicat aceasta poveste in memoriile sale.

Totusi, povestea lui Charpentier este disputata si nu este singura istorie a originii Crepes Suzette. O varianta mai picanta este ca Suzette nu era fiica unuia dintre oaspetii lui Edward, ci una dintre amantele sale. Alta poveste sustine ca un bucatar pe nume Monsieur Joseph a inventat acest fel de mancare pentru o actrita germana, Suzanne “Suzette” Reichenhurg. Dar pana si aceasta poveste are mai multe variante. Intr-una dintre ele, se pare ca pe atunci juca o piesa in care o servitoare pe nume Suzette ii oferea altui personaj clatite. Iar Monsieur Joseph era cel ce pregatea zilnic o serie de clatite, ca “recuzita” pentru aceasta piesa. Iar o ultima poveste spune ca faimoasele Crepes Suzette au fost create de bucatarul Jean Reboux pentru Regele Ludovic al XV-lea, la banchetul printesei Suzette de Carignan, care era indragostita de rege.

Se pare, totusi, ca nu vom sti niciodata sigur daca Suzette era o fetita, amanta unui print, o actrita, un personaj dintr-o piesa sau chiar o printesa.
Dar, daca aceste povesti ti-au trezit interesul pentru acest fel de mancare, il poti pregati chiar tu, dupa o reteta propusa de Gustos.ro, astfel:

Aluat (pentru aproximativ 16 clatite):

300 ml. lapte
3 oua
60 ml unt topit
100 g faina
o jumatate de lingurita de sare

Se amesteca laptele cu ouale si untul, apoi se adauga treptat faina si sarea. Se amesteca toate pentru cateva minute sau pana cand totul este bine incorporat. Se pune amestecul la frigider pentru doua ore. Se incinge o tigaie cu o lingurita de ulei, apoi se toarna jumatate de polonic din aceasta compozitie, avand grija sa se acopere intreaga suprafata uniform.
Se tine tigaia pe foc aproximativ un minut, apoi se intoarce clatita si se prepara si pe cealalta parte. Dupa sunt gata toate clatitlele, se prepara sosul.


Sos:
un pachet de unt
un sfert de cana de zahar
sucul de la o portocala mare
coaja de la o portocala mare
60 ml. Grand Marnier (lichior)

Se topeste untul intr-o tigaie si  se adauga zaharul. Apoi, se incorporeaza coaja si sucul de portocale si se lasa sa fiarba cateva minute. Se pune prima clatita in tigaie, lasand-o cateva secunde, sa se incalzeasca, apoi se impatureste o data in jumatate, apoi din nou in jumatate, formand o forma de triunghi.
Se impinge clatita spre marginea tigaii si se inclina tigaia putin, pentru ca sosul sa se scurga spre centru.
Continua cu urmatoarele clatite, pana cand toate sunt incalzite, impaturite si bine impregnate cu sos. Apoi, adauga lichiorul Grand Marnier si flambeaza clatitele. Atunci cand flama se stinge,  clatitele pot fi servite si savurate.
 
 
2 răspunsuri:
| mioara a răspuns:

Sa le faci intr-o tigaie tefal special; pentru clatite si sa aveti pofta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La flacara brichetei

Întrebări similare